Foto-locatie: Het ss Rotterdam
zondag 4 februari 2018, 15:30 door Michelle Peeters | 7.925x gelezen | 7 reactiesHet ss Rotterdam is een voormalig schip van de Holland-Amerika Lijn. Het is een perfecte locatie om prachtige foto's te maken, met verschillende binnen- en buitenlocaties die elk een verschillende sfeer en uitstraling hebben, zoals de majestueuze Grand Ballroom of buiten op het Grand Ballroom Deck.
Hollands trots sinds 1959
Het legendarische voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn, 228 meter lang, 28 meter breed, 61 meter hoog, rijk aan historie en vermaard om zijn cultuurhistorische waarde, het ss Rotterdam.
Met een zilveren bijl hakte Koningin Juliana de draad door waaraan een champagnefles bungelde en sprak de historische woorden: Ik geef u de naam Rotterdam en wens u behouden vaart.
De tienduizenden toeschouwers die langs beide zijden van de Nieuwe Maas stonden om het half afgebouwde schip te bewonderen, klapten en juichten. Dit bijltje is nog steeds te bewonderen in de Captains Lounge.
Op 3 september 1959 maakte het schip haar eerste reis naar New York. Ruim 40 jaar lang voer het schip over de wereldzeeën.
De oversteek van de Atlantische Oceaan naar Amerika betekende voor veel mensen een reis naar ”de nieuwe wereld”. Varen over de Atlantische Oceaan was echter niet altijd een pretje. De zee was en is ruw en het klimaat onvoorspelbaar.
Specifieke ontwerpeisen
Rederij HAL stelde daarom specifieke eisen aan het ontwerp van haar nieuwste schip. Een sierlijk gevormde romp en een scherpe, hoge boeg moesten de zeewaardigheid en snelheid nog verder verbeteren ten opzichte van haar voorgangsters.
De machine-installatie kwam op een andere plek en het schip kreeg twee moderne rookkanalen naast elkaar. Waar op andere schepen traditiegetrouw een schoorsteen stond, kwam nu een groot dekhuis. Daardoor ontstond het markante, gestroomlijnde profiel van het ss Rotterdam.
Op latere schepen werd deze indeling veelvuldig gekopieerd. De HAL trok voor het interieur bekende architecten en kunstenaars aan. De befaamde interieurontwerper Van Tienhoven werd bijvoorbeeld verantwoordelijk voor belangrijke delen van de scheepsinrichting die luxe én functioneel moesten zijn.
Hij schetste voor die tijd spannende meubels en maakte gebruik van moderne materialen als kunststof, ceramiek en aluminium.
Het ss Rotterdam was dus het voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn (HAL). Hotel New York was het voormalig hoofdkantoor van de HAL. Beide waren onderdeel van de rijke en 140 jaar lange geschiedenis van de Holland-Amerika Lijn en bevinden zich nu op loopafstand van elkaar. Hotel New York is nu eveneens hotel en tevens restaurant.
Reddingsactie geslaagd
De Stichting behoud stoomschip Rotterdam is in 2001 begonnen met een reddingsactie om het ss Rotterdam te behouden. En dat is gelukt! Het schip is sinds 2010 opengesteld voor publiek.
Je kunt er overnachten, dineren, kunstlezingen en presentaties geven of volgen, (bruids-)fotoreportages schieten of een rondleiding op het schip volgen.
Ruim 200 vrijwilligers, waarvan velen zelf op het schip hebben gevaren, zetten zich dagelijks is voor en op het ss Rotterdam. Bij de rondleidingen vertellen ze verhalen van 'toen' of beantwoorden vragen. Vanuit Hotel New York kun je een watertaxi nemen naar het schip.
Sfeer van vroeger
Met één van de rondleidingen ontdek je de rijke historie, alle weetjes en bijzondere verhalen uit ruim veertig jaar roemruchte stoomvaartgeschiedenis. Er zijn dagelijkse rondleidingen en rondleidingen die maandelijks plaatsvinden.
Vroeger werden passagiers uitbundig uitgezwaaid en feestelijk onthaald in Rotterdam en New York. Middels een audiofoon wordt beschreven wat een groot cruiseschip allemaal in huis heeft en hoe het leven aan boord er vroeger uitzag. Je kunt de hooggelegen dekken, de boeg, de brug, het stuurhuis en de achterliggende ruimten bezoeken.
Ruim veertig jaar bevoer La Grande Dame de wereldzeeën. Nu is het in de machinekamer koud en stil, maar is het nog steeds een machtig gezicht om al die imposante machines bij elkaar te zien.
Je leert over het ingenieuze systeem van verdampers, ketels, turbines en generatoren die zorgden voor alle stoom, stroom en PK's aan boord.
Als je de complete rondleiding doet brengt die je naar het oude binnenzwembad, de sportdekken, de boeg, de brug, de bijzondere zalen en het ingenieus ontworpen trappenhuis. De sfeer van toen is goed behouden gebleven en je kunt je goed voorstellen hoe het leven aan boord vroeger was.
Oude binnenzwembad
Het intact gebleven binnenzwembad met de kleedhokjes en vroegere massageruimtes zijn indrukwekkend om te zien.
Op de bodem van het zwembad is een kleurig mozaïek in de vorm van een school vissen aangebracht. Wanneer het bad gevuld was met water leken de vissen daadwerkelijk te bewegen!
Sommige mensen hielden een trauma over aan het zwemmen. Onderwater hoorde je namelijk de zware dieselmotoren ronken, en deinde het schip.
Bezoek met oud-opvarende
Ik bezocht het schip met een oud-opvarende, de heer Otterspoor. Hij heeft er zo'n 30 jaar geleden in de keuken gewerkt. Het verschil in rangen en standen in die tijd werd zelfs nu nog duidelijk tijdens de rondleiding, die door een tijdgenoot werd gedaan.
Trouwreportage aan boord
Het ss Rotterdam is natuurlijk ook een prachtige locatie om een trouwreportage te maken. Het schip heeft vele prachtige binnen- en buitenlocaties die als decor kunnen dienen, zoals de majestueuze Grand Ballroom of buiten op het Grand Ballroom Deck.
Voorwaarde voor het maken van een trouwreportage aan boord is dat ook de huwelijksceremonie, receptie of iets dergelijks aan boord wordt georganiseerd.
Mocht dit niet binnen de mogelijkheden liggen, dan is de omgeving van het ss Rotterdam natuurlijk ook een prachtig decor voor een huwelijksreportage!
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
7 reacties
-
Beno Munneke schreef op dinsdag 6 februari 2018 om 12:22 | reageer
Je kunt er nog bij vertellen dat de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron ten onrechte is verguisd omdat ze zoveel geld hebben gestoken in dit schip. Op dit moment zou herhaling van een dergelijke activiteit maatschappelijk niet meer kunnen. Maar destijds waren er fantastische plannen waarbij kansarme jongeren uit Katendrecht zouden meewerken aan dit schip. Destijds stond heel B&W van Rotterdam en alle commissarissen van Woonbron bij binnenkomst van de Rotterdam te applaudisseren op de kade! Achteraf commentaar geven is, zoals zo vaak, geen kunst!
Dank voor je mooie beschrijving. En:
Dank Woonbron voor dit prachtige schip!!! -
Arida Winands schreef op dinsdag 6 februari 2018 om 12:53 | reageer
Het lijkt mij fantastisch om daar eens over heen te lopen met het fototoestel maar waar haal ik informatie over tijden en te kopen kaartjes en zo???
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 6 februari 2018 om 13:56 | reageer
@Arida: je kunt gewoon op de site van ss Rotterdam kijken als je een overnachting wilt boeken. Dat kan ook via de hotelspecials site (vaak leuke aanbiedingen). Het schip is voor een gedeelte vrij toegankelijk. Rondleidingen kun je ook via de site boeken maar ook ter plekke dacht ik. Je kunt er ook op de bonnefooi naartoe en lunchen, dineren, net wat je wilt! Alleen bruidsreportages mogen niet zomaar zonder dat je er andere activiteiten zoals een receptie bij organiseert.
-
Geef Eseffe schreef op dinsdag 6 februari 2018 om 19:53 | reageer
Bij de sectie over het zwembad: onder water hoorde je de zware dieselmotoren ronken.......op een SS Rotterdam, een op stoomkracht aangedreven schip. Dat maakt per definitie geen herrie zoals benoemd.
Dus dat ronken kan hooguit door diesel hulpmotoren veroorzaakt zijn zoals pompen, generatoren en dergelijke. De motoren daarvan zijn over het algemeen niet zo groot. -
gast schreef op dinsdag 6 februari 2018 om 22:35 | reageer
Een absolute aanrader. Ook de overnachting.
Ongeveer 2 jaar geleden schitterende foto's gemaakt van de machinekamer. -
Rinie de Jonge schreef op vrijdag 9 februari 2018 om 09:58 | reageer
Ik wil met twee maten ook graag fotograferen en dan vooral in de machinekamer. Heb begrepen dat je met een gids er in mag. Heb je dan toch voldoende tijd om te fotograferen.
-
Michelle Peeters schreef op vrijdag 9 februari 2018 om 11:38 | reageer
@Rinie: je moet niet al teveel treuzelen, maar op zich heb je voldoende tijd om alles te fotograferen. Zorg dat je je camera van tevoren al instelt voor een binnensituatie. Het is wel schaarse verlichting daar. Weet eigenlijk niet of je een statief mee zou mogen nemen. Anders steunen tegen deurposten en op hekjes!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Luik in 8 tips
door Michelle Peeters
-
5 tips voor de beste bruidsfotografie
door Christiaan de Groot
-
Tips voor het maken van een bruidsreportage
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.