Over mijn wekelijkse fotoproject Kant noch wal
zondag 4 december 2016, 22:22 door Elvira Smit | 5.255x gelezen | 3 reactiesIeder jaar verzin ik een fotoproject waarvoor ik tenminste eenmaal per week de deur uit moet. Om het haalbaar te houden beperk ik mij tot mijn directe woonomgeving in Rotterdam, het Noordereiland.
Begin dit jaar startte ik Kant noch Wal. Ik nam me voor om de kades van het eiland op abstracte wijze vast te leggen, waarbij de vormen leidend zijn. Mijn eigen stijl is juist verhalend, dus dit was een ver-van-mijn-bed-show. Dacht ik.
Ik deed dat expres, iets uitzoeken wat ik normaal niet doe. Want dan dwing je jezelf om de wereld anders te bekijken. En dat stimuleert dan weer je creativiteit.
Inmiddels loopt het jaar bijna ten einde. Reden om eens te kijken hoe het mij is vergaan, met dat project.
Ik begon met een inleidende tekst voor de serie op mijn website. Want zonder afkadering heb je geen project:
Voor deze serie zet ik elementen uit het stedelijk landschap zó in dat er een geslaagd beeld ontstaat, een kloppende compositie. Niet het klakkeloos registreren, maar juist het orkestreren van bestaande elementen. De vlakverdeling is dit jaar daarom leidend, en niet het verhaal in de foto. Vandaar de ietwat dubbelzinnige serienaam Kant noch Wal.
Ik was een beetje bang dat ik te snel uitgekeken zou zijn op dit thema. Abstract is voor mij meestal synoniem aan saai, emotieloos. En in dat licht is het dan ook logisch dat ik onderstaande foto als eerste maakte in de serie:
Deze eerste foto is inderdaad abstract en emotieloos, puur registrerend. Het bevestigde fijn mijn beeld van abstracte fotografie.
Focus biedt mogelijkheden
Maar zoals met veel dingen: hoe meer je je focust, hoe meer er te zien valt. En dan komt toch langzaamaan je eigen stijl bovendrijven.
Het leuke van jezelf een opdracht opleggen, is dat het je dwingt om door een andere bril te kijken. Je kijkt bevooroordeeld naar de wereld. Je ziet slechts dat wat je gewend bent te zien. De rest registreer je niet eens.
Het lukt je pas als je je best doet, jezelf een opdracht geeft. Je kunt bijvoorbeeld proberen een bepaalde stroming na te bootsen, of fotograferen in de geest van een bekende fotograaf. Pas dan vallen je oogkleppen af.
Leven krijgen in de foto
Ik kon bést leven in een abstracte foto krijgen, zo concludeerde ik na het maken van bovenstaande foto. Er is de suggestie van menselijke aanwezigheid. Een schipper die geen zin heeft om de hangende deurklink van de linkerdeur te repareren.
De vrouw met liefde voor symmetrie die haar zout- en peperstel exact in het midden van het vensterraam heeft geplaatst. Hoe leven zij samen op dit schip, die man en die vrouw?
Zelfs ook op een nog abstracter niveau kun je leven suggereren, zoals met de zijkant van een flink doorleefd schip:
Humor
En bovendien bleek het mogelijk om humor te gebruiken binnen dit thema:
Dankzij dit project heb ik meer geleerd (en gelezen) over fotografie waarin de vormen, kleuren en vlakverdeling leidend zijn. Én ik weet nu dat dat niet hoeft te betekenen dat er geen 'leven' in de foto zit.
Inmiddels nadert het einde van 2016, en daarmee ook de fotoserie. Op naar een nieuw jaar en een nieuwe wekelijkse uitdaging in mijn directe woonomgeving. Tips zijn welkom!
Wil je de hele fotoserie bekijken?
Deze kun je vinden op mijn website.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Ik heb een eigen fotografieblog, Kronkeling. Daar schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.
3 reacties
-
R K schreef op maandag 5 december 2016 om 12:26 | reageer
Leuk project. Zelf ben ik recent gestopt met de “traditionele” straatfotografie, puur omdat ik het qua privacy niet langer oké vond om mensen ongevraagd online te zetten. Dus zoek ik het nu – analoog – ook meer in licht/schaduw, vormen of de dagelijkse dingen. Nog best lastig, wanneer je altijd juist zocht naar opmerkelijke mensen in beeld.
Maar inderdaad – het stimuleert de creativiteit, en dat is af en toe nodig. Zeker wanneer je vaak met de camera in dezelfde (eigen) omgeving rondloopt. -
Elvira Smit schreef op maandag 5 december 2016 om 12:33 | reageer
Dag R K, ja dat is het lastige aan straatfotografie, dat je er ongevraagd ook andere mensen in betrekt... Een alternatief is mensen om toestemming vragen, maar zelf vind ik dan de resultaten een stuk minder interessant (want te geposeerd).
Leuk dat je analoog fotografeert. Dat lijkt me ook een mooie stimulator voor creativiteit, je kunt immers niet eindeloos een situatie vastleggen omdat je rolletje zó vol is. Dat vereist focus en duidelijke keuzes.
Succes en veel fotografieplezier!
Groet, Elvira -
Anja schreef op dinsdag 6 december 2016 om 09:41 | reageer
Ik deel dat gevoel bij traditionele straatfotografie: het voelt regelmatig als een inbreuk op privacy, zeker als de foto erg leunt op een gezichtsuitdrukking. Soms maak ik zo'n foto wel maar zal hem niet gebruiken voor publicatie. Ik zoek eigenlijk het liefst naar foto's waar wel mensen (of dieren) op staan maar niet herkenbaar. Ook dat wordt niet altijd gewaardeerd trouwens - ik ben wel eens raar aangekeken omdat ik iemands schoenen fotografeerde! (ik zag een interessant contrast met de achtergrond namelijk...)
Leuk stuk Elvira, ik lees je observaties graag. Mooi, dat detail met die deurklink
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Flitsfotografie tip: Een patroon op je model flitsen
door Elja Trum
-
Maak ook eens fotoserie in plaats van een enkele foto
door Nando Harmsen
-
Tip: beschrijf je fotoproject in één zin
door Elvira Smit
-
Terugkijken op 20+ jaar fotografie
door Yljas Roeper
-
Ik ga op pad en laat me verrassen!
door Erik Nevels
-
Het Perfecte Plaatje; food- en architectuurfotografie
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.338 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.