Flitsfotografie tip: Controleer regelmatig je histogram
donderdag 1 augustus 2024, 20:10 door Elja Trum | 1.130x gelezen | 2 reactiesAls je handmatig aan de slag gaat met je flitser moet je natuurlijk wel altijd goed controleren of het licht ook goed staat. Dat kan met een lichtmeter, maar persoonlijk vind ik dat wat omslachtig.
Je kunt ook uitstekende resultaten halen door het histogram en de overbelichtingswaarschuwing (die knipperende witte delen in de foto op je camerascherm) aan te zetten.
Waar je op wilt letten is dat er dus geen (of heel weinig) wit knipperende delen te zien zijn én dat het histogram in je foto van voor tot achter gevuld is. De vorm van het histogram is niet zo belangrijk, wel dat er zowel in de donkere delen (links) als in de lichte delen (rechts) informatie zit.
Vertrouw niet op het schermpje van je camera. De helderheid van het beeld daar is erg afhankelijk van het omgevingslicht en de helderheidsinstelling van je camerascherm.
Deze tip om betere flitsfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over flitsfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Flitsbijbel.
» Bestel De Flitsbijbel
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
2 reacties
-
Hans van Vreeswijk schreef op dinsdag 6 augustus 2024 om 20:32 | reageer
Staat er in het boek ook hoe ik direct (dus niet via plafond) flitsfotos kan maken zonder dat ik zeer storende schaduw krijg op de muur achter de gefotografeerde persoon?
-
Elja Trum schreef op dinsdag 6 augustus 2024 om 21:48 | reageer
Tenzij je veel afstand tussen je onderwerp en de muur hebt kan dat eigenlijk gewoon niet. Daarom gaat het in het boek vooral over hoe je de flitser van je camera afhaalt.
Indirect of met behulp van lichtomvormers, zoals een paraplu of softbox. Eén van de eerdere tips in het boek gaat juist over hoe je de ingebouwde flits van je camera niet moet gebruiken.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurmanipulatie; Bijzondere luchten maken met een kleurgel
door Frank Doorhof
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Meerdere keren flitsen in een foto
door Elja Trum
-
Moet ik een grote of een kleine softbox gebruiken?
door Frank Doorhof
-
Stap voor stap: Flits toevoegen aan daglicht
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.345 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.