Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Fotorecept: een 'spetterend' portret met één flitser

donderdag 21 juli 2016, 16:16 door | 11.435x gelezen | 10 reacties

Tijdens een korte maar geslaagde shoot met model Dawn Rose en visagiste Priscilla Rosmalen maakten we dit 'spetterende' portret. Slechts één flitser was genoeg om het gewenste lichteffect te bereiken.

Voor deze shoot trokken we op een mooie maandagavond naar een klein zandverstuivingsgebied in de buurt. Doel was om een aantal portretten te maken, waarop de visagie van Priscilla goed tot uiting zou komen. Aansluitend zijn we wat gaan freewheelen, waarbij we onder meer dit portret maakten.

Dawn Rose 01

Model: Dawn Rose, visagie: Priscilla Rosmalen.

Verlichting


Hoewel de zon af en toe nog doorkwam, was het gedurende het grootste gedeelte van de avond wat bewolkt. Jammer, want je kunt het gerichte en warme avondzonlicht dan niet meer gebruiken. Voordeel is weer dat het wolkendek als een soort natuurlijke 'softbox' fungeert en zacht en egaal licht oplevert.

Bij de meeste van mijn foto's maak ik gebruik van zowel flitslicht als het aanwezige licht. Het natuurlijke licht fungeerde voor deze foto als hoofdlicht. Door het licht te meten vlak voor het gezicht van Dawn Rose heb ik de juiste belichting vastgesteld.

Ik kwam uit op f/4 en 1/125e seconde bij een ISO-waarde van 160. Om schaduwen rond de ogen, onder het haar en met name in de donkere kleding iets op te halen, is van voren nog een klein reflectiescherm gebruikt.

Flitslicht


Als de belichting op het gezicht van het model klopt, heb je in principe al een 'correct' belichte foto. Omdat het natuurlijke licht op dat moment wat vlak was, blijft het dan echter bij een wat saaie verlichting.

Om daar wat aan te doen, heb ik een reportageflitser op statief een paar meter áchter Dawn Rose geplaatst. Ik stuur mijn Canon Speedlites aan met PocketWizards.

Zonder de belichting op de camera te wijzigen (die klopte immers!), kan ik daarmee de flitssterkte toch bijregelen en zo het effect van de lichtkrans in het haar creëren. Daarbij is het natuurlijk een kwestie van smaak hoe subtiel of expliciet je dit toepast!

Lichtopstelling shoot Dawn Rose

Het verlichtingsdiagram van deze foto is vrij eenvoudig: één reportageflitser direct achter het model, een reflectiescherm vlak vóór haar.

Objectief


De foto heb ik gemaakt met mijn 70-200-objectief, ingezoomd naar 200 millimeter. In combinatie met het relatief grote diafragma geeft dat een mooie onscherpte in de achtergrond én in het opstuivende zand. Ook drukt de telelens de achtergrond als het ware wat meer naar achteren. De korrels die het flitslicht opvangen geven een mooie extra dimensie aan de foto.

Nabewerking


Hoewel we in eerste instantie portretten in kleur wilden gaan maken, heb ik hier heel bewust gekozen voor een contrastrijke zwart-wit omzetting. De foto is (minimaal!) bewerkt in Photoshop, hoofdzakelijk om wat losse haartjes weg te poetsen.

Goede visagie en een model met gave huid besparen je wat dat betreft veel nabewerkingstijd. De zwart-witomzetting heb ik in Lightroom gedaan. Door de helderheid (clarity) wat te verhogen en wat met de curves te spelen, krijgt de foto een klein beetje 'n analoog gevoel mee.

Curves


De s-vorm van de curve geeft de foto een steviger contrast: de donkere tinten worden immers donkerder en de lichtere lichter. Door het nulpunt van de curve links iets omhoog te trekken, worden de absolute zwarten iets grijzig. Je krijgt een 'matte' effect, wat lichtjes aan film doet denken. Het kan een mooi effect geven, maar gebruik het wel gedoseerd.

Curves lightroom Dawn Rose

De S-curve kun je in het curves-menu van Lightroom eventueel ook per kleurkanaal (rgb) aanpassen. Het loont de moeite om daar eens mee te spelen, omdat het je wat ruimte geeft om bijvoorbeeld het contrast in het gezicht minder aan te zetten dan in de kleding. Pas ook hier op dat je niet uit de bocht vliegt.

Flitser als hoofdlicht


Het mooie van het gebruik maken van flitsers én natuurlijk licht, is dat je met een eenvoudige snelle aanpassing een totaal andere sfeer kunt oproepen. De foto hieronder maakten we namelijk met maar enkele ogenblikken ertussen.

De flitser heb ik van achter naar voren gehaald. Schuin voor het model en iets boven ooghoogte heb ik ermee ingeflitst. Dit is gewoon een 'open' flitser, zonder modificaties. Het resultaat: harder licht, wat de foto een andere sfeer meegeeft. Natuurlijk in combinatie met een sterke andere expressie van Dawn Rose én net iets heftigere makeup van Priscilla.

Het zachte natuurlijk aanwezige licht fungeert nu juist als invullicht, waardoor de schaduwen nèt niet dichtlopen. Een reflectiescherm was hier dan ook niet nodig.

Dawn Rose 02


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

10 reacties

  1. luigi
    luigi schreef op donderdag 21 juli 2016 om 19:01  | reageer

    Mooi gedaan, maar als ik kijk wat je allemaal gedaan hebt binnen PhotoshopLightroom, dan is dat toch niet bepaald minimaal bewerkt hoor.

  2. gast schreef op donderdag 21 juli 2016 om 22:36  | reageer

    Mooie platen! En bewerkingen die Erik noemt vind ik best onder 'minimaal' vallen. Zwart-wit-omzetting, helderheid, curven en wat haartjes wegwerken is toch niet zo gek?

  3. AC
    AC schreef op donderdag 21 juli 2016 om 23:40  | reageer

    Luigi,

    Ik denk, dat je eens bij een doka werker moet gaan kijken... Welkom in het vak...

  4. Hoi
    Hoi schreef op vrijdag 22 juli 2016 om 07:50  | reageer

    Idd.. klinkt als standaardbewerkingen, 2 minuutjes in PS, dus zeker niet veel werk

  5. Michael
    Profiel  Michael schreef op vrijdag 22 juli 2016 om 16:44  | reageer

    Mooie foto Erik! Bedankt voor je beschrijving.

  6. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 22 juli 2016 om 17:47  | reageer

    Dank allen!

    En over de hoeveelheid 'nabewerking': daar worden op verschillende plekken op internet al talloze discussies over gevoerd... en zullen altijd discussies over blijven. Wat is nabewerking, wat is optimaliseren...

    Enfin, het is hier inderdaad echt minimaal geweest, hooguit tien minuten misschien, vooruit.

    Fijn weekend iedereen!

  7. Gerard Bolhuis
    Profiel Gerard Bolhuis schreef op zaterdag 23 juli 2016 om 05:55  | reageer

    Niet om Erik zijn hielen te likken, maar hij 'durft' zijn platen tenminste te laten zien en staat open voor (opbouwende) kritiek. En geloof mij, nagenoeg alle (semi)professionals (be)werken hun platen na.

  8. AC
    AC schreef op maandag 25 juli 2016 om 12:52  | reageer

    Gerard,

    Inderdaad, praktisch elke professional bewerkt z'n platen na. Hoort gewoon bij 't vak. Het is de saus van de foto of het peper & zout van de foto...

    Mooie foto's, Erik! knipoog Portretten maken hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Vaak hoe simpeler, hoe... Dat laat jij hier zien.

  9. pman
    Profiel pman schreef op vrijdag 7 april 2017 om 16:54  | reageer

    Mooie beelden en ik ben benieuwd of je nog iets kan delen van flitsinstellingen? Manueel vermoed ik en dan...

  10. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 8 april 2017 om 08:44  | reageer

    @pman:
    Ik belicht en verlicht inderdaad eigenlijk altijd volledig manueel. Klinkt paradoxaal, maar dat is het makkelijkste vrolijk

    1. Belichting instellen zonder flits, zodat je de juiste belichting op de omgeving krijgt voor de sfeer. Diafragma op de gewenste scherptediepte, sluitertijd en/of iso bijpassend zodat de omgeving goed belicht is (waarbij 'goed' dus ook onderbelicht kan zijn).

    2. Dan de flitsers toevoegen en die stuk voor stuk inregelen op basis van de flitskracht. De belichtingsinstellingen daar blijf je vanaf dit moment van af. En dan is het een kwestie van flitsers manueel bijregelen, al dan niet met een flitsmeter.

    Het is dus ook niet zo relevant hoe die flitser stond ingesteld, want dat is in elke situatie immers anders, afhankelijk van omgevingslicht, flitskracht, afstand, et cetera. Trial & error werkt, óf een externe flitsmeter en dan 1 of meer stops over- of onderbelichten...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.339 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord