Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Henri Brands

Recensie: Photoshop CS5 The Ultimate Workshop

vrijdag 25 maart 2011, 19:40 door | 7.683x gelezen | 9 reacties

Enkele weken geleden ontving ik 'Adobe Photoshop for Photographers, The Ultimate Workshop', een lijvig boek geschreven door Martin Evening, beroepsfotograaf en Photoshop specialist, en Jeff Schewe, professioneel beeldbewerker en Photoshop expert. Dit fraaie boek is eigenlijk een hands-on aanvulling op het eerder verschenen boek van deze twee auteurs Photoshop CS5 for Photographers.

The Ultimate Workshop gaat vergezeld van een DVD met werkbestanden om deze workshop actief te kunnen volgen door middel van het doen van de beschreven fotobewerkingen. Ook staan er 26 trainingsvideo's op de DVD (samen drie uur!) die een aantal van de oefeningen uit het boek extra verduidelijken.

Overigens is het wel zaak dat je een goede basiskennis van Photoshop hebt, anders is dit (Engeltalige) boek wel erg lastig te volgen. Het dikke 484 pagina's tellende boek is opgebouwd uit dertien hoofdstukken, zoals daar zijn;

1. Before you shoot


Hier vind je veel tips over het vooraf plannen van een fotosessie en hoe je de opnamen zo kunt maken dat je achteraf Photoshop gemakkelijk kunt inzetten om je foto te perfectioneren. Goede tips bijvoorbeeld hoe je Photoshop's Content Aware Filling kunt gebruiken om je te kleine achtergrond in de studio perfect digitaal te vergroten.

Pagina uit het boek

2. Camera Raw workflow


Gedegen informatie waarom en hoe je Adobe Camera Raw moet gebruiken om het laatste pixeltje uit je opname te benutten. Een nuttig algemeen hoofdstuk die je niet over wilt slaan.

3. Raising your IQ


Geen hoofdstuk over hoe je je grijze cellen kunt oppeppen, maar een hoofdstuk over hoe je de Image Quality van je opnamen kunt verbeteren. Dit hoofdstuk gaat niet alleen over de kneepjes om door middel van Photoshop scherpte te verbeteren en ruis te onderdrukken, maar ook over hoe je het uiterste uit je kostbare objectieven haalt. Zoals bijvoorbeeld: een statief gebruiken dus..

Tja, iedereen weet dat, maar bijna niemand doet dat. In Myanmar heb ik een statief gebruikt in de Shwedagon Pagode om zonder flitser biddende en relaxende mensen te fotograferen en de resultaten waren zo geweldig dat ik sindsdien inderdaad mijn statief veel meer ben gaan gebruiken! Ook wordt ingegaan op verschillen tussen een full-frame en middenformaat sensor en op het 'fine tunen' van je objectieven door het corrigeren van back- of frontfocus.

Een héél interessant hoofdstuk, mede door de aangevoerde kneepjes om in Photoshop het verscherpen, het contrast en Noise Reduction te optimaliseren.

4. Mending and blending


Dit hoofdstuk gaat over allerlei vormen van het in Photoshop retoucheren van foto's. Het palet van retouche loopt uiteen van heel simpel (Healing Brush) tot heel complex. Bijvoorbeeld een in aanbouw zijnde wolkenkrabber 'af' maken met behulp van klonen in combinatie met de Vanishing Point mogelijkheid.

5. Now you see it, now you don't


Over het verwijderen van ongewenste objecten in je foto. Er wordt getoond hoe je dit doet door verschillende opnamen van je onderwerp te combineren in Photoshop en door Content Aware Fill optimaal te gebruiken. Ook leer je hoe je een serie opnamen van een gebouw omgeven met ongewenste toeristen via Layer Blending kunt omzetten naar een foto zonder levende zielen.

Velen zullen dit erg handig vinden. Wel van tevoren beseffen dat je een ruime serie van je onderwerp schiet, liefst vanaf (ja, daar is hij weer) statief. Dit zodat je uiteindelijk veel foto's hebt die je kunt combineren.

Leuk detail: er wordt je zelfs geleerd hoe je, bij een portret, de kleur van haar-uitgroei kunt retoucheren. We spelen dus even voor kapper. En zelfs een kunstje om je fotomodel een paar pondjes af te laten vallen met Photoshop komt aan bod (pagina 164). Je staat soms werkelijk versteld van wat er allemaal kan en met welke simpele middelen dit soms bereikt kan worden.

6. Retouching people


Een niet te missen hoofdstuk natuurlijk, zeker als je veel portretten schiet. Uitleg over alle vormen van het retoucheren van portretten. Uiteenlopend van wat details aanpassen tot zo mooi mogelijk maken zodat een reclamebureau er tevreden mee zal zijn. De laatste mogelijkheid is wel tijdrovend (diverse Maskerlagen en Blending Modes) en dus niet echt voor 'massawerk'. Wel heel interessant om te leren hoe je van een portret een meesterwerk maakt!

7. Masking and compositing


Dit (zeer lange) hoofdstuk behandelt de technieken om foto's te manipuleren door het maskeren van lagen en het samenvoegen van meerdere lagen tot de gewenste compositie. Aan de hand van een aantal losse opnamen kom je tot een foto die je in de praktijk nooit zou kunnen maken zonder Photoshop.

En natuurlijk wordt het vervangen van een saaie achtergrond door een mooi (onscherp) tuintafereel niet vergeten. Je leert een perfect masker te maken van een model met loshangend haar, het moeilijkste onderwerp om netjes te maskeren.

Ook de Refine Mask techniek komt aan bod: onontbeerlijk gereedschap in Photoshop CS5! En het werken met Smart Objects wordt zeer uitgebreid uit de doeken gedaan: je ontdekt de voordelen van Smart Objects en wat er allemaal mogelijk is: heel handig!

In dit hoofdstuk wordt tevens in dertien pagina's uitgebreid getoond hoe de cover van dit boek tot stand kwam. Helaas staat hiervan alleen een foto op de DVD die eigenlijk al af is, dus deze interessante workshop in de praktijk brengen is vrijwel onmogelijk.

Dat is een beetje frustrerend in vergelijking met bladen als bijvoorbeeld Photoshop Creative. Hierbij vind je altijd werkbestanden en een stappenplan bijgevoegd om de cover zelf te kunnen maken.

8. Photoshop after dark


Zoals de titel al doet vermoeden: allerlei tips en trucs om tot optimale nachtopnames te komen in Photoshop. Veel interessante workshops over het combineren van dag- en avondopnamen tot een overtuigende 'nacht'-foto. Ook het combineren van meerdere shots van vuurwerk tot één interessante foto met veel vuurwerk is de moeite waard.

9. Photomerges


De titel verraadt het al: alles over het mergen, ofwel samenvoegen, van foto's. Zowel het samenvoegen ten einde een fraaie panoramafoto te creëren als ook het samenvoegen van verschillend belichte opnamen tot een HDR foto komen aan bod. Uiteraard wordt aangegeven wat voor techniek je tijdens het fotograferen moet gebruiken om tot optimale resultaten te komen: zeer waardevol!

Pagina uit het boek

10. Cooking with Photoshop


Een hoofdstuk gewijd aan speciale technieken en handigheidjes in Photoshop. Je leert bepaalde Photoshop gereedschappen (onder andere Content Aware Fill) optimaal te gebruiken en je leert hoe technieken uit de vroegere Donkere Kamer te transformeren naar technieken in Photoshop.

Onder andere Cross Processing, Infrarood en Solarisatie 'look' komen uitgebreid aan bod. Leuk voor wie wil experimenteren met kleur en vormgeving. Ook het kleuren van je onderwerp en waar je tijdens de opnamesessie op moet letten komen aan bod. Velen zullen dit een geweldige workshop vinden (vanaf bladzijde 380)!

De verderop in dit hoofdstuk getoonde techniek om de Match Color tool optimaal te leren gebruiken, ook voor kleurcorrecties, vond ik heel interessant en zal ik in de praktijk zeker regelmatig kunnen gebruiken. Tot slot vind je nog een aantal technieken om een fraaie rand rond je foto te maken.

11. Robo Photoshop


De titel impliceert al waar dit hoofdstuk over gaat: diverse functies in Photoshop automatiseren ten behoeve van een vlotte workflow. Je wilt immers, wanneer je honderden foto's moet optimaliseren, ook nog wat tijd overhouden om iets te doen in de gewone wereld. Al is het maar fotograferen..

Uitleg over methoden die Bridge, Camera Raw en Photoshop optimaal voor je laten werken. Alles dus over Actions en Batch Processing.

12. Photoshop output


Veel info over printen vanuit Photoshop. Ook uitgebreide uitleg over het toepassen van CMYK met als doel het aanleveren aan de drukker. Kortom: alles over color-management, fine-art printing en color proofing.

13. Minding your own business


In het laatste hoofdstuk van dit boek wordt ingegaan op de organisatie van je business voor het geval je geld wilt verdienen of al verdient met je fotografie. Er wordt ingegaan op het archiveren van je werk, het gebruiken van meta-tags en keywords.

