Straatfotografie; ga achter je straathelden aan
donderdag 22 oktober 2020, 20:02 door Jan Poldervaart | 6.119x gelezen | 6 reactiesIn dit blog gaan we achter onze straathelden aan. Die helden zijn diverse bekende straatfotografen die ervoor gezorgd hebben dat straatfotografie op de kaart kwam te staan. Die helden zijn ook de mensen van de straat die wij zelf fotograferen.
Maar zoals de titel al zegt: Ga eens achter je straathelden aan. Dus deze keer straatfotografie van achteren gezien.
De meeste straatfotografen vinden mensen van achteren fotograferen niet leuk. Het word als te makkelijk gezien. Dat er ook bijzondere straatfoto's van achteren te maken zijn zal ik je laten zien.
Als je straatfotograaf bent of wilt worden dan is het handig je ook te verdiepen in de geschiedenis van de straatfotografie. Leer straatfotografen kennen die jouw voor zijn gegaan.
Lees daar vooral boeken over en kijk op internet en laat je inspireren, dat is vaak nog beter dan het kopen van een nieuwe lens
Henri Cartier Bresson
Bekende en ook minder bekende straatfotografen zijn onze helden. De bekendste held is natuurlijk Henri Cartier Bresson, mede oprichter van het fotopersbureau Magnum.
Cartier-Bresson reisde destijds voor de grote fototijdschriften de wereld over. Hij publiceerde veel fotoboeken, waarvan het invloedrijkste: The Decisive Moment (1952).
Situaties uit het leven op straat ving hij in één keer goed met z'n Leica 35 mm. Het zijn niet per sé mooie foto's (vind ik), maar vrijwel altijd foto's met veel zeggingskracht.
Lees eens meer over Bresson op internet of lees boeken van of over hem.
Robert Frank
Robert Frank, nog zo'n grote held, was een Amerikaanse fotograaf en cineast. Hij werd bekend door een fotoboek uit 1958, getiteld The Americans.
Hij was de dichter in de fotografie door zijn manier van fotograferen op beeldrijm en beeldsequenties.
Meer straathelden
Bruce Gilden mag ook niet ontbreken als held in de straatfotografie. Vooral bekend voor zijn spontane close-up portretten van mensen, gefotografeerd in zwart-wit en berucht om mensen te flitsen op straat.
Gary Winogrand werkte veel op straat in New York. Daarnaast fotografeerde hij veel op andere plaatsen zoals rodeo's, vliegvelden en dierentuinen en ook andere onderwerpen: veel vrouwen, maar ook dieren en veel auto's.
Omdat hij aangaf dat het onderwerp van zijn foto hem niet boeide, wilde Winogrand niet vastgepind worden als fotograaf van een bepaald onderwerp.
Vivian Maier, die werkte als kindermeisje, nam door de jaren meer dan 150.000 foto's, voornamelijk van mensen en de architectuur van New York, Chicago en Los Angeles. Maar zij reisde rond 1960 ook naar andere delen van de wereld.
Maiers werk bleef tijdens haar leven onbekend en veel van haar fotorolletjes bleven onontwikkeld. Kort voor haar dood werden enige dozen met daarin haar bezittingen gekocht op een veiling. Deze heldin heeft prachtige straatfoto's gemaakt.
Ook de vrouwelijke fotografe Helen Levitt was een Amerikaanse. Zij was ook vooral bekend als straatfotografe.
De lijst van buitenlandse straatfotografen is erg lang en voor dit blog zou het te ver gaan ze allemaal te benoemen en te beschrijven. Maar ga vooral zelf achter je helden aan.
Nederlandse helden
Ook in Nederland kennen we talloze straatfotografen. De bekendste is natuurlijk Ed van der Elsken. Van der Elsken was vooral geboeid door mensen in allerlei culturen en omstandigheden.
Otto Snoek is een van Rotterdams bekendste fotografen. Zijn werk heeft vaak Rotterdam als thema en is opgenomen in tal van boeken en exposities.
In zijn foto's probeert hij de bonte gelijkgestemdheid te vangen tussen de figuranten die zijn camera binnenlopen.
Merel Schoneveld is straatfotografe sinds 2016. Sindsdien fotografeert ze vrijwel iedere keer met een ijzeren regelmaat.
Zij beziet de wereld ongepolijst en legt haar blik in contrastrijke zwart-wit foto's vast. Er is wat te doen op iedere foto. Haar beelden vervelen mij zeker niet. De moeite waard om deze jonge fotografe te volgen.
Ga achter je straathelden staan
Als je een willekeurige straatfotograaf vraagt hoe hij of zij het liefst de foto's maakt, dan zullen de meesten antwoorden dat ze ook gezichten willen zien.
Dat geeft vaak de toestand weer waarin de persoon verkeert of zie je bijzondere of vreemde uitdrukkingen van de persoon. Iemand vanaf de achterkant fotograferen vinden de meeste fotografen niet leuk, te makkelijk.
In principe ben ik ook een fotograaf die het liefst de mensen van voren ziet. Echter ik schuw foto's maken van achteren niet. Er ontstaan toch vaak leuke beelden die je niet had willen missen.
Kijk maar eens naar de volgende foto. Het jongetje met de hoed. Hij gaat schuil tussen allemaal volwassenen. Daarvan zie je alleen maar de benen. Het jongetje valt gelijk op.
