CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Krokussen fotograferen, van dichtbij en veraf

zondag 13 maart 2022, 20:10 door | 3.226x gelezen | 2 reacties

Het voorjaar lonkt. Na een lange periode met somber weer laat de zon zich de afgelopen weken weer regelmatig zien en de temperaturen halen met dagen al de 10 plus graden. Al met al prima weer voor de eerste voorjaarsbloeiers zoals de krokussen. Hoe ga ik ze dit jaar fotograferen?

Naar onze vaste plek.


Net als afgelopen jaren bezoek ik met mijn fotomaatje hetzelfde kasteelpark met heel veel sneeuwklokjes maar ook fraaie krokussen en narcissen.

Het is er heerlijk fotograferen. Je kunt goed bij de bloemen komen, er is een vijver en de zon kan tussen de hoge bomen door de bloemen beschijnen.

Derde jaar.


Dit is al het derde jaar dat ik hier kom fotograferen. Is het dan nog wel een uitdaging denk je misschien. Voor mij en mijn maatje is het dat zeker. Ik fiets er in februari dan ook regelmatig langs om te inspecteren of we al kunnen gaan.

Dit jaar kan dat vroeg en is het weer de uitdaging om andere aansprekende foto's te maken dan de afgelopen jaren.

Met 600mm en met tegenlicht.


De zon laat zich helemaal zien en dat biedt vele mogelijkheden, onder andere tot fotograferen met tegenlicht. We zijn er daarom vroeg bij. Door de vrieskou blijven de krokussen lang gesloten. De groepjes staan wat verspreid en ik loop er enkele malen langs.

Thuis had ik me al bedacht close-ups te willen maken met mijn 200-600mm lens. Ter plekke bedenk ik me dat ik twee groepjes krokussen in beeld wil waarvan eentje scherp en met tegenlicht.

Het andere groepje ga ik gebruiken om doorheen of net langs te fotograferen. Even later ligt mijn camera op een zitmatje op de grond en stel ik scherp op het verst af gelegen groepje. Het is nog even puzzelen want ik wil de kortst mogelijke scherpstelafstand.

Vervolgens verschuif ik de camera naar links en rechts tot ik tevreden ben over de compositie. Een groot diafragma zorgt voor een fraaie en vage voor- en achtergrond, het tegenlicht voor een even fraaie bokeh.

Krokussen

Sony A7 mark III, 407mm, f/7.1, 1/60sec, ISO100

Even later


Ondertussen is de zon al aardig gestegen, de vrieskou verdwenen en gaan de krokussen langzaam open. Wachten tot ze verder of zelfs helemaal open zijn kan maar het prille begin vastleggen kan natuurlijk ook.

Ik zoek een groepje waarbij de eerste stamper zich voorzichtig laat zien en verwissel mijn telelens voor de macrolens. Ook het statief pak ik erbij.

Het duurt even voordat ik een compositie te pakken heb die me tevredenstelt. Ditmaal geen tegenlicht maar in de schaduw en overbelichten. Het geeft een sereen effect.

Krokussen

Sony A7 mark III, 90mm macro, f/2.8, 1/15 sec, ISO400

Tegen de middag.


De tijd vliegt en het is al bijna middag. De theepauze is geweest en we gaan voor de laatste ronde. Ik loop naar de krokussen en zie dat de bloemen verder open staan.

Fotografeerde ik er vorig jaar nog een grote steenhommel op zoek naar nectar, dit jaar is het een bij die van krokus naar krokus vliegt.

Ik pas mijn instellingen aan en probeer het beestje scherp in beeld te krijgen. Ik zie veelal zijn achterkant terwijl hij helemaal in de bloem kruipt.

Als de bij van bloem naar bloem vliegt is hij me steeds te snel af. Gelukkig weet ik dat de aanhoudende fotograaf de meeste kans heeft op winnen.

Een paar maal is de bij verdwenen om even later weer bij hetzelfde groepje krokussen terug te komen. Zijn hele lijf zit al onder het stuifmeel. Gelukkig heeft hij geen last van hooikoorts.

Nectar

Sony A7 mark III, 90mm macro, f/4.5, 1/1000sec, ISO800

Het verveelt niet


Raak ik ooit uitgekeken (en gefotografeerd) op mijn local patch, favoriete onderwerp of landschap? De tijd zal het leren.

Wat ik wel weet is dat ik vaak terugga naar mijn local patches en dat ik dan dezelfde onderwerpen en landschappen kies. Het verveelt niet!

Voor mij biedt dat juist de uitdaging, is het sport om toch met andere en als het lukt betere foto's thuis te komen. Kansen zijn er altijd want de omstandigheden zijn altijd anders.

Wat de krokussen van dit jaar betreft ben ik geslaagd in mijn opzet. En terwijl ik dit schrijf dient de volgende uitdaging zich buiten aan, vogels! Eentje laat namelijk luidkeels van zich horen. Een groene specht met het voorjaar in de bol.


Meer weten over natuurfotografie?


En als je meer wilt weten over hoe je onder veel (soms moeilijke) omstandigheden toch met mooie natuurfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze allernieuwste Cursus Natuurfotografie voor beginners volgen op Photofacts Academy.


In deze cursus op Photofacts Academy neemt natuurfotograaf Rob Dijkstra jullie mee de natuur in. Door middel van heldere praktijkvoorbeelden ontdek je het geheim om mooie natuurfoto's te maken.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

2 reacties

  1. Robert
    Robert schreef op dinsdag 15 maart 2022 om 13:13  | reageer

    En soft focus in de nabewerking.
    Fotoschietgroet Robert

  2. gast schreef op dinsdag 15 maart 2022 om 14:07  | reageer

    mooie serie van de krokussen, fijn beschreven. En nu eropuit, genoeg te zien in deze tijd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.346 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord