
Dragging the shutter
maandag 5 mei 2025, 20:02 door Nando Harmsen | 1.926x gelezen | 8 reactiesMisschien heb je wel eens van de term 'Dragging the Shutter' gehoord. Het heeft te maken met flitsfotografie. Heel simpel gezegd is het flitsen met een lange sluitertijd. Hoe gebruik je het, en waarvoor gebruik je het?
Wie aan flitsfotografie doet, weet dat de ISO en het diafragma bepalend is voor de belichting door de flitser. De sluitertijd heeft totaal geen invloed op het flitslicht. Het enige waar de sluitertijd invloed op heeft is de registratie van het omgevingslicht.
Hoe langer de sluitertijd wordt, hoe meer er van het omgevingslicht in beeld komt. Combineer dit met een uitgekiende ISO-waarde en het diafragma, en je kan voor je flitsfoto het omgevingslicht combineren met het flitslicht.

Ben je in een donkere omgeving, dan kan je in combinatie met flits een lange sluitertijd gebruiken. Je kan zelfs tot dertig seconden sluitertijd gaan, of langer. De korte flitsduur gebruik je dan om het onderwerp 'bij te lichten' of te verlichten.
Deze techniek maakt het mogelijk om beweging vast te leggen. De flits zorgt voor het bevriezen van het onderwerp, vaak één of meerdere personen. Dit heet dragging the shutter.

Met deze techniek kan je een combinatie maken van lichttekenen en het bevriezen van de persoon die het onderwerp is. Het is belangrijk om te onthouden dat de camera-instelling zorgt voor het vastleggen van het omgevingslicht, en het flitslicht zorgt voor de belichting van de persoon zelf.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
8 reacties
-
Wim Wilmers schreef op dinsdag 6 mei 2025 om 11:04 | reageer
Leuk artikel maar misschien had je iets meer een tip van de (sluier) kunnen geven door erbij te zetten vanaf welke sluitertijd je dit kunt gaan doen bv 1/15 seconde. goed dat je erbij zet dat je wel rechtstreeks moet flitsen op je onderwerp en het liefst tegen een donkere achtergrond.
-
Nando schreef op dinsdag 6 mei 2025 om 11:11 | reageer
Je kan elke sluitertijd gebruiken. Maar tot hoever je kan gaan hangt af van de hoeveelheid omgevingslicht.
Het kan met 1/30 maar dan heb je 'weinig tijd' om te bewegen. Het kan met 1/8, zodat je meer tijd hebt. Met 1/2 sec, of zelfs met 2 of meer seconden. Zo lang je maar geen overbelichting krijgt. -
Everaerts schreef op dinsdag 6 mei 2025 om 13:47 | reageer
Moeilijk te zien maar is dit geflitst in 2de gordijn?
-
-
Jan Flinkenflögel schreef op dinsdag 6 mei 2025 om 14:58 | reageer
Wat ik mis is een ander effect, met de lange sluitertijd wordt de donkere achtergrond/omgeving lichter.
-
-
Wim Wilmers schreef op dinsdag 6 mei 2025 om 19:03 | reageer
exact Nando, op 1e sluitergordijn, dan heb je het onderwerp tenminste nog wat voorspelbaar in de hand, op 2e gordijn wordt echt heel onvoorspelbaar.
-
Toon Rekkers schreef op woensdag 7 mei 2025 om 12:33 | reageer
Heerlijk, dit is wat ik zo leuk vind aan fotografie
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Flitsen op locatie: aanwezig licht met flits combineren
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Belicht de achtergrond
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Je achtergrond donker maken
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Zet je flitser buiten
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Flitsen bij snellere sluitertijden
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.667 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.
