Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Basis landschappen verbeteren in Lightroom

zaterdag 14 mei 2016, 14:14 door | 9.583x gelezen | 7 reacties

Laatst kon je lezen over het verbeteren van landschappen in Photoshop. Vandaag ga ik je laten zien hoe je je landschappen in Lightroom een boost kan geven.

Hieronder is de foto die ik ga bewerken. Het is een RAW afbeelding, dus nog volledig onbewerkt. De foto kan wel wat nabewerking gebruiken! Ik vind de foto iets te donker naar mijn smaak, dus ik begin met het omhoog brengen van de belichting.

2 belichting


Vervolgens wil ik wat meer details gaan terug halen in de schaduwpartijen. Daar zijn de rotsen nu vrij zwart, maar omdat ik in RAW heb geschoten kan ik daar nog heel veel informatie uit terug halen. Ik haal de schaduwen een flink stuk omhoog.

3 schaduwen


Dit heeft wel een negatief effect op je gehele beeld: er verdwijnt een hoop contrast. Om dat weer wat terug te krijgen breng ik de witte tinten wat omhoog, en de zwarte tinten wat meer naar beneden. Je kunt natuurlijk ook bij 'contrast' wat meer toevoegen, maar op deze manier heb je meer controle over je handelingen.

4 witte tinten zwarte tinten


Ook wil ik wat meer kleur in de foto brengen. Er groeit wat mos op de rotsen, en dat mag best wat meer opvallen. Dat kun je natuurlijk doen bij 'verzadiging', maar dan breng je álle kleuren omhoog, en ik wil vooral focussen op het groen/geel van het mos. Ik ga dus naar HSL/Kleur/Zwart-wit, en haal hier specifieke kleuren wat omhoog.

5 kleuren aanpassen


Vervolgens zou je met het verloopfilter in Lightroom de lucht nog wat aan kunnen passen. Bijvoorbeeld om de belichting daar wat naar beneden te halen, of om wat contrast toe te voegen. Ik hoef dit echter niet te doen, omdat ik al een verloopfilter gebruikte bij het maken van de foto.

6 verloopfilter


Als je het landschap nog iets meer wil laten knallen, kun je de optie 'helderheid' gebruiken. Deze maakt je foto niet, zoals het klinkt, helderder. Randen en lijnen worden verscherpt en harder gemaakt, zodat je foto's optisch scherper lijkt. Texturen komen zo heel mooi naar voren!

7 helderheid


Je hoeft natuurlijk niet altijd al deze stappen te volgen, het ligt helemaal aan jouw foto. Deze stappen komen in mijn workflow vaak terug, en geven me bijna altijd een eindresultaat waar ik blij mee ben.

8 eindresultaat


Basiscursus Fotografie

Ben je zelf nog niet zo lang bezig met fotografie? Dan is mijn Basiscursus Fotografie bij Photofacts Academy wellicht interessant voor je. Je kunt de cursus gewoon thuis van achter je eigen computer bekijken wanneer het jou uit komt.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.

7 reacties

  1. René de Gilde
    René de Gilde

    Er zit ook nog een vignettering in en ik had hem iets verticaal getransformeerd.

  2. Brian
    Brian schreef op dinsdag 17 mei 2016 om 13:05  | reageer

    Hey Marit,

    Leuke tips weer !
    Een ding dat me wel opviel aan je voorbeeld plaatje, is dat waar je met HSL (en dan de kleur laag) aan de slag gaat, je echt de slider van het groen gepakt heb en dan doe je eigenlijk je foto een beetje onrecht aan want de kleur van het mos is nooit exact die kleur groen.

    Een mooiere methode is door het bewerken met je muispunt aan te zetten en dan (eventueel ingezoomd) met je muis op de kleur te gaan staan die je aan wilt passen en met de muisknop ingedrukt, naar links of rechts te schuiven.

    Doe je het op die manier, dan pak je niet alleen het groen, maar ook de andere kleuren uit het mos mee, en ook precies in de verhouding zoals ze in dat gebied voorkomen.

    Ik hoop dat ik een beetje duidelijk ben, anders moet je het maar laten weten, dan maak ik er een keer een video van.

  3. Frans
    Frans schreef op dinsdag 17 mei 2016 om 20:23  | reageer

    @Brian: waar kan de optie 'bewerken met je muispunt' vinden in LR (ik heb versie 5.7 Engels)?
    Een andere optie is wellicht ook om de 'mosplekken' te markeren met de Adjustment Brush en de saturation voor deze plekken te verhogen.

  4. Marit Hilarius
    Profiel Marit Hilarius schreef op woensdag 18 mei 2016 om 10:36  | reageer

    @Brian,
    Dankjewel, dat is inderdaad misschien wel een betere optie! Ik weet alleen zelf, evenals Frans ook niet waar je deze optie zou kunnen aanzetten?

  5. Margreet
    Margreet schreef op woensdag 18 mei 2016 om 22:42  | reageer

    @Marit en @Frans,
    In mijn versie van LR (6): selecteer in HSL 'alles', dan zie je onder elkaar 'kleurtoon' met schuifregelaars, 'verzadiging' met ... enz. Links in de hoek naast 'kleurtoon', 'verzadiging', enz. zie je kleine rond icoontjes. Klik op zo'n icoontje en ga naar de plek in de foto waarvan je de kleurtoon, verzadiging ... wilt veranderen. Klik weer op die plaats en beweeg je cursor (die nu niet te zien is) naar boven of beneden. Voila. Geleerd van Piet van den Eynde in Photofacts Academy (geen aandelen).

  6. Brian
    Brian schreef op vrijdag 20 mei 2016 om 12:40  | reageer

    @Frans en @Marit
    Als je HSL kiest en dan Kleurtoon, verzadiging of Luminantie (dus niet Alles) dan staat er links naast de rood slider een klein rondje waar je op kunt klikken. Als je dat doet zie je hem veranderen en dan kun je met je muis in de foto gaan staan en op de kleur die je wilt aanpassen je linker muisknop indrukken en naar links of rechts bewegen.

    Wat er dan gebeurt is dat Lightroom alle sliders die van toepassing zijn tegelijk aanpakt en in de juiste verhouding heen en weer schuift voor je. Hierdoor kloppen de overgangen nog mooier dan nu al gebeurt.

  7. Elianne
    Elianne schreef op vrijdag 20 mei 2016 om 22:41  | reageer

    Dat 'puntje' (rondje) gebruiken is echt een heel makkelijke basisvaardigheid in Lightroom. Officieel heet dit gereedschap "doelaanpassing" (maar dat heb ik ook even moeten opzoeken..), erop klikken en in de afbeelding naar boven of naar beneden slepen (en als je klaar bent weer uitzetten). Ik gebruik het ook regelmatig om bijvoorbeeld een huidtint wat op te lichten. Goed opletten wat er nog meer in de afbeelding verandert! En (meestal) met mate gebruiken...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord