Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Stap voor stap: Flits toevoegen aan daglicht

zaterdag 31 augustus 2024, 16:32 door | 1.352x gelezen | 2 reacties

Natuurlijk licht kan prachtig zijn, maar helaas is dat het niet altijd. Dan kan het helpen om flitslicht toe te voegen aan je foto. Zo krijg je alsnog mooi licht. Maar hoe doe je dit? Ik laat je het stap voor stap zien.

Luīze

Aanwezig licht - f/2, 1/60s, 100 ISO @ 85mm

Afgelopen woensdag was ik aan het fotograferen in een prachtige oude boerderij. Ik wilde een simpel portretje schieten voor een mooie verweerde muur. Alleen het aanwezige licht was niet al te mooi.

Licht wordt vaak mooier als je er richting aan geeft. Recht van voren is doorgaans niet te best, maar van opzij of van achteren kan heel goed werken.

Voor deze foto koos ik ervoor om een flitser (voorzien van een softbox) direct naast het model te plaatsen. Alleen; als je alleen een flitser toevoegt en verder niks, dan wordt de foto niet veel beter.

Stap 1: Onderbelichten van het omgevingslicht


Ik wilde dat het flitslicht zichtbaar werd, zonder dat het model overbelicht zou worden. En ik wilde contrast creƫren tussen beide kanten van het model. Een lichtere en een donkere kant. Dat geeft namelijk schaduwen en daarmee diepte aan je foto.

Om dat voor elkaar te krijgen ga je eerst werken aan de schaduwkant. Wat schaduw moet worden is bij de eerste foto met het aanwezige licht nog te helder. De eerste stap is dus de complete foto donkerder te maken.

De meeste controle heb je als je jouw camera op de M-stand zet. Het kan echter ook op bijvoorbeeld de diafragma-voorkeuze stand in combinatie met onderbelichting (minnen).

Luīze

Onderbelicht - f/3.2, 1/160s, 100 ISO @ 85mm

De lichtgevoeligheid van mijn camera stond al op zijn laagste stand: 100 ISO. Ik moest dus met sluitertijd en/of diafragma gaan werken.

Door de sluitertijd korter te maken komt er minder licht op de sensor en wordt de foto donkerder. Hetzelfde geldt voor het diafragma. Gebruik een kleinere diafragma opening (hoger getal) en er komt minder licht binnen.

Van 1/60ste naar 1/160ste is 4 stapjes van 1/3 stop. Van f/2.0 naar f/3.2 is 2 stapjes van 1/3 stop. In totaal heb ik de omgeving dus twee stops donkerder gemaakt. Het resultaat is een onderbelichte foto.

Vaak is anderhalf a twee stops een mooi verschil voor een mooi contrast. Ga je veel verder dan krijg je een studiosituatie (alles zwart, tenzij er flitslicht valt). ga je niet ver genoeg, dan is er weinig contrast tussen je lichte en donkere delen.

Bepaal vooral naar je eigen smaak hoeveel aanwezig licht je terug wilt zien in je uiteindelijke foto.

Luīze

Behind the Scenes - f/3.2, 1/160s, 100 ISO @ 85mm

Stap 2: Flitslicht toevoegen


De volgende stap is het toevoegen van het flitslicht. Ik wilde zacht licht, dus dan wil je een zo groot mogelijk oppervlakte zo dicht mogelijk bij je model plaatsen. Meestal zet ik de flitser zo, dat ie net niet in mijn beeld komt.

Hoe fel de flitser precies moet staan is afhankelijk van veel factoren. De simpelste methode om de juiste helderheid te bepalen is wat mij betreft gewoon een foto maken. Vervolgens bekijk je de foto en het bijbehorende histogram.

Je wilt voorkomen dat er uitgebeten delen zijn, dus geen hoge lijn tegen rechterkant van het histogram. Maar je wilt ook dat de foto goed belicht is, dus de rechterkant van je histogram moet wel gevuld zijn.

Luīze

Flitser toevoegen - f/3.2, 1/160s, 100 ISO @ 85mm

Als je wat vaker flitst krijg je vanzelf een beetje gevoel voor de situatie en is de eerste inschatting vaak al best aardig. Anders begin je gewoon een beetje halverwege het vermogen van je flitser. Bijvoorbeeld op 1/16ste vermogen. Je kunt dan vanaf daar nog voldoende licht bijvoegen of verminderen.

Nu je licht ingesteld staat kun je lekker gaan fotograferen. Je hoeft je instellingen pas weer aan te passen als het omgevingslicht verandert. Bijvoorbeeld als de zon achter de wolken vandaan komt.

Stap 3: Bewerken naar smaak


De laatste stap is dan het bewerken van je foto. Wat mij betreft een belangrijke stap om het eindresultaat te krijgen dat je zoekt. Je wilt dat de basis goed is, maar vervolgens is er nog veel te bereiken met behulp van bijvoorbeeld Lightroom Classic.

Luize final


Je bewerking is natuurlijk helemaal je eigen smaak. Ik heb in dit geval ervoor gekozen om de foto wat warmer te maken. Bovendien heb ik oneffenheden verwijderd.


Jouw portretfoto's bewerken als een pro?


Weet je dat het maken van een mooie portretfoto pas de helft van het werk is? De andere helft is net zo belangrijk voor een perfecte foto: de bewerking.

Portretfoto's kun je vaak uitstekend bewerken in alleen Lightroom Classic. Wil je ontdekken hoe je dat snel en eenvoudig doet?

Je ontdekt het in de cursus Portretfoto's Bewerking in Lightroom Classic

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

2 reacties

  1. gast schreef op zondag 1 september 2024 om 09:11  | reageer

    Waar is die mooi verweerde muur gebleven ?

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 1 september 2024 om 10:22  | reageer

    Ik zie hem nog wel, maar als je scherm een beetje donker staat wellicht niet. Zou die uiteraard nog op kunnen lichten. Achteraf, of beter, tijdens het fotograferen al.

    Update: Ik heb de achtergrond in de uiteindelijk foto nog iets opgelicht. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.809 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord