Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Verander je meest succesvolle landschapsfoto eens in zwartwit

vrijdag 16 juli 2021, 20:10 door | 4.532x gelezen | 3 reacties

Een landschap wordt in negen van de tien keren in kleur gefotografeerd. Waarschijnlijk vaker dan dat. Zwartwit is voor velen een soort redmiddel als de kleurenfoto tegenvalt. Toch kan het interessant zijn om je meest succesvolle of sfeervolle foto een keer naar zwartwit om te zetten. Probeer het eens.

Nando sneeuwlandschap zwartwit



We maken over het algemeen het liefst een landschapsfoto in kleur. Juist die kleurenpracht van een zonopkomst, zonsondergang, of het blauwe uurtje is erg aantrekkelijk. Waarschijnlijk heb jij als landschapsfotograaf wel een paar fantastische succesvolle foto's van dergelijke momenten.

Ik heb een tip voor je. Duik eens in je archief en zoek naar je mooiste landschapsfoto's. Dat kan meestal heel eenvoudig in Lightroom of Luminar als je gebruik gemaakt hebt van het toekennen van sterren of kleuren. Maak van deze foto's een virtuele kopie, en ga deze eens veranderen in een zwartwit foto.

Nando zonsondergang zwartwit



Ik bedoel daarbij niet het simpel omzetten naar zwartwit met behulp van de knop 'zwartwit' in je bewerkingssoftware. Daarmee krijg je geen zwartwit foto maar een foto die geen kleur meer heeft. Dat lijkt een vreemde bewering, maar het is minder vreemd dan je denkt.

Nando bergmeer zwartwit



Met zwartwit is het mogelijk om bepaalde kleuren donkerder of lichter te maken. In feite gebruik je kleur om een mooie omzetting naar zwartwit te maken. Hoe meer je met kleuren speelt, hoe unieker je zwartwit foto kan worden.

Daar blijft het niet bij. Ga vervolgens de contrasten optimaliseren. Zorg dat je niet alleen grijstinten in je zwartwit foto hebt, maar ook echte donkere en lichte tinten. Soms zelfs echt zwart en echt wit. Er is niets zo belangrijk dan een goed en passend contrast in je zwartwit foto. Desnoods duik je eens in de wereld van het zone systeem van Ansel Adams.

Nando zeelandschap zwartwit



Kijk eens naar het resultaat dat je krijgt. Wie weet spreekt de foto nog wel meer dan in kleur. Of misschien valt de foto tegen, gewoon omdat de kleuren weg zijn gevallen. In dat laatste geval kun je eens kritisch naar de compositie in je foto kijken. Is er een goede compositie? Of was de foto alleen succesvol vanwege de kleuren?

Door eens in je archief te duiken en te gaan spelen met het omzetten naar een echte zwartwit foto, leer je niet alleen naar de opbouw van je foto kijken, je leert ook veel over het licht. Waar het vandaan komt, waar het naar toe gaat, en waar de aandacht naar toe gaat. Je wordt immers niet meer afgeleid door kleuren.

Nando bergen zwartwit



Wat vind jij van zwartwit landschapsfoto's. Hou je er van of wil je gewoon altijd de kleuren zien? Ga eens aan de slag met je oude foto's, en vertel me in een reactie onder dit bericht wat je opgevallen is bij je eigen foto's in zwartwit.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

  1. Piet van Kroonenburg
    Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op zaterdag 17 juli 2021 om 18:58  | reageer

    Prachtige foto's bij een item dat mij uit het hart is gegrepen. Foto's die de lading van het verhaal dekken. ZW-fotografie werd in het analoge tijdperk de hogeschool van de fotografie genoemd en naar mijn mening is dat nog steeds zo. ZW brengt de essentie van fotografie terug, namelijk het onderwerp en wat wil ik met mijn foto vertellen!
    Persoonlijk zou ik het liever fotografie in grijstonen willen noemen want het is meer dan alleen maar zwart en wit. Zelf blijf ik wel altijd in kleur fotograferen maar ik gebruik in de nabewerking die kleuren zoals ik in het analoge tijdperk een geel-, oranje of roodfilter zou hebben ingezet.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 20 juli 2021 om 09:55  | reageer

    @Piet:
    Dank je voor je reactie. Het gebruik van kleurfilters is een onderwerp wat ik wel interessant vind. Ik vraag me af in hoeverre dit in de nabewerking geïmiteerd kan worden. Je verandert met een filter immers het licht voordat het de sensor bereikt.
    Dat is interessant om eens naar te kijken, denk ik.

  3. willyduvel
    willyduvel schreef op dinsdag 20 juli 2021 om 12:54  | reageer

    Er is blijkbaar heel veel te doen met zo een omzetting Zelf doe ik het niet zo vaak (vind het moeilijk en tijdrovend) Wel al eens de foto eerst in effects ( nikon 5600) genomen en dan omgezet en dat geeft mooie of rare resultaten Grts

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord