Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Fotograferen als Pep Ventosa

zondag 30 januari 2022, 15:15 door | 7.972x gelezen | 4 reacties

Je fotoarchief is een waardevol bezit in meerdere opzichten. Bijvoorbeeld als bron van inspiratie voor nieuwe beelden of technieken. Zo heb ik mijn archief van het afgelopen jaar gescand op beelden die ik interessant genoeg vond om langer naar te kijken.

Tot mijn verrassing kwam er niet zozeer een bepaald beeld naar voren, als wel een bepaalde techniek. Namelijk de techniek van meervoudige belichtingen. Een techniek die uitnodigt om verder ontdekt te worden!

Het toeval wil dat mijn fotoclub een nieuwe kwartaalopdracht presenteerde. Je raadt het misschien al waar dat over ging, precies! ... meervoudige belichtingen. Leuk!

Om ons nog verder uit te dagen ging het om een speciale methode van belichten, namelijk de Pep Ventosa techniek. Misschien dat je er al eens over hebt gehoord?

Pep Ventosa


Pep Ventosa is een van origine Spaanse fotograaf/kunstenaar wiens foto's geroemd worden om de manier waarop ze tot stand komen. Hij draait namelijk in cirkels rond zijn onderwerp en neemt bij iedere stap een foto.

Al deze foto's combineert hij tot één beeld dat resulteert in een zeer schilderachtige weergave van het onderwerp waarbij de (drukke) achtergrond onherkenbaar is vervaagd. De serie 'In the round - Trees' is misschien wel zijn meest bekende project.

De techniek


De Pep Ventosa techniek bestaat uit het schieten van heel veel beelden en deze te verwerken in een bewerkingsprogramma door ze over elkaar te leggen en te 'mixen'.

Als een soort fotografische DJ legt hij lagen van vergelijkbare foto's op elkaar en mixt deze tot een abstract en surrealistisch kunstwerk, dat lijkt alsof het geschilderd is.

Even daargelaten of je deze kunst mooi vind of niet, het geeft toch weer een andere kijk op een bestaand onderwerp, een andere invalshoek voor je fotografie. Sowieso een idee om eens toe te passen op de gewone dingen om ons heen.

Laura van der Burgt - In the round


Experimenteren


Wanneer jouw camera geschikt is om meerdere beelden over elkaar te leggen kun je al vrij snel en makkelijk gaan experimenteren met deze 'cirkel' methode.

Begin eens bijvoorbeeld door zes foto's of meer over elkaar te fotograferen. Er zijn camera's die wel negen of tien beelden over elkaar kunnen leggen. Kijk eens in de gebruiksaanwijzing of jouw camera deze optie ook heeft.

Om te experimenteren hoef je er niet persé voor naar buiten, ook thuis zijn er leuke uitdagingen te vinden. Denk eens aan een stilleven a la Ventosa.

Door te proberen leer je wat wel en niet werkt bij deze methode. Hierdoor ga je vanzelf op zoek naar wellicht betere omstandigheden.

Begin vooral klein. Het gaat om het proberen en het ervaren. Geef niet op als het niet meteen lukt. Zeker in het begin zou ik de camera instellen op jpg (geen raw) en alleen het resultaat opslaan. Wanneer je meer bedreven raakt kun instellingen naar believen wijzigen. Alles kan, niets is fout.

Heeft je camera deze funktie niet, dan ben je genoodzaakt om alle beelden op te slaan en deze in een fotobewerkingsprogramma te stapelen en te blenden. Hiervoor zijn instructies op internet te vinden.

Laura van der Burgt - In the round


Variaties op het thema


In tegenstelling tot óm een onderwerp heen te draaien, kun je ook het onderwerp zelf rond draaien. Je camera staat bijvoorbeeld op statief en maakt een foto na iedere draai.

Zo ben ik de slag gegaan met een roos op een vaas die ik steeds een stukje om zijn as draaide. Belangrijk om in het oog te houden is dat je het steeltje op de zelfde plaats houdt.

Omdat de achtergrond hierbij niet verandert heb ik er een wit karton achter gehouden. In plaats van een roos kun je natuurlijk ook een ander onderwerp kiezen.

Ik heb hortensia uit de tuin op een vaas gezet en dit als stilleven a la Ventosa gefotografeerd. Met een 85mm lens om het boeket gelopen en zes belichtingen gemaakt. Hiervan een detail uitvergroot en in Photoshop een linnen texture toegevoegd. Dit maakt het geheel wat sfeervoller.

Laura van der Burgt  -In the round


Hopelijk ben je weer voorzien van wat nieuwe inspiratie. Ik ben heel benieuwd of jou dit aanspreekt en wat je ervaringen zijn. Ik wens je alvast veel foto-plezier!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

4 reacties

  1. Karijn
    Karijn schreef op zondag 30 januari 2022 om 21:33  | reageer

    Mooie foto's Laura. Leuk om weer eens met een nieuwe techniek aan de slag te gaan.

  2. anToon Van Loon
    anToon Van Loon schreef op dinsdag 1 februari 2022 om 11:38  | reageer

    Het moeilijkste onderdeel van je rozen lijkt mij het steeltje. Dat moet uiterst verticaal pas staan om niet dikker te worden.
    Hier staat het een beetje schuin maar geeft toch geen dik profiel. Hoe verkrijg je dat ?

  3. Laura van der Burgt
    Profiel Laura van der Burgt schreef op dinsdag 1 februari 2022 om 19:14  | reageer

    @Antoon. Doordat er verschillende belichtingen (lagen) over elkaar worden gelegd worden de delen van het beeld die elkaar overlappen donkerder weergegeven. Helemaal het geval wanneer blindmode "dark"of "donker" wordt gekozen.

  4. Dianne
    Dianne schreef op woensdag 2 februari 2022 om 09:54  | reageer

    Wat weer een uitdaging binnen onze club en deze opdracht is een kolfje naar jouw hand. Duidelijke uitleg, heerlijk geschreven en prachtige opnames.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord