110+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie met een saaie lucht

woensdag 26 maart 2025, 20:10 door | 459x gelezen | 4 reacties

Voor een mooie landschapsfoto wil je het liefst een mooie spannende lucht in beeld. Alleen krijg je niet altijd die gelegenheid. Dat kan door allerlei omstandigheden waar je geen grip op hebt. Er zijn manieren om het toch interessant te maken, zelfs met de saaie lucht.

Als je de kans hebt om vaker naar een locatie te gaan, dan is het niet zo moeilijk. Is de lucht saai, dan ga je niet. Je kiest het moment uit dat fotografisch het meest interessant voor jou is.

Nando saaie lucht 5

Een plek waar je niet snel weer naar toe kan gaan. Dan is het balen als er een saaie lucht is.

Soms heb je die mogelijkheid niet. Bijvoorbeeld op reis, of wanneer je een heel grote afstand moet afleggen binnen eigen land. Het is niet makkelijk om dit met het weer te plannen. Soms moet je het nemen zoals je het krijgt.

Is de lucht saai dan heb je pech. Dat kan door een staalblauwe lucht midden op de dag, of een egaal grijze wolkenlucht. Heb je geen kans om (snel) terug te komen, dan moet je een manier vinden om toch een interessante foto te maken.

Nando saaie lucht 7

Is de lucht niet interessant, neem er dan weinig van in beeld. Vul de foto met objecten die de aandacht opeisen. Dan valt de lucht minder op.

Het eenvoudigste is geen lucht in de compositie meenemen. Dat heb je het saaie deel niet in beeld. Of je kiest ervoor om maar een klein deel van de lucht in beeld te nemen. Een randje, als het ware. Je moet dan de aandacht op de voorgrond leggen.

Nando saaie lucht 2

Helaas geen wolken die de lucht interessant maken. Gelukkig is de berk mooi van vorm, die in silhouet perfect uitkomt tegen die saaie lucht. Het totaalplaatje wordt niet langer door de saaie lucht gedomineerd

Er zijn andere manieren om het op te lossen, wanneer de voorgrond toch niet interessant genoeg is. Een opvallend object dat boven de horizon uitsteekt kan al voldoende zijn. Zeker in silhouet, met boeiende vormen.

Je kan ook kiezen voor een vulling van de saaie lucht. Zoek bijvoorbeeld takken die vanuit de randen de foto insteken en zo je onderwerp 'omarmen.' Maak de foto desnoods zwart-wit, om het grafische karakter te benadrukken.

Nando saaie lucht

Een saaie lucht kan je buiten beeld houden. Of je vult het op door er een doorkijkje van de maken. Wees er creatief in.

Nando saaie lucht 4

Het zonlicht door de bladeren maakt de saaie lucht en het zonlicht boeiend. Het is een heel andere kijk op een landschap.

Nando saaie lucht 3

Grafisch, minimalistisch en toch boeiend. Dat allemaal dankzij de takken die de foto in steken en een saaie witte wolkenlucht. Het zwart-wit versterkt het nog extra.

Dit levert misschien niet de foto op waar je in eerste instantie op hoopte, maar het geeft een heel andere en vaak verrassende kijk op het landschap. En wie weet, misschien wordt het een unieke foto. Een foto die niet iedereen zou maken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op donderdag 27 maart 2025 om 10:57  | reageer

    Nando, ik kan me heel goed vinden in hetgeen je schrijft over saaie luchten.
    Ik vind een saaie lucht niet erg zolang het de foto niet overheerst en er voldoende elementen te ontdekken zijn die de foto spannend maken en de moeite van bekijken waard zijn.
    De bewerkingssoftware geeft overigens voldoende mogelijkheden om wat te doen aan de saaie luchten. Je kan die vervangen door een andere lucht. Dat gebeurt meer dan je denkt. Het probleem is dan om de juiste lucht te kiezen, want het moet wel helemaal passen bij de rest van de foto. Juist daar gaat het nogal eens mis. Ik doel dan op sfeer, kleur in de rest van de foto, richting van het licht en schaduw enz.
    Bovendien is het dan geen nabewerken meer maar manipulatie. Het is geen weergave meer van de werkelijkheid.
    Daarnaast wordt het gebruik maken van Ai steeds realistischer waardoor je moeilijk of niet meer na kan gaan wat echt is.
    Nando, graag verneem ik jouw mening over deze voortschrijdende techniek en het gebruik ervan in de fotografie.
    In ieder geval vind ik de wijze van hoe jij omgaat met saaie luchten altijd nog beter dan de opties die er de laatste jaren bij zijn gekomen in de bewerkingssoftware.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 27 maart 2025 om 11:22  | reageer

    Mijn mening is daar heel duidelijk in. Op het moment dat je een lucht vervangt is het fotomanipulatie. Je verandert de werkelijkheid voor iets kunstmatigs. Dat is dan voor mij niet langer een foto.

  3. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op donderdag 27 maart 2025 om 11:59  | reageer

    Nando, duidelijke mening, dankjewel. Ik begrijp dan niet waarom gerenomeerde software als Lr en Ps het zo makkelijk maken om de foto te manipuleren en luchten te vervangen. En dan komt er nog bij dat bekende fotografen het promoten (en dus ook zelf gebruiken). Als het maar oplevert in de portemonnee, denk ik dan.

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 27 maart 2025 om 14:05  | reageer

    Dat is niet zo moeilijk te bedenken. Software als Photoshop is niet per se bedoelt voor fotobewerking, maar voor het creëren van afbeeldingen voor veel verschillende toepassingen. Dat je er foto's mee kan manipuleren is niets meer als een van de toepassingen.
    Dat ze te pas en onpas gebruikt worden om foto's te vervalsen ligt niet aan de software, maar aan de gebruiker. Je moet de oorzaak niet op de verkeerde plek leggen.

Deel jouw mening

Bekijk ons reactiebeleid.

Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

43.823 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord