Hoe fotografeer je boomkikkers?
maandag 28 augustus 2023, 22:11 door Erik Nevels | 2.794x gelezen | 6 reactiesSchattige beestjes zijn het, die boomkikkers. Moeilijk te vinden zijn ze ook. Heb je ze eenmaal gevonden dan levert dat nog niet meteen een mooie foto op. Hoe je dat toch voor elkaar kunt krijgen, daarover gaat dit blog.
Soort en voorkomen.
De Europese boomkikker met de Latijnse naam Hyla Arborea, komt in een groot deel van Europa voor. In ons land is het de enige voorkomende soort. Kijkend op de verspreidingskaart is de boomkikker te vinden in (globaal) het zuiden en oosten van Nederland en op sommige plekken langs de westkust.
Het beestje houdt van plekken waar hij lekker in de zon kan zitten en dat doet hij vooral op braamstruiken. Verder is een vochtige omgeving in de buurt van water van belang. Boomkikkers worden 4 tot 5 cm groot, hebben een gladde huid en een groene kleur.
Opvallend zijn ook de pootjes waarvan de vingers hechtschijven hebben. Hun prooi bestaat uit insecten.
Boomkikkers zoeken.
Weet je een gebied waar boomkikkers voorkomen (kijk bijvoorbeeld eens op waarnming.nl) dan biedt een dag waarop de zon schijnt de meeste kans op succes. Lopend langs de struiken heb je ze nog niet 1,2,3 in het vizier.
Klein als ze zijn (zeker de jonkies), met hun groene schutkleur zittend op de groene bladeren van de braamstruiken loop je er gemakkelijk aan voorbij. Langzaam lopen en goed speuren is het devies. Heb je er eentje gezien dan zitten er meestal meerdere in de buurt.
Bedreigde soort.
De boomkikker is een bedreigde diersoort en het is daarom extra van belang dat je hem niet verstoort. Wil je hem fotograferen dan is het zaak dat je de struik waar het beestje op zit niet laat bewegen.
Goed oppassen dus dat je niet op takken trapt of deze aanraakt met je armen of de camera. Zolang je dat niet doet blijven ze meestal prima op hun plek zitten. Ze oppakken is sowieso not done!
Zonaanbidders.
Boomkikkers zijn echte zonaanbidders. Pas in de loop van de ochtend komen ze tevoorschijn en zoeken ze een plekje in de volle zon. Veelal zitten ze op een braamblad en soms op een tak te midden van de scherpe stekels.
Met hun pootjes opgevouwen onder hun lijf is het maar de vraag of ze gunstig zitten voor een sprekende foto. Met de rug naar je toe of te ver weg komt veel meer voor dan bijvoorbeeld klimmend op een tak met hun schattige pootjes goed zichtbaar.
Het is dus een kwestie van geduld, goed zoeken en natuurlijk ook geluk om een bijzondere pose aan te treffen.
Lenskeuze
Eigenlijk kun je een boomkikker met elke lens, resp. brandpuntsafstand fotograferen. Omdat ze zo klein zijn is echter een macrolens of werken met tussenringen nodig om ze groter in beeld te kunnen krijgen.
Nadeel is meteen dat je er dan dicht op moet kruipen met het risico op verstoring. Heb je een teleobjectief dan kun je hiermee starten. Je bewaart zo meer afstand tot het diertje en je kunt hem fotograferen met en in zijn omgeving. In tweede instantie kun je dan overstappen naar de macrolens.
Voorkom overbelichting
Met boomkikkers in het felle zonlicht is het oppassen voor overbelichting. De gladde en vochtige huid weerkaatst het felle zonlicht met gemak en dat leidt bij een verder prima belichte kikker toch snel tot uitgebeten witte vlekken.
Zonder hulpmiddelen is dat echter moeilijk te voorkomen. Je kunt wachten tot zon even weg gaat of ervoor zorgen dat je de kikker in de schaduw zet. Met een diffusor schermpje werkt dat het beste. Dit laat nog wel licht door maar het hele felle is ervan af.
Wat ook kan helpen is een polarisatiefilter. Dit filtert het felle licht eruit mits je kijkrichting (redelijk) haaks op de richting van de zonnestralen is.
Onderbelichten of spotmeting.
Een volgende manier om overbelichting van de kikkerhuid (deels) te voorkomen is door flink onder te belichten, zeker als je lichtmeting is ingesteld op een groot deel van het beeldvlak.
Wat ook kan is de belichting met spotmeting louter af stemmen op de kikker zelf en daarbij witte vlekken te minimaliseren. In beide gevallen zal de omgeving van de kikker donkerder worden maar dat kan deels weer worden gecorrigeerd in de nabewerking door de schaduwen op te halen.
Uit de hand of statief?
Werken vanaf statief is zeker oké mits je daarvoor de ruimte hebt. Met een grote telelens lukt dat soms. Met een macrolens zelden omdat je dan minimaal een van de poten in de struiken kwijt moet en dat is funest.
De beweging die je daarmee in de struik teweegbrengt zal de kikker veelal verstoren en doen verdwijnen. Iets wat je niet moet willen.
Kortom, het fotograferen lukt het beste uit de hand. Stabilisatie(s) op 'aan' en een voldoende korte sluitertijd zijn dan vereist. Afhankelijk van de gewenste scherptediepte kies je het diafragma en de afstand tot het onderwerp.
Wat rest is de ISO. Zet die indien nodig maar hoger.
Boeiend onderwerp.
Boomkikkers zijn, ik zei het al, schattig. Alleen al het vinden en bewonderen ervan boeit en loont de moeite. Houd je er een sprekende foto aan over dan kun je thuis zeker nog nagenieten.
Meer weten over natuurfotografie?
En als je meer wilt weten over hoe je onder veel (soms moeilijke) omstandigheden toch met mooie natuurfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze allernieuwste Cursus Natuurfotografie voor beginners volgen op Photofacts Academy.
In deze cursus op Photofacts Academy neemt natuurfotograaf Rob Dijkstra jullie mee de natuur in. Door middel van heldere praktijkvoorbeelden ontdek je het geheim om mooie natuurfoto's te maken.
Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Over de auteur
Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website
6 reacties
-
Mariën Paul
Zelden al zo'n krachtige beelden mogen bekijken over de boomkikker. Zeer mooi om aanzien. Welgemeende proficiat
-
Francisco schreef op woensdag 30 augustus 2023 om 08:54 | reageer
Hele mooie opnames. Mij was het in mijn vorige vakantie niet gelukt om ze zo goed in beeld te krijgen. Ik ga wat met de tips doen.
-
Erik schreef op woensdag 30 augustus 2023 om 10:48 | reageer
Dank je Francisco. Succes!
-
Hans Stijntjes schreef op woensdag 30 augustus 2023 om 09:39 | reageer
Mooi en goed informatief verhaal. Boomkikkers fotograferen is mijn favoriet, ik heb er meer dan 100. In mijn omgeving zitten opmonteren een bepaalde locatie veel. De struiken worden goed onderhouden en in het voorjaar van een degelijke afrastering voorzien. Na ongeveer 2 maandjes er van die afrastering niets meer over: voor het goede plaatje wordt alles vernield. Zijn natuurfotografen ook natuurliefhebbers?
-
Erik schreef op woensdag 30 augustus 2023 om 10:50 | reageer
Dank voor je fijne reactie. Het antwoord op je vraag is evident. Gelukkig zijn de natuurfotografen die ik ken allen ook natuurliefhebbers en gaan ze er respectvol mee om.
-
Erik schreef op woensdag 30 augustus 2023 om 10:47 | reageer
Dankjewel Mariën Paul!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een 'analoge' uitdaging
door Erik Nevels
-
Kom jij ook naar het Nature Talks Fotofestival?
door Nando Harmsen
-
Reflecties zien en fotograferen
door Erik Nevels
-
Vogelfotografie vergt vaak veel geduld
door Erik Nevels
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.