Actie: 60 euro korting + gratis boek bij je lidmaatschap + 25% korting op extra boeken. Meer info.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Perspreview met Erwin Olaf

zondag 17 februari 2019, 13:31 door | 12.195x gelezen | 1 reactie

Afgelopen donderdag 14 februari was ik aanwezig bij de perspreview met Erwin Olaf in de Tuinzaal van het Gemeentemuseum Den Haag. Tijdens de persconferentie was er gelegenheid tot het stellen van vragen aan Erwin Olaf, directeur Benno Tempel en conservator Wim van Sinderen.

Aansluitend kregen de genodigden een preview van zowel de tentoonstelling in het Gemeentemuseum als de tentoonstelling in het Fotomuseum.

Wat ik het liefst wil laten zien, is een perfecte wereld met een barst erin. Ik wil het beeld verleidelijk genoeg maken om mensen mijn verhalen in te trekken, en dan een klap uitdelen.
- Erwin Olaf



Witte wanden


De museumwanden zijn op verzoek van Erwin Olaf wit gemaakt. Dat werkt goed, de visualiteit zit in het werk zelf, niet in de kleur van de muren. De tentoonstelling is zo stemmig gehouden, je kunt er rijke verhalen wat mee afblussen.

Je kunt nog goed zien dat Erwin Olaf ooit journalistiek fotograaf geweest is. De foto's zijn streng, maar toch leuk. Er zitten veel zwart-wit foto's bij de selectie. Van een aantal ervan bestaan maar één of twee prints.

Wim van Sinderen heeft Erwin aangezet tot kleurfotografie toen er een foto voor een cover in een magazine moest worden gemaakt. Het werk werd meer commercieel inhoudelijk. Hij heeft zeer inspirerend met Wim gewerkt. Eén muur is wel gekleurd in Maya poederdoos-kleuren. Van Sinderen heeft ook alles besloten voor wat betreft de jaren '70 en en '90 prints.

Erwin olaf persconferentie


Wat is normaal?


Het thema 'Wat is normaal?' houdt Erwin Olaf nog steeds bezig. Hij is dol op 'nachtvlinders' en mensen die afwijken van het normale. Hij heeft er ook veel zijn studio ingesleept.

Hij heeft ook veel samengewerkt met choreograaf Hans van Manen waarbij ze fotografie als startpunt gebruikten, geïnspireerd op wat buiten werkt. Buiten is namelijk bijna geen 'echte' foto meer te vinden, het zijn overal billboards geworden.

Shirley den Hartog heeft hem geholpen om meer de beeldende kunst in te gaan. Hanneke Mantel (junior conservator in het Fotomuseum Den Haag, 23 jaar nog maar) heeft hem ook erg geholpen met het tot stand komen van deze tentoonstelling.

Pas na 2004 zat Erwin eigenlijk pas echt lekker in zijn vel. Vanaf dat tijdstip kon hij pas echt 100% achter zijn eigen werk staan. Voorheen was het altijd alsof hij naar het werk van een neefje keek. Hij herinnert zich nog goed wat zijn eerste camera was; een Nikon FM2.

Erwin olaf persconferentie


Choreografie van het menselijk lichaam


Over zijn serie 'Grief' zegt hij het volgende: het gaat hierbij om de choreografie van het menselijk lichaam. Als je hangende schouders ziet straalt daar al verdriet vanuit en ontstaat er schaamte. Daarnaast ontstaan er verbindingen met thema's in de klassieke kunst zoals een afgewend gelaat.

Als mensen kunnen we elkaar 'lezen', dat is het uitgangspunt. Erwin schetst altijd alles ven tevoren. Daarna komt dan pas die onderstroom, die extra laag erbij, waardoor er toch een kritisch verhaal ontstaat. Eigenlijk is er dus nog steeds die verbondenheid met de journalistiek.

Erwin olaf inspirerende fotografen

Inspirerende fotografen: Bernard Faucon: Les amis, Man Ray: Noire et blance, Helmut Newton: Saddle, Rineke Dijkstra: zelfportret

Koningshuis


Over hoe de samenwerking met het Koningshuis was zegt hij het volgende: het was eigenlijk net een dokterspraktijk met beroepsgeheim. Hij heeft twee kabinetten foto's gemaakt van het koningshuis. Het eerste kabinet bestaat uit statieportretten, ze gewoon zo mooi mogelijk op de foto zetten, precies zoals het hoort.

Bij het tweede kabinet werd hem zijn vrijheid gegund. De combi van die twee is leuk. Met William Rutte heeft hij het later nog over het wel of niet mogen/moeten Photoshoppen ervan.

Erwin Olaf - koningshuis


Bucketlist


Op de vraag over welke foto hij nog zou willen maken is het antwoord dat hij eigenlijk alles al gedaan heeft. Hij is supertevreden, hij heeft het helemaal gemaakt, er is niets wat nog zou 'moeten'.

Hooguit ooit nog eens een opera regisseren. Hij is alleen bang om dood neer te vallen (vanwege zijn longemfyseem). Hij zal nooit stoppen, maar hijgend en piepend tot het einde doorgaan.

Erwin Olaf- Lady Di en Jackie Onassis


Dubbeltentoonstelling


Tijdens de grote dubbeltentoonstelling van Erwin Olaf in Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag (16 februari – 12 mei 2019) zal gloednieuw werk te zien zijn dat Erwin Olaf dit najaar in Palm Springs (VS) maakte.

De fotoserie Palm Springs vormt een drieluik met de series Berlijn (2012) en Shanghai (2017). De drie series zullen te zien zijn in het Gemeentemuseum – de tentoonstelling die zich richt op het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000. Palm Springs beleeft hier de première.

Palm Springs drieluik


Erwin Olaf reisde voor deze laatste serie van het drieluik naar de Verenigde Staten, naar de stad Palm Springs in Californië. Hij was hier voor een masterclass en raakte ondanks alles geïnspireerd door dit boeiende land.

Er wordt daar goed gemixed op het gebied van sexualiteit, cultuur, et cetera. Hij bracht hier enkele weken door in het najaar van 2018, terwijl de plannen voor de inrichting van de dubbeltentoonstelling al bijna rond waren.

Erwin Olaf: Voorafgaand aan de reis was ik al lange tijd bezig met het concept, maar je weet natuurlijk nooit of het zo uitpakt als je voor ogen hebt. De vibe ter plekke voelde goed, maar toen ik terug was en in mijn studio de eerste resultaten bekeek wist ik het zeker: het drieluik is rond.

Ik heb het meteen aan de conservator Wim van Sinderen laten zien. Samen waren we het eens: dit werk moét een plek krijgen in de dubbeltentoonstelling
.

Berlijn, Shanghai en Palm Springs vormen een drieluik over steden in verandering. De serie van Berlijn is gemaakt in 2012, een periode waarin donkere wolken zich boven Europa samenpakten. De serie richt zich op Olafs zorgen over de vrijheid van meningsuiting en democratie en op de overdracht van de macht van de oudere generatie aan een nieuwe generatie.

Erwin Olaf - Palm Springs


Shanghai is een hypermoderne metropool met 24 miljoen inwoners in China. In zijn serie in deze stad onderzoekt Olaf wat er gebeurt met een individu in een dergelijke omgeving.

In Palm Springs richt Olaf zich ook op de actualiteit - een van de belangrijke thema's van de serie is klimaatverandering - maar tegelijkertijd zijn er herinneringen aan het Amerika van de jaren 60 die zich in de beelden opdringen.

In een prachtige serie van portretten, landschappen – het is voor het eerst dat Olaf landschappen fotografeert – stillevens en filmische scenes refereert hij aan thema's als tienerzwangerschappen, discriminatie, religieuze misstanden en polarisatie.

Erwin Olaf vertelt met deze serie het verhaal van de mens die zich terug trekt in gated communities terwijl de realiteit doordringt in het paradijs dat we zo graag willen behouden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 19 februari 2019 om 18:05  | reageer

    Robert Vogels fotografeerde Erwin Olaf als opdracht ‘schiet een foto van een bekende Nederlander’ voor de Fotoacademie. Niemand uit zijn class had een fotograaf op het negatief gezet. Hij moest toen nog uitleggen wie Erwin was (!?). Hij kiekte hem met zijn favoriete foto ‘Pearls’ op locatie. Het licht in de studio was erg slecht en hij had de film-ontwikkeling nog niet echt in de vingers. Waarom hij Erwin Olaf zo fotografeerde? Hij vond toen al dat zijn kijk en beleving op de wereld in zijn ogen anders was dan de realiteit. Verstopt achter zijn modellen en Hasselblad.

    afbeelding

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.106 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord