Kijk niet met je ogen, maar met je lens
woensdag 27 april 2022, 14:28 door Frank Doorhof | 3.044x gelezen | 6 reactiesJe kent het vast wel. De perfecte locatie, je bent volledig onder de indruk en je maakt je foto. Je weet zeker dat deze alle prijzen gaat winnen want wat een enorm mooie scene.
En dan kom je thuis en zit je je verrot te zoeken naar die super foto, en de enige die je kan vinden van die locatie is... wel laten we het netjes houden, niet echt indrukwekkend.
Hoe komt dit?
Onze ogen werken heel anders dan een camera lens. Er word wel eens geroepen dat een lens van 50mm het menselijk oog emuleert maar in mijn optiek is dit klinkklare onzin.
Onze ogen kunnen bliksemsnel schakelen tussen inzoomen en uitzoomen, ga maar eens kijken naar een scene en ineens zie je een boom die er mooi uitspringt.
Zonder dat je het merkt maken je hersenen een soort van 'kader/zoom' om die boom heen waardoor je je daar nog meer op focussed. Een lens kan dat nooit vangen.
Daarnaast werken naast de visuele stimulatie ook geur, geluid en gesteldheid mee.
Een situatie waar je volledig onder de indruk bent van bijvoorbeeld een waterval, door het gedonder van het water, de spetters in je gezicht en de geur van koud en bewegend water gecombineerd met de geur van het bos en de lichte regenval die eraan zit te komen werken allemaal mee in je ervaring.
Ga maar eens depressief naar een waterval en super vrolijk, je beleefd exact hetzelfde totaal anders.
Dus hoe kun je dit wel goed vangen met een camera?
Op zich 'simpel' (maar vergis je niet, dit is enorm moeilijk). Je moet niet kijken met je ogen maar met de lens.
Dus hou de camera voor je ogen en kijk op die manier LANG naar de scene. Al snel zul je vaak zien dat jouw standpunt helemaal niet interessant is. Maar ga op de grond liggen of pak een extreme groothoek of juist een flink lange lens en je krijgt een totaal ander beeld.
Voor mij een goed landschap een foto die me erheen brengt. Stom genoeg zijn dat eigenlijk nooit foto's die vanaf ooghoogte met 50mm genomen zijn. Terwijl je normaliter het wel zo beleefd.
Dus: zoek de hoeken en fotografeer met je lens en niet met je menselijke standpunt.
Ontdek meer over landschapsfotografie!
Momenteel is het Landschapsweek bij Photofacts Academy; de hele week schrijven we over landschapfotografie én we hebben een leuke actie.
Word nu lid bij Photofacts Academy en je ontvangt gratis het boek De Landschapsbijbel gratis (ter waarde van 25 euro). Bovendien betaal je nu tijdelijk niet 159 euro, maar slechts 119 euro voor je lidmaatschap.
In totaal dus maar liefst 65 euro voordeel!
Met een Photofacts Academy lidmaatschap krijg je toegang tot meer dan 85 verschillende fotografiecursussen, waaronder meerdere cursussen over landschapsfotografie.
» Direct lid worden (korting + gratis landschapsfotografieboek)
Over de auteur
Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.
6 reacties
-
Jacqueline Boekelman schreef op dinsdag 3 mei 2022 om 12:40 | reageer
Dat klopt wat je stelt , ik verbaas me daar steeds weer over hoe de foto zo’n teleurstelling kan zijn ten opzichte van wat je ziet met je ogen maar hoe jij het uitlegt over de lens mij dan weer uitdaagt om opnieuw het wiel voor mezelf uit te vinden want ik had eigenlijk gesteld al dat onze ogen nooit zo mooi een foto kunnen weergeven en deels zeg je dat ook , je moet gewoon leren vinden , kijken en zoeken in je / de lens naar exact zo’n beleving op foto , een antwoord waar ik heel blij van word want ik ga het doen , leren kijken met mijn lens ipv mijn ogen , dank !
-
Ernst schreef op dinsdag 3 mei 2022 om 13:00 | reageer
Ik kijk altijd eerst om mij heen om de omgeving in mij op te nemen en probeer van de omgeving te genieten. Pas dan pak ik mijn camera. Zodra je begint met fotograferen moet je de rust nemen om wat jij mooi vindt te isoleren met jouw kamera door door de lens te kijken en er goed op te letten dat de horizon recht is . Ik prefereer zelf (extreme) groothoek maar met een telelens kun je ook interessante landschapsfoto's maken.
-
frank doorhof schreef op dinsdag 3 mei 2022 om 13:40 | reageer
@Ernst
Eerst om je heen kijken is super belangrijk, de eerste WOW is er dan af en je hebt veel meer rust om ook de juiste elementen te kiezen.
Qua tele of wide ben ik van mening dat het verschilt per onderwerp, een treinstation op 12mm kan geniaal zijn, een landschap kan gaaf zijn met 12mm maar ook 400mm, het is gewoon de keuze van de fotograaf :D -
frank doorhof schreef op dinsdag 3 mei 2022 om 13:42 | reageer
@Jacqueline
Wat ik soms doe met cursisten is ze de opdracht geven om een week alleen maar met een polaroid te schieten, elke foto kost geld en elke foto betekend een polaroid minder. Dus je gaat echt nadenken over de foto, je zal snel merken dat je VEEL minder schiet maar VEEL betere foto's maakt. -
Robert schreef op dinsdag 3 mei 2022 om 15:39 | reageer
Hoi Frank een ieder kijkt met andere ogen en beleefd de situatie op dat moment anders. Gelukkig maar. Dan komen er mooie dingen naar boven die jouw sieren. Het zijn jou herinneringen er aan op dat moment. Snel ,kort geschoten mwah jou indruk. Top.
Robert -
frank doorhof schreef op dinsdag 3 mei 2022 om 16:28 | reageer
@robert
Op zich mee eens dat iedereen het anders ziet, absoluut.
Waar het artikel op gebaseerd is is het feit dat het heel vaak voorkomt dat je thuis komt met foto's die juist NIET vangen wat je gezien hebt omdat je probeert met een lens te vangen wat je ogen zien
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Wees niet bang voor de mislukte foto
door Nando Harmsen
-
Let op lijnen. Laat ze de juiste richting in gaan.
door Nando Harmsen
-
5 veelgemaakte fouten met fotografie en hoe je ze voorkomt
door Elja Trum
-
Waarom valt een landschapsfoto tegen?
door Nando Harmsen
-
Zwart-wit fotografie tip: Leer kijken in zwart-wit
door Elja Trum
-
10 Tips voor het fotograferen van een waterval
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.