Duidelijke uitleg over hoe je al die velden in Bridge kunt gebruiken, met name Caption (description in Adobe Bridge) en Keywords. De auteurs komen aan gemiddeld 35 (!) trefwoorden en 150 woorden als omschrijving per foto!

Ook het maken van een back-up van je fotoarchief komt uitgebreid aan bod. Ten slotte nog wat overwegingen over de bedragen die je zou kunnen berekenen voor al je werk en een stukje over het bewaken van je copyright.

Samenvattend


Al met al een geweldig boek met een schat aan informatie voor iedereen die vaak met Photoshop werkt. Of je nu handigheidjes zoekt om je workflow te verbeteren of dat je een Photoshop Master wilt worden: voor ieder is er veel interessants te vinden in dit prachtige boek!

Uiteraard heb ik in mijn verhaal slechts wat voorbeeldjes kunnen aanhalen: er staat zoveel in dit boek dat je niet alles kunt vertellen..

Overigens is het boek niet zo duidelijk gestructureerd als de One-on-One boekenserie van Deke McClelland of de Adobe Classroom in a Book serie, waarin je stap voor stap door de lesstof gaat.

Dit boek is veel meer vertellend en als bonus vind je de foto's op de DVD en kun je de stappen volgen. Qua leermethode gaat mijn voorkeur uit naar de methodes van Deke McClelland en Adobe, maar dat is heel persoonlijk uiteraard.

Een paar kritische kanttekeningen


Wat een beetje jammer is, is het feit dat om auteursrechtelijke redenen niet al de in de workshops gebruikte foto's op de DVD zijn te vinden. Het zou dan toch voor de hand liggen dat de auteurs voor andere voorbeeldfoto's zouden kiezen die ze wel op de DVD kunnen meeleveren. Ik ga er van uit dat deze twee fotografen/auteurs samen toch een archief zullen hebben opgebouwd waar ze eindeloos uit zouden moeten kunnen putten..

Wat mij verder héél erg irriteert is het feit dat het boek niet netjes open blijft liggen wanneer je het naast je computer hebt liggen. Je wordt er echt gek van wanneer je midden in een bewerking zit en je boek valt weer eens dicht! En doordat de pagina's in het boek zo bol staan zijn ze heel lastig leesbaar.

En hop, dicht klapt het boek..
En hop, dicht klapt het boek..

De eerder genoemde Classroom in a Book serie van Adobe en de boekenserie Deke McClelland hebben hier geen last van, dus het kan écht beter!

De uitgever zou zich toch eens moeten bezinnen op een ander formaat dat zodanig is gebonden dat het netjes open blijft liggen. Het gaat hier uiteindelijk toch over een boek dat je naast je computer open wilt leggen om de lessen te volgen.

Wat positief opviel


De DVD is de moeite van het doorspitten waard. Op de DVD bevinden zich nog uitbreidingen (in PDF formaat) van enkele hoofdstukken die niet in het boek zijn te vinden.

Ook staan er zeven dagen uitprobeerversies van drie plug-ins van Pixel Genius PhotoKit op de DVD die zeer de moeite van het proberen waard zijn. Pixel Genius is geesteskind van onder andere Martin Evening en Jeff Schewede, de auteurs van dit boek. Ze worden dan ook regelmatig vernoemd in het boek.

Overigens vind ik zeven dagen proberen erg kort. Ze mogen best wat guller zijn en naar dertig dagen gaan. Dan hoef je geen zeven avonden achter elkaar achter je computer te zitten om een en ander grondig uit te proberen. Verder vind je op de DVD nog een aantal nuttige Styles, Brushes en Actions. En vergeet de prima video tutorials niet!

Conclusie


Adobe Photoshop for Photographers, The Ultimate Workshop is zonder voorbehoud een aanrader die in fotoboeken top 10 van Elja mag. The Ultimate Workshop is te koop voor 32,99 euro.

Geïnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Computerboek.nl. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Henri Brands

Over de auteur

Henri fotografeert al vanaf zijn twaalfde en heeft gewerkt met onder andere Nikon, Leica en middenformaat camera's. Momenteel fotografeert hij met een Canon 5D mark IV. Henri heeft de Fotovakschool afgerond en jaren gewerkt als reportage-fotograaf en in fotowinkels. Ook gaf hij workshops over zelf afdrukken van foto's.

9 reacties

  1. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 00:13  | reageer

    Uitgebreide, duidelijk posting! Photoshop CS5 The Ultimate Workshop is een must voor de professional als ik dat zo lees. Maar wat heb je aan een boek dat niet open blijft liggen naast je computer? Die content kun je beter op je scherm hebben lijkt me. Scheelt ook weer een paar bomen...

  2. leo
    Profiel leo schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 01:45  | reageer

    Ik ben er al een tijd mee opgehouden boeken te kopen over PS. Er zijn voldoende instructie films te vinden. Mijn ervaring is dat de meest essentiële handelingen in de raw converter plaats vinden en dat eenvoudige plugins in PS zelf beter zijn dan wat Adobe te bieden heeft. Verscherpen, omzetten naat z/w, een derde partij is beter. Blijft de fijne manier met lagen werken over en dat is al jaren hetzelfde.

  3. Jan
    Jan schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 13:18  | reageer

    De meest essentiële handelingen doe je inderdaad in de raw-converter en laat Jeff Schewe nu net de auteur zijn van Real World Camera Raw, hét handboek voor ACR dat wel lekker leest. Dat boek heb je vlot gelezen en dan zitten alle belangrijke aspecten van ACR, Bridge en snelle digitale workflow (o.a. actions)en archivering/bibliotheek echt in je genen. Ik vind zelf dat de boeken van Martin Evening te vaak een naslagwerk vormen, niet iets dat je even helemaal gaat lezen. In die zin is Real World Camera Raw echt een titel die in elke top 10 thuishoort. Teveel boeken over Photoshop proberen het hele (omvangrijke) programma te doorgronden, terwijl je als fotograaf minder dan 10% van de functionaliteit gebruikt, of boeken gaan over trucjes met veel shortcuts (Kelby) of oplossingen voor specifieke problemen. Terwijl je juist vaak iets zoekt om 95% van je bewerkingen lekker te kunnen doen.

  4. leo
    Profiel leo schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 17:25  | reageer

    @Jan, dat boek Real World Camera Raw klinkt me wel goed, zijn er ook actions in de raw converter zelf? Ik weet wel dat je actions gemaakt in PS kunt besturen vanuit Bridge, daar maak ik ook vaak gebruik van. En verder is het natuurlijk ervaring en wat je zelf het prettigs vindt om tot een resultaat te komen. Ik gebruik steeds meer elementaire zaken in PS en zoals jij zelf terecht zegt misschien maar 10 % van de mogelijkheden. Lagen, maskers echt vrij simpele zaken. Ik ken me weg erin, dat is ook de reden dat ik Lightroom niet gebruik.

  5. Jan
    Jan schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 18:30  | reageer

    @Leo, nee geen actions in ACR, maar het boek gaat iets breder en pakt het versnellen van de workflow via Bridge en PS ook mee. In die zin is het handig voor de fotograaf die veel produceert en hele series snel en goed wil bewerken. Ik doe zelf 90% in ACR en gebruik PS eigenlijk alleen voor bewerkingen in lagen met maskers en voor verscherpen en save for web (beide via actions). Met dit boek heb ik m'n productiviteit flink kunnen verhogen.

  6. leo
    Profiel leo schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 21:53  | reageer

    Nee Jan, dat vermoede ik al. Het verkleinen for web, daar heb ik een beetje ruzie mee. Sinds CS 4 net zo goed als BDsizer, maar met grote bestanden (Canon 5d Mark II) eerst verkleinen voor het save for web werkt. Ik zou dankbaar zijn als je me kunt uitleggen wat jouw aanpak is, de action bouw ik zelf wel. Het verkleinen voor web blijft een lastige materie. Natuurlijk zet ik de foto om naar sRGB, verscherp het enigszins, maar ik heb het niet helemaal te pakken. Het lijkt ook dat BDsizer wat minder goed werkt dan vroegere versies, dus ik zou best willen overschakelen naar Save for web van PS zelf. Bij voorbaat dank.

  7. Henri
    Profiel Henri schreef op maandag 28 maart 2011 om 21:30  | reageer

    @ Leo;
    Jouw vragen worden in dit boek beantwoord vanaf pagina 419......

  8. leo
    Profiel leo schreef op maandag 28 maart 2011 om 21:57  | reageer

    Tja, of dat een bedankje waard is..

  9. klutie
    Profiel  klutie schreef op dinsdag 29 maart 2011 om 11:57  | reageer

    Thanx voor de heldere beschrijving. Lijkt me interessant en een goede aanvulling op mijn huidige PS-"bibliotheek". Dit soort boeken zijn meestal enkele tientjes duurder.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord