Hoe leg je een zonsverduistering vast?
woensdag 30 augustus 2017, 17:34 door Michelle Peeters | 4.290x gelezen | 1 reactieDe totale zonsverduistering in de Verenigde Staten afgelopen week was een mooie kans voor fotografen en filmers om een bijzondere kosmische gebeurtenis vast te leggen. Daniel Dean laat in dit filmpje op Fstoppers zien hoe je dit fenomeen op een goede manier kunt vereeuwigen.
Daniel Dean wist dat de totale zonsverduistering een geweldige kans voor hem zou zijn om iets heel bijzonders vast te leggen. Op het nieuws had hij gezien dat de eerste zonsverduistering die in de Verenigde Staten in 1979 te zien was, zich in augustus dit jaar zou herhalen.
Hieronder het verhaal hoe deze geweldige time-lapse zonsverduisterings-video tot stand kwam.
Oefenen
In de daaropvolgende maanden tot aan de verduistering begon hij te oefenen voor zijn eclips-shot door het pad van de zon in zijn achtertuin te volgen. Ik zou ongeveer 30 minuten zon op mijn scherm krijgen voordat de camera- of brandpunts-afstand zouden moeten worden aangepast, zei hij.
In plaats van uit te zoomen naar een kortere brandpuntsafstand om een langere verduisteringstijd vast te leggen, besloot hij dat het het beste zou zijn om de 25 minuten voor de totale verduistering in ieder geval af te dekken en daarna de totale verduisteringsfase zelf.
Met zijn Canon C300 Mark II met een Super 35 cropsensor en met een brandpuntsafstand van 200 mm kreeg hij een field-of-view van 300 mm.
Hij speelde met verschillende belichtingen en focuspunten en probeerde allerlei instellingen zodat hij een goed idee had welke settings hij op de dag zelf zou moeten gebruiken.
De ochtend van de verduistering reed hij de 120 kilometer naar zijn kijkplaats in Excelsior Springs, Missouri. Hij had van tevoren onderzoek gedaan om zowel op het verkeer als op het weer te kunnen anticiperen om er zo voor te zorgen dat hij zijn time-lapses zonder hinder zou kunnen schieten.
Tijdens zijn rit naar Excelsior Springs werd het weer steeds slechter en had hij de gehele tijd te kampen met zware neerslag. Maar, hij had de weerberichten gecontroleerd en was ervan overtuigd dat het weer net voor het begin van de verduistering zou verbeteren.
Uitvoering
Hij gebruikte Sky Guide, een handige app en zette zijn twee camera's op een plek waarvan hij vermoedde een goed zicht te krijgen op de zon nadat de wolken verdwenen waren.
Hij wilde zowel een time-lapse van de eclips als een foto van de verduistering in zijn geheel maken.
Hij besloot dus frames te schieten met een interval van één seconde terwijl de output (4K ProRes HQ 29.97 signaal) naar zijn Shogun Inferno (monitor en recorder voor 4K video-opnames) gezonden werd. Deze setup zou hem meer mogelijkheden geven vanuit zijn post.
Hij begon al een uur voor de totale zonsverduistering met het opnemen. Hij volgde de zon op zijn scherm door de wolken heen gedurende 30 minuten.
Daarna herkaderde hij de zon in de rechterbenedenhoek van zijn scherm zodat deze zich in het rechts bovenste derde deel van zijn scherm zou bevinden tegen de tijd van de echte eclips.
Het wolkendek was door het zonnefilter erg donker. Om schade aan zijn sensor te voorkomen gebruikte hij een diafragma-opening van f/4.5 en een ISO-waarde van 2000.
Naast zijn C300 stelde hij ook een C100 mark II op om een groothoek shot te kunnen nemen van de eclips. Hij zette er een Canon EF 14mm f/2.8L II USM groothoek-objectief op. Bij een dusdanige grote hoek heb je geen solar filter nodig.
Tijdens de volledige verduistering nam hij het filter van de C300 en nam hij foto's met de 5D waar hij een EF 70-200mm objectief op had geschroefd.
Nabewerking
Zijn visie om zowel time-lapse als real-time beelden te maken was belangrijk omdat hij zijn familie ook van dit bijzondere fenomeen zou kunnen genieten door middel van zijn beelden.
Zijn gezin bleef thuis gedurende de verduistering en konden niet de totaliteit ervan ervaren zoals hij dat zelf had gedaan.
In Final Cut Pro X begon hij met de beelden van de C300 om een timelapse te maken, om bij de volledige verduistering over te schakelen naar de real-time beelden. Aan het einde van de video zie je time-lapse beelden van de verduistering die zijn gemaakt met de C100.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
1 reactie
-
hypofocus schreef op donderdag 31 augustus 2017 om 09:08 | reageer
Wel jammer dat de eerstvolgende kans om deze nieuwe "skills" te gebruiken pas over 2 jaar is. En alleen met een dikke portemonnee, want je moet ervoor naar de stille oceaan varen om 'm te kunnen zien.
De eerstvolgende volledige zonsverduistering in Nederland duurt nog zo lang, dat iedereen die nu leeft dan al lang dood is.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Ga jij de zonsverduistering op 25 oktober 2022 fotograferen?
door Nando Harmsen
-
De gedeeltelijk zonsverduistering als time-lapse
door Elja Trum
-
Fotografietips voor de zonsverduistering op 10 juni
door Nando Harmsen
-
10 tips om de maansverduistering te fotograferen
door Nando Harmsen
-
Bijzondere samengestelde opname van een zonsverduistering
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.