Je kunt je afvragen bij wie dit jongetje hoort? Waar loopt hij naar toe ? En als je goed kijkt: hij loopt met een schepje in zijn hand.
Op de volgende foto zie je twee mooi geklede dames die wandelen met de kinderwagen. Op zich niets bijzonders zou je zeggen. Echter, ze lopen langs een sekswinkel.
Het lijkt wel of ze kijken richting de seksshop. Op zo'n moment ga je als straatfotograaf jezelf ook vragen stellen.
Je vraagt je af wat ze van zo'n winkel vinden? Zouden ze weleens zo'n shop binnen gaan? Voor zo'n foto is het vaak ook beter dat je de mensen alleen van achteren ziet. Zo blijven ze anoniem en heb je toch een leuke foto.
Het volgende clubje jonge dames heeft een rode fiets gehuurd in Rotterdam. Waarschijnlijk met gids.
Je zou kunnen denken door de foto dat hier de start is van hun ritje door de stad. Immers dat staat op de voorkant van de prachtige Rotterdamse markthal, ook wel de koopkathedraal van Rotterdam genoemd.
En om het compleet te maken zal die gids straks zeggen: kom op meiden, gaan met die banaan. Hij hoeft alleen maar even achterom te kijken om deze leuke spreuk te zien.
De kunst ligt vaak op straat. Dat zie je op de volgende foto. Prachtige tattoos op de rug en armen van deze dame. Naast haar nog iemand die ook allerlei moois op de armen heeft. Zoiets zie je niet als je deze mensen van vooraf op de foto neemt.
Ook hier vraag ik me af waarom deze mensen zo'n kunstwerk op hun lijf laten zetten? Welke betekenis heeft het voor ze? Het liefst zou ik in gesprek gaan, maar dan zie ik alweer een andere leuke straatfoto en weg ben ik weer.
Martin Bril zou van deze foto vast erg blij worden. Hij was de uitvinder van de rokjesdag. Hij schreef onder andere voor het Parool en de Volkskrant.
Hij kon grandioos schrijven over alledaagse dingen, helaas is Martin Bril in 2009 overleden. Maar wat een vrolijkheid. Kleur en bloemen op een heerlijke zomerdag.
Zo kan je dag niet meer stuk als je loopt te fotograferen in de stad. Rechts op de foto zie je nog net een heerlijk ijsje. Was het maar weer zomer.
Zo zie je maar dat straatfotografie van achteren genomen niet saai hoeft te zijn. Uiteraard moet je goed om je heen blijven kijken want voor je het weet is de ultieme foto vlak voor je.
Hopelijk ben jij ook weer geïnspireerd om straatfoto's te gaan maken.
Als je dit stukje gelezen hebt, hou je waarschijnlijk ook van lezen. Zoek daarom ook Martin Bril eens op. Daar word je vast ook vrolijk van. Iets om de herfst en wintermaanden mee door te komen.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Jan Poldervaart is straatfotograaf en fotografeert met name in Rotterdam. Jan is lid van fotoclub de Phoenix in Rotterdam, huiskamerclub Focus17en het fotografencollectief Rotterdamstreets. Bekijk zijn werk op dutchartandphotographer.
6 reacties
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 27 oktober 2020 om 10:44 | reageer
De meeste namen in het artikel zijn mij onbekend, maar dat maakt het artikel er niet minder om. Ik vond het een uitnodigend artikel met een mooie visie op de straatfotografie. Straatfotografie van achteren levert je ook minder problemen op met de huidige privacy wetgeving.
-
Jan schreef op dinsdag 27 oktober 2020 om 11:03 | reageer
Hallo Donald,
De meeste namen zijn bekenden in de fotografie wereld en vaak ook bij straatfotografen. Ik weet natuurlijk niet of jezelf ook straatfoto's maakt maar misschien raak je geïnspireerd. En als je het voor het eerst gaat doen is foto's van achteren maken een leuke uitdaging. Het is ook nuttig om artikelen over straatfotografie te lezen en straatfoto's van anderen te bekijken. In ieder geval bedankt voor het lezen en je aardige reactie.
Groet: Jan -
Jax schreef op dinsdag 27 oktober 2020 om 11:24 | reageer
Er zijn een paar leuke gratis online boeken over straatfotografie van Thomas Leuthard. Zeker de moeite waard.
-
Jax Kraal schreef op dinsdag 27 oktober 2020 om 11:25 | reageer
Er zijn een paar leuke gratis online boeken over straatfotografie van Thomas Leuthard. Zeker de moeite waard.
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 27 oktober 2020 om 11:44 | reageer
@Jan, ik fotografeer graag mensen. Straatfotografie boeit mij dus.
@Jax, bedankt voor de tip. -
audb schreef op dinsdag 10 november 2020 om 17:21 | reageer
Ik mis bij de "Nederlandse helden" Cor Jaring & Jacob Olie ook deze fotografen deden aan straat fotografie.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Beperk jezelf tot bepaalde kleuren
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Fotografeer minimalisme op het platteland
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Ga naar buiten als het regent
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Maak mooie silhouetten met spotmeting
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Breng gelaagdheid aan in je straatfoto
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Fotografeer vanuit vogelperspectief
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.