Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Maak het jezelf niet te makkelijk

donderdag 17 maart 2016, 14:41 door | 5.308x gelezen | 5 reacties

We weten allemaal dat fotografie het maken van foto's is. Maar is het alleen dat, of is er meer? Als een blogpost zo begint, dan is er uiteraard meer, toch?

Tijdens onze reizen brengen we vaak ook een bezoekje aan bezienswaardigheden, en om eerlijk te zijn vind ik deze altijd uitdagend. Niet om ze te fotograferen, maar om iets te maken wat nog niet eerder gemaakt is. Want laten we eerlijk zijn, alles is al minstens één of twee keer gedaan.

Zodra je je dat realiseert is er eigenlijk al één obstakel uit de weg... we hoeven niet uniek te zijn. Maar laten we op zijn minst proberen om dingen ietsjes anders te doen.

De makkelijkste foto is altijd vanaf wat ik het 'Kodak punt' noem. Deze kun je op bepaalde plekken vinden en alles wat je ervoor hoeft te doen is je camera grofweg de goede kant op richten en klikken. En in alle eerlijkeid, wat je krijgt is een goede foto van de bezienswaardigheid.

Maar als je eens rondloopt, inzoomt, vanaf een heel hoog of heel laag oogpunt schiet, een extreme groothoek of zelfs een fisheye gebruikt, dan krijg je iets totaal anders. Je zou zelfs je selfie-stick kunnen gebruiken om prachtige plaatjes te schieten die je normaal niet zou krijgen (hebben we ook eindelijk het nut van die stick gevonden).

Uiteindelijk draait het allemaal om één ding: als fotograaf is het niet genoeg om de bezienswaardigheid gewoon te zien; behandel het zoals je een model zou behandelen. En nee, het luistert niet en je kan het niet laten poseren, maar je kunt nog steeds wachten op het goede licht, je eigen positie veranderen, inzoomen om de details of lijnen te laten zien, iets toevoegen om het grappig of gek te maken...als je erover nadenkt zijn de opties grenzeloos.

Zelfs vanaf het Kodak punt.

Kodakpunt



Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

5 reacties

  1. gast schreef op vrijdag 18 maart 2016 om 19:31  | reageer

    Frank,

    Goed artikel! knipoog

    Het is zekers meer, dan "zomaar even" de ontspanknop indrukken. Als ik naar mijn eigen toko kijk, dan ben ik zekers drukker met voorbereidingen en afwerking. Het echte fotograferen, is slechts een gedeelte wat bij het vak komt kijken.

    De meeste mensen, zie je overigens uit 't "Kodak standpunt" foto's maken, terwijl ze bijvoorbeeld even door de knieën waren gezakt of het hogerop hadden gezocht...

    Als ik dingen voorbereid, zoals o.a. locaties bekijken, dan vorm ik mij op dat moment al een beeld hoe ik het ongeveer wil gaan hebben cq ga doen tijdens de uiteindelijke echte foto sessie als die daadwerkelijk plaats vindt.

    Een stapje naar links of rechts, groothoek of tele, zoals jij ook al omschrijft, kan een foto net dat beetje extra geven.

  2. JW
    JW schreef op zaterdag 19 maart 2016 om 23:50  | reageer

    Leuk artikel, had voor mij best wat langer mogen zijn! vrolijk Ik ben amateurfotograaf dus heb zeker niet de pretentie een bijzondere foto te kunnen maken van een bezienswaardigheid. Ik probeer het meestal wel, maar ik heb er helaas niet altijd de tijd voor en soms werkt het weer ook niet echt mee om geïnspireerd te raken.
    Ik probeer er meestal wel aan te denken om 'die' foto te maken vanaf het Kodakpunt. Ik ben het wel eens vergeten en dat vind ik dan thuisgekomen toch jammer... Het is het startpunt, van daaraf ga ik 'werken'; het is mijn referentie voor een goed overzicht, en voor het eventuele fotoboek dat ik ga maken hoort die 'afgezaagde' foto er soms gewoon bij om het verhaal te vertellen. Het is ook fijn om dat maar gehad te hebben, dan is alles wat daarna komt meegenomen!

    Een voorbeeld. De eerste keer dat we in Pisa waren, kregen we bij de aanblik van de beroemde scheve toren een raar gevoel: het ding is zó bekend maar als je hem in het echt ziet, is je 1e gedachte (de mijne in elk geval): hij staat écht scheef! Het is een interessante plek, want er gebeurt van alles en je moet er een beetje de humor van inzien, en ik voel me dan ook zeker niet te goed om familieleden op de foto te zetten in de 'klassieke pose' met die toren! Vervolgens is het leuk om je om te draaien en vanaf de andere kant te kijken naar de mensen die ook zo'n gekke pose in staan te nemen. En naar de groepen met Aziatische toeristen die in het kielzog van een gids over het plein lopen. Italiaanse families die groepsfoto's staan te maken. De souvenirverkopers. En tegenwoordig veel stelletjes met selfiestick (ik bood voorheen ook nog wel eens aan om mensen eens even leuk samen op de foto te zetten met hun eigen camera maar tegenwoordig is dat wat minder nodig). Aan de overkant van het plein terrasjes met mensen die daar koffie zitten te drinken. De toren zelf is behoorlijk karakteristiek dus het is ook best aardig om er maar een stukje van op de foto te zetten, zeker tegen een mooie lucht als achtergrond, en dan is hij nog steeds herkenbaar. En als je veel dichterbij komt, zie je dat hij mooie details heeft. Ik heb er inmiddels veel foto's van gemaakt, en er zitten zeker foto's bij die ik nog niet eerder had gezien (hoewel ze ongetwijfeld wel gemaakt zullen zijn neem ik aan).

    Bij andere gebouwen, zoals de Eiffeltoren, is het 'ding' al herkenbaar als je hem gebruikt als (vage) achtergrond voor het fotograferen van een persoon of detail van iets anders. Of alleen een weerspiegeling ervan is soms ook mooi! Wat dat betreft kan het fijn zijn als het regent of als het geregend heeft, kijk dus goed naar de plassen!
    Om een 'unieke' foto te maken, kun je soms ook gebruik maken van de vele mensen die er in de buurt lopen, door ze te beschouwen als toneelspelers in jouw decor. Vroeger probeerde ik te wachten tot ze voorbij waren, zodat ik het gebouw kon vastleggen zonder mensen erbij, maar eigenlijk is dat best saai. Als je nu foto's terugkijkt van enkele decennia geleden is het vaak best leuk als er mensen (of auto's) op de foto staan, het is daarmee toch de weergave van een bepaald tijdperk! Dat geldt later ook voor de foto's die je nu maakt...
    Verder kijk ik naar details van een gebouw, of zoek juist naar symmetrie als ik de gevel op de foto zet.
    Ik zie tegenwoordig dat veel fotografen hun foto's van gebouwen recht zetten in de nabewerking (nabootsing tilt/shiftlens) maar ik vind dat erg kunstmatig. Ik zie meestal toch dat het niet 'klopt'. Van mij mogen lijnen in een foto juist best schuin lopen, dat verhoogt voor mij de dynamiek van de foto in veel gevallen. Zo'n rechtgezette foto vind ik vaak statisch, saai; ik beschouw het als een technisch trucje en niet per se als goede fotografie.




  3. frank doorhof
    Profiel  frank doorhof schreef op zondag 20 maart 2016 om 11:37  | reageer

    Het is inderdaad een kwestie van alles op een andere manier proberen te bekijken/vast te leggen dan wat er standaard gedaan word.

    De reden dat ik dit artikel korter heb gehouden is puur omdat het op VEEL verschillende (zij niet alle) facetten van de fotografie slaat, niet alleen op straat/reis maar ook op model en landschap fotografie bv.

    Je wil niet weten hoeveel mensen bv perfecte uitlichting gebruiken, waanzinnige locatie en model en toch thuis komen met standaard plaatjes, terwijl in veel gevallen een kwestie van even op de grond zitten al een WERELD van verschil had kunnen zijn, laat staan een groothoek bv.

    Vandaar dus een korter artikel, de beste tips zijn soms niet de langste :D

  4. Laura
    Laura schreef op zondag 20 maart 2016 om 19:19  | reageer

    Oh, met deze aanvulling van Frank lees ik het artikeltje toch weer wat anders... Ja, ik verbaas me ook vaak over die heel perfecte foto's (vaak landschappen) die je vaak op internet tegenkomt. Ik heb er een tijdlang een dubbel gevoel over gehad, bewondering voor het vakmanschap, maar ook een bepaalde ergernis, omdat ze me eigenlijk niet zoveel doen. Ik maak dit soort foto's niet, maar heb ook het gevoel dat ik ze niet kán maken en dat heeft er wel eens voor gezorgd dat ik me afvroeg of ik wel door zou moeten gaan met fotograferen. Inmiddels begrijp ik dat het komt omdat ik ze niet wíl maken, want eigenlijk houd ik meer van foto's met een 'randje', ik vind het eigenlijk veel leuker als een foto niet helemaal zo perfect is. Gelukkig 'mag' dat in straatfotografie vaak nog wel!

  5. gast schreef op zondag 20 maart 2016 om 20:22  | reageer

    Ik ben gast 19:31

    Frank,

    Ik heb vandaag nog portretten met groothoek geschoten en plat op m'n buik gelegen! vrolijk nahnah

    Het zit 'm vaak in kleine dingen, die een foto net dat beetje extra geven. Er wordt vaak veel te moeilijk gedacht. Ik kan vertellen, dat ik de meeste van mijn portretfoto's slechts met één (strobist of studio) flitser maak... Uiteraard, gebruik ik ook weleens alleen bestaandlicht op locatie.

    Ook de mengverhouding op locatie, tussen flitslicht én bestaandlicht, houden velen zich niet mee bezig, terwijl als ze een licht/flitsmeter hadden gebruikt, dan...

    O ja, ook uit het zogenaamde "Kodak standpunt" kun je wel mooie foto's maken, maar doe het dan net iets anders, zoals jij ook al omschrijft, Frank.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord