De rotzooi die kunst genoemd wordt
zondag 1 juni 2014, 23:55 door Elja Trum | 9.495x gelezen | 46 reactiesIk vind veel vormen van fotografie mooi; van abstract tot realistisch. Twee weken geleden was ik echter in het Nederlands Fotomuseum en dat was een bijzondere ervaring. Wat een rotzooi hebben ze daar aan de muur hangen!
Slecht belichte foto's, zwakke composities, storende schaduwen, kiekjes. De beginnende hobbyfotograaf maakt doorgaans betere foto's.
Echt van dat werk waarvan je zelf al lang de gehele boel resoluut in de digitale prullenbak had gegooid. Het hing daar gewoon aan de muur en blijkbaar waren ze er nog trots op ook. Ik vraag me dan altijd af wie er dan kiest voor de betreffende kunstenaar en foto's en welk mooi verhaal er opgehouden is om de foto's te verkopen.
Ja, dat is eigenlijk het knapste. En laat ik zeggen dat ik dat wél een kunst vind: iemand die zo'n mooi verhaal rond een foto kan ophangen dat zelfs rotzooi aan de muur in een museum komt te hangen. Als het verhaal rondom de kunst maar goed genoeg is mag je er blijkbaar al niks anders meer van zeggen. En iedereen die het niet aanstaat heeft het gewoon 'niet begrepen'.
Gelukkig kan de kunstenaar in kwestie zich er gemakkelijk vanaf maken en verwijzen naar Wikipedia: 'Kunst wordt pas kunst op het moment dat het wordt waargenomen; de toeschouwer (luisteraar, voeler, proever, etc.) die de kunst waarneemt kan het mooi of lelijk vinden, beide kunnen het doel van de kunstenaar zijn geweest.'
Volgende week breng ik een bezoekje aan het Rijksmuseum.
Ik ben benieuwd wat ze daar aan de muur hebben hangen..
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
46 reacties
-
Marian schreef op maandag 2 juni 2014 om 00:39 | reageer
En waarom vertel je er niet bij wat je gezien hebt van welke fotograaf? Ik hoor het graag.
-
Rita Lynn schreef op maandag 2 juni 2014 om 00:41 | reageer
Vroeger had ik de stelling dat als ik een mislukt negatief weggooide dit als kunst in het museum kon hangen. Realisten komen niet in het museum. De enige kunst voor een goede fotograaf is het verdienen van zijn/haar brood. In mijn ogen is Ansel Adams een kunstenaar maar zal nooit permanent in een museum hangen. Zijn beelden waren te perfect en worden niet begrepen. Ooit ben ik naar een expositie in het Rijksmuseum geweest van Anna Leibowitch. Ze is een goede fotografe maar had het zonder de mensen die ze heeft mogen fotograferen nooit tot roem geschopt. Neem voortaan eerst een paar glazen wijn voor je een museum in gaat en je brabbelt lekker mee met de haute coiffure die er alles in ziet wat er niet is.
-
Elja Trum schreef op maandag 2 juni 2014 om 00:44 | reageer
@Marian; Ik had het er niet bijgezet omdat ik het niet teveel wilde beperken tot één kunstenaar (Viviane Sassen). Ik heb eigenlijk amper bijzondere foto's gezien in het Fotomuseum. Sterker nog, de foto's in de hal bij het restaurant van Herman den Blijker (in hetzelfde pand) vond ik interessanter dan de foto's in het museum.
@Rita; ah, dat is de truc! -
Brian schreef op maandag 2 juni 2014 om 00:46 | reageer
Gaat het dan om de tentoonstelling van de werken van Carleton E. Watkins?
-
Brian schreef op maandag 2 juni 2014 om 00:49 | reageer
Hmm, okee... Ken de tentoonstelling niet maar vind haar werk over het algemeen wel te pruimen. Veel donkere mensen en ze speelt erg met harde belichtingen, maar ik hou daar zelf wel van.
-
Alphons schreef op maandag 2 juni 2014 om 01:07 | reageer
Tja moet je ook naar Foam_Amsterdam gaan Daar hangt vaak mooi werk. Zie: Foam in 360 graden
En het Rijks? Ja daar hangt ook nog wat spul. Ik zou zeggen neem vast een virtueel kijkje: Rijksmuseum 360 graden -
Mike schreef op maandag 2 juni 2014 om 10:54 | reageer
Voor mij is kunst iets wat meer dan 70% van de mensen die het bekijkt niet meer loslaat.
-
Martijn schreef op maandag 2 juni 2014 om 11:43 | reageer
Is dit echt een serieus artikel, of eerder opruiend bedoeld?
De beginnende hobbyfotograaf fotografeert beter dan Vivianne Sassen? Dat klinkt bijna als het veelgehoorde "Dit kan een kleuter ook".
Natuurlijk verschillen smaken. Persoonlijk voel ik niet zoveel bij het werk van Sassen, maar dat heb ik bij bijna alle fashion fotografie. Toch is het echt veel te makkelijk om het af te doen als rotzooi. Fotografie kan nou eenmaal verder gaan dan de perfect belichtingen en composities-uit-het-boekje waar de gemiddelde hobbyfotograaf zou van houdt. Want daar kan fotografie zo saai van worden, mijns inziens.
Of het je smaak is of niet, Sassen is juist vernieuwend in de fashion fotografie. -
martinphili schreef op maandag 2 juni 2014 om 12:48 | reageer
*grinnik*
Eens in de zoveel tijd een prikkelend artikel om wat reacties los te weken, ik mag dat wel
Ik kende het werk van Viviane Sassen niet maar gelukkig hebben we Google. En ik moet zeggen: je hebt hartstikke gelijk!! Inderdaad, héle zwakke composities. Die mevrouw Sassen zou eens moeten letten op de gulden snede REGEL. Als ze daar wat meer aandacht aan zou besteden zouden haar foto's een stuk mooier worden en wie weet zouden ze nog wel eens een keertje in een museum komen te hangen.
oh, wacht..... -
Robbie Veldwijk schreef op maandag 2 juni 2014 om 13:15 | reageer
Dit komt mij toch wel heel erg bekend voor, zo ben ik een jaar geleden naar het kroller muller museum geweest. Daar hingen zoveel dingen aan de muur waarbij ik vraagtekens had, geen idee wat ik er van moest vinden en ik dacht dat het aan mij lag. Tot het moment dat ik een verhaal hoorde over drie lampen die aan de muur hingen. Twee mensen waren er met elkaar over aan het praten alsof het wel heel erg geniaal gemaakt was. De discussie ging er over wat nou te doen als 1 lamp kapot zou gaan en vervangen moest worden. De conclusie was dat ze dan allemaal vervangen moesten worden want anders was de interpretatie van het kunstwerk helemaal anders...
Er hing daar ook een hele grote foto van een grasveld met een paar bloemen die niet te herkennen waren. De foto was nog eens onscherp en echt alleen maar wat gras met gele stipjes. Ik stond daarbij te kijken en dacht ik ken een heeeele boel fotografen waarvan ik op die plek wel een foto van zou willen zien hangen.
Er hing daar ook een groot zwart vlak. Mijn eerste gedachten was dat daar nog iets moest komen te hangen. Maar even het kaartje gelezen en ik had het mis. Ik moest er recht voor gaan staan en er lang naar kijken en dan zou ik zelf een plus teken zien... Nou ik heb er 30 seconden gestaan en ben weer doorgelopen!
Maar ja wie ben ik om dit allemaal te vinden... -
mecx schreef op maandag 2 juni 2014 om 14:34 | reageer
Haha de reactie 'rotzooi' van Elja vond ik opzienbarender dan het eigenlijke artikel. Ik houd het erop dat smaken nogal eens verschillen. Hebben jullie dat nooit gehad...een eigen foto waarvan je zoiets hebt 'ach het kan er mee door' en andere mensen die van dezelfde foto compleet lyrisch worden?
-
leo schreef op maandag 2 juni 2014 om 15:01 | reageer
Yes, but is it art? De discussie is net zo zinloos als een discussie over het geloof.
-
Benny schreef op maandag 2 juni 2014 om 18:41 | reageer
Fotografie is puur een smaak kwestie.
Ik vind het werk van Van Sassen ook niet mooi, maar wie ben ik om dat te vinden...!? Veel harde, ongecontroleerde schaduwen in gezichten, wat ik persoonlijk niet te pruimen vind.
Je raakt hier nooit over uitgepraat. Als ik even naar mijzelf kijk: Velen vinden mijn fotografie mooi, maar ook velen niet. Geen probleem, dat mag. Niet iedereen heeft dezelfde smaak, en dat is maar goed ook.
Wat ik wel vind, is dat er soms foto's op tentoonstellingen hangen, waar ik persoonlijk van denk: "Hoe is het toch mogelijk dat het er hangt!" En dan doel ik op foto's, waar je luid en duidelijk aan kunt zien dat bijvoorbeeld de belichting perongeluk verkeerd is gegaan en niet bewust zo gekozen is; ik vind dat groffe fouten. Alles wat je bij fotografie doet, denk je bewust overna; ook als je bewust "verkeerd" wilt belichten of wat dan ook.
Zo werd Anton Heyboer ook als kunstenaar gezien en werden er mooi bedragen voor z'n kunst betaalt, terwijl ik het gewoon rotzooi van de bovenste plank vind en dus geen cent waard vind... Ik heb ook weleens het idee, hoe gekker de kunstenaar in kwestie, hoe gewilder het werk en dat er dan ook niet meer gekeken wordt óf het daadwerkelijk wat waard is. -
Mar schreef op maandag 2 juni 2014 om 22:33 | reageer
Ik ken de fotografie van Viviane Sassen niet en werd wel nieuwsgierig. Dus even gegoogled. Veel foto's met 'dichtgelopen zwart', vaak gezichten. Zou dat per ongeluk verkeerd belicht zijn?
-
albertr schreef op maandag 2 juni 2014 om 22:50 | reageer
Ze kan het wel.
Kunst is volgens mij niet identiek aan mooie plaatjes en ook geen kwestie van smaak. Gelukkig niet. Ik vind deze bijdrage van Elja Trum beneden peil en dom. Laten we blij zijn dat ons medium ook bruikbaar is voor kunstenaars om zich te uiten. -
Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 00:15 | reageer
Elja heeft ook recht op een eigen mening, dus mag hij het best rotzooi noemen. Ik vind het ook altijd zo'n slap excuus dat als de foto eigenlijk mislukt is, je het toch probeert goed te praten met "kunstgeneuzel". Kunst moet op zichzelf al mensen boeien. En dat kan ook prima met onscherpe foto's, maar dan moet er wel iets anders zijn wat de foto zo interessant maakt.
1 van de allerduurste foto's ter wereld is Andreas Gursky’s Rhein II. Het is in mijn ogen echt niet het bedrag waard, want heel bijzonder is de foto niet. Maar als je de rest van zijn werk ziet, dan snap je die foto wel en gaat het gewoon om patronen, lijnen, vlakken en dergelijke. Dergelijke foto's weten mij toch altijd te boeien en heb ik ook vaak in mijn achterhoofd als ik op pad ga om foto's te maken, maar ik heb er niet echt een goed oog voor helaas. -
100 schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 01:38 | reageer
Een beetje kunstenaar maakt werken die hem/haar zelf boeien en het is maar een klein percentage gegeven om werken te maken die ook anderen boeien in die mate dat ze bereid zijn een flinke hoeveelheid geld te betalen voor een werk.
Als het alleen een kwestie was van een goed lulpraatje houden bij mislukte foto’s zouden er heel veel meer mensen in musea hangen dan nu het geval is. De werken moeten zelf kunnen spreken. Het lastige is alleen dat de toeschouwer lang niet altijd de taal spreekt/begrijpt die de kunstenaar spreekt.
Als iemand je aanspreekt in Swahili (ik noem maar wat) en je begrijpt het niet, praat die persoon dan onzin?
Het zou kunnen, maar je weet het niet, het zou ook heel zinnig kunnen zijn. Om het echt te kunnen beoordelen zul je je eerst moeten verdiepen in de taal, maar ja, dat kost moeite… -
Benny schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 07:31 | reageer
Wat ik nooit begrepen heb, is dat filosofisch geleuter over kunst. Wat krom is wordt recht gepraat enz. enz.
Al die zogenaamde kunst deskundigen: Ik heb er niets mee. Verklaar mij dan maar eens, hoe het kan dat zogenaamde werken van Karel Appel volgens kenners "echte" Karel Appels waren, terwijl ze gemaakt waren door meestervervalser Geert-Jan Jansen. Hiermee bedoel ik te zeggen: Ook die zogenaamde "kenners" lullen maar een gat in de wind. Het is niet lelijk bedoelt, maar zo zie ik het.
Kunst is zeer zekers wél een kwestie van smaak. Dus als je iets niet mooi vindt, dan lul je het maar tot kunst... -
Cas van der Voorn schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 09:32 | reageer
Als je maar genoeg provoceert komen de reacties vanzelf wel
Ik zie veel kunst, van schilderijen tot fotografie. En ik heb soms hetzelfde gevoel als Elja, vooral bij fotografie. Dat zal wel komen omdat ik nog geen penseel vast kan houden. Als je zelf (een beetje) kan schilderen ben je vanzelf kritischer op schilderwerk van anderen.
Kunst hoeft niet mooi te zijn, als het maar interessant is. En dat zijn de foto's van Viviane Sassen voor mij wel. Naar aanleiding van dit artikel heb ik eens uitgebreid gezocht naar haar werk en dan kom je interessante dingen tegen. Niet alleen foto's, maar ook interviews en zo ontstaat een beter beeld. Ook een wat tegenstrijdig beeld soms: Bijvoorbeeld dat zij als reden voor haar obsessie voor Afrika geeft dat ze er in haar jeugd gewoond heeft. Elders blijkt dan dat dat tussen haar 2e en 5e jaar was.
Hoe dan ook, het gaat mij bij kunst niet om de kletsverhalen maar om de indruk die het werk achterlaat. Als een foto een heel verhaal nodig heeft om te gaan leven is het voor mij niet interessant. En als ik het niks vind dan loop ik gewoon door. Interessante kunst is er genoeg en het heeft weinig zin om je druk te maken over rotzooi. -
Koen Van de moortel schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 11:46 | reageer
Inderdaad! We hebben hier in Gent ook zoiets: aan de ene kant van de straat het "museum voor schone kunsten" en aan de andere kant het SMAK (Stedelijk Museum voor Aktuele Kunst), alsof "schoon" en "aktueel" dus per definitie verschillende dingen zijn...
-
Mabel Amber schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 11:50 | reageer
Viviane Sassen... is dat niet die fotografe die de zwarte medemens fotografeert zonder te weten hoe je dat precies moet doen omdat je anders haast niks ziet vanwege al het zwart?
En die denkt dat "groot" vanzelfsprekend ook "goed" is?
Ach ja.
(Tussen twee haakjes, waar zijn dat plusje en minnetje voor bedoeld rechts bovenaan in de commentaren? Als ik eroverheen muis dan komen ze op maar er gebeurt niets.) -
geerjanssen schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 12:12 | reageer
De mens is onzeker vandaar dat dit soort zaken kan ontstaan "de kleren van de keizer".
Stel Oprah Winfrey zegt op televisie dat ze alleen foto’s koopt van ondergetekende, de kans dat ik dan kan stoppen met werken en 40.000 euro per foto kan vragen is heel groot.
Al met al zegt dit voldoende om je niet te verbazen wat er in musea’s hangt. -
etsmania schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 12:30 | reageer
Ik las met veel plezier jouw artikelen bij Photofacts, maar nu bespeur ik een behoorlijke frustratie wat mij niet aanstaat. Jammer dat je vervalt in een soort amateurisme en je niet bij je eigen ding houdt en op anderen gaat afgeven, zonder dat deze mensen zich kunnen verweren. Ik snap niet wat je hiermee probeert te bereiken, het is opruiiend. Ik meld me bij deze dus ook af van je nieuwsbrief.
-
Eric schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 12:30 | reageer
Inderdaad kiekjes. Een portret gaat vooral om de expressie. een gekleurde medemens onder een boom zetten, waardoor het gezicht in een harde zwarte schaduw valt neemt alle expressie weg. Bloemetjes en takjes, ik word er niet warm of koud van. een nicht van mij kocht onlangs een spiegelreflex en volgde een paar workshops. Ik was blijer verrast over de foto's die zij maakt en op facebook zet. en dan is ze er zelf nog onzeker over. moet je eigenlijk entree betalen in dat museum?
-
ype schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 12:38 | reageer
Als iemand zich vakfotograaf noemt dan verwacht je opnamen die aan de genoemde eisen voldoen. bij een kunstenaar(fotograaf) liggen deze zaken geheel anders, denk b.v aan Anton Heiboer.
-
fotoudo schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 13:45 | reageer
Dit soort berichten krijg je alleen als onbegrip gepaard gaat met gemakzucht. Als je je beter erin verdiept dan zal je niet dit soort onzin schrijven.
-
geerjanssen schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 14:31 | reageer
Jammer,
Opmerkingen als frustratie, Amateurisme,Afgeven,Opruiiend,onbegrip,gemakzucht,onzin is volgens mij niet nodig om aan te geven dat je een andere visie hebt.
Onderbouw waarom je de mening niet deelt dat maakt de site prettiger om te lezen en geeft een goede sfeer af. -
Henk schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 14:36 | reageer
Elja moet je ook eens bij FOAM in Amsterdam gaan kijken, dan kniojp je ook je tenen bij elkaar! Een uiterst onsamenhangende collectie waar geen enkele richting in te ontdekken valt.
-
Kunsje schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 14:40 | reageer
Wat Heiboer kon kan Andrea van Duin ook!! En ook nog sneller! Haha, kunstenaars!
-
primefoto.nl schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 15:27 | reageer
Tja kunst.
Wat is kunst en wat vind ik kunst.
Er is veel wat ik niet mooi vindt. Er is veel wat me niet aanspreekt.
Er is veel wat ik mooi vindt en er is veel wat me wel aanspreekt.
Het woord kunst komt van kunde. Ergens bedreven in zijn. Een ambacht is een kunst.
Wanneer is een goede foto een goede foto. Bestaan er wel slechte of is het meer een kwestie van niet voldoen aan de stramien van bedachte regeltjes. Bestaat kunst überhaupt wel. Iedereen heeft daarover een eigen gedachtegang, zo ik ook.
Wel weet ik dat ook in de kunst om de eurootjes gaat net zoals in het ambacht.
Ik denk dan ook dat er geen groot verschil is tussen beide. Het is dan een kunst als je het ambacht goed beheerst. Maar dan zit je er weer mee dat dit beheersen ook variabel is omdat de bedachte regeltjes variabel zijn in tijd en omstandigheden.
In ieder geval kun je met zekerheid zeggen dat Elja wel de kunst van het provoceren beheerst. Dat vind ik ook een kunst op zichzelf. -
Harry schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 15:59 | reageer
Voor rotzooi hoef je niet eens naar het Fotomuseum te gaan. Wanneer je op de website van Magnumphotos een kijkje neemt word je ook regelmatig op maat bediend. Daar staat werk van wereldvermaarde fotografen en dan vraag ik mij maar al te vaak af wat voor bijzonders er eigenlijk te zien is. Het zal met smaak te maken hebben
-
ruudt schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 16:02 | reageer
In de 70er jaren leerde ik het dokawerk van een redelijk goeie fotograaf, en als hij me leerde dat je voorzichtig met het pincet te werk moest gaan tijdens het ontwikkelbad, je kreeg zichtbare strepen op je beeld, dan zei hij de legendarische woorden...'je kun het bewaren, want ooit wordt het kunst....'
-
Bart Uijterlinde schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 16:02 | reageer
Art is in the eyes of the beholder....
-
wimfoto schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 17:45 | reageer
Tja,Als je een tijdje meeloopt in de fotografie dan mag je een mening vormen over een foto, alleen soms heb je een twijfel en dan wordt het gestaafd met een uitspraak van een zeer geroutineerde uitgever,publicist en galerie member, "kunstfotografen worden gemaakt", "Pardon",zei ik,... Ja, het was wat stil in de jaren '90 voor portret fotografie we hebben toen een foto en een naam gezocht en een reclame campagne die de persoon omhoog moest laten drijven".
WAT!!!, dat is niet waar, "ja hoor kijk nu maar", geroutineerd, iedereen vind het geweldig wat wij zeggen", dat is waar......
Sindsdien zie ik fotografie als een baby,.. koesteren tot ze EENS groot wordt, iedereen mag zeggen wat ze er van vind....
Alleen ik ben een ander "baby" gaan zoeken.... -
Frank Vos schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 18:58 | reageer
Kunst, of het nu met een grote of kleine k geschreven word, blijft een zeer persoonlijke smaak. Dit is net als een discussie voeren over wat ik lekker vind om te eten en waarom jij dat niet lekker vind. De een ziet fotografie als een vorm van werk en bedoeld om de perfecte foto te maken en zich aan alle regeltjes te houden en de ander ziet het het als vorm van kunst om een gevoel te creëren of juist om een discussie te ontlokken. Als dat lastste voor de betreffende fotograaf/fotografe waar je het over hebt ook geldt dan is dat zeker gelukt met het plaatsen van zo'n stukje. Ik zie ook veel waar ik persoonlijk niet van hou en velen houden wel of niet van mijn werk.
Meestal lees ik met veel plezier en interesse de stukjes in photofacts en reageer ik niet, maar deze keer kan ik het niet laten om te zeggen dat dit een beetje een loos stukje is. Het was beter geweest als je een discussie zou ontlokken met naam en toenaam van de betreffende fotograaf/fotografe met de vraag hoe iedereen de foto zelf zou maken in zijn/haar visie, met een paar voorbeeld foto's erbij.
Kunst blijft voor iedereen een persoonlijke smaak, waar het ook tentoon gesteld word. -
Catharina schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 21:17 | reageer
Waarom moet het altijd zo hard? Iemand was blij met die foto's en natuurlijk kan het altijd beter. Kan kritiek niet gewoon opbouwend zijn ipv de poten onder iemands stoel uitzagen. Smaken verschillen gelukkig.
-
Patrick schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 21:37 | reageer
Heel erg goed Elja! Kom maar lekker voor je mening uit. Er zijn veel te weinig mensen die dat doen. Oh oh, als je iets negatiefs zegt over kunstenaars. Je ziet het terug in sommige reacties hierboven.
Je artikel geeft velen stof tot nadenken. Alleen dat feit is het al waard dat je dit artikel hebt geschreven. Kunst is naar mijn idee dat je iets beheerst. Wat dat dan ook mag zijn op welk gebeid dan ook. Dat zou ik van de dame in deze kwestie zeker niet durven beweren. Ze beheerst haar techniek en camera echt niet. Noem het dan geen kunst. Wat dan wel? Geen idee. Met kunst heeft het niets te maken. Kunst begint pas als je iets beheerst. Daarvan zijn er niet zoveel. Toch staat het een ieder vrij om zich kunstenaar te noemen. Net zoals velen zichzelf ook fotograaf verklaren. Maar daarmee ben je het nog niet. -
janvanderplas schreef op woensdag 4 juni 2014 om 08:35 | reageer
Kunst moet een gevoel bij je oproepen, het moet je op een of andere manier iets doen. Bij Ilja is dat in dit geval blijkbaar een gevoel van afkeer. Oke. Dat er mensen zijn die daar anders over denken, voor wie techniek blijkbaar niet het belangrijkste in de wereld is kunnen sommigen zich niet voorstellen (blijkbaar). Ik vind het een vrij grof stukje, bijna een beetje Wilders-achtig.
Provoceren is helemaal geen kunst! -
ukrekt schreef op woensdag 4 juni 2014 om 09:05 | reageer
Ik las een artikel op photofacts.nl en wat een waardeloze rotzooi was dat zeg! De schrijver hiervan schreef hierin zijn ongefundeerde en zouteloze mening over de foto's van een fotografe die al over de hele wereld heeft geëxposeerd. Nou ja mening.. het was meer een spontane ondoordachte reactie. Hij begreep het werk niet en dus was het rotzooi. Geen idee wad hij dacht toen hij dit publiceerde, maar hij zal in zijn hoofd wel een goed verkooppraatje hebben gehad. Ik had meer verwacht van iemand die een column op fotofacts schrijft. Volgens mijn kan elke amateur columnist dit beter.
Morgen ga ik kijken op Petapixel. Ik hoop dat ze daar beter leesvoer hebben!
[is een knipoog, voor het geval je dat niet had begrepen]
Elja; Je mag het mooi vinden of niet en je mag er [gelukkig] je mening over geven. Maar doe dat dan wel op een nette en vooral gefundeerde manier. Dit soort galspugerij haalt voor mij de status van deze site drastisch naar beneden. Je hebt eerder zelf mensen aangesproken op het geven van nette en gefundeerde reacties op photofacts en nu schrijf je zelf dit.... Maar goed dat is mijn mening.
