Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

De wilde boshyacinten in het Hallerbos

vrijdag 21 april 2017, 15:51 door | 8.959x gelezen | 7 reacties

In een land hier niet zo ver vandaan was eens een bos, het Hallerbos. Ik kreeg het gevoel in een sprookje te zijn beland. En dat zo dichtbij, in België even onder Brussel, naast het plaatsje Halle.

Na een paar keer uitstel is het er dan eindelijk van gekomen om hier te gaan fotograferen. Het bos heeft de bijnaam "Blue forest" en dat is niet voor niets. Een korte periode in het voorjaar (meestal de tweede helft van april) is de bodem van het bos bezaaid met wilde hyacinten.

Een fantastisch blauw tapijt, dat prachtig afsteekt tegen het frisse groen van de jonge beukenbladeren.

Boshyacinten 4


Drukke autosnelweg


Het Hallerbos (vlakbij het stadje Halle) ligt op 148 kilometer afstand van Eindhoven, ten Zuidwesten van Brussel. Een dikke twee uur rijden over een drukke autobaan waarbij je eerst om Antwerpen en daarna ook om Brussel heen moet om er te komen.

Drukte


Voor een mooie zonsopgang moet je dus wel heel vroeg opstaan. Wij waren er pas rond 14:00 uur en schrokken van de enorme rijen auto's die vanwege overvolle parkeerplaatsen maar langs de kant van de weg geparkeerd stonden. En dat op een doordeweekse dag! Je kunt je voorstellen hoe druk het in het weekend wel niet moet zijn.

Boshyacinten 1


Maar het Hallerbos is een bos met een oppervlakte van 552 hectare, dus veel last van de drukte heb je toch niet omdat mensen zich snel verspreiden over het gebied. Wij waren er pas om 14:00 uur en om 17:00 uur begon het bos alweer 'leeg te stromen.'

Halverwege de ochtend is het het drukst in het Hallerbos. Overal zie je mensen wandelen, fotograferen, maar ook mountainbiken en joggen! Aan het begin van de wandeling is het landschap glooiend waardoor de hyacinten nog mooier tot hun recht komen. Je ziet ook overal fotografen staan en het lijkt erop dat ze ook overal hetzelfde fotograferen.

Boshyacinten 6


Drie wandelroutes door het Hallerbos


Er zijn drie routes uitgestippeld; de Achtdrevenwandeling (1,8 km), de Sequoiawandeling (4 km) en de Reebokwandeling (7 km). De laatstgenoemde route loopt voor iets meer dan de helft door het hyacintengebied en voert je langs drie van de vier valleien.

Blauwe en gouden uurtje


Het voordeel van ons redelijk late bezoek was dat we zowel het blauwe als het gouden uurtje mee konden pikken. Deze vallen in deze tijd van het jaar tussen 20:00 en 21:20 uur volgens mijn Photographer's Tools app.

Experimenteren


Fotograferen in het Hallerbos is best lastig. Op internet zijn veel foto's te vinden die het gebied in al zijn pracht laten zien. Moeilijk dus om onderscheidende foto's te maken. Maar wel een prima manier om eens flink te experimenteren met standpunten, perspectieven, verschillende belichtingen, et cetera.

Maak je het liefst super close-ups (macrofotografie) of breng je liever het geheel in beeld (landschapsfotografie)? Het Hallerbos is voor beide disciplines een geweldige locatie.

Boshyacinten 7


Lenzen


Ik had mijn complete lenzen-assortiment meegenomen en ik heb ze allemaal gebruikt. Vooral mijn macrolens (100mm, vaste brandpuntsafstand, lichtgevoelig: f/2.8) heeft goede diensten bewezen. Maar ook mijn 24-55 en 70-200mm lenzen waren zeer bruikbaar voor overzichtsfoto's en het vangen van de lichtval (zonneharpen) tussen de bomen.

Lichtval en nevel


Het mooie tegenlicht van de laagstaande zon gaf in ieder geval een mooie dromerige sfeer. Omdat de grond vrij vochtig is zou je 's ochtends ook kans op nevel hebben, wat ook een erg mooi effect kan geven. Als de zon hoger komt te staan wordt het moeilijker om dit soort foto's te maken, of zelfs onmogelijk.

Hyacinten 8


Macrofotografie


Als je door de bomen het bos niet meer ziet, wissel dan de telelens voor de macrolens, want al deze bloemen zijn ook het perfecte onderwerp voor close-up beelden.

Het wordt pas echt leuk als je gaat experimenteren met scherptediepte en bokeh. Door met weinig scherptediepte (bijvoorbeeld f2.8) tussen de bloemen door te fotograferen en de scherpte op één bepaalde bloem te leggen, krijgt het onderwerp alle aandacht en vormt er zich een mooi bokeh in voor- en achtergrond.

Probeer scherp te stellen op het 'hart' van de bloem. Je kan ook op zoek gaan naar bosanemoontjes die zich tussen de hyacinten bevinden, zodat hun mooie paarse kleuren in de foto terugkomen. Ook lichte en donkere vlekken in de achtergrond kunnen tot interessante patronen leiden en met tegenlicht bereik je vaak verrassende resultaten.

Boshyacinten 2


Laag standpunt en telelens


Hier en daar vind je tapijtjes van paarse bloemen en kan je op zoek gaan naar een mooie stam die volledig wordt omgeven door deze paarse parels.

Boshyacinten 5


Je zult de beste resultaten bereiken door vanuit een laag standpunt met een lichte telelens te fotograferen. Zo vermijd je niet alleen storende elementen, de lange brandpuntsafstand verkleint de afstand tussen de verschillende objecten, waardoor het lijkt alsof de bloemen veel dichter op elkaar staan.

Details


Naast een algemeen sfeerbeeld kan je ook op zoek gaan naar leuke details: een varen die oplicht in de ochtendzon, een jonge esdoorn die uit de grond schiet of een wandelaar of fietser die tussen de bomen opduikt.

Standpunt


Door je standpunt zorgvuldig uit te kiezen kan je tussen de groene beukenbladeren door fotograferen en krijg je een mooi onscherpe voorgrond, die het onderwerp omkadert en het alle aandacht geeft.

De mooiste effecten krijg je door met beperkte scherptediepte of dus een laag diafragmagetal te fotograferen. Je kan ook op de buik gaan liggen en tussen de boshyacinten door fotograferen om mooie paarse vlekken in het beeld te introduceren.

Boshyacinten 3


Bloeiperiode


Doorgaans valt de beste periode tussen 20 en 27 april maar doordat voorjaar zo koud en nat is geweest, heeft de natuur een hoop vertraging opgelopen en kwam het bos pas veel later en slechts gedeeltelijk in bloei. Het is dus elk jaar anders.

Op de website Hallerbos kan je de bloei opvolgen en bepalen wanneer het beste moment is aangebroken om erop uit te trekken. Hou ook het weerbericht in de gaten; een mooie zonnige lentedag is ideaal, maar ook bij grijs weer is er in principe van alles te doen.

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

7 reacties

  1. Iedje Visser
    Iedje Visser schreef op vrijdag 21 april 2017 om 22:12  | reageer

    Mooi artikel Michelle, was leuk om met jou dit prachtige bos te verkennen en leuk om je onderhoudend artikel te lezen.

  2. Tanja Thomas
    Profiel Tanja Thomas schreef op zaterdag 22 april 2017 om 05:19  | reageer

    Prachtig Michelle!En dank je voor je duidelijke uitleg waar ik het totaal mee eens ben. Dit bos is echter als mijn lange oprit! De natuur is dit jaar een maand later, maar normaal ziet mijn lange " oprit" in the middle of nowhere in Washington State, USA er zo uit in deze maand. De bijna gelijke bloemen heten hier Brodiaea Lily. Ik schreef erover in mijn artikel. Niet alleen mooi en sprookjesachtig, maar de bolletjes die ze hebben zijn eetbaar en enorm smakelijk!

  3. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op zaterdag 22 april 2017 om 12:23  | reageer

    @Iedje: geweldig (jouw) idee!
    @Tanja: Aha, die eetbare knolletjes zijn dat dus! Die zullen ook best lastig te fotograferen zijn. Maar ze zijn schitterend inderdaad!

  4. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 25 april 2017 om 10:38  | reageer

    Een tof artikel met goede tips. Maarrrrrrr, één slechte tip 😜. Ga niet naar het Hallerbos. Dat is inmiddels zo populair, dat je over de koppen kunt lopen. Er zijn 5 andere bossen in Vlaanderen waar je ook de wilde boshyacinth in grote getale kunt vinden. Deze bossen zijn minder bekend en dus ook veel minder druk. Daar kun je dan in alle rust fotograferen zonder overlopen te worden door toeristen. Blijf in ieder geval op de paden en verstoor de bodem buiten de paden niet. Daar waar de bodem betreden is, komen geen hyacinten meer.

  5. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 25 april 2017 om 11:11  | reageer

    @donniebelg: ik had inderdaad gehoord over andere (en minder druk bezochte) bossen in de buurt van het Hallerbos. Ik heb echter geen locaties. Jij? En wil/mag je die prijsgeven?

  6. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 25 april 2017 om 12:21  | reageer

    @Michelle, de 5 andere bossen zijn:
    1. Kluisbos bij Kluisbergen (Vlaamse Ardennen)
    2. Kemmelbos op de Kemmelberg (Vlaamse Ardennen)
    3. Muziekbos bij Ronse
    4. Brakelbos in Brakel
    5. Bos van Ghlin bij Bergen (Mons) provincie Henegouwen.

    Zie ook http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2951398

  7. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 25 april 2017 om 12:52  | reageer

    @Donniebelg: geweldig, dankjewel!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord