Urban Secrets; interview met Wigo Worsseling
vrijdag 25 december 2009, 22:24 door Marcel Wiegerinck | 10.863x gelezen | 2 reactiesIn augustus van dit jaar heb ik een video over Urban Fotografie gemaakt die je een kijkje achter de schermen geeft over dit boeiende onderwerp. Een van de twee fotografen in deze video is Wigo Worsseling waar ik naar aanleiding van de eerste video dit interview met hem gedaan heb.
Intussen is Wigo Worsseling een bekende urbanfotograaf en heeft zijn eigen boek uitgegeven en staat in het januari nummer van het Belgische blad Ché welke deze week in de winkels ligt (Belgie). Voor mij genoeg redenen om weer eens bij te praten.
Sinds het interview en de urban fotografie video die we gemaakt hebben is er veel gebeurd. Kun je iets meer vertellen over je publicatie in het blad Ché?
Er is inderdaad veel gebeurd, niet alleen veel foto's geschoten op nieuwe locaties maar ook een interview voor een 6-pagina artikel met foto's in het Belgische maandblad Ché.
Eigenlijk was het een toevalstreffer, een fotograaf van het blad nam contact met me op om informatie te verzamelen over een locatie voor een modeshoot. Normaal gesproken geef ik niet snel locaties prijs maar in dit geval was er al veel informatie verzameld en wist men eigenlijk al vrij goed waar de locaties waren. In eerste instantie zou er een klein artikel van tien regels en een foto geplaatst worden als tegenprestatie voor het werk dat ik voor ze deed.
Maar nadat de hoofdredacteur onze website urbansecrets.nl had bekeken wilde hij er graag een groot artikel van maken. En zo ging het balletje rollen. Eerst vier a vijf pagina’s en uiteindelijk zijn het er zes geworden.
De bedoeling was om alleen locaties uit België te selecteren en aan mij de taak om een selectie te maken en daar de foto's en een kort verhaaltje voor in orde te maken. Nadat het voorwerk was gedaan heeft de redacteur een keuze gemaakt en is vervolgens een middag bij mij thuis geweest voor het interview af te nemen en de foto's door te nemen.
Best spannend want dit is voor mij de eerste keer, dat er foto's van mij gepubliceerd worden op landelijk nivo (een oplage van bijna 35.000).
Je hebt inmiddels je eigen boek uitgegeven hoe is dit tot stand gekomen?
Het zat al een lange tijd in mijn hoofd, een boek met 'the best of'. Maar hoe pak je zoiets aan? Nadat ik allerlei informatie had verzameld kwam ik tot de conclusie dat het een keuze zou worden tussen, of heel veel geld investeren en aankloppen bij een uitgever, of heel weinig investeren, zelf het boek in elkaar zetten en vervolgens via internet aanbieden. Er zijn een aantal sites die bieden de mogelijkheid om je boek online te verkopen en je eigen prijs te bepalen.
Het boek wordt pas gedrukt zodra er een bestelling komt. Zo kunnen de kosten gedrukt worden en wordt ieder boek met de hoogst haalbare kwaliteit gedrukt en verzonden naar de koper. Ideaal voor een fotograaf die geen investering wil of kan doen. Ik heb gekozen voor blurb.com.
Sinds zaterdag 19 december staat mijn boek te koop. Ik ben er enorm trots op, het is een boek met 80 pagina's en gevuld met prachtige foto's van diverse locaties inclusief een korte historische beschrijving.
Heb je ooit overwogen om je baan op te zeggen en fulltime fotograaf te worden?
Ja, dat is iets dat altijd door mijn hoofd spookt. Maar ik moet realistisch blijven, momenteel heb ik een vaste baan die zekerheid geeft en het is hard werken om als fotograaf je brood te kunnen verdienen. Maar het gaat wel steeds verder die kant op. De ruimte die ik nu heb om naast mijn vaste baan ook als fotograaf bezig te zijn wordt steeds groter en er komt natuurlijk een moment dat je de keuze moet gaan maken.
Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheid?
Mijn werk onderscheid zich door de omgeving waarin ik fotografeer. Ik kom op plaatsen waar weinig mensen het zich in hun hoofd halen om naartoe te gaan. Dat maakt de foto voor mij uniek. Ondanks het feit dat urbexfotografie steeds populairder wordt is het nog steeds een moeilijke discipline om perfecte foto's te maken. Het vergt nogal wat voorwerk en het is niet altijd zonder gevaar. Mijn foto's hebben een verhaal.
Bewerk je je foto's en wat doe je eraan?
Ja, ik bewerk bijna alle foto’s die geschikt zijn voor afdrukken of publicaties. Maar het zijn voornamelijk aanpassingen in belichting en kleur. Aan de compositie sleutel ik bijna nooit, dat moet tijdens het maken van de foto al perfect zijn.
Wat voor locaties spreken je het meest aan?
Eigenlijk alles dat al jaren verlaten is en nog niet verpest is door vandalen en graffitispuiters. Ik moet toegeven dat de best bewaarde geheimen in België te vinden zijn. En dan ga ik het liefst naar een verlaten huis of kasteel, daar proef je nog vaak de sfeer en zie je details die al jaren vergeten zijn. Industriële complexen zijn ook een favoriet onderwerp door het mooie lijnenspel dat vaak in de lege werkhallen en loodsen te vinden is.
Welke fotograaf is jouw grote voorbeeld?
Die heb ik eigenlijk niet. Mijn vorm van fotografie is iets dat ikzelf verder aan het ontwikkelen ben en om eerlijk te zijn let ik niet op wat anderen doen. Natuurlijk kijk ik naar foto's van andere urbex-fotografen maar er zijn maar een paar sites waar je echt mooie werken ziet. Het is een wereld die niet zomaar in de openbaarheid treedt.
Waar haal je inspiratie vandaan?
De inspiratie komt zodra ik een verlaten pand binnen ga. Dan gaan mijn voelsprieten omhoog en zie ik de dingen die ik wil fotograferen. De grootste inspiratie heb ik jaren geleden al gekregen, toen ik voor het eerst op urbexjacht ging. Dat gevoel is nooit meer verdwenen.
Bedenk je van te voren wat je op de foto wilt hebben?
Soms. Als ik me voorstel hoe het pand er van binnen uit zou kunnen zien dan zit ik mezelf wel eens gek te maken. Vooral als alle gevonden informatie over een locatie veelbelovend is. Maar meestal is het toch een gok en weet je nooit wat je aantreft. Het kan dan erg tegenvallen.
Zodra ik ergens binnen ben dan probeer ik ook vaak om vanuit allerlei onmogelijke hoeken een mooie shot te maken. En dat kun je van te voren niet bedenken, dat is het mooie van deze kunstvorm, je weet nooit waar je aan toe bent.
Wat doe je met alle foto’s die je maakt?
De foto's worden geselecteerd en alleen de beste worden verder bewerkt op de computer. Een dag fotograferen levert ongeveer 600 foto's op. Daar blijven er misschien 30 van over waar ik mee verder ga.
Heb je nog een grote wens op fotografie gebied?
Jawel hoor, exposeren. Maar dan wel op een serieus en professioneel niveau. Het is altijd leuk om met een paar foto's bij een fotoclub of bibliotheek te hangen maar het echte werk zie je daar vaak niet.
Ik zou mijn werk graag verkopen, maar alleen als een exclusief stuk art-work. Geen massa, alleen dat ene kunstwerk zodat de koper weet dat hij iets exclusiefs in handen heeft.
Waar kunnen mensen je werk vinden?
Website: www.urbansecrets.nl
Boek van Urban Secrets: http://www.blurb.com/bookstore/detail/1102129
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.
2 reacties
-
Thomas Dral schreef op zaterdag 26 december 2009 om 13:46 | reageer
Een erg mooi boek, het gaat voorlopig even op mijn verlanglijstje met boeken.
-
Marcel Wiegerinck schreef op zaterdag 26 december 2009 om 14:19 | reageer
Die van mij is besteld! Ik ben benieuwd hoe het boek er in tastbare vorm uitziet.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Boeken van Scott Kelby nu met 30 procent korting
door Elja Trum
-
Zwart-wit fotografietip: Gebruik een urbex locatie
door Elja Trum
-
Portretfotografie in het bos met kleding en props
door Elja Trum
-
Fotografieboeken met 40 procent korting
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.