Maastricht Photo Festival: 20-29 september
zondag 25 augustus 2019, 13:31 door Michelle Peeters | 4.146x gelezen | 1 reactieVan Dichtbij. Maastricht Photo Festival presenteert fotografen uit deze contreien. Wier werk artistieke en geografische grenzen overschrijdt
Maastricht Photo Festival vindt plaats van vrijdag 20 tot en met zondag 29 september 2019.
Met het thema 'Van Dichtbij' worden de 'Lens-based arts' gevierd in het zuiden van Nederland. Maastricht Photo Festival presenteert meer dan 100 fotografen die een band hebben met de Maas-Rijn Euregio, in 34 exposities en op 26 locaties in het industriële Sphinxkwartier, de oude buurt Wyck en de historische binnenstad van Maastricht.
De fotografie is in al zijn verschijningsvormen te zien bij culturele instellingen en in industrieel erfgoed zoals de Gashouder en De Krul, een monumentaal overblijfsel van de oude Noorderbrug, beiden gelegen in het nieuwe Frontenpark. Daarnaast is er een breed randprogramma voor fotografieliefhebbers van alle leeftijden.
Van Dichtbij
Maastricht Photo Festival presenteert fotografen 'Van Dichtbij', met werk dat dichtbij komt. De verbindende factor tussen de exposerende fotografen is hun link met het Zuiden. Ze zijn er geboren, hebben er gewoond, werkten er, volgden er een opleiding, of hebben op een andere manier een speciale band met de omgeving.
Het festival toont fotografie van wereldniveau die geworteld is in de Maas-Rijn Euregio. Het festival presenteert fotografen uit verleden, heden en toekomst, met zowel gevestigde namen als nieuw talent.
De initiatiefnemers van het festival, fotograaf Bert Janssen en projectmanager Uschi Prick, hebben met de passer een cirkel op de landkaart gemaakt van 50 kilometer met Maastricht als middelpunt. Zo komt een van de headliners - Erik Kessels - uit Roermond (48,2 km).
Erik Kessels (1966, Roermond) presenteert in de Gashouder zijn installatie GroupShow. Kessels is kunstenaar, ontwerper en curator met een bijzondere passie voor fotografie. Hij is onder meer bekend geworden als creatief partner van het in Amsterdam gevestigde communicatiebureau Kesselskramer.
Hij publiceerde meer dan 60 boeken met door hem verzamelde foto's, en werkte voor zijn kunstprojecten samen met o.a. Marlene Dumas and Ryuichi Sakamoto. Onlangs exposeerde hij nog in SFMOMA (San Francisco) met zijn installatie 24HRS in Photos.
Andere gevestigde namen van dichtbij, maar die ver over de grens bekend zijn, zijn Bob Thissen en Andrea Beckers. Bob Thissen (1985, Hoensbroek) is onder kenners van Urban Exploring wereldberoemd. Urban Exploring is het fotograferen van verlaten, meestal niet vrij toegankelijke gebouwen.
Hij maakte foto- en filmbeelden in meer dan 65 landen, vaak op verboden locaties zoals het door de tsunami en de kernramp geteisterde Fukushima en een Russisch actief militair terrein in Kazachstan waar vergeten spaceshuttles liggen. Zijn foto's en (stop-motion) films worden gepubliceerd door onder andere National Geographic en CNN.
Andrea Beckers (1994, Maastricht) verwierf bekendheid met haar portretkunst. In 2018 exposeerde ze in Artifact New York en in Carroussel du Louvre, Parijs.
Een wereldwijd uitgegroeid fotografieproject is van de Japans-Belgische portretfotograaf Tetsuro Miyazaki (1978, Brussel) die nu in Maastricht woont. In zijn persoonlijke Hafu2Hafu project onderzoekt hij wat het betekent om een Japanse en een niet-Japanse ouder te hebben.
Het project gaat over identiteit en het verlangen om ergens bij te horen. In April kwam zijn langverwachte fotoboek uit.
Een in Maastricht bekende naam is Mike Moonen. Mike Moonen (1990, Vaals) zoekt met zijn collages, prints, tekeningen, animaties, sculpturen, muziek en magazines, bewust de grens op tussen mooi en lelijk, tussen expres en per ongeluk. Voor Maastricht Photo Festival zal Moonen aan de slag gaan met een verzameling pasfoto's, met zijn project Pasfoto's, dat zijn pas foto's.
De foto's zijn niet alleen van een afstand te bekijken. Ook het publiek wordt uitgenodigd om te fotograferen en exposeren. Zo is er een trouwfotoalbum expositie in het Dinghuis (VVV) en in poppodium de Muziekgieterij worden foto's tentoongesteld die gemaakt zijn door het publiek op Pinkpop en tijdens muziekfestival Bruis.
De fotowedstrijd op Pinkpop met het thema Let's Get Weird! is georganiseerd en gecureerd door YOUNGOFFICE, de jongerenafdeling van het Bonnefantenmuseum. Met de publieksexpositie Pin-your-pic kunnen fotografen van alle niveaus zich inschrijven om voor een aantal dagen hun foto's te exposeren in het Student Hotel.
