Actie: 60 euro korting + gratis boek bij je lidmaatschap + 25% korting op extra boeken. Meer info.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Kleurmanipulatie; Bijzondere luchten maken met een kleurgel

zondag 3 november 2024, 13:13 door | 813x gelezen | 0 reacties

In het eerste artikel (werken met kleur en gels deel 1) las je dat kleuren emotie oproepen en dat ze met elkaar verbonden zijn. Dat zag je in de kleurendriehoek met de primaire en secondaire kleuren.

In een aantal voorbeelden zag je hoe je gewoon (wit) licht kunt combineren met een accentkleur, zoals blauw. En hoe je de door het veranderen van de kleurbalans hele aparte effecten kan krijgen.

Ik gebruik de lichtmeter en de Colorchecker voor het meten van het licht en de juiste witbalans.

Het tweede artikel liet zien dat je met rood, groen en blauw wit licht (normaal) kunt maken. En dat je door je zelf of de poses van het model te veranderen hele toffe platen kan maken.

In dit laatste artikel laat ik je zien hoe je zonder Photoshop toch de kleuren kunt manipuleren. Hoe je bijzondere luchten krijgt zonder Photoshop maar met gels.

We houden natuurlijk allemaal van makkelijke trucjes, dus ik dacht dat vandaag het perfecte moment zou zijn voor zo'n tip.

Als we naar de kleurendriehoek kijken, kunnen we zien dat alle kleuren met elkaar verbonden zijn door het witpunt. We hadden het hierover in de eerste blogpost in deze serie.

Kleurmanipulatie3 1

Dit betekent ook dat we ons witpunt kunnen manipuleren door een witpunt te kiezen dat ver van de baclk body curve (ronde lijn in het midden) afwijkt en dit als een nieuw witpunt te kiezen. Laten we dus eens kijken hoe dit in het echte leven werkt.

Kijk naar die luchten


Laten we ons model Lois meenemen op locatie.

Kleurmanipulatie3 2.jpeg


Ja, nou... Er is niets mis met dit shot, maar het is niet echt knallen toch? Dus laten we eerst wat stroboscoopkracht toevoegen.

Kleurmanipulatie3 3


Oke, dat is een stuk beter. Ik houd van de lucht en het model springt er echt uit. Maar wat als we de foto nog wat aparter willen maken?

Laten we een groene gel toevoegen aan onze flitser. Met het Rogue magnetische systeem is dit supermakkelijk.

Kleurmanipulatie3 4


Natuurlijk is het van vitaal belang om hiervoor een Colorchecker te schieten.

Kleurmanipulatie3 5


Klik nu op de witbalans en kijk wat er gebeurt.

Kleurmanipulatie3 6


Vind je dit effect niet supertof?

In wezen is het heel eenvoudig wat er gebeurt. Normaal gesproken ligt het witpunt op de black body curve. Door een groene gel op de flitser te gebruiken plaatsen we nu het witpunt erboven.

Door dit te corrigeren naar het juiste witpunt zakt al het andere naar beneden. En dat betekent dat wit meer magenta wordt. Verbeter de kleuren een beetje in je favoriete editor en je kunt er veel plezier mee hebben.

Een extra tip


Zoals je hebt kunnen lezen is Key de luminantie van een kleur. Dit betekent dat als je geen correcte belichting van je opname hebt, de kleuren er niet nauwkeurig uitzien.

Nu wil je natuurlijk soms wat meer sfeer in je foto. Maar het is belangrijk om de basis van kleur te begrijpen om ze te kunnen manipuleren zoals jij dat wilt.

Om je kleuren correct te kunnen beoordelen, heb je een goede workflow nodig. Voor mij is dit een lichtmeter en Colorchecker. Dit betekent dat ik mijn belichting goed krijg.

Met de colorchecker kan ik een profiel en witbalans maken voor die serie. En onthoud dat dit alleen is om alle afbeeldingen er hetzelfde uit te laten zien, zodat alle voorinstellingen die je uitvoert een verwacht resultaat hebben.

Als monitor gebruik ik al jaren BenQ en kan ik ze ten zeerste aanbevelen. Ze hebben een geweldige line-up van professionele fotomonitoren en een geweldige lijn van P3 colourspace-monitoren (tussen sRGB en Adobe RGB) voor zeer betaalbare prijzen.

Naast de uitstekende kwaliteit ondersteunen de meeste BenQ's ook hardwarekalibratie. Dat betekent dat je niet je besturingssysteem kalibreert, maar de monitor. Dit is een veel betere manier om je scherm te kalibreren dan via standalone software. Je krijgt de de software gratis bij je monitor.

Kleurmanipulatie3 6



Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Flitsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.073 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord