Al je foto’s zullen verdwijnen (ja, echt)
dinsdag 16 augustus 2022, 16:32 door Elvira Smit | 2.616x gelezen | 4 reactiesMijn oma heeft een schoenendoos met daarin haar foto's van vroeger. Het is een overzichtelijk stapeltje, leuk om te bekijken. Maar: hoe moet dat straks met onze beelden? We maken er teveel, bewaren alles en verliezen het overzicht. Een recept voor ellende.
Tot eind jaren '90 liet ik mijn fotorolletjes ontwikkelen bij de Hema. Van een aantal maakte ik een plakboek. De overige beelden liggen in een doos binnen handbereik.
Maar toen.
De digitale revolutie
Begin 2000 kreeg ik een digitale camera. Zo eentje met maar een paar pixels. Wat volgde was vijf jaar digitale fotografie die in het grote niks verdween. Waarschijnlijk de schuld van een gecrashte computer.
Enfin, vanaf 2005 heb ik weer beelden, mappen vol. Die mappen worden ieder opvolgend jaar groter: niet alleen het bestandsformaat, ook het aantal foto's groeit. Vraag me om één specifieke foto terug te vinden en ik ben wel even zoet. Ik heb teveel beelden, beelden zonder context.
En jij waarschijnlijk ook.
De kans is groot dat jouw recente foto's enkel op je laptop en telefoon staan. Misschien deelde je vroeger je beelden op hyves, toen op facebook, nu op instagram. En straks weer op een ander platform. Misschien heb je wel een website om al die platformverhuizingen te voorkomen (zoals ik).
Je beelden leiden een digitaal leven. Als je 1% van al je beelden print, dan is dat al extreem veel. Het merendeel van de foto's die je maakt, bekijk je alleen op het moment zelf.
Zoekopdracht
Probeer eens een foto van je vakantie uit 2013 terug te zoeken waar je samen met een reisgenoot op staat. Hoe lang denk je dat je daarover doet? Dat zegt iets over de staat van jouw archief.
Als we zelf al niet eens wijs kunnen worden uit onze beeldenbrij, waar zadelen we toekomstige generaties dan mee op? Al onze beelden zitten vol context die enkel aanwezig is bij de mensen die op de foto staan of hem hebben gemaakt: wie er op de foto staat, wanneer en waar het beeld is genomen.
Een mooi voorbeeld daarvan is het project van Ernst Lalleman. Hij vraagt de kijker om mee te zoeken naar deze Hagenezen waarvan niemand meer weet wie ze zijn.
Wat je wél kunt doen
Er zijn natuurlijk manieren om de kans op vergetelheid te verkleinen. Maak iets dat er waardevol uit ziet. Iets waarvan toekomstige generaties het zonde vinden om weg te gooien. Een mooi geprint boek, plakboek of lijst eens een foto in. Schrijf achterop wat het is, waar het is en vooral wie erop staan.
Of verzoen je gewoon met het feit dat alles tijdelijk is, en dat jouw beelden alleen voor jou echt van waarde zijn. Sommigen dan. Ook dan geldt; maak er iets van. Scroll eens door je archief, haal de parels eruit en leer meteen over je eigen fotografische voorkeuren als je dit spel doet.
Wat er overblijft van mijn beelden
Ik heb er geen illusies over: ik denk dat al mijn beelden verdwijnen. Ik durf zelfs te stellen dat de foto's in de schoenendoos van mijn oma een grotere kans op overleving hebben dan mijn hele digitale archief, welke jaarlijks groeit met zo'n 10.000 foto's.
Nouja, behalve misschien twee foto's dan:
Ironisch genoeg zijn deze twee met een ouderwetse techniek is gemaakt, namelijk met het collodiumprocedé (ook wel bekend als tin type of wet plate). Hier lees je over hoe die foto is gemaakt, en door wie.
Ik moet alleen nog wel even het jaar en mijn naam op de achterkant zetten.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Ik heb een eigen fotografieblog, Kronkeling. Daar schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.
4 reacties
-
martinphili schreef op donderdag 18 augustus 2022 om 07:14 | reageer
Ik zal je eerlijk zeggen dat ik niet eens weet waaróm ik mijn foto's bewaar. Het maken van de foto's is het doel, niet het bewaren. Ik kijk er eigenlijk ook nooit meer naar terug.
Maar goed, je gooit ze toch nog niet weg, macht der gewoonte waarschijnlijk. Schijfruimte is gelukkig niet duur meer. -
Elvira Smit schreef op donderdag 18 augustus 2022 om 09:10 | reageer
@Martinphili: grappig hoe het máken van de foto inmiddels voor veel mensen het doel is geworden, en misschien ook wel het meteen delen met anderen (via Whatsapp, Instagram, etc.). Maar daarna sterven de foto's een stille dood...
Je schrijft dat je niet goed weet waarom je ze dan niet weg gooit. Misschien omdat dat tijd kost, en je toch voldoende schijfruimte hebt? -
martinphili schreef op donderdag 18 augustus 2022 om 22:10 | reageer
Nou, inderdaad. Ik heb het altijd al gehad hoor: het maken en afwerken van de foto is belangrijk, daarna is de foto waardeloos geworden. Foto's zijn voor mij dingen van één dag.
-
flinkies schreef op dinsdag 23 augustus 2022 om 13:23 | reageer
Mijn vrouw en ik komen uit een families waar altijd fotoboeken werden gemaakt. Enorm leuk om door die oude boeken te bladeren. Ik zelf heb ook altijd fotoboeken (eerst plakboeken en sinds het digitale tijdperk gedrukte boeken) van onze vakanties. De andere foto's ongesorteerd in een bak, de digitale chronologisch in mijn dossiers (minstens 2: oude harde schijven kunnen er soms spontaan mee stoppen).
Omdat ik duizenden foto's per jaar maak kwam ik ook voor het dilemma van niets doen met die foto's. Daarom ben ik een dik jaar geleden begonnen met het maken van "jaarboeken". Tussen aanhalingstekens omdat ze wel chronologisch zijn, maar niet gebonden aan een kalenderjaar. DE eerste 2 boeken omvatten 3 jaar (toen was mijn kwaliteitscamera nog analoog (Canon EOS 50) en een klein digitaaltje (Nikon Coolpix)
Omdat ik een self-made grafisch ontwerper ben maak ik met Photoshop de bladzijden die ik naar de drukker stuur. Ik ben tot nu toe gekomen tot in 2016 en ben bezig met boek 16.
Omdat ik ook inhoudsopgaves maak kan ik vrij snel gewenste foto's terugvinden.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurenfoto's gevonden uit 1900 door de TU Delft
door Elja Trum
-
(bijna) Al je foto's zullen verdwijnen
door Elvira Smit
-
Hoe ga je om met foto's op je fotoreis
door Nando Harmsen
-
Video: Fotografie als beroep in 1946
door Elja Trum
-
Fotoarchief op M.2 SSD drive
door Elja Trum
-
Advies voor beginnende fotografen
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.250 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.