Recensie: Paardenfotografie door Femke Puijman
dinsdag 5 juli 2011, 23:20 door Remco van der Kruis | 12.198x gelezen | 5 reactiesFemke Puijman, een (dieren)fotografe uit Hoofddorp, heeft een boek geschreven over hoe je paarden het best kunt fotograferen. Het boek Paardenfotografie is digitaal als PDF bestand te verkrijgen en als papieren hardcover. Ik nam de PDF versie onder de loep, maar de inhoud is verder gelijk aan de hardcover uitgave.
Wat ik ook verder van het boek vind, het lezen van een PDF op een computer vind ik vervelend. Zeker met een document dat is opgebouwd uit twee kolommen. Als je klaar bent met lezen, moet je weer omhoog scrollen om aan de rechterkolom te beginnen en dat wordt op den duur vervelend.
Wellicht dat het op een tablet lekkerder leest, maar de computer is in dit geval in mijn ogen niet ideaal. Gelukkig is er ook een hardcover papieren uitgave. Aan het eind van deze recensie zal ik prijzen en ISBN nummers vermelden.
Dan over het boek zelf. Op haar website paardenfotografieboek.nl staat de zin 'Wil jij beter leren fotograferen? Dan is dit boek écht iets voor jou!'. Dat kan iets genuanceerder, want het is echt gericht op paardenfotografie. En dat is ook de sterke kant van Femke Puijman: paarden (maar ook andere huisdieren) fotograferen. Op haar website staan mooie voorbeelden.
Het boek is praktisch ingedeeld, eigenlijk zoals je verwacht van een dergelijk boek. Na de inleiding
(waaruit blijkt dat volgens mij Femke niet echt een schrijfster is; net als uw recensent overigens) volgen de hoofdstukken Apparatuur, Instellingen & Belichting, Het Paard, Paardenfotografie in de praktijk en Haal Meer uit je Foto's.
Apparatuur
Onder het hoofdstuk Apparatuur komen de camera, de objectieven en de werking van beide aan de orde alsmede nog wat randapparatuur. Er wordt uitgelegd wat de verschillen zijn tussen compact camera's en spiegelreflexcamera's, wat sluitertijden, brandpuntsafstanden en scherptediepte is. Het is heel volledig, maar niets nieuws onder de zon in dat hoofdstuk wat dat betreft.
Wat dit boek tot een meerwaarde maakt is onder andere het kader waarin wordt verteld welke risico's je loopt met je apparatuur bij paarden: een hap uit je lens, stoffige stallen, schrikdraad, enzovoorts. Dat is echt iets dat je moet weten als je paarden gaat fotograferen.
Instellingen & Belichting
De verschillende meetmethoden (spot, evaluation en center weight), ISO waarden, diafragma, de programma-instellingen van de camera en witbalans komen aan de orde in het hoofdstuk Instellingen & Belichting. Het wordt allemaal goed en duidelijk uitgelegd.
Persoonlijk vind ik het stuk over de witbalans wat summier, maar het is voldoende voor startende fotografen. Verder volgt er in dit hoofdstuk uitleg over verschillende lichtsituaties en welke situaties beter bij een specifiek ras passen om diens eigenschappen goed uit te laten komen (bijvoorbeeld strijklicht bij witte paarden).
Het gebruik van een reflectiescherm komt ook aan bod. Dat is natuurlijk altijd spannend, zo'n groot rond spiegelend object in combinatie met een vluchtdier. Maar in veel gevallen zeker een noodzaak.
Paarden moeten voor eigenaren op een bepaalde manier worden gefotografeerd, afhankelijk van het ras. Maar over het algemeen moeten de oren naar voren wijzen en volgens de schrijfster moeten de neusgaten open staan.
Dat laatste gebeurt bij een paard als het bang of onrustig is. Ik vind dat persoonlijk dus helemaal niet mooi en zelfs onrust uitstralen. Maar het is wel vaak een effect dat je krijgt als je met een reflectiescherm in de buurt van een paard komt. Hou dat dus in de gaten.
Paard
Het hoofdstuk Paard gaat over, je raadt het al, de paarden. De typen worden genoemd (volbloed, koudbloed en warmbloed) en een aantal bij elk type horende rassen. Bij elk ras worden ook tips gegeven over hoe je deze het beste kunt fotograferen.
Zo kun je bij een Shetlander beter niet zelf rechtop blijven staan en als je juist de grote van een Shire wilt benadrukken kun je vragen of iemand naast het paard kan gaan staan. Maar specifiekere voorbeelden voor paarden zijn bijvoorbeeld hoe je het best de aalstreep (streep die loopt over de rug van een fjord) van een Fjord in beeld kunt brengen.
Ook komt de anatomie aan bod die bij paarden belangrijk zijn: de hals, de neus, de achterhand en dergelijke. En uiteraard wordt uitgelegd hoe je het best de verschillende gangen (stap, draf, galop -en bij sommige rassen zoals de IJslander- tölt) van een paard kunt fotograferen.
Behalve wat je als fotograaf moet doen, wordt ook verteld dat het belangrijk is dat de eigenaar van een paard er voor zorgt dat het paard dat op de foto moet netjes geborsteld is en dat het tuig schoon is. Dat scheelt veel tijd als je veel paarden op een stal moet fotograferen.
Paardenfotografie in de praktijk
In Paardenfotografie in de praktijk komen handige tips aan bod. Bijvoorbeeld hoe je de aandacht van een paard kunt trekken door met een zakje te rammelen of het geluid van gehinnik op je mobiele telefoon af te spelen.
Bij de paardenfotografie spelen assistenten ook een belangrijke rol en het zijn meestal mensen die op stal rondlopen die een handje helpen met het reflectiescherm, de aandacht trekken van het paard of het paard goed opstellen. Maar het is van belang dat de assistenten weet wat-ie moet doen en jouw bedoelingen begrijpt. Dat komt in dit hoofdstuk aan bod.
In de praktijk heb je natuurlijk ook te maken met de vele verschillende takken van sport die worden beoefend met paarden: dressuur, springen, endurance, voltige, mennen, draf- en rensport, polo et cetera. Van al deze disciplines wordt uitleg gegeven hoe je die het best kunt fotograferen, niet alleen technisch, maar ook praktische tips worden gegeven zoals waar je het best kunt gaan staan om de foto's te maken. Heel waardevol voor een paardenfotograaf!
Haal meer uit je foto's
Het laatste hoofdstuk Haal meer uit je foto's gaat deels over nabewerking van de foto's met een daar voor bestemd programma. Er worden een aantal programma's kort genoemd en contrast, verscherpen en klonen wordt kort besproken.
Vervolgens komt de stap van amateur fotograaf naar professionele fotograaf aan de orde aan de hand van het maken van een portfolio, het aanleggen van een foto-archief, het creëren van naamsbekendheid en zelfs marketing wordt kort besproken. Hoewel de term marketing hier misleidend is, want het gaat eigenlijk alleen over het tarifering van je werk. Tot slot worden portretrecht, auteursrecht en het fotograferen in het openbaar aan de orde gesteld.
Conclusie
Goed en compleet boek als je graag paarden fotografeert maar nog niet echt serieus met een camera aan de slag bent gegaan. Je leert over de werking van de camera en de objectieven, over sluitertijden en scherptediepte. Vooral alle praktische tips maken dit boek echt een leuke aanwinst als je serieus paarden wilt fotograferen.
Als je nog niet veel van paarden weet, dan is de terminologie misschien af en toe een struikelblok. Als je al een paard hebt of in ieder geval regelmatig in aanraking komt met deze mooie dieren, dan is dit een prima boek om te leren hoe je paarden op hun best kunt fotograferen. En voor fotografen die zich eens willen wagen aan een fotoshoot met paarden staat dit boek vol met praktische tips.
Het boek is zowel in PDF als in hardcover te verkrijgen. De PDF versie kost 19,95 euro en voor de hardcover leg je 29,95 euro neer. De ISBN-nummers zijn respectievelijk 978-90-816939-1-2 en 978-90-816939-2-9. De boeken zijn te bestellen via Paardenfotografieboek.nl.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Remco is actief in de journalistieke fotografie en runt zijn eigen fotografiebedrijf onder de naam ProperPictures. Hij heeft net de Fotovakschool in Amsterdam afgerond en wil zich vooral gaan richten op bedrijfsreportages en het maken van foto's voor websites en drukwerk.
5 reacties
-
Johannes Klapwijk schreef op woensdag 6 juli 2011 om 06:57 | reageer
Zo te zien is ze iig goed in haar werk als ik de omslag zo eens bekijk. Kan me voorstellen dat het voor paardenfotografen wel een waardevol boek is.
-
Rianne schreef op woensdag 6 juli 2011 om 07:40 | reageer
Ik vind die cover echt geweldig!
-
gast schreef op woensdag 6 juli 2011 om 10:06 | reageer
What's next? Honden&poezen fotografie, appels&peren fotografie, korfbal fotografie, spinazie fotografie ....
-
-
Marcel schreef op woensdag 6 juli 2011 om 22:16 | reageer
Koeien fotografie is ook een echt vak en die koeien zitten...ik bedoel staan vaak langer in de visagie/haarstyling dan een menselijk model.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: Blurb fotoalbums via Lightroom Classic
door Nando Harmsen
-
Creatief fotograferen met Paardebloemen
door Laura van der Burgt
-
Recensie: Cursus Herfstfotografie bij Photofacts Academy
door Juliette Gribnau
-
Recensie: Fotoboek 'Voor altijd Rotterdam'
door Erik van Rosmalen
-
Recensie: 85 fotochallenges (voor kinderen)
door Aäron Nasarany
-
Recensie: Fotograferen - van opname tot afdruk
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.