Canon 60D foto's duiken op
donderdag 12 augustus 2010, 23:57 door Elja Trum | 7.700x gelezen | 26 reactiesOp internet gonst het eigenlijk altijd wel van geruchten over nieuwe camera's, maar nu lijken er toch ook weer geloofwaardige foto's verschenen te zijn over een mogelijke Canon 60D. Nu is een 60D ook erg waarschijnlijk want zijn voorganger, de Canon 50D is al weer bijna twee jaar beschikbaar. De afgelopen jaren was Canon vaak sneller met de update van deze modelrange.
Het opvallendste aan de foto's is het uitklapbare display. Zo te zien klapt het naar links open zodat je ook jezelf gemakkelijk op de foto kunt zetten, mocht je dat willen. Verder heeft de body redelijk wat gelijkenis met de Canon 7D. Zo is de body voorzien van een speciale filmknop en is de camera in zijn algeheel wat ronder afgewerkt.
Er zijn nu alleen wat foto's gelekt, maar over de specificaties van deze camera bestaan natuurlijk ook de nodige geruchten. Zo zou de Canon 60D de 18 megapixel sensor uit de Canon 7D geleend hebben en is de camera geoptimaliseerd voor videogebruik.
Naar verwachting wordt de camera binnen nu en een maand geïntroduceerd; eind september is de grote Photokina beurs in Duitsland. Op deze beurs tonen veel fabrikanten hun nieuwste modellen.
Zelf heb ik overigens het idee dat deze modelrange van Canon wat minder populair aan het worden is. De Canon 5D en de 7D hebben veel van de gebruikers overgenomen die vroeger voor deze range gegaan zouden zijn. Ook is het verschil met de Canon 550D, de range die net onder de 50D ligt, erg minimaal. Maar wellicht vergis ik me en is de 50D nog wel steeds erg populair?
Bron: Canon Rumors
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
26 reacties
-
Gert schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 00:14 | reageer
De hele markt wordt natuurlijk continue overstroomd door nieuwe modellen camera's van alle merken. Heel veel mensen blijven trouw aan hun merk omdat ze al veel geld in de lenzen hebben gestopt. Schakelen naar een ander merk zal anders heel veel geld kosten.
Canon is volgens mij continue op zoek naar een camera die voldoet aan de nieuwe wensen van hun klanten. Ze luisteren goed en gaan daarmee achter de CAD/CAM zitten om een nieuw model te bouwen.
Periodiek worden alle modellen aangepakt. Eigenlijk zijn er nu vijf: de 550D, de 50D, de 7D, de 5DmkII en 1DmkIV. En elk krijgt een update elke 12 maanden. In dit geval 50D krijgt een opvolger: 60D en er wordt ook al gepraat over een andere camera.
Lekker afwachten wat ze gaan brengen. Ik kijk uit naar een DSLR met Global Shutter en Full Frame Censor. -
tonv schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 05:31 | reageer
De afgelopen jaren hebben we een versnelling gezien in de levenscyclus van DSLR body's. Aan de ene kant worden we gezegend door technische vooruitgang maar aan de andere kant wordt de kostenfactor opgevoerd door steeds snellere afschrijving. En dat staat in contrast met de markt die onder druk staat.
Ik schiet nu met 'n gripped 5D II die technisch alweer wat achterloopt maar nog steeds een geweldige output heeft (waar de klant naar vraagt). Voor m'n volgende update overweeg ik toch een 1Ds body omdat je dan minder snel aan (alweer) een nieuwe DSLR toe bent. In feite liggen de kosten dan gelijk.
Maar al die overkill aan techniek wil nog niet zeggen dat er goede foto's uit komen rollen. Ik zie mensen soms met equipement rondsjouwen (waar menig pro jaloers op wordt) klakkeloos plaatjes schietend in de auto mode. Maar ja, als ik de commercials van Canon moet geloven is iedereen een professional. -
-
Leo schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 07:35 | reageer
Een klapschermpje is erg fijn. Als ze nu ook nog de spiegel eruit halen...
-
aadB schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 10:57 | reageer
" Ik zie mensen soms met equipement rondsjouwen (waar menig pro jaloers op wordt) klakkeloos plaatjes schietend in de auto mode " Ik ben het volledig eens met wat ton hier schrijft. Vermogens aan glaswerk en peperdure DSLR's worden rondgesjouwd waarbij ik mij óók afvraag wat de resultaten zijn. Die zie ik overigens niet, maar mijn gevoel zegt vaak dat er méér mogelijkheden schuilen in de hardware dan in de gebruiker....
-
RobertW schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 11:06 | reageer
Ja? Dus? Als iemand er het geld voor over heeft om (te) dure spullen te kopen voor hetgeen hij/zij ermee doet, wie zijn wij om daarover een oordeel te hebben? Op een horloge van een tientje kun je de tijd ook zien, net als op een klokje van een paar duizend euro. En je kunt ook een boek kopen ipv een dure iPad Of e-book. Waar het meer om gaat is de attitude die een amateur met mega apparatuur heeft ten aanzien van mensen met mindere spullen. Dàt is het irritante.
-
Jaap B schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 11:17 | reageer
Ben benieuwd of de werkelijke canon 60d inderdaad op dit plaatje blijkt te staan. Ik moet zeggen dat een klapscherm het laatste is waarop ik zou zitten te wachten, ik vind de dslr überhaupt niet echt geschikt om jezelf uit de hand mee te schieten (mocht je dat al willen).
Ik moet overigens zeggen dat ik mij niet herken in de twijfels bij het nut van de 40/50/60 lijn. Ik bezit een 40d en vind dat nog steeds een prachtcamera. Een stuk betere prestaties dan mijn eerdere 400d en voelt een stuk beter in de hand, maar aanzienlijk goedkoper nog dan een FF (ik heb mijn camera voor 640 euro nieuw bij fotobooms gekocht) en ook compatible met efs-lenzen. Volgens mij is deze lijn juist zeer geschikt voor de amateur die bezig is professioneler te worden.
(Neemt niet weg dat ik uiteindelijk op termijn ook een FF-sensor wil. Maar ik kan die uitgave nu nog niet rechtvaardigen.) -
Remco schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 11:19 | reageer
@RobertW: Eindelijk iemand met het goede antwoord
-
Michel schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 13:00 | reageer
Persoonlijk ben ik niet zo weg van de wegklapbare schermen.
Ik geef wel eerlijk toe dat ik er nog geen een in de handen gehad heb, echter krijg ik het gevoel dat meer "losse" onderdelen zoals een wegklapbaar scherm toch wat sneller aan slijtage hevig zijn en dus ook sneller stuk gaan. Of dat moet juist de bedoeling zijn van Canon en andere fabrikanten? zodat men des te sneller een 70D gaat kopen Natuurlijk sta ik wel open voor tegenargumenten hierop maar persoonlijk vind ik het helemaal niks.
Geef mij maar een vast lcd scherm. -
tonv schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 15:36 | reageer
@RobertW
Daar stoor ik me dus vooral aan. In het verleden ben ik naar PIP geweest (Pingyao International Photo) waar het bijna een wapengekletter met gear was. De die hards liepen er met twee dikke DSLR's met daarop heftige telezooms. Zonder rode ring of witte toeter werd je er niet voor vol aangezien.
Het is niet meer dan degelijk gereedschap waar een vakman dagelijks op moet kunnen vertrouwen. Niks mee mis. Maar dat sfeertje van 'kijk mij eens profi zijn' vind ik ronduit irritant. Als mensen geïnteresseerd zijn in m'n camera of glas benadruk ik altijd dat dat niet de essentie van fotografie is. -
-
FlandersPhotography schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 17:58 | reageer
Ik kan me ergens toch wel vinden bij de opmerking van Ton, misschien wat "off topic" maar wil me toch aansluiten bij zijn reactie.
Ik was gisteren met ons gezin en vrienden in de Zoo van Planckendael (B) en wat je daar allemaal voorbij ziet komen aan apparatuur. Mensen met een EOS7D met grip en EF24-105L erop, een EOS5D Mk2 met EF300L etc etc.
Nu kunnen dat natuurlijk prof fotografen zijn die er met hun gezin een dagje uit zijn, maar om de een of andere reden had ik niet het idee dat ze dat waren (misschien zit ik helemaal mis hoor, maar de manier waarop ze hun camera vasthielden sloot niet aan bij wat ik normaal zie bij profs, maar schiet me hiervoor niet lek aub )
Nu ben ik het wel met RobertW eens dat iedereen zelf moet weten welke dure camera en toebehoren hij of zij koopt (als ik morgen de Lotto win ga ik dat ook doen). Maar je prof uitrusting geeft je geen nog geen recht om anderen opzij te wringen omdat jij toevallig zo`n witte lens op je camera hebt staan, gisteren zelf meegemaakt (en dat terwijl ik zelf ook zo`n witte lens erop had, haha).
Iedereen heeft voor mij evenveel recht op het maken van juist die speciale opname..
-
EdC schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 19:26 | reageer
Bezie de mens en lach erom. Maak je niet druk om mensen die fotograaf willen spelen. Verbaas je liever over adembenemende foto's van de amateurs die veel geld overhebben voor goed spul.
Wat voor de een een statussymbool is, is voor een ander gereedschap. Zelf net een stevige 'witte toeter' aangeschaft. Met een rode ring. Als gereedschap. Zo, dat lijkt wel een coming-out! Misschien gebruik ik hem wel als ik gezellig met mijn familie door de dierentuin loop en wordt ik door een bezoeker van hier gezien.
Als een lens wordt gebruikt als breekijzer om vooraan te staan, dan is dat sowieso ergerlijk, of het nu om een prof, een semi-prof of een amateur is. Maar het is een verschijnsel dat ook bij fotografie hoort. En als een witte lens iets afdwingt, dan is dat niet per definitie af te keuren. Bij bedrijfsfotografie is het een voordeel
Terug naar de topic: ik ben benieuwd wat Canon dit najaar aan bodies en lenzen introduceert. -
Jaap B. schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 20:15 | reageer
Volgens mij lopen er hier twee punten door elkaar. Ten eerste het punt dat sommige mensen wellicht materiaal aanschaffen (en mogelijk meenemen naar de dierentuin) dat niet in verhouding staat tot de fotografische kwaliteiten. Ik zou menen dat die mensen dat zelf mogen weten. Al schieten ze op klaarlichte dag met een loodzwaar statief en witte slurf een flitsfoto; dat is volgens mij hun goed recht (beetje ingehouden grinniken mag natuurlijk best). Ieder zijn ding, we leven in een vrij land etc. Ik heb daarom enigszins moeite met sommige opmerkingen waarin ik een beetje de sfeer proef van 'alleen wij prof's mogen met echt mooi spul rondlopen'. Geheel ander punt is volgens mij dat sommige mensen menen dat duur materiaal recht geeft op asociaal gedrag. Voordringen, laatdunkende benadering van de point en shooter of wegduwen van anderen. Dat keur ik ook af en vind ik net zo irritant als iemand die met goedkoop materiaal zich zo asociaal opstelt.
-
tonv schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 20:16 | reageer
@EdC
On topic: Het gonst van geruchten over een EF 24-70 f/2.8L IS MKII. Wanneer die kwalitatief een sprong voorwaarts kan maken wordt dat een interessante full frame walk-around lens. De enigste top groothoek die Canon momenteel in huis heeft is de TS-E 24 F/3.5L MK II. De rest worstelt met randonscherpte (wijd open) CA en vignetting. Nikon en Zeiss kunnen ze wel maken maar Canon lukt het (nog) niet. Maar misschien hebben ze deze keer het licht gezien... -
RobertW schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 21:23 | reageer
Ik heb eigenlijk liever een 12-24mm van Canon, zoals Nikon die heeft. Die 24-70L mk2 zal kwalitatief misschien wel iets beter zijn dan de MK1, maar het zal mijn keuze niet worden, net zo min als die MK2 van de 70-200mm. Die legt het ook af tegen de 70-200 van Nikon, zo blijkt uit diverse tests van gerenommeerde sites. IS zou ik niet missen op 24-70. Maar een 12-24mm, ja, daar zou ik mijn spaarloon wel aan besteden
-
tonv schreef op zaterdag 14 augustus 2010 om 04:52 | reageer
@ RobertW
Ik heb de EF 24-70 f/2.8L een tijdje te leen en ik vind de zoomrange toch wel erg prettig. Z'n IQ is middelmaat en heeft flink wat editing nodig. Image Stabilizing mogen ze van mij houden maar als ie kwalitatief wat kan groeien en z'n prijs acceptabel blijft lijkt het me de MKII geen verkeerde lens.
De Nikon 14-24 is een level dat ze bij Canon (voorlopig) niet sullen halen. Veel Canon pro-shooters gebruiken 'm met een adapter. Het is zonder twijfel de allerbeste groothoekzoom op de markt. En ik wed dat de EF 70-200 f/2.8L (non IS) net zo goed is dan de MKII. En dat voor de helft van 't geld.
Overigens heb ik er vorig jaar in m'n (eerste) posting 'De ultieme groothoek' over geschreven. -
EdC schreef op zaterdag 14 augustus 2010 om 11:28 | reageer
Ik merk op dat de discussie weg is van de mogelijk komst van een body en verschoven is naar het glaswerk. Dat is wel een mooie ontwikkeling. Objectieven zijn tot op zekere hoogte belangrijker dan glas. Zo tegen de Photokina zal 'iedereen' het evengoed wel weer hebben over de nieuwe bodies van de verschillende merken.
-
RobertW schreef op zaterdag 14 augustus 2010 om 14:16 | reageer
een van de dingen die ik ergerlijk vind aan het telkens maar nieuwe body's uitbrengen is, dat men zich teveel blindstaart op de techniek en totaal de essentie van fotografie uit het oog verliest, namelijk het 'zien'. Wat ik regematig meemaak (ik houd van vreemde standpunten) is dat een amateur met een dikke camera en dito lens (en soms ook buik) me dom aankijkt als ik me in een vreemde bocht wring om een foto te maken met afwijkend standpunt. Zo van 'man, wat doe je moeilijk.. als je gewoon rechtop staat, dan kun je dat onderwerp toch ook op de plaat vastleggen" . Inderdaad, maar dan heb je een foto zoals iedereen. Net als die Photopit bij een concert. Elke fotograaf heeft dan dezelfde foto, ongeacht de apparatuur... het standpunt ten opzichte van het onderwerp is zo goed als gelijk bij iedereen.. Als je gewoon in het publiek gaat staan, dan wijk je al af. De afkeurende blikken van de amateurs in die pit zijn veelzeggend. "ik sta hier wel mooi tussen de pro's, dus ik kan mezelf daar ook toe rekenen.. zie hem staan daar, de loser zonder accreditatie"... Ja, ik lach dan om die sulletjes (ik zie ze ook op de Zoom experience foto's terug met dezelfde attitude op hun gezicht).
Wat mij op de Fotovakschool (zonde van je geld overigens) opviel, was dat de mannetjes altijd met de duurste spullen kwamen aanzetten en foto's afleverden waarvan ik dacht: "nou, geweldig hoor... NOT" De vrouwelijke studentes maakten met de simpelste apparatuur (plastic EOS 300D bijvoorbeeld met kitlens) de mooiste foto's, omdat zij zich niet verloren in techniek en uiterlijk vertoon. Zij zorgden eerst dat ze het niveau bereikten waarop investeren in dure spullen om kwalitatief betere foto's te maken, geoorloofd was. Om eerlijk te zijn was ik wel jaloers op die instelling. Ik voelde me als een der laatsten der Mohicanen, omdat ik de enige was met Minolta. Alle anderen hadden Canon en Nikon. Ook ik heb me laten overhalen tot een Canon 5D, maar meer omdat de fullframe mogelijkheden me aanspraken ipv die 1.5 crop van de Minolta 7D. Een camera die ik nog steeds met volle tevredenheid gebuit overigens (met een mooie 35-105 lens met Leica glas).
Ik denk dat het besef dat de fotograaf de foto maakt en niet de camera, pas komt op latere leeftijd, als de 'kijk eens wat ik allemaal heb'hormomen wat zijn afgezwakt... Er is dus nog hoop
Zo, bloemencorso komt zo langs. Ik kan niet wachten om de meewarige blikken van de met turbospul uitgeruste amateurs te zien als ik met mijn antieke 7D aankom... -
tonv schreef op zaterdag 14 augustus 2010 om 17:46 | reageer
@ RobertW
Een erg mooi stukje dat ik krachtig onderstreep. Op de Kuntacademie begon de fotografiedocent met z'n statement: "jullie gaan de eerste maand geen camera aanraken wan ik wil eerst uitvinden hoe 't is gesteld met jullie observatie. En misschien hebben jullie wel een paar nieuwe ogen nodig om dingen te zien die je daarvoor nooit hebt opgemerkt.
Het probleem is dat de overkill aan techniek 't zicht op fotografie ontneemt. Niemand hoor ik daar nog over spreken. Het 'zien' zoals jij het noemt is niet meer in zwang. Want met zo'n dure body en topglas kan iedereen gave foto's maken is de gebezigde opinie. Misschien komt het inzicht inderdaad met de jaren als het turbotijperk achter de rug is... -
Niels schreef op zondag 15 augustus 2010 om 15:17 | reageer
Je kan een fiets kopen van € 5000,- maar als je niet of slecht kan fietsen val je net zo hard als een fiets van een tientje.
Volgens mij moet je het eerst onder de knie hebben voordat je "diepte" inversteringen doet. Maar goed, de marketingmolen draait weer flink, en wat heben we toch last van een enorme economische crisis.. -
Steven schreef op maandag 16 augustus 2010 om 13:14 | reageer
Een klapschermpje gebruik je juist niet om foto's van jezelf te maken, maar om vanuit een ongebruikelijk camerastandpunt toch te kunnen zien hoe je opname eruit gaat zien. Persoonlijk vind ik het erg handig, vooral bij macro-opnamen.
-
Elja Trum schreef op maandag 16 augustus 2010 om 13:41 | reageer
@Steven; ik zeg 'ook' te gebruiken om foto's van jezelf te maken. Dat is natuurlijk niet de belangrijkste reden. Waar het mij om ging is de manier van uitklappen; dat je ook vanaf de voorkant van de camera naar het beeld kunt kijken.
Ik vind live-view bij macro en nachtopnamen ook ideaal. In combinatie met een uitklapbaar schermpje is dat nog gemakkelijker. -
Daniel schreef op dinsdag 17 augustus 2010 om 22:34 | reageer
Leuke on en off topic reacties hier, eerst maar on topic, ben wel benieuwd wat de 60D qua prijs gaat doen. Wie durft hier een prijs gokje te wagen?
Wat betreft off topic, ik hang een beetje tussen die persoon met dat dure spul en een amateur in maar sinds ik hier regelmatig bezoeker ben betrap ik me er op dat ik steeds meer over een foto na denk. Over het onderwerp maar niet te spreken. Als er een meeuw vlak over vliegt op het strand denk ik, die had mooi voor een foto geweest en ook een uitgebloeide paardenbloem (voor de natuurliefhebbers, het vruchtpluis) en vlinder liggen inmiddels vast in het archief. Dus even een complimentje richting alle schrijvers hier. Ik ben er erg blij mee, mijn dank hiervoor.
Groetjes Daniël
P.S. een Canon 60D staat niet op mijn verlanglijstje en al zeker niet om mijn professionaliteit een boost te geven -
pwijland schreef op donderdag 26 augustus 2010 om 08:27 | reageer
De eerste officiële filmpjes staan nu op Youtube.
Ziet er gelikt uit -
nldazuu schreef op donderdag 26 augustus 2010 om 18:41 | reageer
Daniel ik sluit me volledig bij je aan, alleen ik hoop dat al die 'meneren' toch ook nog eens terug denken aan hun eerste stapjes in fotografie en hoe ze droomden van een 70-200 f/2.8 met die mooiere onscherpte dan dat je met je kitlensje kon maken of aan die mensen die hun tips gaven over fotografie en laat ik duidelijk zijn, het draait idd niet 'alleen' om de hardware, maar soms als je investeert in glas toch ook weer wel.....
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
7 verkeerde ideeën die je ervan weerhouden om je fotografie te verbeteren
door Nando Harmsen
-
Canon EOS 750D en 760D aangekondigd
door Elja Trum
-
Komt Canon met een 75 megapixel camera?
door Elja Trum
-
Specificaties Canon EOS 70D gelekt
door Elja Trum
-
Canon 60Da aangekondigd voor astrofotografie
door Elja Trum
-
Verwachte specificaties van de Nikon D4
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.