Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Moet ik een grote of een kleine softbox gebruiken?

zondag 1 september 2024, 20:02 door | 1.125x gelezen | 3 reacties

'Welke softbox moet ik kopen?' Deze vraag krijg ik regelmatig van (beginnende) flitsfotografen. Er is zoveel keus, je ziet door de bomen het bos niet meer. Bijna elk merk heeft vele soorten en maten. Waar moet je op letten? En wat is de beste?

Welke softbox de beste voor jou is kan ik je niet vertellen. Het ligt aan wat je fotografeert, waar je voorkeur ligt enzovoorts.

Ik hou bijvoorbeeld van kleinere lichtbronnen, vaak ook uitgevoerd met een grid, om echt een mooi gefocusseerd licht op mijn model te krijgen. Daarnaast speelt er ook veel meer dan het formaat alleen. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar twee van onze eigen Geekoto softboxen.

Geekoto softbox light spread example


Zoals je ziet zijn beide softboxen een ander formaat, namelijk een 26" (doorsnede is ongeveer 66 centimeter) en een 36” (ongeveer 91 centimeter).

Je zou zeggen dat de 36” een veel groter vlak belicht, maar als je goed kijkt naar de opbouw van de softbox zie je al dat dit niet helemaal klopt. Als voorbeeld heb ik wat lijntjes in de foto gezet die het licht emuleren.

Dus...

Als je naar een softbox kijkt, check dan de 'diepte' van de softbox. Vaak zul je merken dat de kleinere softboxen wat breder stralen, maar omdat er minder materiaal aanwezig is, en vaak de diffuser wat dichter op de flitsbuis zit (of helemaal niet aanwezig is) is de kwaliteit van het licht wel anders.

De wat ondiepere softboxen geven vaak een wat bredere lichtstraal maar zijn wel iets harder van kwaliteit. Dit kan voor bijvoorbeeld voor portretwerk, of op locatie een groot voordeel zijn ten opzicht van de vaak wat duurdere grotere softbox.

Check dus altijd denkbeeldig de lichtstraal die uit de softbox komt door simpelweg in je gedachten lijntjes te trekken.


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

3 reacties

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 3 september 2024 om 11:04  | reageer

    Afgezien dat het een goed verhaal is, ben ik niet veel wijzer geworden. In een kleinere studio waar je het licht niet ver van je model kan zetten (1à1,5mtr.) is de lichtbundel smaller dan wanneer je het licht verder weg kan zetten. Daarnaast heb je natuurlijk ook te maken met de lichtintensiteit. Die neemt af naar mate het licht verder weg staat. Staat de lichtbron dichtbij dan is een fullbody ook nog eens moeilijker of je zou met 2 lichtbronnen aan dezelfde kant moeten werken.
    In jouw artikel heb je het enkel over octaboxen, maar er zijn zoveel meer lichtvormers die ook nog weer een ander soort lichtbundel hebben.
    Wil je dus multifunctionele lichtbronnen hebben, dan ontkom je er niet aan om verschillende lichtvormers aan te schaffen en dus niet alleen octaboxen.

  2. frank doorhof
    Profiel  frank doorhof schreef op dinsdag 3 september 2024 om 12:43  | reageer

    Hi Donald
    Het artikel is bedoeld om uit te leggen dat de "nek" van de softbox of van je andere lightshaper het afstraal gedrag bepaald en hoe je dus van te voren door naar de vorm van je lightshaper te kijken kan "voorspellen" hoe het licht gaat vallen op je onderwerp.

    Je wil niet weten hoeveel mensen die beginnen daar moeite mee hebben, en op deze manier maakt het eigenlijk meteen duidelijk wat het licht doet. Daarna is het alleen een kwestie van hoeveel diffusie panelen je gebruikt, of je een grid plaatst en natuurlijk altijd wel de lichtafval meten :D

    Natuurlijk geldt dit ook voor strips, paraplu's etc. :D
    En als je beperkt bent in je ruimte is dit helemaal handig omdat je dan juist een lightshaper bv moet gebruiken die een wat meer toelopende voorkant heeft.



  3. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 3 september 2024 om 13:41  | reageer

    Hi Frank, deze toelichting maakt het voor mij in ieder geval wat duidelijker. Hartelijk dank daarvoor. Ik stel dan vast, dat ik onbewust toch redelijk goed zit met mijn huidige lichtvormers. Het kan natuurlijk nog beter, maar de portemonnee vraagt nog even geduld te hebben ??

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Flitsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord