Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Edelhert in volle actie

zaterdag 18 september 2010, 16:34 door | 8.407x gelezen | 16 reacties

Een bezoekje of zes aan de Hoge Veluwe heb ik er inmiddels weer op zitten. Je komt veel met vergelijkbare foto's thuis en de uitdaging is om er wat bijzonders van te maken. Heel wat technisch geschikte 'portretjes' van een burlend hert of van een hinde. Mooi, en niks mis mee, maar zo komen ze er per honderd vandaan.

Mijn hoofddoel was dan ook een ding: ik wilde gebruik maken van de actie en beweging die de bronst met zich meebrengt. En dat betekend dus proberen, proberen, proberen en heel veel prullenbak werk.

Ik moet zeggen, na een aantal bezoekjes is het erg leuk om te ontdekken dat je hun gedrag kunt gaan voorspellen: een paar hindes dwalen af van de groep waarover het plaatshert heer en meester is. Voor het hert is het het makkelijkst als zijn kudde bij elkaar is, dat verdedigd makkelijker tegen concurrentie. Dus soms zie je dan wat hindes afdwalen en dan is het een kwestie van wachten tot het plaatshert langzaam om ze heen drentelt en met een duidelijke roep ze weer terug jaagt.

Soms probeer een jong mannetjes hert zich te verschuilen tussen de dames. Zo ook vandaag. Wanneer het mannetje dit doorheeft dan is het geen drentelen meer wat hij doet, hij jaagt dan met een korte sprint het dier de kudde uit. Na zes bezoekjes had ik het geluk dat het dit keer precies waar ik stond opgesteld gebeurde en dat ik er al op had gehoopt: mijn iso stond op 100, mijn diafragma op f/16 zodat ik nog slechts een sluitertijd van 1/60e overhield.

Zodra de sprint werd ingezet was het ratelen met acht frames per seconde. Een van de twaalf opnames had een mooie pose, een mooie onscherpte en het meest belangrijk, dankzij het meetrekken van de camera met de actie een zo goed als scherp oog. Beter dan dit ga ik ze aan de wildbaan niet fotograferen ben ik bang.

Edelhert in volle sprint met bewegingsonscherpte

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

16 reacties

  1. EdC
    Profiel EdC schreef op zaterdag 18 september 2010 om 17:34  | reageer

    Johannes. Het blijft steeds jouw boodschap: goed voorbereiden, gedrag bestuderen en dan het geluk afdwingen. Met dan ook nog een concept in je hoofd voor een onderscheidende foto en met wat geluk kom je hier op uit. Top!

  2. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 19 september 2010 om 11:39  | reageer

    Dank je! Ik en wel erg benieuwd of de lezers het hier een mooie foto vinden of dat ze de bewegingsonscherpte toch te veel van het goede vinden. Zelf ben ik er erg tevreden over, maar misschien dat de meeste mensen daar anders over denken?

  3. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 19 september 2010 om 11:50  | reageer

    Johannes, ik denk dat je deze foto wat groter moet zien om hem op waarde te kunnen schatten. Je ziet hier te weinig welke delen scherp zijn en welke bewegingsonscherpte tonen. Voor deze foto lijkt het mij dat oog (de kop in het algemeen), nek en gewei een goede scherpte moeten hebben. En voor zover ik dat kan beoordelen lijkt me daarvan sprake.

  4. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 19 september 2010 om 13:31  | reageer

    Over je toewijding ga ik het niet hebben want dan verval ik in herhaling. Het is een unieke foto maar op de een of andere manier heb ik het gevoel dat ie scheef staat. Misschien zou je de groene lijn recht moeten zetten waardoor de foto 'cleaner' en misschien zelfs dynamischer oogt. Ook zou ik persoonlijk wat meer helderheid (en contrast) in de foto brengen waardoor er een fractie meer definitie ontstaat. Het zijn zomaar enkele overdenkingen...

  5. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 19 september 2010 om 15:01  | reageer

    Dynamischer maak je beeld misschien ook door hem te spiegelen. Of mag dat niet in wildlife-photography?

  6. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 19 september 2010 om 15:18  | reageer

    Ik heb totaal geen problemen met spiegelen, rechtzetten en dat soort zaken. Uiteindelijk gaat het mij om het beeld wat er staat a vind ik soms wel dat allerlei foto's door heftige bewerkingen er niet beter op worden omdat ze minder natuurlijk overkomen.

    Ik zal hem eens spiegelen, iets 'rechter' draaien en op een andere monitor mag hij idd nog wat contrast hebben.

  7. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 19 september 2010 om 15:32  | reageer

    Hier een grotere versie, nabewerkt nav de opmerkingen. Het draaien vond ik juist minder positief omdat je minder een diagonaal hebt. Het uitstrekken van het hert word mijns inziens versterkt door die diagonaal.

    Spiegelen vind ik een opvallend goed effect hebben.

  8. Arno
    Profiel  Arno schreef op zondag 19 september 2010 om 16:11  | reageer

    Ik vind het op zich best een mooi foto maar op de grotere versie lijkt ie toch niet op een juist scherptepunt te liggen.

  9. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 19 september 2010 om 16:24  | reageer

    Ik vind dat de grotere versie aan kwaliteit gewonnen heeft maar het is ook duidelijk te zien dat de kop en het gewei net niet scherp zijn en dat is jammer. Het spiegelen heeft inderdaad een verrassend goed effect!

  10. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 19 september 2010 om 16:26  | reageer

    100% scherpte op een bewegend dier met 1/60e is natuurlijk zo goed als onmogelijk. Bij dit soort actie gaat het mijns inziens ook meer om dynamiek dan om scherpte.

    Ik zit er aan te denken een volgende keer misschien 1/125e te kiezen. Dan heb je net iets meer scherpte en nog genoeg ruimte voor actie. Je verliest dan alleen wel je geblurde achtergrond.

  11. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 19 september 2010 om 17:28  | reageer

    JOhannes, een naar rechts oplopende lijn maakt een foto vaak dynamischer dan een naar links oplopende. Dat advies was een 'eitje'. Maar het is géén dogma.
    Inderdaad zie je nu dat er net even wat te weinig gebied lekker scherp is. Kan je niet eens langs een weg op voorbij snellende auto's oefenen?

  12. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 19 september 2010 om 17:33  | reageer

    op auto's oefenen is wel een idee idd... al oefen ik liever nog wat meer op herten. En dan met een stopje meer sluitertijd. Zo blijft er altijd weer ruimte voor ontwikkeling en verbetering vrolijk

    Gelukkig genoeg uitdaging als je blijft zoeken naar steeds professionelere beelden.

  13. JeroenW
    JeroenW schreef op zondag 19 september 2010 om 20:35  | reageer

    Leuk verhaal, de plaat vind ik echter erg matig

  14. Arno
    Profiel  Arno schreef op zondag 19 september 2010 om 21:05  | reageer

    @Johannes: Op een 1/60e is dit edelhert met de juiste houding en de juiste voorbereiding met gemak scherp te krijgen zelfs op een 1/15e is dit nog eenvoudig mogelijk. Camera op ai-servo en de camera op een stevige monopod (geen goedkoop prutwerk maar een echte!) Je zult versteld staan wat je nog uit je camera kunt halen. Je moet niet naar de makkelijkste weg zoeken maar je creativiteit zoeken in de chemie tussen jou en je camera en tot hoever je kunt gaan, en ja je zult vaak een misser hebben maar er komt een moment dat je dit edelhert gaat vergeten en een sublieme plaat met snelheid gaat maken zolang je maar je grenzen blijft verleggen en blijft opzoeken.

  15. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 19 september 2010 om 21:53  | reageer

    @Jeroen: ben benieuwd naar de onderbouwing knipoog
    @Arno: de drive om verder te groeien en te streven naar altijd mooiere beelden is nog lang niet voorbij, voorlopig is er nog een enorme ruimte voor verbetering. Ik ben nog jong en heb genoeg te leren en te zien ook. Alleen naast bewegingsonscherpte zou ik nog steeds ook graag hert in landschap maken, of tegenlicht opnames van herten in de mist waar de zon doorheen schijnt. Op de wildbaan geen optie, dus misschien dat ik er een tripje Engeland aan waag.

  16. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 20 september 2010 om 00:45  | reageer

    @Johannes: niet geshoten is altijd mis dus ik wacht geduldig af op de volgende mooi beelden van je.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord