Een compositie aan het strand zoeken
maandag 23 januari 2023, 20:02 door Nando Harmsen | 3.513x gelezen | 9 reactiesIk ben dol op het strand en de zee. Maar het fotograferen kan een lastig ding zijn. Het wordt al snel leeg, of te druk. Wat moet je in beeld brengen, en hoe doe je dat. Ik neem je in dit artikel mee in het proces, want even snel een foto maken werkt meestal niet.
De afgelopen paar jaar hebben we de jaarwisseling aan de Opaalkust doorgebracht. Zonder het vuurwerk is dat heerlijk rustig en ontspannen, zeker voor onze trouwe viervoeter. Het is ook een fantastische gelegenheid om te fotograferen.
Elke dag op het strand is heerlijk. Ik ben er dol op en het spijt me elke keer weer dat ik niet dichter bij zee woon. Maar het is dan dubbel genieten wanneer ik weer over het drooggevallen strand loop van Wimereux. Met de hond, en met de camera in de hand.
Hoe fotografeer je een strand als dit, met de boulevard en hotels op de achtergrond? Als het eb is ligt het strand vol met drijfhout, stenen en schelpen. Er kunnen voetstappen zijn, en andere elementen die het allemaal erg druk kunnen maken.
Het enige wat ik bij me had was mijn fullframe camera, met een 15-35mm objectief. Geen statief, en geen filters. Alle foto's zijn dan ook uit de hand gemaakt met belichting op de lichte delen (EttR).
Ik kan natuurlijk een heel andere plek opzoeken, maar het kan uitdagend zijn om hier toch een mooie foto te maken. Dus is het een kwestie van kijken, kijken, en bovendien dingen echt zien. Dat kost tijd, het is dus niet even de camera pakken en fotograferen.
Ik zag het stuk drijfhout liggen, en dat leek een mooie ingaande lijn. Dus heb ik dit als voorgrond onderwerp gekozen om zo een diagonaal te hebben die de spiegel is van de diagonaal van de hotels op de boulevard.
Toch bevalt me het beeld niet. Hoewel de stok een mooie lijn oplevert, ligt er teveel 'rommel' op het strand waardoor de foto te rommelig (het perfect woord, zoals je merkt) wordt. Wat als het strand rondom de stok helemaal leeg was...
Maar het is niet leeg. Er ligt teveel, en het is te onrustig. Dus kijk ik verder en besluit de kiezels, die verder naar rechts liggen, als onderwerp te gebruiken. Ik zoek een nieuwe positie en kijk naar de mogelijkheden die daar aanwezig zijn. Alleen, hoe breng je dat dan weer op de beste manier in beeld, zeker omdat dit eigenlijk niet de rust is die ik zocht?
Ik let op de vormen die de stenen in het foto aannemen. Probeer geen diepte te zien, maar alles als vlakverdeling. Er zit een lijn in, en ik zie een solitaire steen links liggen. Laat ik daar wat dichtbij gaan. Een iets lager standpunt, en een vlakverdeling die zo prettig mogelijk is.
Hoewel het beeld aantrekkelijk is, wil ik toch kijken of het nog interessanter kan. Misschien is dat niet mogelijk, maar ik kijk toch verder. Zodoende ga ik proberen om de verdeling van stenen op de voorgrond wat evenwichtiger over het beeldvlak te verdelen.
Wat nu opvalt is de getijdenpoel linksonder. Wat als ik die op een mooie manier in beeld kan krijgen? Misschien moet ik een lager standpunt in nemen. Hierdoor kijk ik minder op het strand neer, en mis ik de lijnen naar het uiteinde van de boulevard, maar misschien is dat beter.
De drukte van de stenen wordt minder omdat het een kleiner vlak in het beeld in neemt. Je kijkt er immers scheerlings overheen.
Zo kan ik wel beter de voorgrond in beeld nemen. Het is dan niet langer een foto van het strand met de boulevard, maar een foto van de stenen op het strand, met daarachter de boulevard. Een subtiel verschil.
De foto heeft een leuke compositie op deze manier, met een duidelijk zicht op de getijdepoel met stenen, zonder dat de foto heel erg druk wordt.
Helaas werd de lucht niet mooier dan wat je in de laatste foto ziet, dat is iets wat je niet in de hand hebt. Maar ik heb wel een leuk detail, de reflectie van het hotel in de getijdenpoel.
Let ook op de verandering van kleur in het beeld. Alle foto's hebben dezelfde minimale bewerking gekregen. Door de serie heen zie je kleur in de dag komen naarmate we van het blauwe uurtje naar daglicht gaan.
Het eindresultaat is wat ik mooi vind, jij kunt natuurlijk de voorkeur hebben voor een andere compositie.
Dit laat een beetje de stappen zien, en de tijd die ik gebruik om een compositie te vinden. Eenvoudig de camera richten en een foto maken levert zelden een mooi resultaat op.
Tenzij je al deze stappen in je hoofd doet en het voor je ziet. Dan zie je misschien direct de beste plek, en beste compositie.
Cursus Compositie in landschapsfotografie
Meer weten over hoe je mooie landschapsfoto's kunt maken? Je ontdekt alles over het maken van de juiste compositie in je landschapsfotografie in de cursus Compositie in Landschapsfotografie.
Deze cursus wordt gegeven door Nando Harmsen, die ook de Landschapsbijbel en mede de Compositiebijbel geschreven heeft.
» Cursus Compositie in Landschapsfotografie
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
9 reacties
-
RAWShooter schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 10:48 | reageer
Als je zo’n foto vanaf het strand wil maken zou ik toch eerder voor Ambleteuse of Audresselle kiezen. Veel interessanter qua skyline en objecten op het strand.
-
Nando schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 11:06 | reageer
Ik vind Ambleteuse wat strand en boulevard niet veel interessanter. Het fort is natuurlijk fotogeniek, maar daar was ik deze ochtend niet, net zomin als Audresselles.
Het grote hotel aan de boulevard in Wimereux is juist heel interessant door het dominante karakter. Dat mis je bij de andere plekken.
Maar het gaat in dit artikel eerder over het idee van compositie zoeken en keuzes maken op de plek waar je bent. -
Paul Loof schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 11:16 | reageer
Leuk en interessant om zo de zoektocht naar een compositie in beeld te zien
-
Arnold de Greeuw schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 11:20 | reageer
Nando, dankjewel voor deze uitleg over de opbouw; heel leerzaam
-
Robert schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 11:43 | reageer
Ik vind het strand in Nederland, m.u.v. een paar plekken, esthetisch niet heel interessant, vaak een beetje saai zelfs. Bij mij in de buurt kun je nog het beste naar Wijk aan Zee gaan, omdat daar een pier is, dat maakt het visueel interessanter. In mijn eigen woonplaats is het strand visueel niet heel spannend. Maar zoals je hebt laten zien, kun je er door elementen toe te voegen of weg te laten en door te variëren met je camerastandpunt, soms toch nog iets van maken.
-
-
Paula schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 13:55 | reageer
Bedankt voor de leuke en leerzame uitleg. Ga ik ook ergens proberen.
-
Peter schreef op dinsdag 24 januari 2023 om 16:21 | reageer
Beste,
Heel heel moeilijk het fotograferen van strand met een boulevard erbij. Wat voor gevoel leg je erin. Boulard of strand, Boulevard, strand en stenen. Boulevard, strand, stenen en lucht. Of ook nog wat anders op de voorgrond. Je uitleg ol wat je erzelf van vond was heel duidelijk. Ik doe dat ook zo voor mezelf. Combinatie foto v alle onderwerpen een goede is mij nog niet gelukt. Zo blijven we lekker bezig. -
Nando schreef op dinsdag 14 februari 2023 om 14:29 | reageer
Dank je voor je reactie, Peter.
Fotografie blijft altijd een kwestie van keuzes maken. Wat wel in de foto en wat niet.
Ik vraag mezelf altijd af, wat wil ik nu eigenlijk laten zien? Als je daar een antwoord op hebt, weet je in ieder geval wat je niet in beeld hoeft te hebben.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Compositie tip: Verdraai je lijnen met de Dutch Angle
door Elja Trum
-
Wat ik het moeilijkste vind aan een compositie maken?
door Nando Harmsen
-
10 Tips voor Creatieve Composities
door Elja Trum
-
Kies niet altijd het laagste standpunt voor je landschapsfoto
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.