Landschapsfotografie: mist is zo gek nog niet!
woensdag 10 oktober 2018, 11:26 door Johannes Klapwijk | 12.380x gelezen | 22 reactiesVaak denken mensen dat je vooral zon nodig hebt voor natuurfotografie. Maar juist met zonlicht kun je alleen aan het begin en einde van de dag fotograferen. En ook met mist kun je de mooiste plaatjes krijgen, dus het is zeker de moeite om ook eens met andere omstandigheden op pad te gaan.
Twee locaties had ik verzonnen dit jaar om met mist te fotograferen. In eerste instantie vind ik dat bos erg goed uitkomt in de mist. Het grote voordeel van mist is dat de bomen die verder weg staan vager en minder contrastrijk worden, waardoor de chaos van een bos minder duidelijk zichtbaar is en er meer rust in de foto komt.
Meerdere zoektochten op de Veluwe leverden mij uiteindelijk een mooi stukje bos op met kronkelende bomen. Meerder bezoekjes met mist leverden in eerste instantie nog niets op omdat er of net geen mist hing op de plek waar het om ging, of de mist niet dik genoeg was in het bos. Het onhandige is namelijk dat er juist tussen de bomen minder snel mist ontstaat, dus je hebt echt dichte mist nodig wil het bos ook goed mistig zijn. En uiteraard wil ik dan ook direct graag echt dichte mist voor het beste effect.
Uiteindelijk viel een poosje terug de mist eindelijk goed uit en kon ik onderstaande foto nemen.
Canon 5D mark II, vanaf statief, 1/8s @ f/5.6
Een andere pracht locatie voor mist is het kootwijkerveen. Doordat de achtergrond grijs word komt de mooie vliegden perfect tot zijn recht. De combinatie van mist met windstil weer is perfect en geeft een prachtige reflecterende spiegel die rust en stilte uitstraalt. Sommige mensen vinden de foto misschien iets te ruim genomen, maar ik vond het wel erg mooi vanwege de perfect egale waterspiegel en had tijdens het nemen in mijn hoofd dat ik er weleens een extra rand bij wil zodat hij geschikt is voor afdruk op canvas. Hij zou niet misstaan in een modern interieur dacht ik?
Canon 5D mark II, vanaf statief, 1/25s @ f/8
Zo maar twee plaatjes om te laten zien dat er bij gebrek aan zon nog wel degelijk hele mooie foto's te maken zijn!
Cursus Herfst- en Macrofotografie
Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 10 oktober 2018.
De eerste publicatiedatum is dinsdag 8 maart 2011, 22:45.
Over de auteur
Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.
22 reacties
-
leo schreef op woensdag 9 maart 2011 om 00:41 | reageer
Mooie platen zeg! Mist is zeker prachtig weer om te gaan fotograferen. Veel houvast heb je niet meer aan het histogram als je later de foto's gaat verwerken, er ontbreken nu eenmaal hooglichten bij mistige foto's. Dat kan wel eens lastig zijn om te bepalen of een foto precies goed is.
-
tonv schreef op woensdag 9 maart 2011 om 01:05 | reageer
Een van mijn stellingen is: elk weer is fotografieweer. En dat geldt zeker voor mist zoals jij hier met twee fraaie beelden laat zien. Ook een verademing om weer een post met fotografisch werk te zien; die worden steeds zeldzamer op Photofacts heb ik het idee.
Foto 2 zit wel erg ruim in z'n jas. Waarschijnlijk had ik de horizon juist gespiegeld, twee trappen lager. Maar da's een smaakkwestie. -
Phils schreef op woensdag 9 maart 2011 om 08:06 | reageer
Heb je nog iets meer info over de manier deze foto's zijn gemaakt? Met statief, welke sluitertijd en diafragma?
-
Johannes Klapwijk schreef op woensdag 9 maart 2011 om 08:23 | reageer
@Leo: Nabewerking met mist is idd een lastig punt, ik voeg iig bijna altijd toch wel wat extra contrast toe omdat ze logischerwijs gauw de neiging hebben om te flets te worden.
@Ton:Foto 2 heb ik ook met de horizon precies in het midden, met de boom zelfs ook precies in het midden, maar in deze versie geeft de waterspiegel toch het meeste rust, dus dit is mijn favoriet.
Wat betreft meer foto posts: hier begint het langzamerhand weer zo lang licht te worden dat fotografie voor of na werktijd haalbare kaart is, dus ik hoop vanaf nu weer iets regelmatiger foto's te tonen. Binnenkort komt de paartijd van heikikkers (die worden dan een paar dagen blauw) er weer aan en de weidevogels zijn er weer, dus genoeg te doen vanaf nu.
@Phils: goed punt, ik heb de info toegevoegd in het artikel. Ik gebruik voor landschapsfotografie bijna altijd een statief: vanwege het feit dat ik vaak bij het eerste (weinige) licht fotografeer en ik wel een grotere scherptediepte wil kom ik op relatief weinig sluitertijd uit. -
-
Jan schreef op woensdag 9 maart 2011 om 13:51 | reageer
Mooie beelden in de mist. Moest ook meteen denken aan de Strobist bij natuurfotografie post van Liesbeth.
Zou in deze situatie interessante variaties kunnen opleveren, zeker als er ook nog een 'model' tussen die stammen ronddoolt, gevangen in een kleurgelflits...
En blauwe heikikkers..... kan bijna niet wachten op die blog, Johannes. -
Johannes Klapwijk schreef op woensdag 9 maart 2011 om 13:54 | reageer
Een model tussen die bomen... da's geen gek idee!
Eens kijken of ik een meisje van een jaar of 12 met mooi lang haar en een jurkje kan vinden, dat kan wel mooie platen opleveren denk ik. -
Makke2 schreef op woensdag 9 maart 2011 om 15:35 | reageer
Knappe plaatjes Johannes!
-
-
Johannes Klapwijk schreef op woensdag 9 maart 2011 om 16:06 | reageer
Dank je!
Voor landschappen is de MKII een bijzonder fijne camera, vooral icm met de 24-70. Voor vogels ga ik denk ik toch maar af en toe mijn 1D er weer achter zetten, want in-flight foto's worden er niet gemakkelijker op met de 5D. -
Jeroen de Haan schreef op woensdag 9 maart 2011 om 18:50 | reageer
Je bent natuurlijk een natuurfotograaf (nauturefotograaf voor sommige) maar ook de stadslandschappen worden er een stuk rustiger van en krijgen meer diepte. BTW op de voorpagina wordt de eerste foto vierkant uitgesneden, is ook wel er spannend...
-
EdC schreef op woensdag 9 maart 2011 om 22:13 | reageer
Met mist is het uitstekend fotograferen. Dat is bekend, maar jij laat het ook nog zien. Je hebt voor dit werk ook een prima camera met lens. Maar ik geloof je graag dat de autofocus van dat model niet super is voor vogelfotgrafie.
-
Robbie Veldwijk schreef op donderdag 10 maart 2011 om 13:22 | reageer
Ik vind mist altijd heel erg gaaf om in je foto te hebben, al is het soms wel moeilijk om daarbij een mooie compositie te gebruiken of het licht en kleuren strak in de foto te krijgen. Maar het geeft voor mij altijd een extra sfeer aan een foto! Zoals deze eerste foto is met de mist een stuk mooier dan zonder de mist.
-
Thomas Dral schreef op donderdag 10 maart 2011 om 15:22 | reageer
Mooie foto's bij het artikel, zeker de 2e zou niet misstaan in een modern interieur op een canvas doek. misschien dat het zelfs heel mooi staat op aluminium.
De mist geeft meteen een hele andere dimensie aan het bos. Je moet wat over hebben voor mooie foto's maar het is het zeker waard geweest -
Robert-Paul Jansen schreef op donderdag 10 maart 2011 om 21:33 | reageer
Ik hou van de mist, maakt foto's zo speciaal. Ik heb altijd veel succes met de in de mist gemaakte foto's.
Als het mist ben ik op pad
robertpauljansen.wordpress.com -
Liesbeth van Asselt schreef op zondag 13 maart 2011 om 21:00 | reageer
Helemaal mee eens Johannes, mist is echt geweldig om te fotograferen! Al kijken mijn fotografiecursisten mij altijd aan alsof ik wartaal spreek als ik ze dat vertel . Helaas zat ik tijdens de mistdagen van de afgelopen weken steeds vroeg in de auto richting opdrachtgevers, en heb ik niet één mistfoto kunnen maken. Ummppff.
-
storm schreef op maandag 14 maart 2011 om 19:17 | reageer
Mooie foto's.
Ik ben zelf lange tijd opinieblogger en themablogger geweest maar ik ben nu zelf een fotoblog begonnen.
Ik wil mij vooral gaan focussen op natuurfotografie en dan vooral met planten, bloemen en bomen.
Ik vind close-ups met de super-macro erg leuk en ik houd ook van erg kleurrijke taferelen.
Kunnen jullie mij wellicht tips geven hoe te beginnen?
Ik heb nu een Olympus X44 (die heb ik in Schotland gekocht, volgens mij zijn die niet in NL te koop).
Het is natuurlijk een compactcamera maar heb je echt een systeem-of spiegelreflex nodig als je gaat fotograferen?
Ik hoor soms van niet maar ook weer vaak van wel... -
Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 08:27 | reageer
@Storm: jouw vraag kan enorme discussies opleveren. Persoonlijk ben ik van mening dat je (vooral vanwege veel meer controle over scherptediepte) voor echt kwalitatieve fotografie een spiegelreflex moet hebben. Ik heb een geprobeerd met een compactcameratje te fotograferen toen mijn spiegelreflex kapot was, maar dat liep op een grote teleurstelling uit. Het is maar wat voor eisen je aan je foto's stelt.
Zeker voor macro ga je problemen krijgen met rommelige achtergronden omdat je veel te veel scherptediepte hebt. -
storm schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 10:02 | reageer
@Johannes, ik begrijp het.
Helaas heb ik tig andere hobby's waarvan een hele dure (modelbouw) en heb ik eigenlijk niet veel geld om een spiegelreflex te kopen.
Ik hoorde trouwens dat de spiegel van een spiegelreflex na ongeveer 100.000 foto's kapot kan gaan en een systeemcamera dat niet heeft.
Met mijn huidige camera heb ik wel een aantal mooie foto's gemaakt maar als het fotobloggen mij bevalt en het mij ook gaat lukken veel bezoekers te krijgen kan ik wellicht een nieuwe camera kopen.
Ik ga dan het geld wat ik wil sparen voor een nieuwe pc (die van mij is nu bijna 4 jaar oud) gebruiken voor een camera.
En een deel van mijn studiegeld voor misschien een nieuwe pc (dan een notebook die je voor je studie kan gebruiken).
Zit nu in 5 havo. -
Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 10:07 | reageer
Tja, als je geen budget hebt word het uiteraard lastig. Wanneer de spiegel het begeeft scheelt nogal per model. De professionele modellen gaan extreem lang mee, maar zijn ook erg duur. Overigens blijkt in de praktijk het erg mee te vallen hoe snel een spiegel het begeeft, ik ken verhalen van een canon EOS 10D die al 3 ton meegaat.
Maar ook met een compact camera is het mogelijk goede foto's te maken, dus het kan sowieso geen kwaad om eerst eens flink te oefenen en te kijken of fotografie wat voor je is. -
storm schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 10:57 | reageer
@Johannes, dat is precies wat ik wil proberen.
Ik heb zelf jarenlang met tekst geblogt en daarmee kan je veel gemakkelijker bezoekers krijgen.
Ik probeer me nu aan te melden bij startpagina's en sites als coolphotoblogs.com.
Ook heb ik me al aangemeld bij Google. -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Laat je niet teveel beinvloeden door het weer
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Ga naar buiten als het regent
door Michiel Heijmans
-
Portretfotografie in het bos met kleding en props
door Elja Trum
-
Soms moet een zwart-witfoto een grijze foto zijn
door Nando Harmsen
-
Saai grijs weer? Pas je fotografie aan op de omstandigheden
door Nando Harmsen
-
Mooi weer is saai voor landschapsfotografie
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.