Een 'analoge' uitdaging
zaterdag 18 november 2023, 14:07 door Erik Nevels | 1.729x gelezen | 5 reactiesNee, dit blog gaat niet over het fotograferen met een analoge camera. Het gaat wel over het mezelf beperken tot het maken van maximaal 36 foto's op een ochtend. Alsof ik het moet doen met een fotorolletje voor een analoge camera.
Ruim 800 foto's op een ochtend
Gewoonlijk kom ik na een ochtend fotograferen in de natuur thuis met minimaal 100 tot wel meerdere honderden foto's. Met een systeemcamera, twee volle accu's en voldoende geheugen is dat aantal goed en zelfs snel te bereiken.
'Hoe meer foto's hoe groter de kans op succes', leek mij tot voor kort een juiste stelling. In specifieke situaties is dat ook zo.
Bij het fotograferen van Jan-van-genten bijvoorbeeld, die aankomend vanaf zee hun landing inzetten, is het erg lastig om het juiste moment te kiezen.
In dergelijke situaties heeft het maken van continu opnamen met tot wel 10 beelden per seconde z'n nut. Op de ochtend Jan-van-genten fotograferen maakte ik ruim 800 foto's.
Lui
Ook in de meeste andere situaties pleeg ik er gewoonlijk lustig op los te klikken. Variëren in compositie, in belichting, in scherptediepte, focus stacken, zoomen, andere lens, de vele mogelijkheden en het haast onbeperkt kunnen fotograferen maakt - en dat klinkt misschien gek - lui.
Het kan allemaal en dus voor de zekerheid en om de kans op succes te vergroten maakt de sluiter gemakkelijk overuren. Ik handel minder kritisch en daarnaast resulteert dat vele geklik ook in overuren bij het uitzoeken van de vele foto's. Dat moet toch ook anders kunnen.
Denkbeeldig rolletje van 36
Vandaag ga ik op pad met een mezelf opgelegde beperking van 36 foto's. Het is herfst, het bos en de paddenstoelen staan op het programma.
Ik merk het effect van 'het rolletje' meteen want ik ga heel anders te werk. Net als vroeger bedenk ik me wel 10 keer voor ik een foto maak.
De 'luiheid' maakt plaats voor beter kijken, beter nadenken over de compositie, de instellingen, de lenskeuze, de belichting enzovoorts. Ik heb maar 36 foto's op m'n denkbeeldige rolletje en dus moet ik wel zuinig zijn.
Paddenstoel met groothoek
Voor de eerste foto van een parasolzwam onder een boom sta ik al voor een keuze die ik anders had omzeild door meerdere foto's te maken met verschillende diafragmaopeningen.
Ga ik voor een scherpe, een ietwat vage of voor een bokeh-achtige boom in de achtergrond? Ik wil ('moet') de keuze hier, nu, in het veld maken en niet thuis achter de computer.
Op het schermpje van de camera vergelijk ik geduldig de opties. Uiteindelijk kies ik voor de bokeh-achtergrond. Voor ik afdruk controleer ik alle instellingen dubbel. Pas nadat ik heb gecheckt of de scherpte van de foto goed is, ga ik op zoek naar het volgende onderwerp.
De bosrand
Mat name in de herfst speur ik altijd langs bosranden op zoek naar contrasten. Ik heb al snel eentje te pakken en installeer de camera op het statief. Ik neem de tijd voor de beste compositie, vergelijk portret met de landscape-stand, zoom in en uit totdat ik echt tevreden ben.
Zorgvuldig controleer ik de instellingen. Staat de lens-stabilisatie uit? Nogmaals scherpstellen. Even wachten tot de wind wat minder is en dan pas druk ik de knop van de draadontspanner in. Dat moet goed zijn, niet meer overdoen.
Doorkijkje
Een groep hoge dennen biedt een fraai doorkijkje op de gele bladertooi van een boom in de achtergrond. Met de telelens haal ik het beeld dichtbij. Nadeel van de telelens is de beperkte scherptediepte.
Ik knijp het diafragma bijna maximaal maar constateer desondanks te weinig scherptediepte te hebben. Ik ontkom dus niet aan een focusstack en dat betekent meerdere foto's. Ik maak er drie.
Scherpstellen op de voorste dikke stam, dan op de achterste en tot slot op de boom in de achtergrond. Dat moet genoeg zijn.
Opvallende varen
In het begin van de ochtend was me al een eenzame varen opgevallen tussen het bruine dek van gevallen bladeren. Ik loop ernaar terug en probeer meerdere composities.
Dicht bij de grond zorgt voor stammen in de achtergrond die niet recht staan. Ze neigen naar binnen en bovendien is de lucht in beeld en dat wil ik nu niet.
Een iets hoger standpunt maakt dat de stammen rechtop staan maar de lucht is nog steeds in beeld. Nog maar iets hoger dus met stammen die nu naar de zijkanten neigen.
Toch bevalt dit beeld me het beste en ik wacht weer tot de wind even past. Ik controleer de foto en zoom erop in. Ik zie toch nog wat onscherpte in het blad. Twee foto's verder ben ik tevreden.
Niet goed opgelet
Al met al heb ik nu pas 8 foto's gemaakt en bij het volgende onderwerp verval ik een beetje in mijn oude patroon. Ik maak meerdere foto's van enkele paddenstoelen op een boomstronk.
Door verschillende diafragma's te kiezen varieert de achtergrond met kleurrijke bladeren van heel vaag tot veel minder vaag. Ik stel de fotokeuze daarmee dus uit tot thuis achter de computer.
De finale
Ik ben al bijna terug bij de auto als ik een veldje met grote en kleine parasolzwammen passeer. Ik besluit mijn rolletje vol te maken en zet zowel een groepje als een eenzame zwam met meerdere composities op de foto.
Zelfs voor een focus stack heb ik nog voldoende 'rolletje' over. Als ik de laatste van 36 heb gemaakt weet ik al dat er veel van de in dit laatste kwartier gemaakte beelden gaan afvallen. Op eentje na, nummer 36.
Moraal
Ik kan het iedereen aanraden. Beperk jezelf eens en ga op pad met een rolletje van 36. Het laat je wellicht net als ik beter kijken, preciezer te werk gaan en bewuster kiezen waarmee je de kans op een geslaagde foto vergroot. Bovendien ben je thuis veel sneller klaar met uitzoeken en nabewerken.
Meer weten over natuurfotografie?
En als je meer wilt weten over hoe je onder veel (soms moeilijke) omstandigheden toch met mooie natuurfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze allernieuwste Cursus Natuurfotografie voor beginners volgen op Photofacts Academy.
In deze cursus op Photofacts Academy neemt natuurfotograaf Rob Dijkstra jullie mee de natuur in. Door middel van heldere praktijkvoorbeelden ontdek je het geheim om mooie natuurfoto's te maken.
Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Over de auteur
Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website
5 reacties
-
Piet schreef op zondag 19 november 2023 om 09:09 | reageer
Prachtig en helemaal eens met deze procedure.
Moet ook wel want ik heb analoge apparatuur.
Nikon F2 met een drietal lenzen. -
Martin Philippo schreef op zondag 19 november 2023 om 21:06 | reageer
Met een onderwerp dat stil staat gaat dat wel ja.
-
Mac schreef op dinsdag 21 november 2023 om 08:10 | reageer
Een leuke uitdaging.
Maar je kan de uitdaging makkelijker maken voor jezelf. Doe een kleine geheugenkaart in je camera. Dan kan je vanzelf niet teveel foto's maken. -
Mary van Rijzewijk schreef op dinsdag 21 november 2023 om 10:40 | reageer
Wat een leuke manier om zo te werk te gaan. Het weer terug naar de basis, ditmaal zonder het ontwikkelen in de doka of het rolletje naar de winkel te brengen. Dit ga ik binnenkort ook proberen.
-
Stefanie schreef op dinsdag 21 november 2023 om 15:40 | reageer
Ik heb het te lang met 'slechts' 36 opnames moeten doen, ik ben juist superblij dat die beperking eraf is, maar af en toe even terugdenken aan die tijd en eerst goed kijken voor je een plaatje schiet kan natuurlijk geen kwaad maar ik zal mezelf geen 36 beperking meer opleggen tenzij ik weer eens met rolletjes aan de slag ga ...
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Ledlampje in de vorm van een filmrolletje
door Elja Trum
-
Het plezier van fotograferen met een filmrolletje
door Elja Trum
-
De hele sterrenhemel in één foto
door Nando Harmsen
-
Analoge Fotografie met Chuck Baker
door Elja Trum
-
Camera's die gebruikt worden in films
door Elja Trum
-
De zoektocht naar de digitale versie van Agfa Record Rapid fotopapier
door Anno Huidekoper
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.