Straatfotografie thema; mondkapje en de grote boze wolf.
zaterdag 3 oktober 2020, 14:41 door Jan Poldervaart | 4.110x gelezen | 14 reactiesStraatfotografie gaat meestal om gewone mensen, zoals jij en ik, in het dagelijks leven op de straat. De foto's die je maakt zijn nooit geregisseerd, het is altijd echt wat er gebeurt.
Straatfotografie heeft veel gezichten en er zijn talloze manieren waarop je straatfotografie kunt beoefenen. Iedere keer zal ik een manier presenteren hoe je op straat kunt gaan fotograferen.
Een manier om de straat op te gaan met je fototoestel of je mobiele telefoon is vooraf te kiezen voor een thema.
Dat kan bijvoorbeeld zijn: mensen met een hond, mensen met een geel tasje, mannen met een hoed of aparte personen op de fiets. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een thema of project van maken.
Op dit moment met de corona crisis wordt de roep om mondkapjes te dragen steeds luider. Het advies is nu, draag een mondkapje in openbare ruimten.
Burgemeester Aboutaleb van mijn lievelingsstad Rotterdam had al eerder een experiment gedaan in de stad om op drukke plekken een mondkapje te dragen.
Als straatfotograaf een unieke kans om op dit thema in te springen en te kijken of de mensen er gehoor aan geven.
In mijn vorige blog liet ik al een foto zien van een fietskar met daarin twee jongetjes en daarachter een moeder die haar dochter aan het troosten was en een jongen in een rood shirt.
Op het shirt stond een grote spin. Die jongen hoorde bij de moeder en dochter, dat blijkt wel uit onderstaande foto. Bovendien dragen ze alle drie een mondkapje.
Wie is nu de grote boze wolf? Voor veel Rotterdammers was dat de burgemeester. Waarom? Ze moesten van hem een mondkapje gaan dragen.
Niet leuk natuurlijk zo'n ding voor je mond. Maar je wilt natuurlijk ook geen BOA in je nek om een forse prent te krijgen. Voor dat geld kun je heel veel boodschappen doen op de markt in Rotterdam.
Natuurlijk is de echte grote boze wolf dat virus: Covid 19. Met de mooie naam: Corona, alsof het om het mooiste meisje uit de stad gaat.
Het virus dat velen in de ban houdt en vaak ook in huis. Maar ook velen niet, zo bleek wel uit mijn straatfotografie tocht door de binnenstad van Rotterdam.
Een gezin compleet zonder mondkapje. Vader die door zou kunnen gaan voor Schwarzenegger, dochter die fan is van de Rolling stones en moeder en zoon die hand in hand kameraden lopen. Op de foto loopt zeggen en schrijve een enkele mevrouw met een mondkapje.
Er waren ook mensen erg blij met dat mondkapje. Zo blij kennelijk dat ze dachten, he daar kan ik weleens een selfie van maken. Dus hup pak je telefoon en maak een selfie.
Maar ja er kunnen meer dingen aan de hand zijn. Misschien maakte ze stiekem een foto van de mensen achter zich. Zo die heb ik, ze dragen geen mondkapje.
Of zag ze iets voor zich. Iets wat wij niet kunnen zien. Dat is juist zo leuk aan straatfotografie. Iedereen mag zijn eigen verhaal maken. Maar eerst moet je het zien. Kijken , kijken, kijken zoals ik de vorige keer al vertelde. Dan zie je vanzelf de verhalen op straat.
Niezen in de elleboog en de 1,5 meter
Het credo van minister president Rutte is dat je moet niezen in de elleboog en 1,5 meter afstand moet houden van elkaar. Ik had het geluk dat deze politieke uitspraak recht voor mijn lens kwam.
Dat is ook een kenmerk van straatfotografie, dat je soms geluk moet hebben. Pal voor mij moest ineens een man niezen. Ik zag het aankomen. En ja hoor, in de elleboog. Wat een toevalstreffer.
Zo keurig, zo netjes om dat zo op straat te doen. Als deze manier een mondkapje had gedragen zat deze nu vol met... Ja, dat kun je wel raden.
De man naast hem deinst een beetje terug. Je kunt de nies bijna horen van de foto.
Toen ik erop ging letten, wilde ik ook zien of die 1,5 meter in acht werd genomen.
Op een gegeven moment zag ik een jongetje naar een duif kijken. Er liepen ook wat mensen om hem heen. En als je goed kijkt zie je die mensen keurig afstand houden van elkaar. In een soort kringetje.
Zelfs de twee duiven op gepaste afstand. Want ja, als een vleermuis het virus kan overbrengen waarom een duif dan niet. Het enige minpuntje. Ze dragen geen van allen een mondkapje. Bij kinderen was dat toegestaan.
Dus als jij ook aan straatfotografie gaan doen of misschien doe je het al. Verzin een thema en volg je doel. Zo kom je vast met betere straatfoto's thuis, dan lukraak gaan schieten met je camera.
En vind je het moeilijk om zo maar vreemde mensen te gaan fotograferen. Maak dan eens foto's met een thema waar je wel de invloed ziet van mensen.
Neem bijvoorbeeld etalages en etalage poppen en als je geluk hebt fotografeer je gelijk de mensen mee die voorbij de etalage lopen.
Ga op pad, ga eropuit. Graag wil ik jou straatfoto eens zien.
Stuur ze eens op of geef je reactie op deze blog.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Jan Poldervaart is straatfotograaf en fotografeert met name in Rotterdam. Jan is lid van fotoclub de Phoenix in Rotterdam, huiskamerclub Focus17en het fotografencollectief Rotterdamstreets. Bekijk zijn werk op dutchartandphotographer.
14 reacties
-
Jaap van Emmerik schreef op zaterdag 3 oktober 2020 om 17:30 | reageer
Leuk artikel Jan. Thematisch fotograferen is goeie tip voor als ik niet meer weet wat te fotograferen
-
Jan schreef op zondag 4 oktober 2020 om 13:57 | reageer
Beste Jaap,
Bedankt voor je reactie. Er zijn vele manieren hoe je straatfotografie kunt beoefenen. Een thema voor jezelf geeft houvast. Dan weet je wat je wilt gaan fotograferen. In ieder geval veel plezier met straatfotografie.
Groet: Jan -
John schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 11:40 | reageer
Hoe zit het met de A.V.G. bij straatfotografie???
-
Jan schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 14:10 | reageer
Ha Jan, hoe zit het eigenlijk met de privacy. Want dat weerhoud mij ervan om straatfotografie te doen Je mag naar mijn idee de foto’s nergens plaatsen. Of wel? Endank je wel voor je prachtige bijdrage. Leuk geschreven ook. Groet Jan
-
Jacobs schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 15:08 | reageer
Ook hier vragen ivm privacy.
Hebben de mensen hierboven hun toestemming gegeven om hier in dit artikel gepubliceerd te worden? -
Jan schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 15:27 | reageer
Beste John en Jan,
Wat betreft privacy is het in het algemeen zo dat je in de openbare ruimte op straat gewoon mag fotograferen. In winkel ruimten of bijv. in het OV e.d. is het vaak verboden of gelden er huisregels. In veel musea mag het tegenwoordig wel weer. In media plaatsen mag ook, mits er geen aanstootgevende foto is of er een portret belang is, bijv. bij bekende personen. Dus ga lekker fotograferen op straat en volg vele andere bekende en onbekende straatfotografen.
groet: Jan -
gast schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 15:56 | reageer
Hoi Jan, ik zie dat deze vraag al een paar keer is gesteld.
Dus wat ik op de mooie website ( waar jij ook deelnemer bent) van https://rotterdamstreets.nl/recht/ gevonden heb geld onderstaande nog steeds? Dank en Mvgr Henk
Als de afbeelding niet in opdracht van of ten behoeve van de afgebeelde persoon is gemaakt, is het portretrecht beperkt. De afgebeelde persoon kan zich alleen verzetten tegen vermenigvuldiging of openbaarmaking, voor zover die persoon een redelijk belang heeft om zich daartegen te verzetten, zoals omschreven in de Auteurswet 1912. -
audb schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 16:55 | reageer
Helaas moet ik wel even een opmerking maken bij de tweede foto vermeld je dat de mevrouw een mondkapje draagt echter als je heel goed kijkt dan lijkt het er op dat ze deze op haar kin heeft zitten!.
Maar helaas zie ik maar al te vaak dat mensen de naam "mondkapje" te letterlijk nemen en hun neus niet bedekken.
Ik wil dan ook het dringend advies geven om dat wel te doen.
Corona kan via de mond je besmetten maar het is vooral dat je door je neus heen besmet wordt.
Ook zou je beter ook een (veiligheid) bril op kunnen zetten maar alleen in zeer drukke gebieden waar je geen 1,5 en nog liever 2 meter uit elkaar kan blijven. -
audb schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 17:03 | reageer
Beste John en Jan,
Je mag in het openbaar fotograferen echter als de persoon die je fotografeert direct aangeeft niet op de foto te willen dan heb je twee keuzes.
1. Je verwijderd de foto ter plaatse waar de persoon bij staat.
2. je geeft aan dat je de persoon die op de foto staat onherkenbaar maakt.
Doe je dat niet dan kan de persoon weldegelijk gebruik maken van de AGV en aangifte doen wegens schending van de privacy.
Helaas is het al jaren zo dat mensen hun "privacy" ontzettend belangrijk zijn gaan vinden.
Stel je voor zeg dat ze je zien lopen met een tasje van de Hema in de plaats van een te dure merk of die van de Aldi terwijl je wel een Tesla voor de deur van je 65 vierkante meter woning van drie en een half ton zien staan.(Amsterdam enzo) -
Jan schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 18:08 | reageer
Beste mensen,
Het maakt wel wat los, mijn straatfotografie blog. Het onderwerp over mondkapjes is actueler dan ooit. Dus altijd goed om ook hier verstandige adviezen te krijgen.
Ook het privacy aspect is in deze tijd een actueel onderwerp. Ga er maar vanuit dat ik als straatfotograaf de mensen op straat respecteer. Ook hier weer nuttige tips en adviezen van lezers van mijn blog. Dank mensen voor jullie mooie reacties. Voor mij een stimulans nog meer mooie straatverhalen te maken met leuke ondersteunende foto's.
Groet: Jan -
Jan schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 20:57 | reageer
Dank je wel Jan. Het is me helder. Blog on, je inspireert enorm.
Finne avond, Jan -
Mars van den Heuvel schreef op donderdag 8 oktober 2020 om 09:31 | reageer
Leuk artikel & goed geschreven!
Krijg je eigenlijk veel vervelende reacties als mensen zien dat je ze fotografeert?
Het aplha-mannetje is niet achter jou aangekomen?
(hij was eigenlijk in overtreding toch? want geen mondmasker)
Groeten van Mars. -
Jan schreef op donderdag 8 oktober 2020 om 13:57 | reageer
Hallo Mars,
Eigenlijk krijg ik nooit vervelende reacties van mensen op straat. Ik blijf altijd vriendelijk en geef vaak een glimlach of bedank mensen. Mocht er toch iemand zijn die het echt vervelend vind dan zal ik op zijn of haar verzoek altijd de foto verwijderen. Een foto is me geen ruzie wáard. Het Alpha mannetje is niet achter me aangekomen hoor.
En ja die mondkapjes....zelfs het kabinet is er nog niet over uitgepraat.
In ieder geval bedankt voor je reactie.
Groet: Jan -
primefoto.nl schreef op maandag 12 oktober 2020 om 12:15 | reageer
De AVG blijft een lastig dingetje. Als straatfotograaf moet je er echter wel iets van weten, ook als amateur.
disclaimer:
Ik ben geen advocaat en heb geen juridische achtergrond. Ik kan me vergissen. Iedereen blijft zelf verantwoordelijk voor het eigen handelen!!
Wel heb ik de AVG gelezen en ook de handleiding er bij gelezen waarin een en ander wordt uitgelegd. Ik ga dus niet uit van andermans uitleg. Beiden kun je downloaden via de website van de overheid of die van de Autoriteit Persoonsgegevens, die op deze wet controleert.
Ik zal proberen het iets te verhelderen.
Conform de AVG val je niet onder de AVG als je puur als amateur en in kleine groep publiceert. Ben je dus pro of semi pro en doe je er straatwerk voor de fun bij, dan gaat het niet meer op en val je onder de AVG. De pro's weten dat, als het goed is.
De AVG gaat alleen over het opslaan bewaren en publiceren en niet over het maken van de foto. Fotograferen mag altijd vanuit de openbare ruimte. Echter als je de platen op een website plaatst, die voor iedereen toegankelijk is, dan val je weer wel onder de AVG en dan moet je voldoen aan de eisen. Een van die eisen is het hebben van een grondslag en verzameldoelen die je vooraf moet vastleggen. Er zijn 6 grondslagen waar je er één uit mag kiezen, die bij je past, met een aantal bijpassende verzameldoelen. Die moet je vooraf op je website of documentatie publiceren. Er kan ook een inspectie volgen en dan moet je kunnen aantonen dat je al aan de eisen hebt voldaan alvorens te publiceren. Je moet het kunnen bewijzen!
Een van de grondslagen is toestemming. Je vraagt het subject of je de foto mag maken en publiceren. Echter kan die toestemming ook elk moment weer worden ingetrokken. Als dat gebeurd moet je direct de plaat van je website verwijderen verwijderen. Dat is dus niet de handigste methode.
Voor ons fotografen is er een andere grondslag veel beter en wel grondslag F, het gerechtvaardigd belang. Fotograferen is niet strafbaar en mag altijd, zolang je maar in de openbare ruimte staat als je het plaatje maakt. Niemand kan dat verbieden en niemand kan verwijdering/vernietiging van de foto eisen. Dat is in strijdt met het auteursrecht. Vooraf publicatie verbieden kan ook niet. Dat is in strijdt met artikel 7 uit de grondwet die censuur verbiedt. Men kan na publicatie een claim doen m.b.t. het portretrecht via het burgerlijk recht, maar eenvoudig wordt dat niet. Daarbij geld dat alleen als iemand er herkenbaar op staat. Kortweg is het rechtvaardig om te fotograferen en zo je hobby uit te oefenen.
In de particuliere ruimte bepaald de exploitant de regels en kan fotograferen verbieden. Daaronder vallen o.a. winkelcentra maar ook het OV, ziekenhuizen en zelfs overheidsgebouwen. Dan moet je eerst toestemming vragen. Als je een station wilt fotograferen kun je even bellen met de NS. Zij hebben daar een speciaal telefoonnummer voor.
Verder met de AVG.
Als je gerechtvaardigd belang aanvoert als grondslag horen daar ook verzameldoelen bij. Verzameldoelen zijn de redenen waarom je die beelden maakt, verzameld, verwerkt. Daartussen staan een paar erg sterke argumenten zoals artistieke uiting, vrijheid van meningsuiting, historische en of journalistieke waarde. Als je deze argumenten aanvoert wordt het erg moeilijk om via portretrecht een foto, door de rechter, te laten verwijderen omdat o.a. artistieke uiting, vrijheid van meningsuiting en of journalistieke waarde nogal hoog in het vaandel staan in een democratie. Dat zal een rechter niet snel wegschuiven.
Er is echter wel een belangrijke noot aangegeven in de AVG. Je moet jouw belang afwegen tegenover het belang van de geportretteerde. Het portretrecht is nog steeds van toepassing. Daar moet je wel rekening mee houden.
Eigenlijk is er dus niet veel verandert, maar je moet het wel even weten en je er aan houden.
Voor de pro gelden er nog andere regels waaraan moet worden voldaan, maar als amateur heb ik niet de behoefte dat ook nog uit te gaan zoeken.
Het doel van de AVG is de burgers te beschermen t.o.v. de grote bedrijven die veelvuldig misbruik hebben gemaakt van de gegevens en metadata van mensen. In principe is er m.b.t. fotografie niets verandert behalve dat je wat zaken op papier/website moet gaan zetten alvorens openbaar te publiceren.
Mijn advies is dan ook om zelf de AVG op dat vlak te lezen. Dat kost wat moeite, maar is ook erg verhelderend. Hopelijk kunnen jullie hier iets mee.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurenfoto's gevonden uit 1900 door de TU Delft
door Elja Trum
-
Straatfotografie tip: Beperk jezelf tot bepaalde kleuren
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Fotografeer minimalisme op het platteland
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Ga naar buiten als het regent
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Maak mooie silhouetten met spotmeting
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Breng gelaagdheid aan in je straatfoto
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.