Maakt de smartphone camera de Compact Camera overbodig?
dinsdag 30 mei 2017, 17:17 door Jasper van Wezel | 8.372x gelezen | 9 reactiesDe smartphone is in de afgelopen jaren gemeengoed geworden. Een bijkomend voordeel is dat iedereen nu overal een foto kan maken. Geen wonder dat de camera´s in de mobiele telefoons een gigantische ontwikkeling hebben doorgemaakt.
Langzaam maar zeker nemen ze de functie van de Compact Camera volledig over. In voorbije jaren zijn ook steeds meer professionele fotografen fan geworden van de slimme apparaten die je altijd bij je hebt. Krijgt een peuter van nu ooit nog een compact camera in de handen?
Is de gigantische ontwikkeling van de smartphone camera een serieuze bedreiging voor de compact camera fabrikant? De vergelijkingssite Telefoon.nl meent van wel. De website heeft in vijf jaar de kwaliteit van de camera's in smartphone met reuze stappen zien verbeteren.
Een ontwikkeling die volledig gedreven wordt vanuit de vraag van consumenten. Zij zien de voordelen van een goede camera die je altijd bij je hebt. Je ziet nu zelfs een trend vanuit de jeugd voor goede selfie camera´s. Niet verwonderlijk dat smartphone fabrikant hier slim op inspelen en je ziet nu zelfs professionele fotografen aan het woord bij de lancering van een nieuw vlaggenschip.
Smartphone camera van 2 naar 24-megapixels
Tien jaar geleden introduceerde Apple de iPhone. Het magische toestel combineerde bellen, met internet en je raadt het al fotografie. De eerste iPhone had een 2-megapixel camera waarmee je niet heel veel bijzonders kon.
Tien jaar later wordt de iPhone 7 gelanceerd met een 12-megapixel camera voorzien van bijna alle snufjes die er zijn in cameraland. Daarnaast zien we de iPhone 7 Plus met wel twee 12-megapixel camera´s en de mogelijkheid om in te zoomen tot 10x zonder verlies van kwaliteit.
Vooral de laatste levert een lichte doodsteek voor de compact camera. Jason Nocito is een professionele fotograaf en hij prees de mogelijkheden van de iPhone camera zoals Depth of Field. Hij zegt het volgende over dit vlaggenschip:
I loved the depth of field capabilities and the ability to shoot fast without losing sharpness. This iPhone proves you don't need a five-figure rig to be a great photographer. This camera is going to change the game.
Bij inzoomen houdt de ontwikkeling niet op. Sony presenteerde namelijk de Xperia XZ Premium met een 19-megapixel Motion Eye camera. Een camera die zelfs een eigen geheugenmodule heeft.
Zelfs de grootste leek maakt nu prachtige foto's dankzij het voorspellend vermogen van de camera en snelle beeldverwerking.
Je kunt er zelfs super mooie slow motion films mee maken van 960 beelden per seconde.
Inzoomen op het voordeel van de compact camera
Voor nu is het aller grootste voordeel van een compact camera de optische zoom. Je wilt graag zo dicht mogelijk bij je onderwerp zijn en inzoomen is daarin van groot belang.
Hedendaagse compact camera's zoomen met gemak tot 30x in. Met een beetje software matige hulp zelfs tot 60x. Wie heeft er tegenwoordig nog een verrekijker nodig om te gluren bij de buren? Maar is dat nog wel zo'n voordeel?
In bijna alle andere facetten zijn de smartphone camera's volledig bij. Sterker nog als we kijken naar DxO Mark dan zie je hogere scores voor de smartphone camera's dan compact camera's met een waarde van 500 tot 800 euro.
Maar misschien wel het belangrijkste nadeel van de compact camera is het wereldwijde web. De jeugd van tegenwoordig maalt er niet om dat je niet kunt inzoomen. Zij gaan echt niet inzoomen op die ene kerkklok in het stadsgezicht.
Dagelijks ziet de jeugd honderden foto's langskomen via Instagram, Facebook, Twitter en Snapchat. Die ga je echt niet allemaal inzoomen en komen vaak langs op 5,5-inch beeldschermen. De smartphone camera voldoet daarin uitstekend en geeft misschien nog wel mooiere en kleurrijkere beelden dan de compact camera.
Professional en de smartphone
Al in 2013 las je bij Photofacts over smartphone fotografie en slimme tips voor het fotograferen. Belangrijk manco's waren toen nog het gebrek aan manuele instellingen en stabiliteit.
Het lijkt wel alsof de fabrikanten meelazen want tegenwoordig beschikken vrijwel alle premium vlaggenschepen over een Pro Modus waarin de fotograaf naar harte lust de instellingen kan aanpassen. Met de nieuwe HTC U11 fotografeer je niet alleen stabiel, je kunt ook super stabiele 4K films maken.
Om je een idee te geven van wat er nu op de markt is en hoe professionele fotografen werkelijk kunnen genieten van de mogelijkheden die de hedendaagse smartphone bieden vind je hier twee filmpjes van professionals over de nieuwe Huawei P10 en iPhone 7 Plus.
Huawei P10
De Chinese fabrikant Huawei begrijpt het belang van een goede camera al jaren. Het sloot hiervoor zelfs een deal met een bekendste camera fabrikanten uit Duitsland, Leica. Het tweetal maakte al drie telefoons samen en de laatst beschikt over drie voortreffelijke Leica camera's.
Jazeker zelfs de selfie camera van de slimme Huawei P10 is een Leica. Het vlaggenschip heeft twee f/2.2 hoofdcamera´s, een met 20-megapixels en de andere met 12-megapixels. Er is phase detection en laser autofocus, beeldstabilisatie en een dual tone LED flitser. Selfies maak je met de 8-megapixel f/1.8 camera.
Het duurt niet lang meer voordat de smartphone camera de compact camera volledig overbodig maakt. In de video hierboven en hieronder leggen de professionele fotografen Manfred Bauman en Benjamin Lowy graag uit wat je allemaal met de Huawei P10 en de iPhone 7 Plus kunt doen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Jasper van Wezel is redacteur bij de vergelijkingssites Telefoon.nl en Telefoonabonnement.nl. Schrijft graag over alles wat er speelt rondom mobiele telefonie en heeft een voorkeur voor smartphones met een kwalitatieve camera.
9 reacties
-
martinphili schreef op woensdag 31 mei 2017 om 11:40 | reageer
Het antwoord op de openingsvraag zal Ja! moeten zijn. Ik denk dat de spiegelreflex in dezelfde ontwikkelingen ook zijn langste tijd heeft gehad. Ongetwijfeld zullen er fotografen zijn die gaan roepen dat de SLR nooit vervangen zal gaan worden door de smartphone maar wellicht zijn dat dezelfden die riepen dat de analoge camera nooit vervangen zou gaan worden door de digitale.
Juist vanwege het feit dat het leeuwendeel van de gemaakte foto's niet meer afgedrukt wordt of zelfs nog wordt bekeken op een computerscherm is de toekomst aan de telefoon. De beste camera is de camera die je bij je hebt immers.
De fotografie verandert en doet dat in een rap tempo. The sky is the limit. Zet je polarisatiefilter maar vast op -
Robert schreef op woensdag 31 mei 2017 om 17:46 | reageer
Smartphones worden ook al gebruikt voor de covers van grote internationale tijdschriften. Zie recent zangeres Camila Cabello op Billboard (iPhone), plus voetballer Messi op Esquire en popster INNA op Elle (2x Huawei).
De fotograaf van de Billboard cover zegt dat het fotograferen met een smartphone vooral goed werkt bij jongeren. Die maken zelf al de hele dag selfies met een mobiel, dus voelen ze zich totaal niet geïntimeerd tijdens een shoot met een smartphone.
Dus ja, de compact is eigenlijk al weggevaagd door de mobiele camera. Maar de smartphone zal ook steeds vaker een alternatief stuk gereedschap worden voor de pro, naast zijn dSLR. -
Eugène
Canon en Nikon moeten maar eens gaan beginnen met smartphones produceren i.p.v. eindeloos ongegeneerd door blijven snurken. Sony bleek altijd al vernieuwender. Nokia kwam ook maar niet van het geitenpad af en we weten allemaal hoe daarmee is afgelopen. Wat waarschijnlijk niemand van de lezers wil horen is dat het vak professioneel fotograaf voor particulieren ook waarschijnlijk aan zijn laatste periode is begonnen. De jonge generatie is op dit gebied meer "doe het zelf' dan ooit tevoren.
-
gast schreef op donderdag 1 juni 2017 om 10:32 | reageer
Toen in 2004 het einde van de (D)SLR werd voorspeld werden die mensen voor gek verklaard. Compacte camera's met kleine sensors zouden nooit de kwaliteit halen van een kleinbeeld sensor. En tot nu toe is dat ook zo. Hoe meer pixels je op een sensor propt, hoe meer ruis je deel is.
In een smartphone zit een nog kleinere sensor. Zou het die dingen dan wel lukken?
Mensen die denken dat altijd alles bij het oude blijft krijgen zelden gelijk. Dat geldt idem voor mensen die bij elke ontwikkeling de revolutie prediken. De fotografie verandert helemaal niet zo snel. -
Robert schreef op donderdag 1 juni 2017 om 11:30 | reageer
@gast: Misschien goed om even naar dit grafiekje te kijken. Loopt tot 2015, maar toen al vielen compact, dSLR en systeemcamera in het niet bij de smartphones.
Er zijn nu generaties die nooit een andere camera gebruikt hebben (en ook niet zullen gebruiken) dan de smartphone. Pixels of ruis boeit ze niet - instant delen wel. Dat is een onomkeerbare verandering in de visuele cultuur. Niet van het ene op het andere jaar. Maar snel gaat het wel. -
-
Theotje schreef op dinsdag 6 juni 2017 om 19:25 | reageer
Ik heb de Nikon DF retro uit 2013 gekocht in de aanbieding . De beeldkwaliteit is te gek en zolang ik het zelf waardeer is het mij best. Ik geniet ervan.
-
geerjanssen schreef op woensdag 7 juni 2017 om 11:53 | reageer
Ik gaf dit al jaren geleden aan maar er is een ander belangrijk gegeven, dat je plezier hebt in fotograferen!
-
info@trigona.nl schreef op maandag 16 december 2019 om 09:28 | reageer
Het grote voordeel van een echte camera is voor mij toch wel het aantal verschillende lenzen die ik kan gebruiken. Verder is een goede /echte flits ook ondenkbaar. De spiegeloze camera's worden ook steeds kleiner en lichter, dus komt dat wel meer naar elkaar toe. Als webdesigner krijg ik steeds vaker foto's van smartphones aangeboden door klanten voor de website. Toch zie je hier nog steeds kwaliteitsverschil.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: DigiEra externe SSD voor iPhone video
door Nando Harmsen
-
Wat doe ik met de foto's op mijn telefoon?
door Elvira Smit
-
Externe monitor voor fotografie op een camera gebruiken
door Nando Harmsen
-
Fujifilm heeft de X100 VI aangekondigd
door Nando Harmsen
-
Review: Sony A7C II en A7C R
door Nando Harmsen
-
Kiezen tussen een camera en een smartphone
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.