Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Libellen fotograferen vergt voorbereiding, precisie en geduld (deel 1)

zaterdag 28 mei 2022, 15:51 door | 3.353x gelezen | 2 reacties

Het is weer libellentijd. Een aantal soorten van deze overdag drukke fladderaars zijn al enkele weken te bewonderen. Het fotograferen van libellen is niet eenvoudig maar daarmee – zo vind ik – wel extra uitdagend.

Een precisiewerkje dat om geduld en aandacht vraagt. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Daarover gaat dit eerste deel.

Kennis


Met het hebben van kennis van de natuur ben je als fotograaf echt in het voordeel. Zo helpt het enorm als je kennis hebt van het gedrag van dieren.

Bij libellen is dat niet anders. Als je weet in welke maanden ze voorkomen, waar en op welk tijdstip van de dag, ben je al een heel eind.

Het vergt wel enige studie want met een onderverdeling in 'echte libellen' en 'juffers' komen in Nederland ongeveer 70 soorten voor. Wereldwijd zijn er dat maar liefst ruim 6.300.

Behalve in veldgidsen is ook op internet, bijvoorbeeld bij de Vlinderstichting.nl, veel kennis over libellen te vergaren.

Leigraaf Uden

Een in Nederland vrij zeldzame soort is de bandheidelibel. Sony A7 mark III, 200mm, g/4.5, 1/320 sec, ISO200

Het weer


Voordat ik op pad ga voor het fotograferen van libellen heb ik het weer gecontroleerd. Er zijn wel een paar voorwaarden waaraan dat moet voldoen om het fotograferen van de libellen tot een succes te kunnen maken.

Geen of nauwelijks wind is een daarvan. Dan kan ik werken met langere sluitertijden en hoef ik de ISO-waarde niet omhoog te schroeven.

Een tweede voorwaarde is zon. Als die schijnt komen libellen graag tevoorschijn. Ze zijn namelijk voor de regulatie van hun lichaamstemperatuur afhankelijk van de warmte van de zon.

Niet in de laatste plaats check ik het weer op de kans op dauw. Vol met dauwdruppels in de vroege ochtend kan de libel nog niet vliegen. Bovendien zijn die vele druppels letterlijk en figuurlijk schitterend.

Beegderheide

Dauwdruppels voorkomen dat de libel wegvliegt. Sony A7 mark III, 90mm, f/7.1, 1/320 sec, ISO100

Tijd van het jaar en van de dag


In april start het libellenseizoen en sluipen de eerste libellen uit. In mei wordt het al veel drukker. Sommige soorten sterven pas diep in de late herfst mede afhankelijk van de weersomstandigheden.

Uitzondering daarop zijn de bruine en noordse winterjuffer die als imago (dat is het vliegende insect zoals wij de libel kennen) overwinteren.

Oolderplas en Hoosden

De bruine winterjuffer overwintert ook in Nederland. Sony A7 mark III, 600mm, f/6.3, 1/1000 sec, ISO640

Libellen kun je de hele dag door fotograferen maar zoals gezegd is de vroege ochtend gunstig. Het licht is nog niet te fel en bedauwde libellen blijven zitten tot ze opgedroogd zijn. Bovendien valt een bedauwde libel best op tussen de begroeiing.

Overdag fotograferen kan ook, al is het felle zonlicht niet ideaal en bovendien vliegen veel soorten dan vooral. Gaan ze toch zitten dan vergt dat een uiterst voorzichtige benadering.

In de avond zoeken de libellen weer een plekje voor de nacht. Zo verzamelen weidebeekjuffers zich in de avondschemering in groepen om te gaan slapen.

Het Ham Horst

De weidebeekjuffers hebben hun slaapplaats gevonden. Sony A7 mark III, 200mm, f/4, 1/1000 sec, ISO3200

De locatie


Voor het fotograferen van libellen ga ik op zoek naar water omdat ze dat nodig hebben om zich voort te planten. Beekjes, slootjes en vennen zijn ideaal.

Boven het water maar zeker ook in de omgeving vinden de libellen hun voedsel, allerlei kleine en meestal vliegende insecten zoals muggen, vliegjes en motjes.

Wat neem ik mee?


Voor het fotograferen van libellen neem ik altijd twee objectieven mee. Uiteraard mijn macrolens maar ook mijn 200-600mm telelens.

De macrolens spreekt voor zich. Ze geeft me de mogelijkheid van dichtbij te fotograferen en close-up foto's te maken.

Mijn telelens gebruik ik ook regelmatig en wel uit noodzaak omdat de libel te ver weg zit en ik de natuur niet wil plattrappen om dichtbij te komen.

Maar ook al is die noodzaak er niet dan kies ik toch best vaak voor de telelens omdat ik daarmee de libel klein in beeld tegen een vage achtergrond of juist in en met zijn omgeving kan fotograferen.

Mariapeel

Met de telelens fotografeer ik de libel graag tegen een vage achtergrond of juist in en met zijn omgeving, zoals de viervlek op deze foto. Sony A7 mark III, 600mm, f/6.3, 1/1000 sec, ISO640

Mijn statief gaat ook altijd mee en ik gebruik het regelmatig als ik de macrolens op de camera heb en best vaak met de telelens erop.

Ik fotografeer uit de hand als het statief niet goed te plaatsen valt of als ik snel wil kunnen handelen, bijvoorbeeld wanneer de libel niet lang blijft zitten.

Wat ik ook meeneem zijn een polarisatiefilter en voor incidenteel gebruik het reflectieschermpje en de kabelontspanner.

Hoe en wanneer?
Daarover meer in deel 2 van dit blog.


Cursus Macrofotografie


Wil je je meer verdiepen in macrofotografie? Dan zou je de cursus macrofotografie of de Masterclass Macrofotografie volgen bij Photofacts Academy.


Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

2 reacties

  1. Jan Burger
    Jan Burger schreef op dinsdag 31 mei 2022 om 12:21  | reageer

    Hallo Erik, mooie foto's met duidelijke en handige tips.
    Dank je wel!
    Jan

  2. Erik
    Profiel Erik schreef op dinsdag 31 mei 2022 om 16:44  | reageer

    @Jan. Dank je voor de fijne reactie. Succes met fotograferen van libellen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord