Hertenbronst op de hoge Veluwe
maandag 12 oktober 2009, 20:22 door Johannes Klapwijk | 14.745x gelezen | 12 reactiesSeptember is voor mij de maand waarop mijn drive om vlinders en libellen te fotograferen weer flink afzakt. Gelukkig komt er iets prachtigs voor in de plaats want september is DE maand om eens tijd te steken in edelherten. In september is het namelijk bronsttijd voor de edelherten, wat inhoud dat de mannetjes stoppen met eten en een paar weken lang niks anders doen dan een territorium verdedigen, hindes bij elkaar houden en proberen zo veel mogelijk hindes te dekken.
Dat gaat gepaard met 'burlen': luid roepen om andere herten weg te jagen en hindes ervan te overtuigen dat hij het sterkste dier uit de omgeving is.
De hotspot voor hertenbronst is in Nederland nationaal park de Hoge Veluwe. In het park worden de herten tijdens de paartijd gevoerd, waardoor alle bronst zich concentreert op een plek, die toegankelijk is voor bezoekers. De herten lopen werkelijk waar op een meter of 50 langs de vrije wildbaan, de weg die dwars door het park loopt.
Eerlijk gezegd had ik dan ook een flinke tegenzin om op de wildbaan te fotograferen: onder natuurfotografen is het een bekend fenomeen en dus komen er in september niet alleen herten op het voer af, maar op topdagen ook honderden fotografen. En bij honderd fotografen die gevoerde herten staan te fotograferen was ik erg bang voor een dierentuin gevoel.
Vandaar dat ik meerdere ochtenden mijn best heb gedaan om op andere plekken op de Veluwe op zoek te gaan naar herten. In vijf ochtenden heb ik de nodige dieren gezien, maar helaas valt het erg tegen om deze schuwe dieren op de foto te krijgen. Omdat ik na meerdere trips niet meer had dan een paar foto's van hindes die erg ver weg stonden kon ik het toch niet laten eens een kijkje te nemen op de vrije wildbaan.
Ik moet zeggen, ik heb totaal geen spijt! Ik zie het eerlijk gezegd wel als een dierentuin, maar dat doet weinig af aan het spektakel van de bronst. Om herten te zien burlen en te zien vechten is een gave ervaring, ook al sta je tussen nog een paar honderd anderen. En de plaatjes liegen er toch ook niet om, ook al hebben tientallen anderen dezelfde platen.
Dit mannetje stond met wat geluk recht in mijn richting te roepen. En je probeert er toch nog wat eigens van te maken, dus ik heb bewust mijn converter van mijn telelens afgelaten om nog wat landschap mee te nemen. Hier vind ik dat de plaat, inclusief het landschap mooi weergeeft dat dit hert zijn domein claimt met zijn luide geburl.
En dat iedereen zich voornamelijk focust op de mannetjes is wel logisch, maar ook de hindes kunnen natuurlijk een prima onderwerp vormen.
Volgend jaar ga ik zeker opnieuw proberen om op andere plekjes originelere beelden van herten in hun omgeving te maken, maar voorlopig ben ik prima tevreden met een mooie herinnering en een paar foto's van de vrije wildbaan.
Cursus Herfst- en Macrofotografie
Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.Over de auteur
Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.
12 reacties
-
aradilon schreef op maandag 12 oktober 2009 om 21:16 | reageer
Mooie foto's! Welke lens heb je hiervoor gebruikt en hoe dicht stond je ?
-
-
Peter van Veen schreef op maandag 12 oktober 2009 om 22:43 | reageer
Fraaie foto's, vooral #1!
Qua gebruikte lens gok ik op de 500mm.... -
Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 12 oktober 2009 om 22:51 | reageer
Mooi stukje Johannes,
Als je trouwens geen last wilt hebben van dat dierentuin gevoel, moet je eens bij mij in de achtertuin komen kijken. De Oostvaardersplassen zitten werkelijk vol met Edelherten en hier wordt niets gedaan met voer, wordt geen rekening gehouden met fotografen en moet je echt zelf op zoek naar de dieren.