"The truth is in the eye of the beholder" -
ldoetje schreef op woensdag 4 juni 2014 om 09:59 | reageer
Schrijver van dit stukje plaatst zelf ook wel af en toe foto's van twijfelachtige kwaliteit en probeert dit ook goed te praten na negatieve reacties.
Ik vind dit de meeste kunst ook troep, maar om dit nou zo open en bloot te gaan melden.
Jammer dat Elja niets van zich laat horen. -
Frie schreef op woensdag 4 juni 2014 om 10:07 | reageer
Ik ben zo blij dat je dit artikel schreef! Ik ben ook gaan kijken naar die tentoonstelling van Viviane Sassen en ik begreep er NIKS van. Ik dacht dat het aan mij lag. Dat ik het niet zag. Ik ben dus heel opgelucht. Heel jammer dat er zoveel mooi werk is dat nooit in de musea zal hangen en ik mijn tijd en geld heb verspild. Ze zullen mij dus enkele jaren moeten missen in de musea ;-(
-
geerjanssen schreef op woensdag 4 juni 2014 om 10:35 | reageer
Ik deel de visie van ukrekt maar we weten niet wie Elja is en zijn doelstelling?
-
FM schreef op woensdag 4 juni 2014 om 12:04 | reageer
Ik vind de foto's van Viviane gewoon uitstekend. Misschien een truukje, misschien geen kunst, maar wel bijzonder. Dus geen huis-tuin-keuken kiekjes maar iets opvallends.
-
patric serverius schreef op woensdag 4 juni 2014 om 14:10 | reageer
jongens en meisjes, er zijn volgens mij twee soorten fotografen. Eén soort maakt 'mooie' kiekjes en een andere groep maakt 'kunst'. Blijkbaar behoort de grote meerderheid van Photofacts tot de eerste groep waar perfectie en techniek hoog in het vaandel staan. Wie Viviane Sassen niet goed vindt, moet dan maar bij zijn eigen 'perfecte' kiekjes blijven. Ik zal er wel van blijven genieten. Misschien zijn de meesten wel heel technisch geschoold, maar daarom is het nog geen kunst.
-
jules schreef op woensdag 4 juni 2014 om 14:45 | reageer
Hoi Elja, Wil hier even op reageren. Het kijken en beoordelen van beelden cq kunst is een redelijk persoonlijke kwestie. Ik wordt ook lang niet altijd vrolijk van exposities en publicaties. Ik kijk op mijn manier naar beelden en iemand anders op zijn manier. Niet beter of slechter maar anders. Snap dat je een discussie wilt over iets waar mensen het nooit eens over zullen worden :(. Wat wel van mijn hart moet is dat enige respect wel mag. Kritiek mag en moet maar dat kan ook netjes.
-
Har schreef op woensdag 4 juni 2014 om 16:59 | reageer
De spijker op zijn kop Elja!
Wat er allemaal niet voor kunst doorgaat dat een beetje serieus fotograaf (na enig pogen wellicht) al snel in de prullenbak zou hebben gegooid: foto mislukt want: geen zeggingskracht, niet scherp, verkeerde kleuren etc. ect.
Ik was ooit eens voor-gekwalificeerd bij een "kunsttentoonstelling" met een foto van een zeer verweerde stenen muur en moest toen "een praatje houden over mijn foto".
Het was "gewoon" een spannende prent: kleur, ritme, patroon, niks diepzinnig's kon er van gezegd worden. Maar.... toen ik -even- memoreerde dat er wel "iets" aan Piet Mondriaan deed denken zaten de dames en heren juryleden plots rechtop! Wat een humbug.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kies de witbalans naar smaak creëer de juiste sfeer
door Nando Harmsen
-
Wanneer gooi je een foto weg?
door Elvira Smit
-
De natuurlijk licht fotograaf bestaat niet
door Nando Harmsen
-
Waar wijs jij naar als fotograaf?
door Elvira Smit
-
Verlichte paddenstoelen (deel 1)
door Erik Nevels
-
Het magische moment; de connectie tussen fotograaf en geportretteerde
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.