De keuze tussen continu licht of flitslicht voor portretten
zaterdag 1 juni 2024, 21:42 door Nando Harmsen | 1.341x gelezen | 2 reactiesWanneer bestaand licht niet voldoet, dan moet je zelf licht toevoegen. Dat kan via een flitser, of via continu licht. Het kan lastig zijn om een keuze te maken want elk heeft voor- en nadelen. Ik zet ze voor je op een rijtje.
Je eigen licht gebruiken heeft heel veel voordelen. Het kan donkere delen oplichten en daarmee de kwaliteit van het licht aanzienlijk verbeteren. Het voorkomt lelijke schaduwen, licht uit een ongewenste richting, of hoge ISO-waarden.
Je kan bestaand licht en je eigen lichtbron naadloos samen te laten werken. Niets aan de foto laat zien dat er geflitst is. Of dat er een continu lichtbron is gebruikt, want dat kan ook. Vroeger was dat een lamp, nu is dat in vrijwel alle gevallen een Led-paneel of een COB led-lamp.
Wat is het beste om te gebruiken? Continu licht of flitslicht. Vraag het aan verschillende fotografen, en je krijgt verschillende antwoorden. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat er geen antwoord is, en dat alles afhangt van voorkeur en omstandigheden.
Daarom zet ik enkele voordelen en nadelen op een rij. Dan kan jij zelf bepalen wat het meest geschikt is voor jouw eigen fotografie.
Flits en geen flits
Het grootste verschil tussen continu licht en flitslicht is de flits. De flitser geeft een korte uitbarsting van licht. Continu licht is... Tja, continu aan.
Een flits betekent dat er maar een kort moment licht is. Dat kan verblindend werken, maar het heeft verder geen invloed op het omgevingslicht. Gebruik je continu licht, dan zal de omgeving ook continu verlicht worden. Het kan de sfeer verpesten.
Fel en geen fel licht
De energie die bij continu licht gebruikt wordt zal bij een flitslicht in één keer vrij komen. Daardoor zal een flitser in die korte flits altijd veel meer licht kunnen produceren. Met andere woorden; je hebt meer licht ter beschikking.
Continu licht geeft vaak de noodzaak om toch nog hoge ISO-waarden te gebruiken, tenzij het licht heel dichtbij staat. Een flitser geeft meer vrijheid tot plaatsing. Je kan een grotere afstand overbruggen.
Draagbare en versleepbare lichtbron
Heb je veel licht nodig, dan beland je bij continu licht vaak bij grote Led-panelen of een heel sterke COB lichtbron. Die hebben bovendien veel energie nodig in de vorm van een accu of zelfs een wandcontactdoos.
Omdat een flitser gedurende een korte tijd licht moet leveren, kan dit veel compacter. Er is bovendien veel minder energie nodig, waardoor je minder zware accu's nodig hebt. Het wordt draagbaar.
Het licht zien en niet zien
Een flitser geeft alleen licht wanneer je een foto maakt. Dat betekent dat er bestaand licht aanwezig moet zijn om je onderwerp te zien en om te kunnen scherpstellen. Maar belangrijker is, je ziet pas goed waar het licht is, en waar geen licht is als je de foto gemaakt hebt.
Continu licht geeft je direct de mogelijkheid om te zien waar je licht op het model valt en waar niet. Je kan de richting van het licht al regelen zonder dat je een testfoto moet maken.
Wat is jouw voorkeur?
Zoals eerder aangegeven, de een is niet beter dan de andere. Soms werkt een flitser beter, soms is continu licht prettiger. Maar het is vooral ook een persoonlijke voorkeur. Wat is jouw voorkeur? Deel je voorkeur in een reactie onder dit bericht.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
2 reacties
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 4 juni 2024 om 10:53 | reageer
Ik gebruik sinds kort een Godox speedlite V1c. Die heeft ook continue licht om te zien hoe het licht valt op een model.
Het nadeel van continue licht is het energieverbruik, vooral als je veel licht nodig hebt voor een foto te maken.
We proberen toch zuiniger om te gaan met energie. Dan past het niet om dergelijke energievreters te gebruiken. Dan gebruik ik liever een flitser.
Ik heb 3 Studioflitsers die op het lichtnet werken en het instellicht gebruikt 150W per lamp. Dat is dus 450W samen. Het instellicht gebruik ik zo kort mogelijk juist om het onderwerp uit te lichten. Daarna gaat het instellicht uit en werk ik met de flits.
Ik geef dus de voorkeur aan flitslicht boven continue licht omwille van het energieverbruik.
Nando, dank voor jouw helder verhaal. -
gast schreef op dinsdag 4 juni 2024 om 22:09 | reageer
Ik werk al jaren met flitslicht maar sinds vorig jaar begonnen met ledlicht. Ik ben er heel tevreden over vooral omdat ik vaak op binnenlocaties fotografeer met modellen en een flitser geeft dan toch niet altijd het gewenste effect. Ik heb wel ledlampen met hogere wattage en waarvoor je ook normale lichtvormers kan gebruiken. Een wat hogere ISO is nodig maar dat kunnen de huidige camera's prima aan.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Amaran introduceert de Ace 25x en 25c met het Ace Lock Ecosystem
door Nando Harmsen
-
Welke strobist kit zou jij adviseren?
door Elja Trum
-
SmallRig heeft de RC 100B COB LED video lamp gelanceerd
door Nando Harmsen
-
Review: Smallrig RC 60B COB LED video lamp
door Nando Harmsen
-
Stap voor stap: Flits toevoegen aan daglicht
door Elja Trum
-
Werken met flitsers; de basis van flitsfotografie
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.