Met de camera het ijs op
zaterdag 24 december 2022, 17:17 door Erik Nevels | 2.021x gelezen | 0 reactiesDe vorst is (voorlopig) alweer een paar dagen verdwenen als ik de eerste woorden van dit blog intik. Vorige week zorgde de temperatuur nog voor bevroren vennen.
Niet alleen leuk om op te schaatsen maar ook om foto's te maken. Met de camera het ijs op en speuren naar structuren, vastgevroren bladeren en bijzondere reflecties.
Langs de oever.
Op een van de eerste dagen met vorst ben ik al vroeg op mijn local patch, de Beegderheide, te vinden. Er ligt een dun laagje ijs op de vennen en dat biedt al genoeg kansen voor bijzondere foto's.
Speurend langs de oever kijk ik naar beneden op zoek naar bijzondere vormen en patronen in het ijs.
Vastgevroren stukjes natuur zoals bladeren doen het ook goed. Dan weer tuur ik over het ijs op zoek naar bijzondere reflecties.
De grote vennen zijn nog maar deels met ijs bedekt en mijn oog valt op wat grassprieten die uit het dunne laagje bevroren water steken.
Het ijs reikt nog maar 'n ruime decimeter verder en het water erachter golft door de wind. Terwijl ik me afvraag of dit een foto waard is zie ik de bruin-oranje reflecties in het water heen en weer flonkeren.
Met die erbij wordt het beeld interessanter. Pas vele foto's verder heb ik een reflectie te pakken.
Het eikenblad zit samen met ontelbare kleine belletjes gevangen in het ijs. Ik vind het behalve een fraaie vorm ook een mooi contrast tussen grijs en bruin.
Gelukkig ligt het blad vlak bij de oever en kan ik met hulp van mijn statief met kantelbare middenzuil de camera precies boven het blad opstellen. Omdat ik zowel het ijs als het dieperliggende blad scherp wil kies ik een klein diafragma van f/13.
Het statief op het ijs.
Na enkele dagen matige vorst vind ik het ijs nog niet echt betrouwbaar. Het leent zich wel om mijn statief erop te schuiven terwijl ik zelf aan de kant blijf staan. Mijn bereik wordt daardoor wat groter en kan ik onderstaande foto maken.
Samen het ijs op
Ik weet het zeker, met de paar nachten extra vorst kan ik gerust het ijs op. Het lelieblad dat ik een paar dagen geleden nog vanaf de oever fotografeerde kan ik nu recht van boven fotograferen.
Alhoewel, met 'recht van boven' kan de schaduw van mijn camera zichtbaar zijn op het ijs en als donkere vlek het beeld verstoren.
Ik kan me nog de volgende lelieblad-foto van vorig jaar herinneren waarbij me die schaduw thuis achter de computer pas opviel. Ook gebruikte ik toen geen polarisatiefilter om de reflecties van het licht op het ijs weg te nemen.
Terug in het heden schuifel ik voorzichtig over het ijs en m'n statief met camera glijdt gewillig mee. Zonder gekraak kan ik de compositie bepalen en de instellingen in orde maken, het ijs is dik genoeg.
Mijn vermoeden klopt en ik moet toch iets schuin van boven fotograferen om de schaduw van camera en statiefpoten buiten beeld te houden. Om de felste schitteringen weg te filteren gebruik ik nu het polarisatiefilter.
Ik zie ik zie wat jij niet ziet.
Het is telkens weer fascinerend welke tinten, vormen en structuren het ijs laat zien. Het kan een louter abstract beeld zijn maar soms doet de vorm of structuur je ergens aan denken.
Je ziet er een boom, een mens of dierfiguur in. In de afgelopen 2 jaar heb ik dergelijke 'ik zie' foto's gemaakt. Ik ben benieuwd of je er iets in ziet en zo ja wat en zag je trouwens het bolle visje op de vorige foto?
Reflecties.
Behalve het kijken naar details op en in het ijs tuur ik ook met regelmaat naar de overkant van het ven. Hoe reflecteren de bomen en de lucht op het ijs?
Door alleen de reflectie op het ijs te fotograferen en vervolgens de foto om te draaien krijg je vervreemde beelden.
IJspret
Net als schaatsen geeft het fotograferen op bevroren vennen een hoop ijspret al moet je natuurlijk niet het ijs op voordat dat sterk genoeg is.
Anders dan bij schaatsen kun je ook vanaf de oever veel leuks fotograferen. Hopelijk volgt er deze winter nog een koude periode!
Meer weten over natuurfotografie?
En als je meer wilt weten over hoe je onder veel (soms moeilijke) omstandigheden toch met mooie natuurfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze allernieuwste Cursus Natuurfotografie voor beginners volgen op Photofacts Academy.
In deze cursus op Photofacts Academy neemt natuurfotograaf Rob Dijkstra jullie mee de natuur in. Door middel van heldere praktijkvoorbeelden ontdek je het geheim om mooie natuurfoto's te maken.
Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Over de auteur
Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Probeer een nieuwe stad
door Michiel Heijmans
-
Hoe ver durf jij je foto te croppen?
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Creëer onscherpte met ND filters
door Elja Trum
-
Een eigen herbruikbare fotolijst maken in Photoshop
door Nando Harmsen
-
Gebruik geen variabel grijsfilter voor fotografie
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.