Maastricht Photo Festival viert de lens-based arts
Waar begint fotografie en waar houdt het op? Deze vraag staat centraal tijdens Maastricht Photo Festival. Het festival zet het medium fotografie breed neer en toont het in al zijn facetten, van selfie tot conceptuele kunst. De fotografen presenteren werk dat artistieke en geografische grenzen overschrijdt.
Het festival moedigt diversiteit en creativiteit aan, en zoekt de grenzen van een traditioneel fotofestival op. Door de interactie aan te gaan met het publiek en op zoek te gaan naar bijzondere manieren om fotografie te presenteren onderzoekt het festival het medium en laat het bezoekers ook zelf experimenteren met de beeldtaal.
Naast de 34 exposities is er een breed randprogramma met een fotosymposium, workshops, lezingen, portfolio reviews, rondleidingen, photo-talks en een concert op basis van foto's in Sint Servaasbasiliek in samenwerking met studenten van Conservatorium Maastricht. Voor kinderen is er een educatief programma.
Maastricht verkennen aan de hand van industrieel erfgoed en culturele instellingen
De diversiteit aan deelnemende locaties in Maastricht alleen al is een bezienswaardigheid op zich, en een mooie manier om de stad vanuit een ander perspectief te ontdekken.
Het hart van het festival ligt in het bruisende Sphinxkwartier dat gebouwd is op de fundamenten van industrieel erfgoed met als hoofdlocatie de Gashouder in het nieuwe Frontenpark. Op De Krul van de oude Noorderbrug prijkt straks een reuzenprint van de Belgische fotograaf Lieven Geuns.
Ook liggen er talloze culturele plekken op de route die vaak gevestigd zijn in industriële monumenten, zoals poppodium de Muziekgieterij in de oude Timmerfabriek en Lumière Cinema, gevestigd in de oude elektriciteitscentrale van het Sphinxkwartier.
Ook nemen onder meer bioscoop Pathé, Theater aan het Vrijthof, Centre Céramique en het Bonnefantenmuseum deel aan het festival. Bezoekers kunnen de stad tijdens het fotofestival ontdekken met behulp van een festivalplattegrond. Via de website en een smartphone kunnen wandelroutes tussen de locaties worden uitgestippeld.
Podium voor fotografie
Maastricht Photo Festival biedt een podium aan fotografie in het zuiden van Nederland. Bert Janssen: “Ik miste al jarenlang een podium voor fotografie in het Zuiden en moest altijd reizen om fototentoonstellingen te bezoeken. Terwijl er in het zuiden zoveel talent is dat aandacht verdient en waar we trots op mogen zijn”.
Uschi Prick: Met het festival willen we een katalysator zijn tussen alle culturele instellingen, fotografen, kunstenaars en amateurs die met het medium bezig zijn. We willen hen verbinden middels fotografie en ook zelf daarmee uitgroeien tot instituut.
Daarbij wil het festival fungeren als kweekvijver voor talent, voor zowel studenten en alumni van fotografie- en kunstopleidingen als amateurs. Na afloop van de eerste biënnale wordt het programma voortgezet met aan fotografie gerelateerde evenementen tot aan de tweede biënnale in 2021.
Hierbij zullen mogelijk ook fotografen uit de grensstreek met Duitsland en België een grotere rol gaan spelen.
Meer informatie en tickets
Met een festivalticket kunnen alle 34 exposities bezocht worden. Online tickets zijn vanaf half augustus verkrijgbaar via de website www.maastrichtphotofestival.nl en vanaf vrijdag 20 september in te wisselen voor een festivalticket bij de meeste locaties.
In de voorverkoop is de prijs van een festivalticket voor volwassenen vanaf 21 jaar 12,50 euro en voor jongeren tussen de 14 en 21 jaar 9,50 euro. Kinderen tot 14 jaar krijgen gratis toegang.
Vanaf vrijdag 13 september kan er ook direct aan de kassa een festivalticket worden gekocht bij Maastricht Marketing (VVV) en Boekhandel Dominicanen. De prijs is dan 13,50 euro voor volwassenen vanaf 21 jaar en voor jongeren van 14 tot 21 jaar 10,50 euro.
Meer informatie: www.maastrichtphotofestival.nl
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
1 reactie
-
david schreef op dinsdag 27 augustus 2019 om 15:57 | reageer
de site van het festival is helaas nog steeds niet online met meer info...
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kom jij ook naar het Nature Talks Fotofestival?
door Nando Harmsen
-
Koos Breukel - Buitenkant van een Binnenwereld
door Michelle Peeters
-
Stephan Vanfleteren - In de schaduw van de palm
door Michelle Peeters
-
Fotofestival aan de Maas, ook voor amateurs
door Michelle Peeters
-
5 redenen om dit fotofestival in Arles (Frankrijk) te bezoeken
door Elvira Smit
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.