Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Interview fotograaf John Geven

dinsdag 11 december 2018, 15:51 door | 9.819x gelezen | 8 reacties

John kan zelf de camera niet vasthouden. Hij raakte in 1989 op negentienjarige leeftijd zwaargewond nadat hij het water was ingedoken op het E3-strand in Eersel. Hij stootte met zijn hoofd frontaal op een zandpiramide en voelde niets meer. Hij brak zijn nek en raakte grotendeels verlamd.

Hij moest zich daarna volledig op zijn herstel richten, wat bij lange na niet eenvoudig was. Hij bleef zwaar gehandicapt. Om weer te kunnen zitten, zijn handen en armen te kunnen bewegen, heeft hij keihard moeten werken.

 L3B2204


Dwarslaesie


Door zijn gedeeltelijke dwarslaesie heeft hij eigenlijk nog maar twee werkende spieren in zijn arm. Bij een C2/C3 komt beademing veel voor. Bij C4 kun je je schouders bewegen. Bij C5 kun je armbuigers gebruiken. Bij C6 kun je je polsoptrekkers gebruiken. Bij C7 werken je triceps.

Daaronder (vanaf T niveau) beginnen de vingers weer te werken. Het komt er dus op neer dat hij alleen nog maar zijn armen en polsen kan bewegen. Ook zijn vingers niet meer.

Gelukkig heeft hij een zeer goede chirurg en neuroloog gehad die in Heerlen met een nieuwe techniek zijn nek aan de voorkant in plaats van aan de achterkant gefixeerd heeft. Hij was hier erg blij mee omdat zijn nek daardoor soepeler bleef, in plaats van dat hij helemaal vastgezet was waardoor hij dan zijn hoofd ook nog maar nauwelijks zou hebben kunnen bewegen.

Zelfs een toetsenbord bedienen is lastig, meestal typt hij met een potlood. Hij heeft eigenlijk twee verschillende handen. Met rechts eet, schrijft en typt hij. Zijn linkerhand heeft hij laten opereren zodat hij zwaardere dingen kan oppakken.

Hij heeft niet meer de benodigde kracht, maar de spieren staan nu wat strakker zodat zwaardere dingen beter blijven hangen. Rechts heeft hij zijn vingers minder strak staan, dus daar glijden zware dingen zo tussenuit, maar daar doet hij dan andere dingen mee, zoals hierboven al benoemd.

Na zijn herstel (hij zat op de detailhandelsschool) was het plan om de zaak van zijn ouders (een wijnhandel) over te nemen. Bovendien wilde hij naar de Olympische Spelen omdat hij met kleiduifschieten behoorlijk hoge ogen gooide.

John geven kleiduifschieten revalidatiecentrum

John op de kleiduif-schietbaan in Boekel en rechts in het revalidatiecentrum in Hoensbroek in gesprek met ZKH Pieter van Vollenhoven

Hij kwam in de wijnhandel van zijn vader terecht. Maar deze ambities werden door zijn beperking erg lastig, zo niet onmogelijk. Hij kreeg bovendien een passie voor fotografie. Zijn vriend Stephan Janssen die hobbyfotograaf was (nog in de analoge tijd) maakte soms al gebruik van het ruime magazijn op de Spegelt in Nuenen waar hij fotoshoots hield met John aan zijn zijde.

John zag hoe Stephan aan het werk was en raakte hierdoor geïnspireerd. Zelf kon hij met zijn handicap de fotografie-handelingen niet uitvoeren, wat hij bijzonder jammer vond. Hij uitte zijn creativiteit met schilderen en tekenen en volgde cursussen.

Als later de digitale fotografie zijn intrede doet, ziet John mogelijkheden om ook de fotografie op te pakken. Ga doen wat je leuk vindt, verkoop de toko, zei zijn vader. In 2002 en 2003 verkocht hij zijn bedrijven.

 L3B2267 combi


Aangepaste fotostudio


Maar hoe word je fotograaf zonder gevoel in beide handen? Zijn handicap laat hem niet eens toe om een camera vast te houden. Toch besloot hij te kiezen voor een voor hem onbekende passie: fotografie.

John kwam in 2000 via via bij de Technische Universiteit van Eindhoven terecht. Drie jaar lang werkten 45 studenten van de faculteit Werktuigbouwkunde aan een aangepaste fotostudio. Een klein studiootje in het centrum van Nuenen. In 2003 maakte hij zijn eerste foto.

De TuE studenten ontwierpen onderstaande apparatuur voor hem:
* Automatische lichtbediening
* Een rollencarrousel
* Fotostatief met elektrische zuilkolom

 L3B2254 combi

De lichtbediening en het verrijdbaar robotstatief van de TuE

Inmiddels werkt het PLC-programma voor de lichtbediening niet meer. Het was geprogrammeerd voor een oude Windows-PC die inmiddels natuurlijk vervangen is. John kon toen nog werken op een licentie van de TuE maar nu zou het erg kostbaar worden om het programma te laten herprogrammeren.

 L3B2265 combi


Alleen het rolsysteem werkt nu nog. Acht achtergrondrollen op een carouselsysteem (vergelijkbaar met een revolver) kunnen nog steeds geselecteerd en automatisch uit- en ingerold worden. Het fotostatief met elektrische zuil kolom waardoor John vanaf drie meter hoogte kon fotograferen is nu gewoon te koop bij de meeste fotozaken.

 L3B2249 combi

Het achtergrondrol-systeem op een carouselsysteem werkt nog steeds

Verrijdbaar robotstatief


Omdat hij geen gevoel in zijn handen heeft fotografeert hij met behulp van een verrijdbaar robotstatief met een digitale camera voorop. Met zijn mond drukt hij de draadontspanner af.

 L3B2261 combi

Het verrijdbare robotstatief

De aangepaste studio is nu echter niet meer nodig met al het personeel en stagiaires die er rondlopen. Het fotografiewerk wordt nu grotendeels door hen uitgevoerd.

John Geven Studios personeel


Selfmade


Hij heeft eigenlijk nooit een fotografie-opleiding gevolgd, hij is een selfmade fotograaf. Door zijn projecten voor de Bart de Graaff Foundation kreeg hij de kans om mee te kijken met een aantal gevierde fotografen aan wie hij ook alles kon vragen.

Hij heeft onder andere met Erwin Olaf, Carli Hermes, Govert de Roos, Patricia Steur, Hans de Vries, Sjaak Ramakers en Wouter Jansen meegekeken.

John Geven - Shoot622


Hero to Zero


Inmiddels heeft hij geëxposeerd in de Oude Kerk in Amsterdam met het project Hero to Zero, een serie van dertien dubbelportretten die geïnspireerd zijn op zijn leven. Het zijn waargebeurde momenten, maar ook waarschuwingen van de fotograaf.

Dertien bekende Nederlanders zijn in een tweeluik gefotografeerd: in hun ultieme Hero moment en in hun ultieme Zero moment. In hun meest uitbundige en kwetsbare pose dus. Aan deze serie werkten dertien bekende Nederlanders mee.

John Geven - Hero to Zero project


Naast onder meer Irene Moors, Chris Zegers, Ruben Nicolai, Chantal Janzen en Tren van Enckevort (Rowwen Heze), zijn ook John's oud-dorpsgenoten Tanja Jess en Sophie Hilbrand op de gevoelige plaat vereeuwigd.

De BN'ers boden spontaan hun medewerking aan om aan deze expositie deel te nemen. Het werden bijzondere, confronterende en ook kwetsbare foto's, waarvan in 2008 ook een boek is verschenen.

John heeft de fotoserie in 2006-2007 gemaakt als eindproject (afronding van de samenwerking) voor de Bart de Graaff Foundation. Deze stichting helpt gehandicapten bij het starten van hun eigen bedrijf en ze hebben John ondersteund bij het waarmaken van zijn ambitie om professioneel fotograaf te worden.

John Geven - groepsfotografie


John Geven Studio's


In 2008 startte hij samen met zijn vrouw Nicole de John Geven Studio's in Nuenen. In een aantal jaren tijd is zijn bedrijf uitgegroeid tot een veelzijdige onderneming met zeven medewerkers.

John Geven Studios en kookstudio


Omdat zijn bedrijf ook een kookstudio omvat waar kookworkshops worden georganiseerd is er één kok in dienst: René Jansen. Deze is inmiddels zo ingewijd in allerlei fotografische technieken dat hij naast zijn werk als kok, ook regelmatig wordt ingezet als studio-assistent. En daarnaast fotografeert hij zijn eigen gerechten met een Hasselblad in zijn eigen productfoto-studio.

John Geven Studios -personeelsleden en echtgenote Nicole

Team John Geven Studio's een aantal jaren geleden - René Jansen bij zijn productfoto-studio en John met echtgenote Nicole

Die fotografie-kennis kwam goed van pas toen hoofdfotograaf Loet van Eijndhoven een gecompliceerde beenbreuk opliep en een jaar lang moest revalideren. Daarnaast zijn er een gastheer en -vrouw, een beeldbewerker en twee fotografen in dienst. Zijn vrouw Nicole doet de administratie en de boekhouding.

 L3B2233 combi

Hoofdfotograaf Loet van Eijndhoven demonstreert het systeem voor perfect uitgelijnde en consistente productfotografie

Zijn studiocomplex is in één woord indrukwekkend en is één van de grootste fotostudio's van Nederland (620 m2 en zeven meter hoogte, met de kookstudio erbij). Eén van de drie fotostudio's is zo groot dat er productfoto's van zweefvliegtuigen, vrachtwagens, auto's of landbouwmachines in kunnen worden gemaakt.

 L3B2279 combi

De enorme studioruimte van John Geven in Nuenen met de lichtbak aan het plafond. Grote objecten worden zoveel mogelijk indirect verlicht, dit gaat niet met spotbelichting

John en zijn vakkundig team kunnen dan ook KLM, Philips, Jumbo, DAF, VDL, Matrix, WPS en diverse reclamebureaus tot hun klanten rekenen.

 L3B2240 combi

Fotografie van vliegtuigen voor KLM, wordt met een Phase One middenformaat-camera gedaan

Conceptmatige fotografie


Zijn portfolio varieert van product-, sport- tot lifestylefotografie. John: Mij trekt vooral de interactie met mensen, die ik op hun mooist in beeld wil brengen. En dat terwijl hij nog nooit een camera heeft vastgehouden.

John observeert veel; door te kijken leer je het meest. De gevierde fotografen aan wie hij alles mocht vragen hebben hem veel geleerd. Vooral dat je echt moet doen wat jíj wilt, waarbij je het belang van je modellen ook best even opzij mag zetten.

John Ggeven - conceptmatige fotografie


Sommige fotografen gaan zelfs zover om te beweren 'dat je vooral je eigen verrotte geest naar boven moet laten komen' om de beste foto's te krijgen.

Hij vindt vooral conceptmatige fotografie erg leuk. Hij snapt het, hij begrijpt mensen met pijn, ook als die soms niet eens zichtbaar is. Dit natuurlijk ook door zijn eigen ervaringen na zijn ongeluk. Hij overlegt altijd met zijn klanten wat hij toepasbaar kan maken, wat hun 'Hero en Zero' kan zijn.

Toch is het vaak zakelijke fotografie waar vraag naar is. Dit moet natuurlijk wel op een gepaste manier. Het stramien voor wat ze willen wordt vaak al uitgelegd. Daarom drinkt hij altijd even een kop koffie met zijn klanten, voorafgaand aan de fotoshoot.

John Geven De Olijf


Voorbeeld van ondernemerschap


Ondanks zijn broze gezondheid houdt John veel schoteltjes in de lucht. Hij is fotograaf, creatief ondernemer, productontwikkelaar, gemeenteraadslid in zijn dorp Nuenen en sinds kort voorzitter van de Rotary Club Nuenen. Een beperking zit in principe in je hoofd, maar de mate van je beperking bepaalt wel wat je moet willen, hoe ver je kunt gaan.

John is echt een voorbeeld van ondernemerschap, van iemand die zijn doelen achterna gaat, ook al lijken die onmogelijk te behalen. Hij oordeelt niet snel en ziet overal mogelijkheden.

Mede door zijn maatschappelijke betrokkenheid, heeft hij in 2009, op 39 jarige leeftijd, een koninklijke onderscheiding in ontvangst mogen nemen. Zijn motto: Never become a Zero, stay a real Hero!

John Geven - koninklijke onderscheiding


Ook zijn vader (Rini Geven) ontving een lintje voor hetgeen hij vele jaren voor de gemeenschap Nuenen heeft gedaan. Hij heeft zijn zoon altijd gesteund en opgepept. Toen John op de IC lag was hij met hem de bouwtekeningen voor zijn toekomstige bedrijfspand al aan het doornemen.

Toen zijn zus in 2010 vanwege zware psychische problemen zelfmoord pleegde hebben ze ook dit drama weer weten te overwinnen. Een toonbeeld van veerkracht.

 L3B2221

John met zijn vader Rini

Curriculum Vitae


Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

8 reacties

  1. Huub
    Huub schreef op dinsdag 11 december 2018 om 16:16  | reageer

    Heel mooi artikel dat laat zien dat als je perse iets wilt bereiken in je leven, dat mogelijk is met groot doorzettingsvermogen en wilskracht.

  2. Huub Keulers
    Profiel Huub Keulers schreef op woensdag 12 december 2018 om 10:24  | reageer

    John Geven heb ik jaren geleden in zijn studio al eens ontmoet via een bijeenkomst van de Dupho. Een geweldig inspirerende man. Het verhaal van John is prachtig verwoord Michelle! Compliment.

  3. Wil Smits
    Wil Smits schreef op woensdag 12 december 2018 om 11:14  | reageer

    Geweldig mooi verwoord zelf heb ik John ook eens mogen ontmoeten een zeer open en hartelijk persoon. en heel mooi verwoord.

  4. Alexander vd Dussen
    Alexander vd Dussen schreef op woensdag 12 december 2018 om 11:21  | reageer

    Mooi en inspirerend verhaal. Zelf kom ik ook uit Nuenen en kan mij de wijnhandel nog goed herinneren uit mijn jeugd. Gezien alle uitdagingen die John heeft moeten doorstaan heb ik diepe respect voor tonen voor datgene wat hij heeft bereikt.

  5. Frank Leautaud
    Frank Leautaud schreef op woensdag 12 december 2018 om 21:57  | reageer

    Het verhaal is mooi geschreven. Ik speelde vroeger tennis met John in Nuenen. Ik kan me de dag van zijn ongeluk nog goed herinneren. Wat een triest moment. Ik heb heel veel respect voor John!!

  6. fam.Priem
    fam.Priem schreef op donderdag 13 december 2018 om 09:42  | reageer

    Indrukwekkend om te lezen maar vooral de fantastische foto`s en een mooie warme familie .

  7. Roos
    Roos schreef op donderdag 13 december 2018 om 20:16  | reageer

    Heel erg interessant! Mooi geschreven!

  8. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 18 december 2018 om 10:35  | reageer

    Indrukwekkend! Voor mij ook emotioneel!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Fotografen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord