Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Het maken van een foto in de branding

zaterdag 5 maart 2022, 22:22 door | 3.388x gelezen | 3 reacties

Aan zee fotograferen is fantastisch om te doen. Vooral als er een goede branding is, en bij voorkeur ook nog een strand met stenen. Helaas zie je dat niet in Nederland, maar dit is wel te vinden op enkele stranden op Lofoten. Ik leg uit hoe ik onder deze omstandigheden fotografeer.

Je hoeft niet per se naar Lofoten om stenen op het strand te vinden. Je ziet dit ook aan de Franse kust, zoals bij de Opaalkust. Helaas is er in Nederland weinig rots te vinden. Daarom vind ik het zo fantastisch om op de stranden van Lofoten te fotograferen.

Nando branding lofoten

Op het strand van Skagsanden met de regen in de rug is het goed lange sluitertijden fotograferen. Kies het juiste filter om de gewenste sluitertijd mogelijk te maken.

De dag op het strand van Skagsanden was er eentje met regen. Dit was niet zo erg, want de regen kwam van achter zodat het filter grotendeels vrij van regendruppels bleef.

Een theedoek bij de hand houden is wel aan te raden. Zo kun je de camera eventueel afdekken of een verdwaalde druppel van het filter poetsen.

Sluitertijd is belangrijk


Met het fotograferen aan zee wordt al snel gedacht aan lange sluitertijden. Veel fotografen hebben om die reden een 10 stops grijsfilter gekocht. Dat levert van die prachtige strakke wateroppervlaktes op. Toch is dit niet altijd gewenst.

Nando skagsanden

Bij deze foto is gekozen voor een strakke wateroppervlakte. Er is een 10 stops grijsfilter gebruikt om de benodigde 30 seconden belichting te bereiken.

Een strakke wateroppervlakte zorgt dat het water niet langer in beweging is. Wil je het bewegende water in je foto laten zien, dan moet je juist voorkomen dat je sluitertijd te lang wordt. Een 10 stops filter is dan vrijwel altijd ongeschikt.

Een te korte sluitertijd is ook niet gewenst. Die zorgt voor het bevriezen van de beweging. Daarmee wordt de eeuwig bewegende zee ook niet langer zichtbaar. Kortom, je moet een sluitertijd kiezen die de beweging niet bevriest, maar ook niet onzichtbaar maakt.

Inkomend water, en afgaand water


Voor een goede beweging van water in je foto is het belangrijk om te kijken hoe snel het water beweegt. Inkomende water beweegt snel. Afgaand water is langzaam. Natuurlijk is het ook afhankelijk van het getij.

Nando branding lofoten 07

Een inkomende golf is zelfs met 1,6 seconden sluitertijd een brei van water. Dit is niet de wens.

In veel gevallen is het fotograferen van het inkomende water niet het beste moment. Het water is snel, rolt over rotsen heen, en het risico is er dat het water een grote brei wordt zonder mooie lijnen.

Beweegt het water terug na die inkomende golf, dan ontstaan de mooiste patronen. Het schuim van het water zorgt voor mooie lijnen in je foto die tussen de rotsen door stroomt. Dan is het juiste moment om een foto te maken.

Nando branding lofoten 06

Nadat het golf gekomen is, is er een moment dat het water tot rust komt. Het is nog even wachten voor de foto gemaakt moet worden. Sluitertijd is een halve seconde.

Afhankelijk van de snelheid is het afgaande water vaak goed te fotograferen met een sluitertijd die tussen de 1/2 sec en 4 seconden ligt. Welke het beste werkt is een kwestie van uitproberen. Let ook op de lijnen die tussen rotsen ontstaan. Die kun je meenemen in de beeldopbouw en vlakvulling van je foto.

Kies het juiste grijsfilter om de gewenste sluitertijd mogelijk te maken



Maak niet de fout om een grijsfilter te gebruiken omdat je het hebt. Kijk naar je belichting zonder filter, en bepaal welke sluitertijd gewenst is. Kies het grijsfilter die deze sluitertijd mogelijk maakt. Ik heb voor deze foto's een Haida Red Diamond 4 stops grijsfilter gebruikt.

Nando branding lofoten 04

Een inkomende golf met 1/2 seconden belichting.


Nando branding lofoten 02

Een inkomende golf met 2 seconden belichting.


Nando branding lofoten 01

Met 1,6 seconden is de beweging van het terugstromende water mooi gevangen.

Misschien is het grijsfilter dat je hebt te donker, of niet donker genoeg. In dat laatste geval kun je proberen om het diafragma verder dicht te draaien. In het eerste geval kun je de ISO hoger zetten tot de gewenste sluitertijd bereikt wordt.

Maak veel foto's en pas op


Wees niet bang om veel foto's te maken. Elke golf is anders, elke keer als het water terug trekt zijn de lijnen anders. Speel eventueel met wat variaties in sluitertijd. Je ziet al snel wanneer je de 'perfecte' beweging gevangen hebt.

Nando branding lofoten 03

Na een tiental pogingen is dit het uiteindelijke resultaat van het fotograferen in de branding.De sluitertijd was 2 seconden.

Een laatste woord van waarschuwing. Ren nooit achteruit op een strand met rotsen als een golf over je voeten dreigt te rollen. Je wil niet achterover vallen met je hoofd op een rots.

Hou ook altijd de branding in het oog. Voorkom dat je ingesloten wordt door het water. Leg nooit je fototas op een rots of op het strand maar houd deze op je rug of over je schouder. Als je niet op past, kun je akelig verrast worden door de onvoorspelbaarheid van de zee.

Ik heb Lofoten bezocht als reisleider/fotografiebegeleider voor Fotografie-reizen.nl. De gebruikte filters tijdens deze reis is het Haida M10 II filtersysteem met de Red Diamond grijsfilters.


De cursus Fotograferen met Lange Sluitertijden


Wil je alles weten over het fotograferen met lange sluitertijden en ND filters? Bekijk dan de cursus 'Fotograferen met Lange Sluitertijden' op Photofacts Academy. Ontdek alle geheimen over het maken van de mooiste foto's met ND filters.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

  1. Mac
    Mac schreef op maandag 7 maart 2022 om 10:09  | reageer

    Je bent een belangrijk detail vergeten.
    Elke keer na afloop goed je apparatuur schoonmaken. Dus even met vochtig doekje afnemen om ervoor te zorgen dat er geen zout achterblijft. Alleen theedoek is niet genoeg, dan kunnen er nog zoutresten achterblijven.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 09:41  | reageer

    @Mac:
    Het gaat in dit artikel over het fotograferen van de branding, niet over het behandelen van je apparatuur. Maar je hebt gelijk dat je indien nodig de camera schoon moet maken.
    Dat is vooral als de spray van de branding over je apparatuur waait. Is de wind in de rug, dan komt er geen zout water over mijn apparatuur. Dat waait de andere kant op.

  3. johan
    johan schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 12:23  | reageer

    In Zeeland heb je wel geen rotsen maar kan je ook mooie foto's maken van de golfbrekers. De sluitertijd is ook gewoon een kwestie van smaak, daar zijn geen regels voor.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord