Verlichte paddenstoelen (deel 3)
zaterdag 9 januari 2021, 20:10 door Erik Nevels | 4.999x gelezen | 6 reactiesIn mijn vorige blog kondigde ik aan te vertellen over het gebruik van een plantenspuit bij het fotograferen van paddenstoelen. Bij dezen!
Aan de hand van een series van drie foto's laat ik zien wat flitslicht en vervolgens een sproeinevel toevoegt aan het oorspronkelijke beeld. Tot slot zoom ik kort in op het aanpassen van de witbalans of kleurtemperatuur.
Al met al een scala aan creatieve mogelijkheden en wie weet ook voor jou een uitdaging om eens flink te gaan experimenteren.
Het is een grijze dag als ik rond half 10 in de ochtend mijn maatje druk in de weer op de grond ontdek. Ze is al een uur eerder gestart en heeft al een mooi onderwerp te pakken.
En ze heeft zelfs al voorwerk voor mij verricht en wijst me een fraai paddenstoeltje tussen het mos op een omgevallen boomstronk. Omdat ie fraai is en mooi los staat neem ik de uitdaging aan en doe mijn rugzak af. Het feest kan beginnen.
Voordat ik mijn spullen uitpak loop ik eerst rond mijn onderwerp. Vanaf welke kant ga ik fotograferen? Een half uur later concludeer ik dat ik toch de verkeerde kant heb gekozen en ik verhuis mijn statief met camera naar de andere kant. Beter zo!
Eerst maak ik foto's zonder lampje of flitser te gebruiken. Ik wil eerst tevreden zijn over het juiste standpunt en compositie. Op bovenstaande zie het resultaat.
Ik kies voor f/5 omdat met dat diafragma de achtergrond nog net vaag genoeg blijft terwijl ik toch wat meer scherptediepte in de hoed zie. Bij deze eerste foto heb ik dus geen flits of lampje gebruikt.
Omdat de paddenstoel op een stam staat kan ik de flitser schuin van onderen op de hoed richten. De flitser wordt dus nu mijn hoofdverlichting in de vorm van tegenlicht.
Ik besluit nu voor meer scherptediepte en ga voor f/16. Door bovendien de sluitertijd te verkorten zorg ik ervoor dat de achtergrond zwart wordt.
Ik maak een paar foto's en vind dat de hoed bovenop ook wat licht verdient. Eigenlijk kom ik nu handen te kort. Ik mis een hand om het lampje in te klemmen en een tweede voor de flitser. Maar met de camera op timer heb ik de handen vrij om beiden vast te houden.
Ik experimenteer er gedreven op los. Regelmatig check ik de resultaten die door verschillen in flitskracht en mijn handmatig werken, variƫren. Als ik tevreden ben pak ik mijn laatste troef in handen. De plantenspuit.
Ik laat de camera-instellingen ongewijzigd. Het enige dat ik ga toevoegen is een sproeinevel. Met de plantenspuit sproei ik een waternevel tussen de flitser en de paddenstoel in. Dat doe ik vlak voor dat de flitser af gaat.
De 5 seconden-timer is daarvoor handig temeer omdat op de camera het rode frontlampje 5x knippert. Zo weet ik precies wanneer de flits komt.
Nu kom ik pas echt handen te kort. De flitser heb ik ondertussen zo weten neer te zetten dat ik die niet meer hoef vast te houden. Nadat ik de ontspanknop heb ingedrukt richt ik met de ene hand het lampje en met de andere sproei ik.
Nu maak ik meerdere foto's voor ik check. Soms ben je te laat met sproeien dan weer te vroeg. En het maakt ook nog verschil uit of je dicht bij de flitser sproeit of dicht bij de paddenstoel. Maar dat maakt het experimenteren echt leuk.
Ik ben steeds benieuwd naar de resultaten en probeer ze tijdens het oefenen steeds meer naar mijn hand te zetten. Op bovenstaande foto zie je sproeinevel in de vorm van blauwe bubbels in de achtergrond.
Kleurtemperatuur
De laatste stap bij mijn foto's is de nabewerking in Lightroom. Een van de mogelijke bewerkingen betreft het aanpassen van de kleurtemperatuur of witbalans. Door in RAW te werken lukt dat prima.
In de derde foto kies ik voor een koudere (blauwe) kleurtemperatuur waardoor de bubbels blauw worden. Kies je voor een warmere temperatuur dan worden ze meer grijs-wit. En wil ik dat blauwe effect al in het veld zien dan pas ik de witbalans ter plekke in de camera al aan.
Scala aan creatieve mogelijkheden
Ik noemde het al in mijn vorige blogs: 'Je vindt het gaaf, helemaal niks of iets daartussenin'. Maar mocht je enthousiast zijn dan bieden hulpmiddelen als lampjes, flitser en plantenspuit een scala aan creatieve mogelijkheden.
Leef je uit, experimenteer en wees verrast door de resultaten.
Cursus Macrofotografie
Wil je je meer verdiepen in macrofotografie? Dan zou je de cursus macrofotografie of de Masterclass Macrofotografie volgen bij Photofacts Academy.
Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Over de auteur
Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website
6 reacties
-
Georges schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 11:32 | reageer
Duidelijke uitleg waar ik wat aan heb, proberen waard.
-
gast schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 12:01 | reageer
Het was een genot om te lezen. Te gek als je er zo'n uitdaging van maakt om er iets moois van te maken. Net dat stapje extra maakt het spell tussen je camera en het onderwerp zo mooi als je zelf alle regie hebt...
Top! -
Erik schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 12:09 | reageer
@Georges
Fijn dat m'n blog je aanzet tot experimenteren. Veel succes! -
Erik schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 12:42 | reageer
@gast
Dank voor je enthousiaste reactie! -
Nijs schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 13:17 | reageer
Prachtige foto en ook gedegen uitleg.
Dank voor de inspiratie voor mijn volgende foto-project!! -
Erik schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 17:26 | reageer
@Nijs
Thanks! En graag gedaan.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurmanipulatie; Bijzondere luchten maken met een kleurgel
door Frank Doorhof
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Amaran introduceert de Ace 25x en 25c met het Ace Lock Ecosystem
door Nando Harmsen
-
Kleurmanipulatie met kleurfilters
door Frank Doorhof
-
Review: Amaran app voor het aansturen van lampen
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.