Niet dat het hier moeilijk is hier Edelherten te vinden en van dichtbij te fotograferen, maar je moet er een stukje voor lopen en je auto achterlaten op een parkeerterrein waardoor er ineens een stuk minder fotografen zin hebben om op edelhertenjacht te gaan.
Ik kan je aanraden om de kant van Lelystad te nemen. Voer in je navigatie de kitsweg 1 in Lelystad in en je komt op het parkeerterrein terecht. Vandaar uit een halfuurtje lopen en je staat midden tussen het geburl. -
Charles schreef op dinsdag 13 oktober 2009 om 00:21 | reageer
Dat moet de Canon 500/4 IS zonder converter zijn.
Mooie bijdrage weer! Zolang je al die dierentuinklanten niet in beeld hebt, maakt het niet uit, lijkt me. Foto 2 wint het voor mij. Na enige tijd de foto's bestudeerd te hebben, weet ik ook waarom. Hoewel het gewei in foto 1 voldoende los komt van de achtergrond valt het wel samen met de horizon. -
Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 13 oktober 2009 om 07:37 | reageer
Iedereen bedankt voor de reacties!
De gebruikte lens is inderdaad de 500mm f/4. Ik heb me bedacht dat je die maar liever jong aan kan schaffen en er een leven lang plezier aan kan hebben dan dat je hem koopt tegen de tijd dat je 40+ bent. Dure, maar zeker aan te raden investering.
@Brian: vorig jaar ben ik ook nog met een excursie meegeweest naar de oostvaardersplassen: kon ik deze foto maken.
Prachtig gebied inderdaad en aan het jan van de bospad heb ik heel wat 'encounters' gehad. Maar het gebied met de meeste herten is niet toegankelijk en ik vind vooral het landschap van de Oostvaardersplassen niet echt bij een hertenfoto passen. Voor mij moet een hert op een veld in het bos staan gevoelsmatig, niet op een enorme grasvlakte met een paar losse wilgen en vlierstruiken.
@Charles: ik snap wat je bedoeld. Optimaal is het inderdaad niet, maar zelf stoort het mij niet heel erg.
@aradilon: ik ben niet zo goed in schatten, maar het meest dichtbij was denk ik een meter of 50, en dit zijn wel full frame beelden. -
-
Tonv schreef op dinsdag 13 oktober 2009 om 15:20 | reageer
Foto 2 is geweldig mooi qua compositie, sfeer en licht! Uit je verhaal begrijp ik dat het veel tijd heeft gekost een paar goede beelden te schieten maar het resultaat is er dan ook naar. Het licht heeft een mooie warme gloed, heb je deze foto tijdens de 'golden hours' geschoten?
-
Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 13 oktober 2009 om 15:34 | reageer
Hey Tonv.
De foto's zijn inderdaad in het laatste uur voor zonsondergang genomen, helaas kwamen er wel net wolken voor de zon tijdens de laatste 10 minuten. En je hebt slechts een week of drie de kans, dus nu is het weer wachten op volgend jaar.
En die tijd zat hem vooral in het zoeken naar originele beelden. Het maken van foto's langs de wildbaan is wel een stuk eenvoudiger vanwege het voeren. -
Tonv schreef op dinsdag 13 oktober 2009 om 17:36 | reageer
@Johannes Klapwijk
Op je website vond ik je email adres niet. Ik zou het leuk vinden wat uit te wisselen met je daar ik passie voor de natuur met je deel. -
Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 13 oktober 2009 om 18:02 | reageer
Ik heb een contact formulier op mijn website
Altijd leuk om eens wat te delen met een mede natuurfotograaf. -
Robbie Veldwijk schreef op dinsdag 13 oktober 2009 om 18:23 | reageer
Mooie platen! Dit is toch zeker wel iets wat ik ook nog eens op mijn planning heb staan!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een 'analoge' uitdaging
door Erik Nevels
-
Kom jij ook naar het Nature Talks Fotofestival?
door Nando Harmsen
-
Hoe fotografeer je boomkikkers?
door Erik Nevels
-
Reflecties zien en fotograferen
door Erik Nevels
-
Vogelfotografie vergt vaak veel geduld
door Erik Nevels
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.