Fotolocatie: Heuvel der Kruisen in Litouwen
zondag 6 augustus 2017, 16:32 door Michelle Peeters | 5.733x gelezen | 4 reactiesOp een heuveltje ten noorden van Šiauliai in Litouwen staan honderdduizenden kruisen en beelden op elkaar gepakt: van groot tot klein, van metaal of hout, soms kitscherig en soms kunstzinnig.
Ze zijn gebracht door pelgrims, die hier in navolging van de paus in 1993 met bussen vol tegelijk heen reizen. Een prachtige fotolocatie, maar hoe zorg je dat je 'tussen de bomen het bos nog ziet?'
Het 'Mekka van Litouwen' groeit uit zijn voegen: grote kruisen worden bedolven door honderden kleinere en ook het omringende veld raakt langzamerhand vol.
Sommige mensen doen het uit religieuze overwegingen, andere om een familielid te herdenken en weer andere als teken van verzet tegen de onderdrukking, zoals het oorspronkelijk was bedoeld.
De traditie begon in de 14e eeuw. Op de plek waar wellicht eerste een Litouws fort stond, zet de plaatselijke bevolking kruisen neer ter herinnering aan de succesvolle strijd tegen de Duitse ridders In de daaropvolgende eeuwen werd de heuvel steeds meer een heiligdom voor katholieken.
Pas in de 19e eeuw na de twee grote opstanden (1831 en 1863) groeide hij uit tot een nationaal symbool van verzet. Het aantal kruisen nam snel toe, ook gedurende de eerste jaren tijdens de Sovjetoverheersing.
De herdenking van de vermisten die naar Siberië waren getransporteerd, gecombineerd met de religieuze achtergrond, was natuurlijk tegen het zere been van de communistische leiders.
Tot drie keer toe lieten zij de heuvel platwalsen, maar telkens verschenen er ondanks het strenge verbod en de scherpe bewaking weer nieuwe kruisen. Tegenwoordig is er geen houden meer aan.
Sommige zijn schitterend uitgewerkt, andere zijn net gekocht bij de souvenirwinkel. Bikvanger is de grote houten Jezusfiguur.
Een grote chaos
Maar hoe zorg je nu dat je die enorme chaos (bergen met kruisen, kleinere en grotere, beeldjes, kralenkettingen) op een leuke manier op de foto krijgt, zodat je door de bomen het bos nog ziet?
En hoe ontwijk je de hordes toeristen die overal net gaan lopen waar jij je compositie bedacht had?
Hieronder een aantal tips en trucs die ik zelf heb toegepast om tot deze foto's te komen:
- Probeer met scherptediepte te spelen om zo interessante objecten (bijvoorbeeld beeldjes die een aparte kleur of uitstraling hebben) eruit te laten springen. Als je dicht op je hoofdonderwerp gaat staan krijg je vanzelf die scherpte-ondiepte op je achtergrond
- Probeer natuurlijke frames te creëren zodat het onderwerp waarop je focust een soort omlijsting krijgt
- Probeer menselijke aspecten in je foto's te betrekken, bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen van met sieraden beladen heiligenbeelden
- Gebruik al je compositietechnieken zoals: herhaling, leidende lijnen, de regel van derden, hoofdonderwerp beeldvullend maken, ritme, frames, kleuren, et cetera om je onderwerp eruit te laten springen
- Lukt het je niet om de hordes toeristen uit je compositie te houden (dit is vaak gewoon een kwestie van het betrachten van heel veel geduld..), gebruik dan een statief en maak meerdere opnames. Van de verschillende opnames maak je met Photoshop lagen die je op de desgewenst plekken (dus waar zich een toerist bevindt) weg gumt
- Gebruik de menselijke factor zodat je de afmetingen goed kunt weergeven. Laat iemand dus poseren of neem een willekeurig persoon juist wel in beeld
- Ik had diffuus licht omdat het bewolkt was. Ik had dus geen (te) grote contrastverschillen te overbruggen, wat een voordeel was. Heb je hier wel last van (bijvoorbeeld omdat je op het midden van de dag in felle zon fotografeert) dan scheelt het een hoop als je in RAW fotografeert. Hierdoor kun je te grote contrastverschillen naderhand in de nabewerking egaliseren.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
4 reacties
-
Paul Oosterlaak schreef op zondag 6 augustus 2017 om 23:42 | reageer
Zitten wel een aantal leuke shots tussen, maar het is inderdaad wel erg lastig om een goede compositie te vinden in deze chaos. 1 puntje: je hebt zelf niet echt tip #1 toegepast: alles is op f/11 geschoten. Ik had juist een paar shots op f/2.8 genomen, zodat je een enkel kruis wat meer kunt isoleren.
-
Michelle Peeters schreef op maandag 7 augustus 2017 om 07:34 | reageer
@Paul: goed gezien, dat had ik inderdaad kunnen doen, naast het 'bovenop je hoofdonderwerp gaan staan' voor een onscherpere achtergrond! Het effect van een groot diafragma vind ik bij een groothoeklens toch minder zichtbaar.. Flink inzoomen (met tele-objectief) was ook een optie geweest!
-
gast schreef op dinsdag 8 augustus 2017 om 18:58 | reageer
Je moet in zo'n omgeving systematisch te werk gaan en eigenlijk steeds verder "inzoomen". Beginnen met een overzicht en dan vind ik dat je de chaos best mag laten zien, dan pak je een kleiner stukje wat je mooi vind en dan een paar kruizen die eruit springen voor jou. Ik ben er geweest en je kunt er gewoon niet alles opzetten, dus geef een impressie laat mensen hun eigen beeld maken.
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 8 augustus 2017 om 19:10 | reageer
@gast: eens dat je de chaos mag laten zien. Prima aanpak zo, dank voor het delen!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
10 Tips voor Creatieve Composities
door Elja Trum
-
Kies niet altijd het laagste standpunt voor je landschapsfoto
door Nando Harmsen
-
De invloed van positie en perspectief op compositie
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.