Flitsfotografie tip: Maak je eigen studio thuis
vrijdag 29 maart 2024, 15:15 door Elja Trum | 1.614x gelezen | 6 reactiesJe hoeft geen dure studio te huren om met studiofotografie aan de slag te gaan. Een eigen studio maak je gewoon thuis. Bij voorkeur in een grote ruimte. Je kunt bijvoorbeeld je woonkamer inzetten als studioruimte, maar ook een zolder kan vaak prima voldoen.
Zeker als je portretten maakt van iemand vanaf de borst omhoog, dan is een paar vierkante meter al voldoende.
Je hoeft voor je thuisstudio zeker geen studioflitsers aan te schaffen. Je kunt het strobistsetje dat je op locatie gebruikt hier net zo goed gebruiken. Het enige wat je waarschijnlijk zult missen is het instellicht.
De meeste opzetflitsers hebben dit niet. Daardoor is het wat lastiger om vooraf te zien wat het resultaat zal zijn én heb je wellicht een lichtje nodig om goed scherp te kunnen stellen.
Bekijk deze tip ook in videovorm:
Deze tip om betere flitsfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over flitsfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Flitsbijbel.
» Bestel De Flitsbijbel
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
6 reacties
-
Donald Willemsen schreef op vrijdag 29 maart 2024 om 16:26 | reageer
Ik vind het een leuke tip. Zelf heb ik een eenvoudige flitsset met 3 studioflitsers, maar kan die enkel binnen gebruiken omdat ze op het lichtnet werken. Ik zou echter ook op locatie willen werken met een reportage off camera. Helaas vind ik geen trigger voor mijn reportageflitser. De flitser zal al wel te oud zijn om iets passend te vinden. Ik gebruik mede daardoor mijn reportageflitser maar zelden.
Ik had graag een advies voor een betaalbare reportageflitser met bijbehorende trigger. De reportage moet natuurlijk wel een ingebouwde RF-ontvanger hebben. -
Elja Trum schreef op vrijdag 29 maart 2024 om 16:34 | reageer
Wellicht kun je tweedehands nog een Cactus trigger en receiver vinden. Die zijn betaalbaar en daarmee zet je jouw oudere flitsers alsnog om in een draadloze flitser.
Als ik zelf voor een nieuwe reportageflitser zou gaan momenteel, dan zou ik waarschijnlijk kijken naar een Godox. Goed te betalen en veel opties. Je kunt dezelfde trigger dan zelfs gebruiken voor hun studioflitsers. Best praktisch. -
Donald Willemsen schreef op vrijdag 29 maart 2024 om 17:31 | reageer
Elja, dank voor de tips. Ik heb een Cactus trigger en receiver, maar dat werkt voor geen meter. Voor zover mij bekend heeft mijn flitser (Metz mecablitz AF 48-1) enkel de mogelijkheid om op afstand te ontsteken een IR-sensor. Ik zal eens kijken naar een Godox. Eerder heb ik al eens gekeken naar een Godox AD200, maar dat gaat het budget weer te boven. Godox heeft echter nog andere opties, dus zal ik daar eens mijn oog op werpen. Het moet ook nog eens goed werken met mijn R7. Mijn huidige reportageflitser kan ik niet zo op de dedicated flitsschoen van de R7 zetten. Ik moet dan de adapter AD-E1 er tussen zetten.
In ieder geval nogmaals dank voor de tips. -
Maarten Karnekamp schreef op dinsdag 2 april 2024 om 11:00 | reageer
Ik weet niet welke camera je hebt (Canon of Nikon?) , maar je zou kunnen kijken naar een Yongnuo triggerset; redelijke prijzen en werkt goed.
-
Henk Donkers schreef op dinsdag 2 april 2024 om 12:06 | reageer
Dag Donald, Is allemaal een beetje afhankelijk van het merk camera wat je gebruikt. Ik zelf gebruik Canon. Op internet staan heel mooie flitsers voor jou merk voor een mooie prijs en bij Camera Express hebben ze zeer betaalbare triggers voor Metz en hopelijk voor jouw merk camera. (https://www.kamera-express.nl/metz). Zeker de moeite waard om even te kijken.
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 2 april 2024 om 17:23 | reageer
Hallo Henk en Maarten, ik gebruik een Canon Eos R7. Ik ben al aan het oriënteren en heb wat op het oog. Het zal nog niet voor meteen zijn, maar dat vind ik niet erg. Jullie beiden bedankt voor het meedenken.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurmanipulatie; Bijzondere luchten maken met een kleurgel
door Frank Doorhof
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Meerdere keren flitsen in een foto
door Elja Trum
-
Moet ik een grote of een kleine softbox gebruiken?
door Frank Doorhof
-
Stap voor stap: Flits toevoegen aan daglicht
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.