Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Een natuurfotografietripje naar het zuiden

vrijdag 30 mei 2014, 17:09 door | 6.277x gelezen | 5 reacties

Ik probeer vooral mijn best te doen om in Nederland en het liefst in de nabije omgeving mooie macro opnamen te maken. Maar als liefhebber van bijzondere en zeldzame soorten vind ik het ook ontzettend leuk om zo nu en dan eens iets verder te rijden naar plekjes waar je soorten tegen kunt komen die in Nederland niet te vinden zijn.

Om deze reden ben ik een poosje terug naar het zuiden afgezakt, naar de grens tussen België en Frankrijk. Het doel: een zoektocht naar libellen, vlinders en voor mij een vrij nieuw doel: orchideeën.

Ik probeer in dit artikel je kort mee te nemen op een paar daagjes 'soortenjagen'. Het weer was helaas erg grauw, dus mijn persoonlijke favoriete, warme sfeerbeelden zul je in dit artikel niet tegenkomen. Maar fris groen en het zachte licht van een bewolkte dag zijn ook weer eens wat anders.

De aanleiding was het uitsluipen van de zeldzame tweevlek (een libellensoort) in een visvijver in Noord Frankrijk. Deze bijzondere soort is een uitdaging voor fotografen omdat hij hoog in de bomen slaapt en als hij actief is voornamelijk op enkele meters hoogte onvermoeibaar heen en weer vliegt zonder te rusten. Hierdoor is de soort eigenlijk alleen vast te leggen op het moment dat de larve uit het water komt en transformeert tot volwassen libel.

En dat gebeurt in een korte periode die afhankelijk van het weer ook nog licht verschilt. De timing is dus een spannende, zeker als je een paar uur rijd in de hoop dat je net dit uitsluipproces mee kan maken en vast kan leggen.

En de timing bleek goed! Ik was vanwege het warme voorjaar bang dat we te laat waren, maar bij aankomst bij de bewuste locatie zag ik binnen 1 minuut zoeken de eerste uitsluiper al hangen. Al gauw volgden er meer en hadden we keuze tussen zeker tien uitsluipende libellen. Mijn persoonlijke favoriet van deze trip is het onderstaande beeld, waarin de planten een mooie natuurlijke omlijsting geven en de larvehuid nog zichtbaar is. De libel begint al op kleur te komen. Niet veel later zou hij zijn vleugels openklappen en wegvliegen.

Uitsluipende tweevlek - Epitheca bimaculata
Uitsluipende tweevlek in natuurlijke omlijsting

Nadat de tweevlek goed gefotografeerd was zijn we een stukje naar het oosten gereden. Net in België, op de grens met Frankrijk ligt de Viroinvallei, lokaal is de grond hier sterk kalkhoudend was een bijzondere flora en daarmee ook een bijzondere bewoning van vlinders geeft.

Zeldzame planten en zeldzame vlinders gaan vaak hand in hand omdat de rupsen van zeldzame vlinders alleen van specifieke planten eten. De meest fotogenieke plant die ik tegen hoopte te komen is de hommelorchis. Uitgestorven in Nederland en in de Benelux extreem zeldzaam. Maar hier in zuid België dus nog te vinden. De uitbundige bloemen maakten dat ik deze soort graag vast wilde leggen.

Hommelorchis
Close-up van twee bloemen van de hommelorchis

Hommelorchis
Een mooi vrijstaand exemplaar van de hommelorchis

Een van de vlindersoorten die ik tijdens deze trip heb kunnen fotograferen is de fotogenieke veldparelmoervlinder. Als macrofotograaf, maar ook al soortenliefhebber, ga je steeds meer genieten van de kleine details. En bij dit mooie vlindertje zijn dat uiteraard de mooie tekening op de vleugels, maar ook de oranje topjes van de voelsprieten vormen een leuk detail van dit mooie beestje.

Qua weer hebben we helaas nogal grauw weer gehad, dus prachtige sfeerbeelden met warm licht is niet gelukt, maar het frisse groen komt in deze foto bij het grauwe weer wel weer heel mooi uit.

Veldparelmoervlinder
Veldparelmoervlinder in fris groen

Alles bij elkaar kun je zo genieten van een tweetal fotografie dagen met mooie dieren en planten. Volgend jaar wil ik nog eens terug naar de Viroin vallei, maar dan in de zomer. Wie weet kan ik dan nog meer beelden van deze bijzondere streek laten zien!

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

5 reacties

  1. gast schreef op vrijdag 30 mei 2014 om 19:03  | reageer

    Je reist er nogal wat vooral voor die libellen. Maar het levert gelukkig ook mooie plaatjes op. Een paar jaar geleden schijnen deze tweevlekken ook nog bij ons in de buurt (Zwolle en Dalfsen) gezien te zijn, maar jammergenoeg zijn ze al een tijdje niet meer gespot.

  2. Erik V
    Erik V schreef op zaterdag 31 mei 2014 om 10:38  | reageer

    Ik heb me vergist, het waren geen tweevlekken, maar geelvlekken. Een klein verschil...

  3. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 31 mei 2014 om 10:42  | reageer

    Ik wou al zeggen knipoog

    Geelvlekheidelibel is inderdaad niet een soort waarvoor ik naar Frankrijk zou gaan.

    Tweevlek is 1 historische waarneming van in NL, ik kan zo gauw niet vinden wanneer, maar de soort komt in feite in Nederland niet voor, al hopen de echte libellen nerds de soort ooit nog eens aan te treffen in NL.

  4. Eric V
    Eric V schreef op woensdag 4 juni 2014 om 10:04  | reageer

    Johannes,

    Welke lens / lenzen heb je gebruikt voor het maken van deze prachtige foto's?

  5. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 7 juni 2014 om 15:16  | reageer

    Allemaal de sigma 150 Eric.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord