Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Interview met Pim Ras

zondag 6 februari 2011, 23:37 door | 17.580x gelezen | 11 reacties

Pim RasPim Ras is een van de bekendste sport- en nieuws-fotografen van Nederland. Vorig jaar won de fotograaf de Zilveren Camera voor zijn foto van de aanslag door Karst Tates op Koninginnedag in Apeldoorn. Pim is geboren in 1966 en reeds 25 jaar actief als fotograaf.

Hij fotografeert hoofdzakelijk voor het Algemeen Dagblad en gaat daarvoor naar veel internationale sportwedstrijden en de Olympische spelen. Vanwege zijn 25 jarige jubilium als fotograaf werd vorig jaar het boek Pim Ras Fotograaf uitgebracht. In dit boek vind je zijn sport- en nieuwsfoto's, maar ook foto's van zijn reis naar Congo voor Artsen zonder Grenzen.

We mochten Pim een aantal vragen stellen. Pim is de tweede fotograaf in een reeks van interviewen met bekendere fotografen op Photofacts. Eerder spraken we met Frank Doorhof.

Koninginnedagdrama; copyright Pim Ras

Hoe ben je in de fotografie terecht gekomen?


Toen ik een kleine jongen was raakte ik bij het bezoek aan het Feyenoord-stadion geinteresseerd in de fotografen met hun lange telelenzen. Op mijn twaalfde kocht ik mijn eerste camera: een Canon AE-1 Program met 70-200mm f/4.0 objectief. Op vakantie naar Amerika schoot ik gelijk twaalf diafilms vol en vanaf dat moment wist ik dat ik fotograaf wilde worden.

Na de HAVO ging ik dan ook naar de School voor Fotografie in Den Haag maar daar heb ik maar één jaar opgezeten omdat ik toen op achtienjarige leeftijd een aanbieding kreeg om voor het programmablad van Ajax te gaan fotograferen wat dus mijn opstap was naar een beginnende carriere als sportfotograaf. Ik ben nu zo'n vijfentwintig jaar werkzaam als fotojournalist/sportfotograaf waarvan de laatste vijftien jaar als free-lancer

Val van schaatster Gerritsen; copyright Pim Ras

Wat was je eerste camera?


Zoals ik al vermeldde; een Canon AE-1 Program.
De tweede was de F1 van Canon met motordrive.

Welke apparatuur gebruik je?


Ik gebruik zelf Canon digitale camera's en wel de Canon EOS 1D mark IV. Hiervan heb ik er twee . Daarnast heb ik een Canon 1Ds mark III. Mijn objectieven zijn de Canon 16-35mm f/2.8 zoom, de 24-70mm f/2.8 zoom en de 70-200mm f/2.8 tele.

Naast mijn zoomobjectieven heb ik ook nog een aantal objectieven met een vast brandpuntafstand: de Canon 200mm f/2.0, de 300mm f/2.8 en de 400mm f/2.8. Ik gebruik voor het bewerken van mijn foto's een MacBook Pro. Mocht ik onderweg licht nodig hebben, dan komt mijn mobiele flitsset van Lumedyne te voorschijn.

Mijn favoriete objectief is de Canon 400mm f/2.8.
Dit objectief is eigenlijk het standaardobjectief voor sportfotografen.

Red Bull Air Race Rotterdam; copyright Pim Ras

Wat vind je het belangrijkste in de foto's die je maakt?


Ik probeer in mijn sportfoto's altijd het moment van de wedstrijd voor de lens te krijgen en dat op een mooi manier te fotograferen. Bijvoorbeeld vanuit een standpunt zonder al te veel afleidende elementen. Als het kan probeer ik mooie licht te gebruiken als tegenlicht.

Met mijn portretten probeer ik vaak het onderwerp in zijn context te fotograferen. Ga op zoek naar mooie lijnen of mooi invallend licht om zo de omgeving een rol te laten spelen in het portret. Natuurlijk lenen sommige karakters zich juist voor een close-portret zonder omgeving eromheen.

Ruud van Nistelrooy; copyright Pim Ras

Hoe ziet een gemiddelde week er voor je uit?


Meestal tijdens het voetbalseizoen ben ik drie of vier avonden in de week op het voetbalveld te vinden. De andere dagen houd ik mij bezig met portretten. Voor de krant of voor Voetbal International. Ik heb mijn mobiel altijd aanstaan en ik ruk uit als het AD mij nodig heeft. En natuurlijk zit je veel achter de thuiscomputer om je archiefmateriaal naar Hollandse Hoogte te sturen of om je opdrachten af te werken.

Wat is je favoriete onderwerp of locatie?


Mijn favoriete onderwerp is het fotograferen van de Olympische Spelen vanwege de diversiteit aan sporten die je voor je lens krijgt. Verder voel ik mij ook thuis in het Feyenoord-stadion waar de Feyenoord-supporters achter het doel mij welkom heten als ik weer een wedstrijd van Feyenoord moet fotograferen.

Olympische Spelen Peking - zeilen; copyright Pim Ras

Wie heeft je geïnspireerd in je werk?


Vroeger werd ik geïnspireerd door de fotografen van Voetbal International, Piet van der Klooster en Robert Collette. Zij waren de grootmeesters van de voetbalfotografie in de jaren zeventig en tachtig. Later bewonderde ik de foto's van Hans Heus en Guus Dubbelman van de Volkskrant.

Wat was de meeste bijzondere shoot die je ooit gedaan hebt?


Een van mijn dierbaarste opdrachten kreeg ik vanuit onverwachte hoek. Artsen zonder Grenzen vroeg mij de situatie van door sexueel geweld getraumatiseerde vrouwen in Congo in beeld te brengen. Hoe pakken zij hun leven weer op na alles wat zij hebben meegemaakt.

Hiervoor verbleef ik een week in een van hun kampen in Congo. Een bijzondere ervaring om met je eigen ogen de armoede maar ook de vreugde van die mensen te zien als er iemand interesse heeft voor hun verhaal.

Congo; copyright Pim Ras

Wie zou je graag nog eens op de foto zetten?


Ik fotografeer wie er voor mijn lens komt. Heb daar geen voorkeur voor.
Wellicht Tiger Woods in actie of Roger Federer op Wimbledon.

Welk advies zou je mee willen geven aan beginnende fotografen?


Bekwaam je eerst in de techniek van het fotograferen voordat je jezelf aanbiedt bij kranten. Probeer een eigen stijl te ontwikklen, waardoor je tussen al die beginnelingen opvalt. Ik realiseer dat dat niet makkelijk is al je nog geen ervaring hebt.

Zoek een plaatselijk fotobureau op die altijd behoefte hebben aan beginnelingen die amateurvoetbalwedstrijden willen fotograferen. Hier krijg je de ervaring die je later in het echte werk nodig hebt.

Welke websites bezoek je graag?


Ik kijk dagelijks op anp-photo.com wat mijn geliefde ANP-collega's gemaakt hebben. Op Getty Images waar de toppers in de sportfotografie zitten.

Op reuters.com voor superieure nieuwsfotografie en op donaldmiralle.com voor een Amerikaanse fotograaf die op dezelfde manier als ik met sportfotografie bezig is; gevoel voor esthetiek, compositie en de goede actie op het juiste moment.

Paarden Scheveningen; copyright Pim Ras

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

11 reacties

  1. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 7 februari 2011 om 00:03  | reageer

    Opnieuw een boeiend artikel van een inspirerende fotograaf. Deze reeks is een absolute opsteker voor Photofacts. De foto's geven een gevarieerd beeld van Pim's oeuvre waarbij ik de laatste foto van grote klasse vindt!

  2. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 7 februari 2011 om 02:05  | reageer

    Erg mooi interview! Wie is de volgende?

  3. Jaap B.
    Jaap B. schreef op maandag 7 februari 2011 om 11:06  | reageer

    Mooi interview met mooie foto's!

  4. DeNak
    DeNak schreef op maandag 7 februari 2011 om 15:09  | reageer

    Pim Ras heeft de laatste bijzonder vaak in de schijnwerpers gestaan en wat mij betreft terecht. Mooie composities die zich inderdaad onderscheiden van het gros. Ik ben het met Ton eens dat de laatste foto geweldig is, maar tegelijkertijd vind ik de foto van de vluchtelingentjes in de Congo ook bijzonder treffend. Met name de ogen van de baby maken veel los.

  5. evert
    evert schreef op maandag 7 februari 2011 om 18:21  | reageer

    leuk interview; ik ben zeker liefhebber van deze veelzijdige fotograaf!

  6. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 8 februari 2011 om 08:42  | reageer

    Goed bezig Elja, prachtig artikel!

  7. Eugène
    Eugène

    Foto 1: Vraag aan Pim. Hoe heb je toegang gekregen tot plaats delict? De politie is dacht ik vanaf het eerste moment bij de dader gebleven om hem onschadelijk te maken en om medische bijstand te verlenen. Het lijkt erop dat iedereen even opzij is gegaan. Is er sprake van samenwerking met de politie op zo'n (gruwelijk) moment?

  8. PehrG
    PehrG schreef op woensdag 9 februari 2011 om 17:01  | reageer

    Mooi, maar ik zou toch graag een echt interview lezen. Hier is de gemakkelijke manier gekozen van vragen mailen en antwoord terugkrijgen, blijkt uit het antwoord op 'Wat was je eerste camera'. Zo kom je uiteindelijk niet veel verder dan wat een fotograaf op zijn eigen website zegt.

  9. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 9 februari 2011 om 22:20  | reageer

    @PehrG; dat zou inderdaad wel mooier zijn. Maar ook erg tijdsintensief. Op deze manier kost het al een paar uur om het artikel gereed te krijgen.

    Misschien kan ik het in de toekomst nog uitbreiden; eerst de standaard vragen en dan aan de hand daarvan nog eens nabellen of extra vragen per mail. Wellicht vind ik ooit nog eens tijd om ook daadwerkelijk langs te gaan bij de fotografen voor een interview. vrolijk

    @Eugène; Pim kan je hier waarschijnlijk beter op antwoorden, maar als ik me het moment goed herinner stond Pim al erg dichtbij en was hij vlak na de botsing gewoon eerder bij de auto dan de agenten.

    Juiste moment op de juiste plek dus, en als fotograaf heel doortastend direct foto's maken! Waarschijnlijk zou ik zelf met eem open mond van verbazing over het gebeuren mijn camera uit mijn handen hebben laten vallen. knipoog

  10. PehrG
    PehrG schreef op donderdag 10 februari 2011 om 10:53  | reageer

    Elja, je gaat hier en op twitter te veel de nadruk leggen op 'tijd'.

  11. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 10 februari 2011 om 11:33  | reageer

    @PehrG; ah, goede indicatie dat ik er weer even goed op moet letten dat ik niet te veel dingen gelijktijdig wil doen. vrolijk

    Overigens net even mijn Tweets van de afgelopen periode terug gelezen, maar ik zie dat er niet in terug.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Fotografen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord