Zonnedauw – Drosera fotograferen
zaterdag 16 september 2017, 13:31 door An Vanden Abeele | 4.801x gelezen | 8 reactiesZonnedauw behoort tot het geslacht der vleesetende planten. Het plantje heeft de vorm van een rozet met lang gesteelde bladeren. Let wel, lang gesteeld wil niet zeggen dat zonnedauw groot van afmeting is. Zelf heb ik er nog geen gezien die groter is dan 5 centimeter.
Valkuil
Het rozet is bezet met tentakels met aan het einde ervan een druppel, die lijkt op een dauwdruppel. Niets is echter minder waar. De druppel bestaat uit een kleverige substantie die een echte valkuil wordt voor insecten die denken daar wat vocht te kunnen opnemen.
Bij warm weer worden zelfs nog meer van die kleverige druppels geproduceerd. Zodra een insect vast komt te zitten sluit het blad zich rond zijn onfortuinlijke slachtoffer.
Vervolgens scheiden de tentakels verteringssappen af en de eiwitten van het insect worden door het plantje opgenomen.
Wanneer alles verteerd is, gaat het blad weer open en zullen de restanten van het insect wegwaaien Vervolgens maakt het plantje zich klaar voor de volgende vangst. Op deze manier kan het plantje overleven op voedselarme en natte groeiplaatsen.
Fascinerend
Het fotograferen van dit plantje is uiterst fascinerend. Op de een of andere manier probeer ik ieder jaar opnieuw zonnedauw te fotograferen, want het is altijd anders.
Het fotograferen van het plantje is niet zo evident, alleen al vanwege het feit dat het zich zo laag bij de grond bevindt. Bovendien word je als je een onderwerp van zeer dichtbij wilt fotograferen hoe dan ook geconfronteerd met een minieme scherptediepte.
Dat is bij zonnedauw niet anders; hoe dichterbij je komt, hoe minder scherptediepte. Toch moet je proberen om iets scherp te krijgen, al was het maar een druppel. De kleinste beweging door jezelf of bijvoorbeeld door de wind kan de foto volledig doen mislukken.
Handmatig scherpstellen
Scherpstellen kan hierbij dus uitsluitend manueel gebeuren. Als je wilt inzoomen kun je dat het best doen in Live View Modus.
De Live View mode maakt het gemakkelijker om foto's te maken vanuit moeilijke posities: het beeld kan 5 of 10 keer worden vergroot om te helpen bij handmatig scherpstellen.
De belichting en scherptediepte zijn te controleren en aan te passen voordat de opname wordt gemaakt. De keuze van het stukje van de plant waarop je wilt scherpstellen wordt eveneens sterk beïnvloed door de mogelijkheden die er zijn om tot een mooie compositie te komen.
Het was mijn bedoeling om zo weinig mogelijk scherptediepte te hebben, dit heb ik bereikt middels de tussenringen.
Spelen met licht
De scherpstelling en de compositie zijn wel twee problemen die je moet oplossen, maar het leuke aan het fotograferen van dit plantje is dat je kan spelen met licht. Je kan de zon opzoeken die dan een mooie bokeh geeft aan je foto of bij gebrek aan natuurlijk licht kan je een lampje gebruiken.
Normaal ga je niet gemakkelijk fotograferen bij fel zonlicht maar bij dit plantje kan het een meerwaarde geven. Het maakt het plantje sprankelend.
Het is dan wel onvermijdelijk je in allerlei bochten te moeten wringen om het zonlicht op te zoeken zodat je een mooie lichtinval krijgt op de kleverige druppels.
LED-lampje
Als je met een LED-lampje werkt, wat ik bij de eerste, de tweede en onderstaande foto heb gedaan, moet je er zeker op letten dat het licht niet te fel is, zodat het natuurlijk overkomt.
Het is best lastig om deze sierlijk vleesetende plant vast te leggen. Je moet vooral letten op de scherpstelling en de compositie, maar ook rekening houden met het aanwezige licht.
Maar vooral blijf ik het nog steeds leuk vinden om dit plantje te fotograferen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
An komt uit Deinze (Oost-Vlaanderen) en is sinds 8 jaar intensief actief bezig met fotografie. Heeft verschillende workshops gevolgd en natuur- en macrofotografie is nu haar passie en specialiteit. Ze neemt dikwijls deel aan boeiende foto-natuurreizen.
8 reacties
-
Temmerman schreef op zondag 17 september 2017 om 09:40 | reageer
Prachtige foto's en interessante en leerrijke info.
-
Annelore Smet schreef op zondag 17 september 2017 om 10:10 | reageer
Mooi artikel met mooie foto's Andrea! Top!!
-
Kathleen De Temmerman schreef op zondag 17 september 2017 om 21:41 | reageer
An heeft al verschillende keren bewezen dat ze kennis van zaken heeft, ook hier heeft ze dat weer goed voor mekaar, goede uiteenzetting en prachtige opnames!
Proficiat An! -
Maas schreef op dinsdag 19 september 2017 om 11:46 | reageer
De scherpte diepte is bij een DSLR erg klein. Neem je een bridge camera met voorzetlens dan gaat er een wereld voor je open bij het maken van close'ups, de scherptediepte is vele malen groter, minpuntje is iets mindere scherpte dan bij de spiegelreflex.
-
Michelle schreef op dinsdag 19 september 2017 om 13:06 | reageer
@Maas: wat bedoel je nu precies? Een dslr is een spiegelreflex en dit heeft an sich niets met je scherptediepte te maken. Een dslr heeft wel een grotere sensor wat juist als voordeel heeft dat je een mooie bokeh (kwaliteit van scherpte-ondiepte) kunt bereiken.
-
Rijn schreef op dinsdag 19 september 2017 om 16:19 | reageer
Elke DSLR heeft een grote sensor en dus minder scherptediepte dan een bridgecamera met een veel kleinere sensor. Een kleine lensopening heeft weer andere nadelen. Je hebt een hoge ISO nodig om de sluitertijd en dus de scherpte goed te houden. Diffractie is ook een probleem.
Bokeh, ach: je ogen zien al die kringetjes toch ook niet? -
Michelle Peeters schreef op dinsdag 19 september 2017 om 23:31 | reageer
@Rijn: interessante materie, ik ga me daar eens in verdiepen! Het klopt inderdaad dat je met een bridgecamera veel meer scherptediepte hebt dan met een dslr. En dat enorme zoombereik met goede stabilisatoren, ik ben heel benieuwd....
-
Maas schreef op woensdag 20 september 2017 om 00:06 | reageer
@Rijn heeft het prima verwoord ik hoef daar niets aan toe te voegen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum