Fotoreis naar Madagaskar, land van uitersten
woensdag 5 september 2012, 22:26 door Liesbeth van Asselt | 9.484x gelezen | 3 reactiesInmiddels zijn we alweer een week terug van onze reis naar Madagaskar. Een onvergetelijke reis naar een eiland met unieke flora en fauna. Maar tegelijkertijd een niet altijd even veilig land om te reizen en een van de armste landen ter wereld.
Madagaskar ontstond miljoenen jaren geleden door het uit elkaar scheuren van de continenten die we nu kennen als India en Afrika. Zo'n 2000 jaar geleden arriveerden de eerste mensen vanuit India aan de oostkust van het eiland. Niet veel later bereikten Afrikanen de westkust van het eiland.
De langdurige geïsoleerde ligging van Madagaskar heeft gezorgd voor een unieke planten- en dierenwereld. Lemuren, een groep van halfapen, komt alleen op Madagaskar voor. Ook veel van de vogels, kameleons en gekkos's vind je alleen op dit eiland. En paradijs voor fotografen dus. Of toch niet?
Aankomst
Na aankomst in de hoofdstad Antananarivo (kortweg Tana), vertrekken we gelijk naar het regenwoud in het oosten van Madagaskar, naar Andasibe. We hebben een chauffeur/gids bij ons, want met zijn tweeën reizen in Madagaskar is ons vanwege de tot voor kort zeer onveilige situatie, en vanwege de slechte gesteldheid van de wegen, ten sterkste afgeraden.
En hoewel we wat huiverig waren in verband met het gebrek aan vrijheid en privacy hierdoor, is deze manier van reizen ons goed bevallen. Zonder chauffeur/gids was het onmogelijk geweest om de gebieden te bezoeken die we nu bezocht hebben.
Fotografisch doel in het regenwoud zijn de lemuren en de kameleons. En die zien we dan ook veelvuldig. Maar ze fotograferen is een ander verhaal! Lemuren zijn zonaanbidders en zitten dus hoog in de bomen, tussen takken en bladeren verscholen. Onmogelijk om daar een mooie foto van te maken dus. Gelukkig lukt dit later tijdens de reis beter in een zogenaamd 'droogbos', een bos met minder groen. Maar het blijft lastig.
Kameleons
Met behulp van de gids vinden we ook de nodige kameleons. De inwoners van Madagaskar vinden het maar raar dat wij blanken kameleons willen fotograferen, ze zijn er bang voor. Kameleons brengen volgens hen ongeluk. Maar wij vinden ze geweldig!
Na drie dagen in het regenwoud doorgebracht te hebben, vertrekken we naar de westkust, naar Tsingi de Bemaraha. Tsingi is de Malagasy term voor de scheermes scherpe rotspunten van kalksteen die hier door erosie ontstaan zijn. We krijgen bergbeklimmersmateriaal uitgereikt, waarna we de puntige rotsen mogen beklimmen. Wat een prachtig gebied!
Armoede
Madagaskar is een arm land. Er is voor de meeste mensen wel wat te eten, maar dat eten is erg eenzijdig: rijst, rijst en nog eens rijst. Met een beetje geluk hebben ze wel een dak boven hun hoofd: er worden takken en bladeren uit het bos gehaald om een hutje te bouwen.
Het land wordt met de hand bewerkt. Of, als je geld hebt, door een ploeg met een zeboe ervoor. Tractoren zijn er niet of nauwelijks. Het aantal zeboes (een soort koeien) wat iemand heeft, geeft de status van de familie aan. Arme families hebben geen zeboes, rijke families hebben er soms wel twintig. Het werkt als een soort bankrekening. Als je geld nodig hebt voor bijvoorbeeld een medische behandeling, dan verkoop je een zeboe. Rente krijg je in de vorm van kalfjes.
Na Tsingi staat onder andere de 'Alley of giant baobabs' op het programma. We willen er 's avonds sterrenstrepen fotograferen. Als de sluiter net een kwartiertje open staat en we bezig zijn met het uitlichten van de bomen met flitsers en zaklampen, komt er een politie-agent op een scooter aangereden.
Hij is onderweg naar huis maar stopt om ons te waarschuwen voor de vele roofovervallen die hier de laatste tijd 's avonds hebben plaatsgevonden. En met onze fotoapparatuur zijn we volgens hem een gewild doelwit! We ruimen dus maar snel onze spullen op.
Als laatste onderdeel van de reis gaan we naar het noorden van Madagaskar, naar de Red Tsingi. Een gebied wat pas in 1994 ontdekt werd door een veeboer. Gelukkig maar, want het is een werkelijk spectaculair gebied!
Potentie
Madagaskar heeft de potentie een rijk land te zijn. De aanwezigheid van veel delfstoffen is aangetoond, maar er wordt weinig geëxploiteerd, onder andere vanwege slechte bereikbaarheid en een slechte infrastructuur. Slechts een klein percentage van de wegen is verhard en tweederde deel van de wegen is alleen in de droge tijd, dus de helft van het jaar, begaanbaar.
Maar ook corruptie, strijd om de regeringsmacht (de vorige president is verbannen) en natuurrampen (droogte en cyclonen) zorgen ervoor dat Madagaskar nog steeds een van de armste landen ter wereld is.
Al decennia lang is het onrustig in Madagaskar. De tachtiger en negentiger jaren stonden in het teken van rellen, plunderingen, stakingen, couppogingen en gewelddadige demonstraties uit onvrede met het regime. Hierdoor stagneerde de export, waren alle scholen gesloten en waren er nauwelijks nog andere economische activiteiten.
Ook in 2009 was het erg onrustig en vond een presidentswisseling plaats. De voordurende strijd om de macht maakte Madagaskar lang onveilig voor toeristen. In 2011 en 2012 was het er redelijk rustig, maar het Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt er momenteel het volgende over op haar website:
"Demonstraties, ook met gebruik van geweld en criminaliteit (steeds meer gewapend en gewelddadig), maken de situatie in sommige steden bepaald gevaarlijk. Momenteel is sprake van onrust binnen het leger. De mogelijkheid van en/of poging tot een militaire coup kan niet worden uitgesloten. De veiligheidssituatie kan plotseling verslechteren".
Het blijft dus helaas oppassen op dit eiland wat de potentie heeft om een droomparadijs te zijn..
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.
3 reacties
-
Erik schreef op woensdag 5 september 2012 om 22:44 | reageer
Interessant artikel!
Ik heb o.a. de documentaires van de BBC over Madagaskar gezien, David Attenborough gaat na 50 jaar weer terug naar Madagaskar. Daar wordt je ook wel een beetje moedeloos van als je ziet hoeveel bos (en dus diersoorten) er weg is ten gunste van de palmolie. Maar de lemurs zijn wel prachtig om te zien! -
Guillaume Fotography schreef op woensdag 5 september 2012 om 23:21 | reageer
Madagaskar is inderdaad een fantastisch land, ben ook net een week terug van een 23 daagse rondreis en heb veel foto's gemaakt van landschap, flora en mensen. Mijn reisverslag op http://antonio.waarbenjij.nu/reisverslagen/400114/rondreis-madagascar-en-mauritius/1 en de foto's vind je op https://picasaweb.google.com/115732948834991018136/RondreisMadagascarMauritius . Het onveilige herken ik wel in de hoofdstad Antananarivo maar de andere plaatsen die we erbuiten bezocht hebben juist helemaal niet. Maar leuk om jouw ervaring te lezen Liesbeth.
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
5 Tips om met een veilig gevoel met je camera op vakantie te gaan
door Nando Harmsen
-
Hoe ga je om met foto's op je fotoreis
door Nando Harmsen
-
Een inspirerende reis naar Lofoten, Noorwegen
door Nando Harmsen
-
Verstandig of onzinnig? Een camera voor de hobby en voor op vakantie.
door Nando Harmsen
-
Een unieke masterclass in de Tarn in Frankrijk. Ga jij mee?
door Nando Harmsen
-
5 tips voor betere reisfotografie
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.