Fotogeniek Schiermonnikoog (deel 2)
zaterdag 24 juli 2021, 20:40 door Erik Nevels | 3.932x gelezen | 0 reacties'Landschappen vormen misschien wel de moeilijkste tak van de sport die natuurfotografie heet', aldus Johan van der Wielen, onze workshopleider.
» Lees ook Fotogeniek Schiermonnikoog (deel 1)
Ik was samen met een groep enthousiaste fotografen onlangs enkele dagen op Schiermonnikoog waar Johan zijn kijk op landschapsfotografie met ons deelde.
Dat de theorielessen nog niet een, twee, drie in de praktijk tot mooie resultaten leiden werd me al snel duidelijk.
Ondergaande zon
Het is al laat in de avond als de zon zich onverwachts nog laat zien. Zal het plan om een zonsondergang boven de zee te fotograferen toch nog gaan lukken?
We wagen het erop en snellen met de hele groep op de fiets naar het strand. Daar verspreiden we ons en ik loop langs de lage duinen over de immens brede zandvlakte op zoek naar een boeiend landschap.
Op veel plekken zijn voetstappen zichtbaar en die wil ik niet op de foto. Behalve strand en ondergaande zon wil ik wel iets op de voorgrond en liefst ook nog iets in het midden. Maar dat vinden gaat me niet gemakkelijk af.
Ik kijk, loop een stukje de duinen in en weer terug het strand op. Ondertussen nadert de zon de horizon en het is de hoogste tijd dat ik een keuze maak.
Niet overtuigd van het beeld dat ik voor me zie zet ik mijn statief neer en plaats de camera met groothoeklens erop. Het helmgras op de voorgrond en op twee plaatsen verder naar achteren leiden me min of meer door het beeld naar de zon.
Ik kies voor de maximale groothoek van mijn zoomlens (17mm) en ISO-waarde 100. Met een klein diafragma (f/18) zorg ik voor een grote scherptediepte en stervorming bij de zon. Vervolgens bepaal ik de sluitertijd op 1 seconde.
Tot slot stel ik scherp op een punt iets achter de voorste grassprieten omdat ik de voorgrond in elk geval scherp wil. Net op tijd klaar maak ik foto's terwijl de zon in rap tempo onder de horizon verdwijnt.
Ik ben toch enthousiast en het smaakt naar veel meer. Tegelijkertijd weet ik dat er nog veel te verbeteren valt. Als ik terugloop staat de groep al op me te wachten.
Strand
De laatste workshop-dag belooft goed weer. Mijn maatje en ik besluiten de late middagboot terug te nemen naar het vasteland. Zo hebben we nog vele uren om ons te vermaken op het Noordzeestrand.
De zon schijnt uitbundig en de wind verkoelt maar laat ook het zand stuiven. Dat is nieuw voor mij. Hoe houd ik mijn camera zandvrij en durf ik wel een lens te verwisselen?
Het is een zorg voor later. De eerste opdracht is namelijk kijken, kijken en nog eens kijken. Waar zie ik nu een boeiend landschap? Ik loop over het strand, vervolgens de duinen in en weer het strand op. Ik maak enkele foto's vanaf statief, laag bij de grond.
Al snel begint het eerste zand zich in de randjes en hoekjes van mijn camera te verzamelen. Ook het statief moet eraan geloven. Behalve hierover word ik ook niet vrolijk van de foto's die ik tot nu heb gemaakt.
Opnieuw kijken dus. Ik besluit op zoek te gaan naar structuren in het zand en loop vlak langs de duinen. Zo'n 100 meter verder trekt een helling mijn aandacht. Fraaie patronen met mooie lijnen tekenen zich af in het zand.
Dat wordt de voorgrond, duinen daarachter en de zon als sluitstuk.
Ik ga aan de slag. Uitzoomen tot 17mm, ISO 100, f/20 voor een zonnester, en een sluitertijd van 1/640 seconde.
Ik belicht niet over of onder omdat het zand net zo fel kleurt als de lucht. In afwachting van de wolken op de juiste plek lig ik op de grond en waait het zand in mijn gezicht. Plotseling schiet een meeuw boven de duinen in mijn beeld. Dat is gaaf, maar ik ben te laat.
Ik besluit te wachten op een volgende meeuw en na 10 minuten wordt mijn geduld beloond. Tevreden sta ik op en schud het zand van mijn kleren en uit mijn haren. Zelfs mijn statief knarsetandt.
Ik kijk op mijn horloge en zoek het strand op voor het laatste uurtje van de middag. Time flies when your having fun!
Patronen en lijnen
Fascinerend zijn ze, de patronen en lijnen die wind in het zand heeft gecreëerd. Jammer genoeg staat de zon al hoog en is er nauwelijks nog sprake van strijklicht met diepere schaduwen tot gevolg.
Niettemin is het een leuk onderdeel van een duinlandschap en ga ik op zoek naar een nieuwe mooie combinatie van patronen in het zand, duinen en lucht.
Terwijl ik er voor waak te snel door te lopen en daarmee een patroon te verstoren met mijn voetstappen ontdek ik een leuke combi. Het wordt mijn laatste duinfoto van de dag.
Moeilijk
Johan heeft gelijk. Landschappen is een moeilijke tak van de natuurfotografie. Het is geen onderwerp zoals een dier, bloem of boom waar je je op kunt focussen.
De hele foto is het onderwerp en daar zit 'm de moeilijkheid. Het geheel van delen in de foto doet ertoe. Dat geheel kunnen waarnemen en je een uitsnede, respectievelijk compositie te verbeelden terwijl je door de natuur loopt, vergt oefening.
Want dat is zeker een aanrader. Oefenen in kijken, in verkennen en in verbeelden welke foto je wilt maken, met welk standpunt en onder welke weers- en lichtomstandigheden.
Kom terug als die er zijn. Misschien pas in de winter als er sneeuw ligt omdat dat het beeld is dat je voor je ziet.
Hoe dan ook, natuurlandschappen fotograferen is naast moeilijk vooral uitdagend en leuk om te doen. Daar hoef je niet voor naar Schiermonnikoog al moet gezegd, het is een fotogeniek Waddeneiland.
Meer weten over landschapsfotografie?
Ontdek in de Masterclass landschapsfotografie op Photofacts Academy hoe je de mooiste landschapsfoto's maakt die het inlijsten waard zijn. Landschapsfotograaf Bas Meelker onthult je zijn geheimen om met de mooiste landschapsfoto's thuis te komen.
Over de auteur
Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Lange sluitertijden aan de Opaalkust
door Nando Harmsen
-
Kies niet altijd het laagste standpunt voor je landschapsfoto
door Nando Harmsen
-
Let op lijnen. Laat ze de juiste richting in gaan.
door Nando Harmsen
-
5 veelgemaakte fouten met fotografie en hoe je ze voorkomt
door Elja Trum
-
Waarom valt een landschapsfoto tegen?
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Creëer onscherpte met ND filters
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.