Op avontuur met de Sony 200-600mm (week 1)
woensdag 20 januari 2021, 16:32 door Erik Nevels | 3.855x gelezen | 3 reactiesIk bof toch maar! Ik krijg namelijk de kans om een objectief dat al enige tijd op mijn verlanglijstje staat gedurende drie weken uit te proberen. Voor mij een ideale gelegenheid om te testen of het objectief de verwachtingen die ik ervan heb, waarmaakt.
Ik heb het over de SEL 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS FE-Mount van Sony waarover menig review op internet is terug te vinden. Ik kan gemakkelijk een dag vullen met de vele review-filmpjes op YouTube over dit objectief.
Samenvattend kan ik wel stellen dat deze over het algemeen zeer lovend zijn. In dit blog ga ik dat ge-review niet overdoen. Ik neem je wel mee op mijn avonturen die ik in die drie weken beleef, om te beginnen in week 1.
In eigen tuin
Terwijl ik snel wen aan het gewicht van dit toch best grote objectief, op de opeens nóg kleiner lijkende Sony-systeemcamera, loop ik mijn eigen tuin in.
Een van de eekhoorns die met regelmaat door onze perenboom crossen zit bij wijze van uitzondering nu in diezelfde boom op me te wachten. Nieuwsgierig houdt ie me in de gaten terwijl ik stapje voor stapje dichterbij kom.
Omdat ik verwacht dat ie er elk moment vandoor gaat wil ik snel handelen en stuntel ik onwennig met de deels onbekende bediening.
De knoppen voor de beeldstabilisatie vind ik nog niet blindelings. Omdat ik uit de hand fotografeer check ik of deze op 'on' en 'mode1' staan (deze mode corrigeert bewegingen in alle richtingen).
Eenmaal de zoomring te pakken gaat het inzoomen tot 600mm snel door het korte draaimoment en ook gemakkelijk want de ring loopt erg soepel. Maar met 600mm wordt het grootste diafragma automatisch f/6.3 en dat is nou niet bepaald lichtsterk.
De ISO moet in dit geval daarom flink omhoog naar 1600 om een enigszins acceptabele sluitertijd van 1/200 seconde te krijgen. Het diafragma laat ik maximaal open.
Omdat er wat takjes voor staan stelt de AF niet scherp op de eekhoorn en gebruik ik de camerafuncties DMF (direct manual focus) + scherpstelvergroting die ik onder de AEL-knop heb geprogrammeerd.
Maar liefst tien minuten kan ik erop los klikken. De eekhoorn geeft nauwelijks een krimp. Ik weet, het worden geen geweldige plaatjes maar de ervaring van het dichtbij kunnen komen met behulp van dit objectief is kicken en smaakt naar meer.
Dan opeens gaat ie er vandoor, langs de stam naar beneden waar hij (of zij) nog even poseert alvorens de tuin van de buren op te zoeken.
Aan de waterkant
Ik krijg er nog meer zin in na mijn eerste avontuur in de eigen tuin. De volgende dagen zoek ik de waterkant op, op zoek naar vogels. De laatste weken zie ik regelmatig putters ofwel distelvinken tussen de kaardenbollen zitten. Met hun prachtige kleuren heel fotogeniek.
Te enthousiast daal ik de dijk af richting de Maasplas. Ik zie ze pas als het hele groepje er vandoor gaat. Behoedzamer loop ik achter ze aan om ze die middag niet meer in het vizier te krijgen.
Even verderop zie ik een van mijn favoriete vogels in de lucht hangen. De torenvalk. Ik ben nog te ver weg en loop zijn kant op. Net als het erop begint te lijken qua afstand vliegt hij 100 meter verder. Ik er weer achteraan.
Dat spel gaat zo even door totdat hij uit mijn zicht verdwijnt en ik enigszins teleurgesteld weer de waterkant opzoek. Toch moeilijker dan gedacht die vogelfotografie. Mijn geduld wordt echt op de proef gesteld.
Als ik me even later omdraai hangt ie warempel vlak achter mij in de lucht te bidden en tuurt naar beneden voor een prooi.
Geen tijd voor andere instellingen. De AF doet feilloos zijn werk en ik kan enkele foto's maken. De sluitertijd zal niet voldoende zijn om de beweging van de vogel te bevriezen maar dat is misschien wel zo mooi om de bid-actie te laten zien.
Weer aan de waterkant
Het weer blijft somber. Geen zon, grijze lucht en ik zoek de waterkant nogmaals op. De putters laten het afweten maar eenden, meerkoeten, ganzen en aalscholvers komen in mijn vizier.
Net als de vorige dag wordt mijn geduld op de proef gesteld. Ik snap nu waarom er vogelkijkhutten bestaan. De vogels komen daar naar je toe. Nu gaat het andersom en dan vliegen ze ook nog weg als je ze bijna mooi in beeld hebt.
Toch mag dat de pret zeker niet drukken. Met 600mm kom ik een heel eind dichterbij en de spanning van het sluipen is gewoon leuk. Bovendien word ik er al een beetje bedrevener in.
Het gaat al bijna schemeren als ik een aalscholver zie duiken naar een lekker visje. Als hij weer opduikt heeft hij mij gezien en gaat er vandoor. Ik druk af en maak met Continu AF meerdere opnamen. Ook hier weet ik al dat mijn sluitertijd voor bewegingsonscherpte zal zorgen.
Terwijl ik huiswaarts loop hoor en zie ik enkele pimpelmezen in een struik vol rode bessen. Ondanks het weinige daglicht dat nog rest richt ik mijn camera.
De AF doet wederom snel en goed zijn werk en ik verwacht dat ook van de beeldstabilisatie. Als slotakkoord van die dag voeg ik nog 6 foto's toe aan mijn geheugenkaartje.
Re- en preview
Terugkijkend op de eerste week ben ik onder de indruk. Ondanks dat het objectief niet erg lichtsterk is lukt het prima om uit de hand met relatief lange sluitertijden al scherpe foto's te maken.
De beeldstabilisatie doet wat ie behoort te doen evenals de autofocus. En het gemak waarmee zowel de zoom- als de scherpstelring te bedienen is vind ik top. Ik heb nu al zin in de volgende avonturen met deze Sony 200-600!
In het volgende deel beproef ik het objectief aan de Zeeuwse kust. Samen met mijn maatje en partner genieten we van de vele vogels, onder andere aan de voet van de Brouwersdam.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website
3 reacties
-
4BYE schreef op dinsdag 26 januari 2021 om 14:36 | reageer
O.a de reden dat ik 18 maanden terug de switch na 40 jaar Canon naar Sony heb gemaakt. Nog even een vergelijk kunnen maken met de Canon 100-400 II op een 5D III. De Sony 200-600 was @400mm scherper en meer details. Niet de lichtste natuurlijk maar met een A9 een fantastische combinatie voor BIF en (bewegend) wildlife. Maar ook al op de A7 III en A7R III goede resultaten. De Animal EyeAF helpt hier en daar geweldig mee, maar kan natuurlijk altijd beter. Groot voordeel is dat je altijd terug kan in zoombereik.
-
Erik schreef op dinsdag 26 januari 2021 om 20:44 | reageer
@4BYE
Bedankt voor je reactie! Ook ik ben overgestapt van Canon naar Sony maar had voorheen geen ervaring met dit grote telebereik. Het zoombereik is inderdaad een groot voordeel. In mijn komende blog laat ik o.a. een BIF-resultaat zien. Nieuw voor mij maar echt geweldig om te doen. -
4BYE schreef op woensdag 27 januari 2021 om 11:00 | reageer
Ja, dat is het zeker! Het is wel even wennen en zoeken naar de beste AF opties voor verschillende omstandigheden. Nadat ik een tweedehands A9 op de kop getikt had is het helemaal geweldig. Gebruik inmiddels twee backbutton focus opties. Soms is er gewoon weinig tijd. Lastig soms om steeds de afstandsbegrenzer goed te zetten maar op "10 meter-oneindig" pakt het zo veel sneller op. Lastig als er daarna een mooi vogeltje dichterbij zit. LOL Kon goed experimenteren bij een vliegshow van roofvogels in Oostenrijk in een kasteeltuin, waar ze ook daadwerkelijk ver weg- en rondvliegen vanaf de berg. Totaal drie show gedaan waarbij ik steeds verder kon finetunen. Ik ben benieuwd naar je komende blog!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Sony kondigt de FE 28-70mm f/2 GM aan
door Nando Harmsen
-
Sony kondigt de A1 mark II aan, een nieuw topmodel camera
door Nando Harmsen
-
Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Review: Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
-
Doe mee aan de Sony World Photography Award 2025
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 1.4/85mm GM II
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.