Vier dagen vlinders fotograferen in de Eifel
vrijdag 3 juni 2011, 10:13 door Johannes Klapwijk | 10.981x gelezen | 11 reactiesTer voorbereiding op een driedaagse vlindertrip in de Eifel ben ik de afgelopen week een aantal dagen die kant op geweest om de locaties te verkennen en een aantal hotels te testen. Het weer was erg goed al had ik gehoopt op meer dauw in de ochtend. Helaas was het erg droog geweest en was dauw dus amper aanwezig, zelfs na een heldere nacht waarin het flink afkoelde.
Desalniettemin was het wel zonnig en heb ik erg veel vlinders aangetroffen. Alles bij elkaar was het zeker een leuke trip met vier nieuwe vlindersoorten en nog veel meer mooie foto's van soorten die ik al wel eerder gefotografeerd had.
Om het lichamelijk behapbaar te houden ben ik op maandag niet om 3 uur 's nachts mijn nest uit gekomen om met zonsopkomst ter plekke te zijn. De wekker gaat om 8 uur en rond een uurtje of 9 rijd ik ontspannen richting het zuiden. Ik bezoek een tweetal locaties net over de grens bij Maastricht, maar neem hier verder geen foto's die de moeite van het tonen waard zijn.
De locaties zijn zeker wel de moeite waard, maar voor echt goede foto's moet je er toch 's ochtends vroeg zijn. Ik had dus 's avonds mijn hotel dan ook geboekt vlak bij de Breinigerberg waar ik 's ochtends wilde fotograferen. 's Avonds kwam ik aan en ben ik al gaan kijken, op zoek naar de rode vuurvlinder en het tweekleurig hooibeestje.
De ochtend erop was het helaas bewolkt en winderig, dus was mijn opstaan om 5 uur helaas wat zinloos. Voordeel was wel dat ik nu alle tijd had om mijn onderwerpen op hun slaapplaats te bezoeken. Toen eventjes de zon er doorkwam is het zelfs nog gelukt om de rode vuurvlinder te fotograferen met open vleugels.
Dit prachtige vlindertje is voor mij een nieuwe soort. Ook het tweekleurig hooibeestje heb ik kunnen fotograferen. Verder waren er al meer vlinders aanwezig: een vroeg heideblauwtje, een klaverblauwtje, een dwergblauwtje, 'gewoon' hooibeestje en de aardbeivlinder. Geen slechte score!
Rode vuurvlinder
Tweekleurig hooibeestje
Na het fotograferen heb ik lekker uitgebreid ontbeten waarna ik nog een poos heb rondgelopen in de omgeving om te kijken of er nog interessante hoekjes te vinden waren. Ik vind een plek met wit bosvogeltje dankzij een behulpzame Duitse vrouw. Hierna is het al lang lunchtijd, dus ik eet wat in de auto en rijd door richting mijn volgende locatie in de buurt van Blankenheim.
Ik blijk hier werkelijk waar een prachtige locatie gevonden te hebben waar de dwergblauwtjes daadwerkelijk met tientallen langs komen vliegen. Ook vind ik hier kalkgraslanddikkopjes, bonte dikkopjes, klaverblauwtjes en voorjaarserebia's en zo waar een sleutelbloemvlinder, die helaas al erg gehavend is.
Een mooie bonte verzameling met veel mogelijkheden. Het is nog veel te warm waardoor de vlinders zich niet laten fotograferen, dus maak ik een wandeling in de omgeving en bekijk nog een aantal locaties.
's Avonds als de zon bijna onder is ga ik terug naar de locatie en zoek voor morgen alvast de vlinders op hun slaapplek op. Als ik eenmaal doorheb op wat voor plekjes de vlinders het liefste vliegen vind ik tientallen dwergblauwtjes en een klaverblauwtje. Ik weet waar ik moet zijn als ik morgen terug kom.
Dankzij mijn voorbereidingen kan ik snel de foto's maken die ik in mijn hoofd had en omdat er toch een klein beetje dauw aanwezig is kan ik wat extra mooie en sfeervolle foto's maken van de aanwezige blauwtjes. En ook het kalkgraslanddikkopje moet er aan geloven.
Kalkgraslanddikkopje op kleine pimpernel
Klaverblauwtje
Dwergblauwtje
Ik verken nog een locatie verderop waar het op dat moment barst van de vers ontpopte kleine vossen. Geen bijzondere soort, maar je ziet ze zelden zo mooi op kleur en in zulke aantallen. En als je een andere foto wil dan op je eigen vlinderstruik is het toch leuk om hier werk van te maken. Dus installeer ik mij voor een groepje duifkruid, waar de ene na de andere vos nectar komt snoepen. Dit levert de onderstaande foto op.
Kleine vos in tegenlicht op duifkruid
De volgende ochtend is het nog een keer om kwart over vijf opstaan omdat ik 's avonds op een mooie locatie nog een slapende ringoogparelmoervlinder had weten te vinden. Helaas was hij al wat versleten, maar omdat ik niet echt tevreden was over mijn huidige foto's wilde ik graag een betere versie. Ik had al in mijn hoofd dat ik een foto wilde van een mooi zonbeschenen achtergrond waarbij de vlinder nog in de schaduw zat. Dat leverde de onderstaande foto op.
Ringoogparelmoervlinder
Vermoeid en voldaan ben ik na een uitgebreid ontbijt weer richting huis gegaan. Met drie nieuwe soorten en een hele collectie aan mooie foto's. Ik heb nog een tweetal andere nieuwe soorten gefotografeerd, maar helaas waren deze foto's niet goed genoeg om de lat te halen. Die soorten zal ik dus nog eens beter moeten fotograferen voor ze op mijn site belanden.
Een volgende trip staan in juni nog gepland en daarvoor heb ik heel specifiek een aantal doelen. Voorbereiding van een workshop en verkennen van nog meer gebieden en mogelijkheden is daar de belangrijkste. Mocht je nu interesse hebben in een driedaagse trip naar de Eifel voor vlinderfotografie, laat het even weten, dan kan ik je op de hoogte houden en alvast een plekje voor je reserveren!
Cursus Herfst- en Macrofotografie
Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.Over de auteur
Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.
11 reacties
-
gast schreef op vrijdag 3 juni 2011 om 11:38 | reageer
Dwergblauwtje & Klaverblauwtje zijn heel erg leuk.
De anderen een beetje te saai. -
eduardvanmil schreef op vrijdag 3 juni 2011 om 13:30 | reageer
Leuk artikel en mooie opnames, maar mijn voorkeur gaat uit naar het twee kleurig hooibeestje omdat de combinatie dennenappel en kleur van de vlinder mooi overeenkomen en wat mij betreft bij elkaar passen.
Ik ben wel benieuwd naar de lens (macro 180mm?) en exif info maar dat is meer voor mijzelf. Ik zie mij nog wel eens een workshop bij je volgen. -
Eric schreef op vrijdag 3 juni 2011 om 14:53 | reageer
"Less is more" en daarom zijn de foto's van het dwergblauwtje (het gebogen blad) en Ringoogparelmoervlinder (goed geslaagde opzet om de verlichte achtergrond te gebruiken) voor mij de favoriet.
-
Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 3 juni 2011 om 17:31 | reageer
Bedankt voor de (verschillende) reacties! Altijd leuk om te horen welke foto's bij de een en welke bij de ander het meeste in de smaak vallen.
@Eduard: je bent van harte welkom! Ik heb wel al 3 mogelijk geinteresseerden in een Eifel trip. Vermoedelijk komen er 4 of 5 plaatsen, dus geen enkel probleem mocht dit je ook aanspreken.
De lens is voor mij de sigma 150, exit verschilt uiteraard, maar diafragma loopt iig van F4 tot F8. Iso altijd zo aangepast dat ik net voldoende sluitertijd overhoud bij de opnames rond zonsopkomst.
Lens is de sigma -
tonv schreef op vrijdag 3 juni 2011 om 17:35 | reageer
kalkgraslanddikkopjes, bonte dikkopjes, klaverblauwtjes, voorjaarserebia's, sleutelbloemvlinders, kleine pimpernel, ringoogparelmoervlinder: alleen al voor de namen zou je ze gaan fotograferen! Prachtige, kleurrijke serie waarvan de laatste voor mij de voltreffer is.
-
Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 3 juni 2011 om 17:36 | reageer
Een beetje liefhebberij en kennis van je onderwerp hoort er bij als je echt graag vlinders wilt fotograferen he
Bedankt voor je reactie! -
Erik schreef op vrijdag 3 juni 2011 om 22:26 | reageer
Weer een mooie serie! Jammer dat de Eifel niet om de hoek is...ik ben al te veel in Duitsland onderweg om er nog heen te kunnen rijden voor mijn plezier, de Wieden vind ik wel ver genoeg in mijn vrije tijd.
Ik vind de foto van het Kalkgraslanddikkopje het mooist om te zien. Ik zie wel wat vlekjes boven de vlinder wat makkelijk weg te poetsen is natuurlijk. -
FlandersPhotography schreef op zaterdag 4 juni 2011 om 13:21 | reageer
Prachtige serie Johannes, mijn favoriet is het Dwergblauwtje! Ik weet niet waar ik meer bewondering voor heb, voor je foto`s of je kennis van de natuur..
Ik woon midden in de natuur en ben wat kritischer om me heen gaan kijken na het zien van je series, maar moet opbiechten dat ik lang niet zoveel insecten tegen kom als jij (of ik zoek niet goed of op de verkeerde plaatsen).. Nogmaals complimenten.. Groeten Patrick -
Jan schreef op zaterdag 4 juni 2011 om 13:48 | reageer
Prachtige serie, Johannes. Opvallend in deze serie zijn de sterke composities en 'schone' beelden zonder afleidende/storende elementen. Topfoto vind ik het haarscherpe dwergblauwtje, met de onscherpe/bewogen spriet.
-
EdC schreef op zaterdag 4 juni 2011 om 22:18 | reageer
Het 'hooibeestje' vind ik een bijzondere foto. Daar zit meer diepte in dan in de andere. Maar het is een mooie serie, met de kleine vos mooi op het duifkruid gefotografeerd. Waarmee gelijk bewezen is dat je ook nog een kruidkundige bent, Johannes.
-
Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 7 juni 2011 om 11:41 | reageer
Ik heb bij het NFG al teveel vlinders op bloemen gezien, daardoor vind ik een aantal van deze foto's minder boeiend. Maar de rode vuurvlinder is duidelijk anders dan anders gefotografeerd! Dat sprietje ernaast doet't hem, evenals nog net wat kleur in de achtergrond. Mooi!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Wat ik het moeilijkste vind aan een compositie maken?
door Nando Harmsen
-
Een dagje vanuit een fotohut fotograferen
door Nando Harmsen
-
Aandacht besteden aan timelapse fotografie
door Nando Harmsen
-
Lange sluitertijden aan de Opaalkust
door Nando Harmsen
-
Ga op pad voor sterrensporen
door Nando Harmsen
-
Kleurmanipulatie met kleurfilters
door Frank Doorhof
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.