Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Expositie: Michael Wolf - Life in Cities

zondag 18 maart 2018, 13:31 door | 4.463x gelezen | 4 reacties

Een persoon achter een beslagen ruit wendt het hoofd af en sluit de ogen in een poging de lens van de fotograaf te ontwijken. De metroreiziger staat klem tussen de andere forenzen en kan geen kant op wanneer fotograaf Michael Wolf aan de andere zijde van het raam zijn camera op hem richt.

In het Fotomuseum Den Haag is een bijzondere expositie te zien van Duits kunstenaar-fotograaf Michael Wolf. In het museum hangen niet alleen foto's, er is ook een omvangrijke plastic speelgoed collectie opgebouwd. Verder staan er versleten stoelen uit Hongkong.

Fotografie als totaalervaring een echte aanrader!

Michael Wolf, Architecture of Density, Hong Kong (2003 2014). © Michael Wolf 2018

Michael Wolf, Architecture of Density, Hong Kong 2003-2014. © Michael Wolf 2018

Michael Wolf heeft jarenlang in het Verre Oosten (in Japan en in Hongkong) gewoond. In Tokio heeft hij de serie Tokyo Compression van reizigers in de metro geschoten. In zijn foto's zie je het drukke leven van de metropool.

Zijn serie Architecture of Density met reusachtige foto's van onpersoonlijke wolkenkrabbers in Hongkong is nog indrukwekkender. De horizon en de lucht zijn weggelaten, zodat je alleen een abstracte beleving krijgt van de oneindig vele etages.

Zijn foto's hangen aan ijzeren kabels in in de museumzalen. Hierdoor word je als kijker als het ware 'de beelden ingezogen'. Je ziet een onherbergzame en anonieme blokkendoos met woningen in een grote stad.

Daarnaast zijn ook de bewoners in hun appartementen geportretteerd: de serie 100×100. Michael Wolf heeft het zeer strak (gründlich) geregisseerd. Je ziet de eenvoudige optrekjes van vaak eenzame bewoners.

De aanloop van de series in Hongkong is Hong Kong Corner Houses. Dit zijn monumentale foto's van de typische hoekhuizen die je in Hongkong kunt tegenkomen. Het zijn soms kleurrijke, maar vaak vervallen en zwartgeblakerde gebouwen.

Gedurende de jaren 2010 - 2013 keert Wolf telkens terug naar hetzelfde perron in Tokyo. Hij wacht daar als een jager op zijn prooi. Dit resulteert in Tokyo Compression, wellicht zijn beroemdste fotoserie waarin hij de onderwerpen privacy en voyeurisme tot in detail onderzoekt.

Michael Wolf, The Transparent City, Chicago 2006. Michael Wolf 2018

Michael Wolf, The Transparent City, Chicago 2006. © Michael Wolf 2018

In de dichtbevolkte wereldsteden waar Michael Wolf werkt, zijn deze thema's onvermijdelijk.

Het Fotomuseum Den Haag toont een groot overzicht van Wolfs werk, vanaf zijn vroegste jaren als documentairefotograaf tot en met zijn recentere series Architecture of Density (2003 – 2014) en Transparent City (2006).

Fotojournalist in Duitsland


Michael Wolf werd in 1954 geboren in München. Hij groeide op in de Verenigde Staten en Canada, maar keerde voor zijn studie terug naar Duitsland waar hij van 1972 tot 1976 les kreeg van Otto Steinert, de legendarische professor van de Folkwang School in Essen.

Hij begon zijn carrière als fotojournalist voor onder meer de gerenommeerde tijdschriften Geo en Stern. In 2003 maakte hij de overstap naar vrij werk.

Desondanks blijft zijn fotografie geworteld in de traditie van de sociaal geëngageerde documentairefotografie. Het centrale thema van zijn oeuvre is het leven van mensen in de altijd veranderende metropolen.

Michael Wolf, Paris Rooftops, Paris 2014. Michael Wolf 2018

Michael Wolf, Paris Rooftops, Paris 2014. © Michael Wolf 2018


The real toy story


De indrukwekkende, wandvullende installatie (circa 20.000 stuks op 40 vierkante meter) The Real Toy Story (2004-2018) is niet zonder maatschappijkritiek.

Tussen het speelgoed zie je foto's van fabrieksarbeiders zonder handen, armen, voeten of benen. Dit is het gevolg van de gevaarlijke omstandigheden in de Chinese fabrieken.

De verlegen en soms gelaten blikken van de arbeiders vormen een schril contrast met de overweldigende hoeveelheid goedkoop speelgoed.

Michael Wolf heeft naast zijn eigen foto's ook beelden van Google Street View verzameld. Hij blies deze zo op dat het kunst werd. Dat hij ook humor heeft bewijzen de kleine series met zwabbers, stoelen en plastic handschoenen.

Michael Wolf, The Real Toy Story, China 2004. Michael Wolf 2018

Michael Wolf, The Real Toy Story, China 2004. © Michael Wolf 2018

Tot wanneer te zien?


De expositie is te zien tot 22 april in Fotomuseum Den Haag.

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

  1. Paolo Ilardi
    Paolo Ilardi schreef op donderdag 22 maart 2018 om 11:11  | reageer

    Very great article, even if the meaning of the photographs does not make you appreciate very much the modernity towards which we are going.
    Paolo

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 22 maart 2018 om 13:05  | reageer

    @Paolo: it almost seems that people in Asia already got used to it! Apparently people are very flexible and adapt quickly to their circumstances. However, it does worry you about the future...

  3. tineke
    tineke schreef op donderdag 22 maart 2018 om 17:59  | reageer

    schitterende tentoonstelling. een echte aanrader

  4. Anna
    Anna schreef op zaterdag 24 maart 2018 om 22:15  | reageer

    Een tegenvaller, deze expo. Vooral omdat het een samenraapsel van thema’s zonder samenhang heeft.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord